Μαθαίνοντας να διαβάζει ιστορία και θρησκευτικά.

Kathy
Καλημέρα σε όλους! Τη φετινή σχολική χρονιά μπήκαμε στα δύσκολα. Με ένα παιδί στην Γ’ δημοτικού, κι ένα στην Α’ κάνουμε νέα ξεκινήματα. Δεν έχω παράπονο βέβαια απ’ τα παιδιά μου, είναι καλά παιδιά, ακούν, διαβάζουν, μπαίνουν σε σωστό πρόγραμμα. Πάντα με την βοήθειά μου, ειδικά μάλιστα σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα με τα οποία ασχολούνται.  Ο μικρός φέτος ξεκίνησε κολύμβηση και η μεγάλη μου εκτός της μουσικής και του κολυμβητηρίου έχει και αγγλικά για πρώτη χρονιά! Με κύρια δυσκολία το ότι εργάζομαι απογεύματα (την ώρα που τα παιδιά θα πρέπει να διαβάσουν ή να πάνε στα εξωσχολικά τους), η βοήθεια της μαμάς μου είναι πολύτιμη! Εκείνη θα τα πάει στις δραστηριότητες κάποιες από τις μέρες της εβδομάδας, εκείνη θα ολοκληρώσει το διάβασμά τους όταν εγώ θα φύγω νωρίς το απόγευμα, εκείνη θα τους φτιάξει το απογευματινό τους ή θα παίξει μαζί τους όταν λείπουμε. («Μανούλα, σ’ ευχαριστώ», σου το είπα; Το τσέλεις;… που λέει κι η Μελιτούλα μας;)
Για να τα φέρουμε όλα εις πέρας πρέπει, σε συνεργασία πάντα με τα παιδιά φυσικά, να οργανώσουμε το διάβασμά τους ώστε να προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν τα μαθήματα καθώς επίσης να χαλαρώσουν και να παίξουν.  
Δεν θα αναφερθώ φέτος στο μικρό πρωτάκι μου μιας και ως δεύτερο παιδί δεν είναι πλέον κάτι δύσκολο. Τα περάσαμε πριν δύο χρόνια με τη μεγάλη. Θα ήθελα περισσότερο σε αυτή μου την ανάρτηση να αναφερθώ σε κάποια μικρά tips που ίσως βοηθήσουν κι άλλες μανούλες να βοηθήσουν κι εκείνες με τη σειρά τους τα παιδιά τους στη μελέτη της ιστορίας και των θρησκευτικών. Δεν το παίζω ειδήμων, απλά παραθέτω τις δικές μου ιδέες έτσι όπως τις χρησιμοποίησα μέσα από τη δική μου (και της μαμάς μου) εμπειρία διαβάσματος του δικού μου παιδιού.

Συμβουλές από μία μαμά για την μελέτη της ιστορίας και των θρησκευτικών της Γ’ Δημοτικού

1. Το διάβασμα του κειμένου είναι καλό να γίνεται από τα παιδιά, για εξάσκηση στην ανάγνωση αλλά και για να έχουν οπτική επαφή με το κείμενο ώστε να μπορούν αργότερα να βρουν κάτι που ψάχνουν στο κείμενο. Παρόλ’ αυτά μπορεί να μας πάρει πολύ χρόνο και ίσως τα παιδιά να μην κατανοήσουν αμέσως το νόημα ανάλογα με την άνεση που έχουν στην ανάγνωση. Δεν είναι κακό να τους το διαβάσουμε κι εμείς, με εκφραστικότητα. Θα βοηθήσει να υπογραμμίσουμε με μολύβι ή φωσφορούχο μαρκαδοράκι τα σημαντικά σημεία του κειμένου.  

Σε αυτό το σημείο να πω πως θα ήθελα πολύ να ακολουθήσω τις συμβουλές κάποιων φίλων μαμάδων που δοκιμάζουν να αφήνουν τα παιδιά να διαβάζουν εντελώς μόνα τους και μετά κάνουν μαζί τον έλεγχο αλλά δυστυχώς αυτό προϋποθέτει πολύ χρόνο, κάτι που εγώ δεν έχω από το μεσημέρι και μετά! Έχω την πεποίθηση ότι εάν το παιδί μάθει να διαβάζει με σωστό τρόπο, μεγαλώνοντας θα αρχίσει να απαγκιστρώνεται από εμένα (και όποιον το βοηθάει) και να στηριχθεί στις δικές του δυνάμεις). Εγώ απλά του μαθαίνω τον τρόπο!


 

2. Συνειδητοποιώντας πως τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν κάποιες έννοιες που ίσως εμείς θεωρούμε εύκολες ή αυτονόητες (εξαρτάται πάντα απ΄το παιδί και το λεξιλόγιό του) όπως για παράδειγμα τις λέξεις συμφορά, ελπίδα κ.α, καλό θα ήταν να υπάρχει χρόνος μετά την πρώτη ανάγνωση να ρωτήσουμε το παιδί να μας πει τις απορίες του ή κάποιες άγνωστες λέξεις. Τι είναι αυτό που δεν καταλαβαίνει από το κείμενο; Ποια λέξη το δυσκολεύει και δεν ξέρει τι σημαίνει; Εννοείται πως αυτά τα κάνουν με την δασκάλα αλλά είμαστε σίγουροι γι αυτό; Μήπως για κάποιο λόγο κάτι τους έχει ξεφύγει από την παράδοση; Μήπως δεν είναι τόσο συγκεντρωμένα;
 

Πρόσφατα συζητώντας με μια μαμά που το παιδί της πάει σε άλλο σχολείο έμαθα πως η δική τους δασκάλα ζητάει κάθε μέρα, από τη μελέτη στο σπίτι, τα παιδιά να μαθαίνουν 3-5 καινούργιες λέξεις!


