Η σχέση μου με το συνάχι και η νέα μου αγάπη για τις αμπούλες clinofar με φυσικολογικό ορό τώρα που έγινα μαμά. Ενάμιση μήνας πέρασε από την έναρξη της νέας χρονιάς και η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει σχεδόν ούτε μία οικογένεια (τουλάχιστον από αυτές που ξέρω) που να μην έχει πέσει στο κρεβάτι με ίωση ή κρύωμα έστω και ένα μέλος της. Έχω ακούσει για γαστρεντερίτιδες, στοματίτιδες, ιώσεις, βήχα, Η1Ν1, και όλα πάντα σε συνδυασμό με ένα ξεγυρισμένο συναχάκι. Ακόμα και ο άντρας μου που αυτές τις ημέρες ταλαιπωρείται από επιπεφυκίτιδα, το βηχαλάκι και το συναχάκι του το έχει! Ο καιρός μπορεί, άλλωστε, να ενδείκνυται για βόλτες αλλά είναι ό,τι πρέπει και για ιώσεις!
Δεν θα ξεχάσω ποτέ την μαμά μου να μου λέει: «Πάλι συναχώθηκες, Κάλη;». Αααα, εγώ με το συνάχι είχα πολύ καλές σχέσεις! Αχώριστοι φίλοι όλο το χειμώνα όπως και την άνοιξη λόγω αλλεργικής ρινίτιδας… για να μην ξεχνιόμαστε! Εγώ και το χαρτομάντιλο ήμασταν ένα! Όσο για την γκρίνια της μαμάς μου δεν λέγεται… συνέχεια μου έλεγε ότι ντύνομαι πολύ ελαφριά και κρυώνω. Εγώ πάλι περισσότερο σαν κρεμμύδι ένιωθα με το φανελάκι να με ακολουθεί μέχρι και σήμερα! Το μόνο καλό σε όλη την υπόθεση είναι ότι σπάνια σήκωνα πυρετό και έτσι την περνούσα «ελαφρά» που λένε!
Και να ’μαστε εδώ, 20 χρόνια σχεδόν μετά, να βλέπω στην κόρη μου τον εαυτό μου! Η Μελίτα μου από βρεφάκι δεν έχει σηκώσει ποτέ πυρετό (εντάξει, μόνο μία φορά!). Το μόνο που την ταλαιπωρεί κατά καιρούς (και αυτό ευτυχώς όχι πολύ συχνά) είναι το συνάχι. Συνήθως το βράδυ ξυπνάει μέσα στη νύχτα με μπουκωμένη μύτη και έντονο κλάμα αφού δεν μπορεί να αναπνεύσει (της πέφτει και η πιπίλα!) και δυσκολεύεται να ξανακοιμηθεί! Έτσι καταλαβαίνουμε ότι αρρώστησε αλλά ευτυχώς είναι τόσο συνεργάσιμη η μικρή μου!
Αν και για τον εαυτό μου έχω μάθει πια τι πρέπει να κάνω σε περίπτωση που μπουκώσει η μύτη μου και έχω βήχα σαν πρωτάρα μαμά και με ένα μωράκι στην αγκαλιά, φαντάζομαι ότι κι εσείς το πρώτο που θα κάνατε είναι να πάρετε τον γιατρό σας τηλέφωνο! Έτσι έκανα κι εγώ.
-Γιατρέ, τι φάρμακο δίνουμε σε περίπτωση συναχιού;
–Το μόνο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις είναι φυσιολογικός ορός, ήταν η απάντησή του (είναι απόλυτος όσον αφορά στα φάρμακα και στη σωστή τους χρήση, ο άτιμος!)
-Μμμμ, μήπως κανένα παυσίπονο για να νιώσει καλύτερα;
-Όχι παυσίπονο ή άλλο σιρόπι… μόνο
εάν έχει πυρετό πάνω από 38,2!
Έτσι, κατέληξα να βρίσκομαι στο ίδιο στρατόπεδο με τον φυσιολογικό ορό. Εγώ και το Clinofar απέναντι στην μπουκωμένη μύτη!

