Μια γευστική… συμφωνία με τα παιδιά μου! (περιέχει και εκτυπώσιμο)

Kathy
Αν και αδέρφια, τα παιδιά μου είναι πολύ διαφορετικά στις γευστικές τους προτιμήσεις τους, άσπρο-μαύρο θα έλεγα.
 
Ο ένας θέλει ρύζι ο άλλος πατάτες, ο ένας θέλει μακριά μακαρόνια ο άλλος κοφτά, ο ένας μήλο κι ο άλλος αχλάδι, ο ένας ντομάτα ο  άλλος αγγούρι. Κι αυτά που λέω είναι τα εύκολα…γιατί αν ο ένας τρώει πρασόρυζο κι ο άλλος σπανακόρυζο τότε τι να μαγειρέψω;

Η Μαρία όταν ήταν πιο μικρή, δεν έτρωγε πολύ κρέας γιατί βαριόταν να το μασήσει,
έμαθε στον παιδικό σταθμό αλλά και πάλι δεν είναι και το καλύτερό της.

Ο Θάνος πάλι στα μισά του φαγητού του χόρταινε. Προτιμούσε να τρώει μικρές μερίδες και συχνά γεύματα. Όμως δεν γινότανε να βρίσκομαι κάθε δυο ώρες στην κουζίνα! Σπάνια τρώει σαλάτα και ψωμί μόνο με ορισμένα φαγητά. 

Τα παραπάνω και πολλά ακόμη με φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση όταν είναι να αποφασίσω τι φαγητό θα φτιάξω. Ειδικά όταν πρόκειται για το μεσημεριανό φαγητό. Ποτέ δεν τους έφτιαξα ιδιαίτερο φαγητό. Πίστευα πάντα πως έπρεπε να μάθουν να τρώνε όλες τις τροφές έστω κι αν αυτό ήταν το μισό από το πιάτο τους. Πίστευα πάντα πως πρέπει να μάθουν τις ώρες που πρέπει να τρώνε. Αν για παράδειγμα δεν έτρωγαν όλο το μεσημεριανό τους το επόμενο γεύμα (κολατσιό) θα ήταν το απόγευμα 5.30-6.00.

Κάντε like στη σελίδα του Ανθομέλι στο Facebook, follow στο προφίλ μας στο Instagram και ακολουθήστε μας στο Pinterest.

Όλα όσα ανέφερα παραπάνω θα μπορούσα να τ’ αντέξω! Αυτό που δεν μπορώ να αντέξω όμως είναι η γκρίνια και η μουρμούρα! Θα μου πείτε τι σχέση έχει αυτό! Κι όμως έχει!

Μέχρι και πέρυσι που σχολούσε ο μικρός στις 12.30 και η Μαρία στις 14.00, πολλές φορές τρώγανε χωριστά. Τον μικρό τον κατάφερνα πιο εύκολα και με λίγο τάισμα έτρωγε συνήθως. Πολλές φορές έλεγε δήθεν ότι νυστάζει και τότε τον έστελνα (δήθεν) για ύπνο (εννοείται πως δεν κοιμότανε) αλλά μετά το μεσημεριανό φαγητό του τον περίμενε έστω και ως απογευματινό! (τώρα οι ψυχολόγοι και οι διατροφολόγοι θα με βρίζουν αλλά δεν πήγαινε άλλο! Έπρεπε να κόψω αυτό του την δικαιολογία)

Η Μαρία πάλι με το που την έπαιρνα από το σχολείο στις 14.00, πεινασμένη, με ρωτούσε τι φαγητό έχουμε. Κι όταν δεν της άρεσε  (και δεν μιλάω για …ρεβίθια) μούτρωνε ώσπου να φτάσουμε στο σπίτι και ήταν όλο γκρίνια, έτρωγε με το ζόρι και πολλές φορές επηρέαζε τον μικρό με τις επιλογές της και την μουρμούρα της και άρχιζε κι αυτός τις γκρίνιες! Κάποια στιγμή είχαμε καταλήξει κάθε μεσημέρι ή να τους ταίζω ή να μαλώνουμε! Ε, δεν άντεχα άλλο!