3. Μπορούμε να συζητήσουμε γύρω από τις έννοιες του κειμένου (ειδικά για τα θρησκευτικά) ή να χρησιμοποιήσουμε παραδείγματα ώστε να συνδυάσουμε το κείμενο με την καθημερινότητά μας.
 
4. Πάντα με βοηθούσε να γράφω τα προφορικά μαθήματα επιγραμματικά σε ένα χαρτί όταν ήμουν μαθήτρια. Το ίδιο κάνω κάποιες φορές με την κόρη μου. Ορισμένοι δάσκαλοι μάλιστα, δίνουν φωτοτυπίες με τα κύρια σημεία του κειμένου. Αυτό βοηθάει πολύ! 

Για την ιστορία της Γ΄ δημοτικού μπορείτε να βρείτε εδώ τα αρχεία/σχεδιαγράμματα για την ιστορία.


5. Πείτε στο παιδί να αριθμήσει τα σημεία που πρέπει να θυμάται για να πει (1ον, 2ον, 3ον κλπ.)
 
6. Αφού πει το μάθημα προφορικά σαν ιστοριούλα (με δικά τους λόγια λέει η δασκάλα) μπορείτε να κάνετε κι εσείς κάποιες ερωτήσεις. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύουμε την κριτική σκέψη των παιδιών. Σιγουρευόμαστε ότι δεν μαθαίνει απλά τα γεγονότα του μαθήματος με μια σειρά αλλά μπορεί και μόνο του να επιλέξει τα σημεία που πρέπει για να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις. 
 
7. Μόλις ολοκληρωθεί κάποιο κεφάλαιο τους βάζουνε τεστ επαναληπτικό. Θα σας πρότεινα να επισκεφθείτε τις παρακάτω σελίδες και να κάνετε την επανάληψη… παιχνίδι ακόμη και το Σαββατοκύριακο. 

Τεστάκια για εκτύπωση μπορείτε να βρείτε εδώ και τεστάκια on line εδώ

Κάντε like στη σελίδα του Ανθομέλι στο Facebook, follow στο προφίλ μας στο Instagram και ακολουθήστε μας στο Pinterest.

Μπορούν, επίσης, να δούνε κάποια βιντεάκια στο youtube ή αν έχετε κάποιο dvd, ή να διαβάσετε παρέα βιβλία για τη μυθολογία. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι προετοιμασμένα στην τάξη κατά την παράδοση (εμείς είχαμε τρέλα από το νηπιαγωγείο! Ειδικά ο μικρός μου!).

 

Άλλες προτάσεις ιστοσελίδων και ιστολογίων:

Ο κύκλος του Δημοτικού (θα βρείτε και προτεινόμενα βιντεάκια)
Arnos (βιντεομαθήματα)
Εννοείται ότι κάπου στον ιστό θα βρείτε και για τις υπόλοιπες σχολικές τάξεις!


Σημαντικό ρόλο πάντα παίζει η συμμετοχή του παιδιού στο μάθημα στην σχολική τάξη μαζί με τη δασκάλα. Όσο πιο καλά παρακολουθεί το μάθημα στο σχολείο, τόσα περισσότερα θα θυμάται όταν θα επιστρέψει σπίτι. Θα μου πείτε που να προλάβουμε όλα αυτά με 2 και ίσως περισσότερα παιδιά όταν τρέχουμε σαν παλαβοί ανάμεσα στις δραστηριότητες, στη δουλειά, στο σχολείο, στα διαβάσματα; Ναι, πράγματι τα έχουμε πολύ φορτωμένα τα παιδιά και το εκπαιδευτικό σύστημα δεν βοηθάει να τα ελαφρύνουμε από κάτι! Πιστεύω όμως πως με την σωστή οργάνωση του χρόνου μας θα τα καταφέουμε! Και θα μπορέσουμε να πούμε «Αφού τελειώσεις τα μαθήματά σου θα μπορέσεις να παίξεις». Προσοχή να αποφύγουμε να πούμε «Θα παίξεις μόνο αν διαβάσεις τα μαθήματά σου!» Έχει διαφορά! Και αυτό το λέω και για μένα την ίδια φυσικά!
 
Σας εύχομαι καλό κουράγιο και μια υπέροχη σχολική χρονιά!
 
Εσείς πόσο δυσκολευτήκατε με την μελέτη της ιστορίας και των θρησκευτικών τον πρώτο καιρό; Ή πόσο ακόμη σας παιδεύουν, αν τα παιδιά σας πηγαίνουν σε μεγαλύτερη τάξη; Έχετε να μας προτείνετε κάποιο κολπάκι που σας βοήθησε εσάς ή να μας δώσετε κάποια συμβουλή;  
Kathy