ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Μια γευστική συμφωνία με τα παιδιά μου! (περιέχει και εκτυπώσιμο)

  Αν και αδέρφια, τα παιδιά μου είναι πολύ διαφορετικά στις γευστικές τους προτιμήσεις τους, άσπρο-μαύρο θα έλεγα. Ο ένας θέλει ρύζι ο άλλος πατάτες, ο ένας θέλει μακριά μακαρόνια ο άλλος κοφτά, ο ένας μήλο κι ο άλλος αχλάδι, ο ένας ντομάτα ο  άλλος αγγούρι. Κι αυτά που λέω είναι τα εύκολα…γιατί αν ο ένας τρώει πρασόρυζο κι ο άλλος σπανακόρυζο τότε τι να μαγειρέψω; Η Μαρία όταν ήταν πιο μικρή, δεν έτρωγε πολύ κρέας γιατί βαριόταν να το μασήσει, έμαθε στον παιδικό σταθμό αλλά και πάλι δεν είναι και το καλύτερό της. Ο Θάνος πάλι στα μισά του φαγητού του χόρταινε. Προτιμούσε να τρώει μικρές μερίδες και συχνά γεύματα. Όμως δεν γινότανε να βρίσκομαι κάθε δυο ώρες στην κουζίνα! Σπάνια τρώει σαλάτα και ψωμί μόνο με ορισμένα φαγητά. 

  Μια γευστική συμφωνία με τα παιδιά μου! (περιέχει και εκτυπώσιμο) 1

  Τα παραπάνω και πολλά ακόμη με φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση όταν είναι να αποφασίσω τι φαγητό θα φτιάξω. Ειδικά όταν πρόκειται για το μεσημεριανό φαγητό. Ποτέ δεν τους έφτιαξα ιδιαίτερο φαγητό. Πίστευα πάντα πως έπρεπε να μάθουν να τρώνε όλες τις τροφές έστω κι αν αυτό ήταν το μισό από το πιάτο τους. Πίστευα πάντα πως πρέπει να μάθουν τις ώρες που πρέπει να τρώνε. Αν για παράδειγμα δεν έτρωγαν όλο το μεσημεριανό τους το επόμενο γεύμα (κολατσιό) θα ήταν το απόγευμα 5.30-6.00.

  Όλα όσα ανέφερα παραπάνω θα μπορούσα να τ’ αντέξω! Αυτό που δεν μπορώ να αντέξω όμως είναι η γκρίνια και η μουρμούρα! Θα μου πείτε τι σχέση έχει αυτό! Κι όμως έχει!

  Μέχρι και πέρυσι που σχολούσε ο μικρός στις 12.30 και η Μαρία στις 14.00, πολλές φορές τρώγανε χωριστά. Τον μικρό τον κατάφερνα πιο εύκολα και με λίγο τάισμα έτρωγε συνήθως. Πολλές φορές έλεγε δήθεν ότι νυστάζει και τότε τον έστελνα (δήθεν) για ύπνο (εννοείται πως δεν κοιμότανε) αλλά μετά το μεσημεριανό φαγητό του τον περίμενε έστω και ως απογευματινό! (τώρα οι ψυχολόγοι και οι διατροφολόγοι θα με βρίζουν αλλά δεν πήγαινε άλλο! Έπρεπε να κόψω αυτό του την δικαιολογία)

  Η Μαρία πάλι με το που την έπαιρνα από το σχολείο στις 14.00, πεινασμένη, με ρωτούσε τι φαγητό έχουμε. Κι όταν δεν της άρεσε  (και δεν μιλάω για …ρεβίθια) μούτρωνε ώσπου να φτάσουμε στο σπίτι και ήταν όλο γκρίνια, έτρωγε με το ζόρι και πολλές φορές επηρέαζε τον μικρό με τις επιλογές της και την μουρμούρα της και άρχιζε κι αυτός τις γκρίνιες! Κάποια στιγμή είχαμε καταλήξει κάθε μεσημέρι ή να τους ταίζω ή να μαλώνουμε! Ε, δεν άντεχα άλλο!