Τον πρώτο καιρό τα πράγματα ήταν σαφώς πιο εύκολα. Σαν μωράκι η Μελίτα δεχόταν σχετικά εύκολα τον φυσιολογικό ορό και έτσι δεν είχαμε κλάματα και κλωτσιές. Όσο περνούσε, ωστόσο, ο καιρός η αντίδρασή της γινόταν όλο και πιο έντονη. Ποιο παιδάκι άλλωστε θέλει να του βάζουν μια αμπούλα στη μύτη και να του ρίχνουν νερό ενώ είναι και άρρωστο; Μετά τα δύο χρόνια βέβαια που έμαθε να φυσάει τη μύτη της, κατάλαβε ότι η υγροποίηση του εσωτερικού της μύτης τη βοηθάει να τη φυσήξει πιο εύκολα και έτσι ευτυχώς έγινε πολύ πιο δεκτική! Έχοντας φυσικά σαν σύμμαχο και τον ρινικό αποφρακτήρα Clinofar, το συνάχι βρήκε τον δάσκαλό του!
Oι αμπούλες μου φάνηκαν χρήσιμες και σε μία ακόμα περίπτωση! Η Μελίτα, εκτός από το συναχάκι, είχε να αντιμετωπίσει τέσσερις φορές μέχρι τώρα διάφορα μικρόβια και ιούς στο μάτι της! Κάποιοι λένε ότι οι γαλανομάτηδες είναι επιρρεπείς… εγώ απλά λέω ότι έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία σε σχέση με άλλα παιδιά! Τι πιο φυσικό, λοιπόν, από το να καθαρίζουμε τα ματάκια της (φυσικά πάντα σε συνδυασμό με την αγωγή του οφθαλμίατρου) με τις αμπούλες αποστειρωμένου φυσιολογικού ορού Clinofar!

Τις αμπούλες Clinofar μπορείτε να τις βρείτε εδώ ενώ τον αποφρακτήρα Clinofar μπορείτε να τον βρείτε εδώ. Φυσικά θα χρειαστείτε και τα αντίστοιχα ανταλλακτικά του ρινικού αποφρακτήρα.
Η αλήθεια είναι ότι κατά καιρούς πολλοί μου πρότειναν να αλλάξω τις αμπούλες με το μεγάλο μπουκάλι του φυσιολογικού ορού για μεγαλύτερη ευκολία. Ωστόσο (παρόλο που το αγόρασα) τελικά αποφάσισα ότι δεν τις αλλάζω για καθαρά πρακτικούς λόγους! Για να δούμε, λοιπόν, γιατί τις προτιμώ:
1) Είναι μικρές και πρακτικές. Χωράνε σε τσάντα, νεσεσέρ… ακόμα και σε πορτοφόλι.
2) Είναι μίας χρήσης και έτσι δεν ανησυχώ εάν έχει λήξει το μεγάλο μπουκάλι.
3) Δεν είναι «επιθετικές» στα μάτια της Μελίτας όσο η μεγάλη συσκευασία – μπουκάλι.
4) Μπορούν να χρησιμοποιηθούν άνετα (αφού τις έχω μόνιμα στην τσάντα μου)
5) Τις χρησιμοποιώ ακόμα και σε περίπτωση γδαρσίματος ή επιφανειακού χτυπήματος ως καθαριστικό.
Για το μόνο που δεν τις έχω χρησιμοποιήσει είναι για τα αυτιά, καθώς στην οικογένειά μας δεν έχουμε ιστορικό ευπάθειας στα αυτιά. Ευτυχώς, γιατί έχω ακούσει ότι ο πόνος του αυτιού δεν παίζεται!
Ξέχασα, επίσης, να σας πω ότι οι αμπούλες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιατρικής τσάντας της Μελίτας, η οποία είναι είτε «γιατό Μάνο» (βλ. γιατρός Μάνος) είτε «άλλωτη» (βλ. άρρωστη) τουλάχιστον 20 φορές την ημέρα! Μετά από το δώρο που της έκανε η κουμπάρα μου Εύη τα Χριστούγεννα έχουμε βρει τον μπελά μας. Η διάγνωσή της ποικίλλει από «Κάλια» (βλ. χάλια)… έως «Μαμά, μάτι όκινο» (βλ. μάτι κόκκινο). Ευτυχώς όμως ακόμα και γι’ αυτό έχω τις αμπούλες χιχι… τηγλιτώσαμε και φέτος!