Σκέφτηκα λοιπόν το εξής!
Να κάνουμε μια συμφωνία!

Καθίσαμε και φτιάξαμε μια λίστα με τα φαγητά που συνήθως μαγειρεύουμε στο σπίτι μας (άνοιξα τσελεμεντέ για να είμαι σίγουρη πως δεν θα ξεχάσω κανένα). Άρχισα να τους ρωτάω έναν έναν για κάθε φαγητό! 

  • Αν τους άρεσε βάζαμε ένα «τικ» στην αντίστοιχη στήλη του ονόματός τους. 
  • Αν όχι βάζαμε μια παυλίτσα! 

Πολλές φορές δεν συνδυάζανε το φαγητό με το όνομά του κι έτσι πέφτανε οι ανάλογες περιγραφές. Σε κάποια βάζαμε και ερωτηματικό γιατί δεν ήταν σίγουροι.

Η συμφωνία είχε ως εξής: Από την στιγμή που τσέκαραν το φαγητό στην λίστα είναι «υποχρεωμένα» να το φάνε όταν το μαγειρεύω (αφού δήλωσαν πως τους αρέσει και άρα το τρώνε) και δεν δικαιούνται να γκρινιάζουν! Αν έχουν ερωτηματικό το δοκιμάζουν. Αν έχουν παύλα δικαιούνται να μην το φάνε αλλά μετά ας φάνε ψωμί, τυρί και σαλάτα! Δεν έχει άλλο φαγητό ως το επόμενο γεύμα/σνακ το απόγευμα!

Ως τώρα δεν το έχω βάλει σε άμεση εφαρμογή λόγω καλοκαιριού αλλά από αυτή την εβδομάδα που μπήκαμε σε ρουτίνα φθινοπωρινή λόγω σχολείου και δουλειάς ξεκινάμε! Ήδη το συζητάνε από το καλοκαίρι και το περιμένουν! Φυσικά για όλα τα παραπάνω υπογράψανε στο τέλος της λίστας.

Να λοιπόν η δική μας λίστα! 

Η αρχή της λίστας μας…

Μπορείτε να την εκτυπώσετε από εδώ. Είναι φτιαγμένη για ως 4 παιδιά και φυσικά είναι κενές οι στήλες με τα τσεκ για να βάλετε τα δικά σας. Στο τέλος υπάρχουν και κενές γραμμές για να προσθέσετε και τα δικά σας φαγητά.

Σε περίπτωση οι δικές μου επιλογές φαγητών δεν ταιριάζουν με αυτά που συνήθως μαγειρεύετε σας έφτιαξα και μια κενή λίστα για να την συμπληρώσετε εσείς. Για την ακρίβεια η εκτυπώσιμη λίστα έχει στήλες για 4 παιδιά και όχι για δύο όπως η παρακάτω εικόνα.

Εδώ βλέπετε ένα μέρος της λίστας. Τυπώνεται σε κάθετο Α4.
 

Μπορείτε να την κατεβάσετε και να την εκτυπώσετε από εδώ

Η λίστα αυτή μπορεί να λειτουργήσει και ως βοήθημα για τις μαμάδες που το μόνιμο πρόβλημά τους είναι τι θα μαγειρέψουν για μεσημεριανό! Τι βραχνάς κι αυτός ορισμένες φορές! Μας το έχετε ζητήσει εδώ και πολύ καιρό και σας είχαμε υποσχεθεί πως θα το ετοιμάσουμε. Βλέπετε σας βοήθησε πολύ η ανάρτησή μας με τις ιδέες για κολατσιό για το σχολείο (πλέον υπάρχει και εκεί η ανάλογη εκτυπώσιμη λίστα)!
Επίσης χρήσιμη και η λίστα για τα ψώνια και το εβδομαδιαίο πρόγραμμα για το μενού μας.

Περιμένουμε να μας γράψετε τα δικά σας προβλήματα γύρω από την διατροφή των παιδιών και ίσως βρούμε λύσεις! 
Μαμάδες που υποφέρετε με το φαγητό των παιδιών ενωθείτε! 

Kathy