  Σκέφτηκα λοιπόν το εξής!
  Να κάνουμε μια συμφωνία!

  Καθίσαμε και φτιάξαμε μια λίστα με τα φαγητά που συνήθως μαγειρεύουμε στο σπίτι μας (άνοιξα τσελεμεντέ για να είμαι σίγουρη πως δεν θα ξεχάσω κανένα). Άρχισα να τους ρωτάω έναν έναν για κάθε φαγητό! 

  Αν τους άρεσε βάζαμε ένα “τικ” στην αντίστοιχη στήλη του ονόματός τους. 
  Αν όχι βάζαμε μια παυλίτσα! 

  Πολλές φορές δεν συνδυάζανε το φαγητό με το όνομά του κι έτσι πέφτανε οι ανάλογες περιγραφές. Σε κάποια βάζαμε και ερωτηματικό γιατί δεν ήταν σίγουροι.

  Η συμφωνία είχε ως εξής: Από την στιγμή που τσέκαραν το φαγητό στην λίστα είναι “υποχρεωμένα” να το φάνε όταν το μαγειρεύω (αφού δήλωσαν πως τους αρέσει και άρα το τρώνε) και δεν δικαιούνται να γκρινιάζουν! Αν έχουν ερωτηματικό το δοκιμάζουν. Αν έχουν παύλα δικαιούνται να μην το φάνε αλλά μετά ας φάνε ψωμί, τυρί και σαλάτα! Δεν έχει άλλο φαγητό ως το επόμενο γεύμα/σνακ το απόγευμα!

  Ως τώρα δεν το έχω βάλει σε άμεση εφαρμογή λόγω καλοκαιριού αλλά από αυτή την εβδομάδα που μπήκαμε σε ρουτίνα φθινοπωρινή λόγω σχολείου και δουλειάς ξεκινάμε! Ήδη το συζητάνε από το καλοκαίρι και το περιμένουν! Φυσικά για όλα τα παραπάνω υπογράψανε στο τέλος της λίστας.

  Να λοιπόν η δική μας λίστα! 

  Μια γευστική συμφωνία με τα παιδιά μου! (περιέχει και εκτυπώσιμο) 3
  Η αρχή της λίστας μας. Παρακάτω περιλαμβάνει κι άλλα φαγητά

  Είναι φτιαγμένη για ως 4 παιδιά και φυσικά είναι κενές οι στήλες με τα τσεκ για να βάλετε τα δικά σας. Στο τέλος υπάρχουν και κενές γραμμές για να προσθέσετε και τα δικά σας φαγητά.

  Σε περίπτωση οι δικές μου επιλογές φαγητών δεν ταιριάζουν με αυτά που συνήθως μαγειρεύετε σας έφτιαξα και μια κενή λίστα για να την συμπληρώσετε εσείς. Για την ακρίβεια η εκτυπώσιμη λίστα έχει στήλες για 4 παιδιά και όχι για δύο όπως η παρακάτω εικόνα.

  Η λίστα αυτή μπορεί να λειτουργήσει και ως βοήθημα για τις μαμάδες που το μόνιμο πρόβλημά τους είναι τι θα μαγειρέψουν για μεσημεριανό! Τι βραχνάς κι αυτός ορισμένες φορές! Μας το έχετε ζητήσει εδώ και πολύ καιρό και σας είχαμε υποσχεθεί πως θα το ετοιμάσουμε. Βλέπετε σας βοήθησε πολύ η ανάρτησή μας με τις ιδέες για κολατσιό για το σχολείο (πλέον υπάρχει και εκεί η ανάλογη εκτυπώσιμη λίστα)! Επίσης χρήσιμη και η λίστα για τα ψώνια και το εβδομαδιαίο πρόγραμμα για το μενού μας.

  Και φυσικά δεν ξέχνάμε ένα μήνυμα αγάπης προς τα παιδιά με τη βοήθεια των εκτυπώσιμων που θα βρείτε εδώ.