Και καθώς, ευτυχώς αυτές τις ημέρες, περνάμε μια φάση νηνεμίας και η Μελίτα έχει μύτη ανοιχτή και καθαρή… κρατάμε τις αμπούλες με τον αποστειρωμένο φυσιολογικό ορό στο φαρμακείο μας για ώρα ανάγκης! Γιατί όσο και να λέμε αχρείαστες να ‘ναι… με μικρό παιδί σίγουρα θα μας είναι χρήσιμες για τα επόμενα τουλάχιστον δέκα χρόνια!
Εσείς, αλήθεια, τη γλιτώσατε φέτος με τις ιώσεις ή ακόμα σας ταλαιπωρούν;
Callie
Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook. Βρείτε όλους τους διαγωνισμούς που τρέχουν στο Ανθομέλι εδώ.
Κι εγώ Κάλη μου τις αμπούλες προτιμώ έναντι της μεγάλης συσκευασίας. Για τους λόγους που αναφέρεις και επειδή με τα παιδιά μου που είναι ζωηρά κ περίεργα η σύριγγα στο δοχείο ήταν πολύ επικίνδυνη!
Το Μελιτάκι κάνει βλέπω δημιουργικό παιχνίδι 😉 Δική μου είναι η μικρή! χαχα
Φιλιά
Μαμσ Καλη φετoς oπως ξερεις και εγω δεν την γλυτωσα πoυ ειχα να παθω ιωση με πυρετo παρα πoλλα χρoνια.Oμως τελoς καλα oλα καλα ετσι για αλλαγη χαχαχα Περαστικα μας
Μα καλά όλοι άρρωστοι είναι τον τελευταίο καιρό? Εμείς 3 εβδομάδες και ακόμα παλεύουμε! Όσο για τις αμπούλες μολις με βλέπει το κακόμοιρο να τον πλησιάζω τσιρίζει….. Ετσι προκαταβολικά!!!
Καλημέρα και περαστικά!
Δύσκολα τα πράγματα Λίνα μου! Η μαμά μου που δεν ήταν μαθημένη σε χρήση αμπούλας όταν ήμασταν παιδιά, δεν τις έχει χρησιμοποιήσει ποτέ στα δικά μας παιδιά. Έτσι πρέπει εμείς να κάνουμε την πιο "δύσκολη" δουλειά! Τι να κάνουμε όμως που τους κάνει καλό; Μετά θα τρέχουμε για τ αυτιά οπότε…Μεγαλώνοντας τις συνηθίζουν!
Καλά κάνεις και δεν χρησιμοποιείς φάρμακα στο παιδάκι σου!Έτσι με μεγάλωσε και εμένα η μητέρα μου, όταν οι άλλες μαμάδες με δέκατα μπούκωναν τα μωρά τους με αντιβιώσεις και ρινικά φάρμακα. Σπιτικό πετιμέζι για το λαιμό είναι καλύτερο από το σιρόπι. Μια δοκιμή να το δείτε σε ανάλογη περίπτωση. Φιλιά
Σπιτικό πετιμέζι; Καλά έτσι κάνουν οι bloggoφίλες!; Πετάνε μια ατάκα και φεύγουν; Εγώ είχα διαβάσει για μια κουταλιά μέλι με κανέλα όταν έχεισ βήχα μέσα σε νερό χλιαρό. Μοιάζει πολύ με το σαλέπι στην γεύση. Για πες λεπτομέρειες για το πετιμέζι!
Χαχαχαχα Ανθομελίτσες μου έχω step by step στο μπλοκ μου πως κάνεις σπιτικό πετιμέζι αλλά και μούστο από σταφύλι, (το Σεπτέμβρη που είναι η εποχή του!)
Το πετιμέζι κρατάει 1 plus χρόνια και το έχεις στο σπίτι σου και για συνταγές αλλά και ως φάρμακο. Άσε που έξω το πουλάνε και πανάκριβο.
