Δραματοποίηση παραμυθιού ή βιβλίου παρέα… με την γιαγιά.

Kathy

Πολλές φορές σκεφτόμαστε πως να απασχολήσουμε τα παιδιά όταν είναι στο σπίτι. Έτσι για να αποφύγουμε την τηλεόραση και όλα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Σήμερα θα σας προτείνω ένα πολύ ταιριαστό συνδυασμό: Διάβασμα και Θέατρο! 

Ένα παιχνίδι που παίζουν τα παιδιά κυρίως με την γιαγιά είναι η δραματοποίηση ενός παραμυθιού. Πέρυσι που ο μικρός μου ήτανε στα προνήπια είχαμε ένα μικρό θέμα με τη συγκέντρωσή του και τα συριστικά σύμφωνα. Τελικά ανακαλύψαμε με την βοήθεια ειδικού ότι ήταν πιο συγκεντρωμένος όταν είχε οπτικά ερεθίσματα παρά όταν είχε μόνο ακουστικά! Υπήρχαν φορές που ενώ ήθελε να διαβάσουμε ένα παραμύθι, κι ενώ αυτός που διάβαζε κάθονταν ανάμεσα στα δύο παιδιά, αυτός άκουγε κάνοντας κουλοτούμπες, κατακόρυφο και διάφορα άλλα ακροβατικά. Η λογοθεραπεύτρια, μας συνέστησε ότι αυτό πρέπει να σταματήσει και πως πρέπει να βάλουμε όριο! Αν δηλαδή συνεχιζόταν η συμπεριφορά θα σταματούσε και η ανάγνωση του παραμυθιού. 

Η γιαγιά Μαρία, είτε για να τον τεστάρει, είτε για να περάσει και λίγο πιο ευχάριστα η ώρα τους, όταν έλειπα στην δουλειά, τους έκανε διάφορα παιχνίδια.  Άλλοτε τους έλεγε πως όταν τελειώσει το παραμύθι θα τους κάνει ερωτήσεις. Έτσι «έλεγχε» αν την παρακολουθούσαν και είχαν κατανοήσει το νόημα της ιστορίας, αλλά και κατά δεύτερο τους εξασκούσε στην δημιουργία όμορφων προτάσεων με ολοκληρωμένο νόημα. Επίσης αυτό βοηθούσε στο να μάθουν να περιμένουν την σειρά τους κι έτσι να γίνεται ένας όμορφος διάλογος. Τους άρεσε πολύ αυτό το παιχνίδι και ζητούσαν από την γιαγιά τους να το παίξουν ξανά και ξανά! Άλλες φορές πάλι οι τρεις τους παίζανε όλη την ιστορία σε θεατρικό

Αν οι ρόλοι ήταν πολλοί εναλλάσσονταν οι «ηθοποιοί» σύμφωνα με τις ανάγκες. Τα παιδιά ενθουσιάζονταν! Χρησιμοποιούσαν μαντήλια, κασκόλ, κουζινικά και ό,τι άλλο έβρισκαν κοντά τους για να μπορέσουν να αποδώσουν σωστότερα τον ρόλο τους. 

Κάντε like στη σελίδα του Ανθομέλι στο Facebook, follow στο προφίλ μας στο Instagram και ακολουθήστε μας στο Pinterest.

Για να καταλάβετε όταν στο σχολείο τους είπε η νηπιαγωγός την ιστορία της Παπλωματούς που θα την ανέβαζαν στην χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείο, η μαμά μου με τα παιδιά την κάνανε δραματοποίηση στο σπίτι, αφού πρώτα διαβάσανε την ιστορία από το βιβλίο! Το ίδιο βράδυ ο μικρός μας διηγήθηκε στην αδερφή μου μέσω skype όλη την ιστορία μόνος του! 

Φυσικά όλα τα παραπάνω μπορούν να προσαρμοστούν, να εμπλουτιστούν και να αλλάξουν ανάλογα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντα των παιδιών σας!

Καλά να περνάτε!

A! Και μην ξεχάσετε την Παρασκευή το βράδυ στις 22.00 τις Mama Colada στο ιντερνετικό ραδιόφωνο Ifeelkid! Απολαυστικές όπως πάντα θα μας κρατήσουν συντροφιά για μια ώρα με μουσικούλα και κους κους με θέμα….εεεε…δεν θα σας τα πω όλα! 

Ακούστε τις προηγούμενες εκπομπές τους εδώ:

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εκπομπή της Κάλης, της Δήμητρας, της Βέρας και της Σοφίας μπορείτε να βρείτε εδώ.
Kathy