  Πως να κατεβάσετε το δωρεάν εκτυπώσιμο

  Για να κατεβάσετε δωρεάν το εκτυπώσιμο και να το εκτυπώσετε σε καλή ανάλυση κάντε εγγραφή στο newletter μας συμπληρώνοντας το μέιλ σας και το όνομά σας (προαιρετικά) στο παρακάτω κουτάκι. Μόλις πατήσετε το κουμπί εγγραφή θα εμφανιστεί στη θέση του ένα λινκ για να το πατήσετε και να κατεβάσετε το pdf δωρεάν εκτυπώσιμο. Από εκεί και πέρα θα έχετε πρόσβαση σε όλα τα εκτυπώσιμα του Ανθομέλι σε οποιαδήποτε ανάρτηση κι αν ανοίξετε στο μέλλον.

  Με την εγγραφή σας στο newsletter του Ανθομέλι έχετε πρόσβαση σε όλα τα δωρεάν εκτυπώσιμα αρχεία που φτιάχνουμε για τους συνδρομητές μας. Επίσης, ενημερώνεστε για όλα μας τα νέα άρθρα κι έτσι παραμένουμε σε επαφή! Σύντομα θα λάβετε και το επόμενο newsletter μας. (Τσεκάρετε και τα spam σας γιατί πολλές φορές μπορεί αυτόματα να μπαίνουν εκεί κάποια newletter ανάλογα με τις ρυθμίσεις σας).

  Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή δυσκολία με την εγγραφή σας μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας

  Περιμένουμε να μας γράψετε τα δικά σας προβλήματα γύρω από την διατροφή των παιδιών και ίσως βρούμε λύσεις! 
  Μαμάδες που υποφέρετε με το φαγητό των παιδιών ενωθείτε! 

  Kathy

  Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

  Kathy
  Kathyhttps://www.anthomeli.com
  Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

  9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καλό ξεκίνημα στο καινούργιο πρόγραμμα.Να την εκτυπώσω για να την έχω και εγώ.Εκείνο όμως που δεν θα μπορέσω ίσως να τηρίσω είναι το απογευματινό γιατί όταν με βλέπει ο Θάνος ότι ώρα και να ε'ιναι πεινάει.Χα χα χα

  2. Αχ πραγματικά και εγώ δεν ξέρω τι να κάνω! Το τρίχρονο βγάζει την γλώσσα, δοκιμάζει στην άκρη της το φαγητό και στο 80%, μου κάνει δεν μου αρέσει δεν θα φάω!
   Πφφφφφ!
   Και εκεί βάζω τα μεγάλα μέσα, του βάζω ταμπλετ και βλέπει κανα καρτουν ενω τον ταίζω! Λες και είναι μπέμπης….
   Άσε που δεν είναι και σωστό αυτό που κάνω…
   Αντε να μεγαλώσει λίγο να κάνω και το δικό σου κόλπο!

  3. Ακριβώς το ίδιο προβλημα εχω και εγώ με την μεγάλη ο μικρός για την ώρα τρωει σχεδον τα παντα εκτος τυρι αλλά αυτο δεν είναι το θεμα ,πριν μια βδομάδα καναμε το ίδιο κόλπο μία λίστα του τι τρώει για να μπορώ ποιο εύκολα να ξέρω τι θα της δίνω στο ολοήμερο γιατί εγώ δεν είμαι εκει για να ξέρω αν το έφαγε ή όχι , ειναι το καθημερινό πρόβλημα του τι θα μαγειρέψω και τι θα φάμε και στο τραπεζι μπαίνει μονο ένα φαγητο και σε οποιον αρέσει όπως γράφεις και εσυ για να μαθουν να τρώνε ή εστω να δοκιμάζουν όλα τα φαγητά , Καλή σας επιτυχία εγώ είμαι σε καλο δρομο για την ώρα … για να δούμε ποσο θα κρατήσει
   απο: xiotiko.blogspot.gr

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Διαβάστε Επίσης