Σας τα έχω linkάρει μαζί με την απάντηση μου στο σχόλιο σας στη ανάρτηση της κρέμας καραμελέ, για να τα δείτε εύκολα. Ότι χρειαστείτε μου λέτε.Φιλιά
Ένα ακόμη παλιό, παραδοσιακό και 100% φυσικό γιατροσόφι για την μπουκωμένη μύτη είναι να βάλεις ένα κρεμμύδι κομμένο στην μέση δίπλα στο κρεββάτι που κοιμάται ο/η άρρωστος/-η. Ναι, θα έχει το δωμάτιο μια εσάνς κρεμμυδίλας την επόμενη μέρα, αλλά η μύτη θα έχει ξεβουλώσει 1000% !!! Μια ακόμα καλύτερη (από πλευράς οσμής, γιατί από αποτελεσματικότητα το κρεμμύδι νικάει κατά κράτος) λύση είναι να βαλουμε ένα μπωλ με νερό και μέσα μερικές σταγόνες από αιθέρια έλαια ευκάλυπτου πάνω στο καλοριφέρ στο δωμάτιο που κοιμάται ο/η άρρωστος/-η.
Καλό Σαββατοκύριακο και περαστικά σε όλους τους αρρώστους
Καλησπέρα Κάλη μου! Είναι βάσανο αυτό με τις ιώσεις! Ευτυχώς εμείς μέχρι τώρα την έχουμε σκαπουλάρει… Ο μεγάλος μου έχει ευαισθησία με το βήχα, άπαξ και αρρωστήσει εκεί τον "χτυπάει", έτσι ήμουν εγώ από μωρό! Θυμάμαι είχα πολύ μεγάλο θέμα, έφθανα στο σημείο να κάνω εμετό από το βήχα, μπορεί να έβηχα για μέρες, η καήμενη η αδερφή μου επειδή κοιμόμασταν μαζί, δεν με άντεχε… ούτε να κοιμηθεί δεν μπορούσε! Ε, ο γιόκας μου το κληρονόμησε, ο καήμενος… Και εμείς πάντως έχουμε πολύ καλές σχέσεις με το Clinofar! Ο γιατρός μας επίσης, αποφεύγει τα φάρμακα, πρέπει να φθάσει η κατάσταση στο απροχώρητο για να δώσει αντιβίωση! Και έτσι πρέπει κατά τη γνώμη μου! Ο μπεμπούκος μας, δεν έχει αρρωστήσει καθόλου το νινάκι μου, ίσως γιατί θήλασε αρκετά, δεν ξέρω… καλά να είναι! Τελικά, δεν μετανιώνω που δεν έστειλα τον μεγάλο σε παιδικό σταθμό φέτος, έτσι πως είναι τα πράγματα φέτος με τις ιώσεις κτλ, θα είχαμε μεγάλο πρόβλημα…
Σου εύχομαι μια όμορφη, ερωτική μέρα! φιλιά
εμείς έχουμε και αμπούλες αλλά και σπρέυ… Ο Νικόλας βέβαια δεν θέλει τιποτα απο τα δυο… Με τα χίλια ζόρια τις βάζουμε…
Αχ αχ!Αυτή τη στιγμή είμαι στο κρεβάτι και βλέπω τηλεόραση με τον παππού να διαφημίζει τη σόμπα!Τίποτα άλλο δε σου λέω!
Φέτος δεν παραπονιόμαστε, καλά ήταν ως τώρα, αλλά έπαιξε μεγάλο ρόλο το έλαιο ευκαλύπτου που έπιανε δουλειά συχνότατα! Βέβαια, μεγάλα λόγια μην λέμε, μπροστά είναι ο χειμώνας (όπως έλεγε και η γιαγιά…). Περαστικά να είναι!
Εμεις χάλια απο τον Οκτώβρη ανα 15 μερες σχεδον, ειναι η πρωτη φορα του Στρατου στον παιδικο και εχουμε γονατισει!!
Από κρυώματα άλλο τίποτα και εμείς
Φιλάκια …
Μπράβο σου που τα καταφέρνεις..περαστικούλια γλυκιά μου!
Καλά, τρελάθηκα με το ιατρικό βαλιτσάκι! Γεμίστε το με αμπούλες και είστε έτοιμες!!!! Μόλις πάρει την ειδικότητα η Μελίτα να έρθει παρακαλώ να εξετάσει και τη δική μου 🙂