Παιδί και διάβασμα μια όμορφη συνήθεια!

Kathy & Callie

Γεια σας Aνθομελάκια! Σήμερα θα σας ξαναμιλήσω για ένα θέμα πολύ αγαπημένο! Ποιο; Μα τι άλλο από το διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων… είτε όταν τα διαβάζω εγώ, είτε όταν τα διαβάζω στα παιδιά μου, είτε πλέον όταν τα διαβάζουν εκείνα μόνα τους!

Μαξιλάρια και κουνιστή καρέκλα στο δωμάτιο της Μαρίας.

Το διάβασμα είναι μια αγαπημένη συνήθεια από τα μικρά μου χρόνια. Ήμουν ένα παιδί που δεν μου άρεσαν και πολύ οι κούκλες (σε αντίθεση με την Κάλη που τρελαινόταν) αλλά περισσότερο ζωγράφιζα ή διάβαζα. Μου άρεσαν πολύ τα λογοτεχνικά βιβλία! Δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν δίπλα στο δημοτικό μου άνοιξε μια καινούργια δανειστική βιβλιοθήκη! Πόσο είχα τότε εντυπωσιαστεί! Πήγαινα κάθε βδομάδα και δανειζόμουν βιβλία και κυριολεκτικά τα ρουφούσα. Αγαπημένο μου ήταν ο  Τσάρλυ και το εργοστάσιο σοκολάτας αλλά και οι Μικρές Κυρίες. Για την εποχή της μάλιστα ήταν και αρκετά πρωτοποριακή με έναν χώρο για παιχνίδι των παιδιών σε συνδυασμό με την ανάγνωση των βιβλίων! Ήταν πολύ όμορφα!

Η αγάπη μου για τα βιβλία και το διάβασμα δεν σταμάτησε ποτέ όσο κι αν πλέον δεν έχω τον χρόνο και την διάθεση πάντα για να διαβάσω. Η αλήθεια είναι ότι περνάω φάσεις… άλλες φορές διαβάζω όλη μέρα, ειδικά το καλοκαίρι, κι άλλες δεν ανοίγω βιβλίο.  Από την άλλη θέλω να πιστεύω πως έκανα και τον άντρα μου να αγαπήσει το βιβλίο μιας και δεν ήταν από τις αγαπημένες του ασχολίες. Μην φανταστείτε ότι έγινε και βιβλιοφάγος αλλά τα αστυνομικά μπεστ-σέλερ το καλοκαίρι τα καταβροχθίζει σε δύο ημέρες!

Η μαμά μου, δε, έχει κρατήσει όλα τα βιβλία που είχαμε μικρές και σιγά σιγά ανάλογα με την ηλικία τα δίνει τώρα στα δικάς μας τα παιδιά. Φυσικά, έχει κρατήσει κι αρκετά  για το δικό της σπίτι και τους τα διαβάζει όταν την επισκέπτονται. 

Κάντε like στη σελίδα του Ανθομέλι στο Facebook, follow στο προφίλ μας στο Instagram και ακολουθήστε μας στο Pinterest.
Παιχνίδι αλλά και διάβασμα μέσα στο αυτοκινητάκι-σκηνή

Στην κόρη μου ξεκινήσαμε να αγοράζουμε βιβλία από πολύ μικρή ηλικία. Να φανταστείτε είχε ακόμα και στα παιχνίδια του μπάνιου πλαστικό βιβλιαράκι με εικόνες από μηνών! Θυμάμαι κοίταζε τις εικόνες με τέτοια προσήλωση λες και ήταν στο πανεπιστήμιο!

Η γιαγιά αλλά και θεία της αγόραζαν κι αυτές βιβλία! Μάλιστα η θεία Κάλη ήταν πάντα ένα βήμα μπροστά κάνοντας αγορές πιο προχωρημένες για την ηλικία της… μιας και δεν την έβλεπε συχνά ήθελε να προπορεύεται!

Μια μέρα μου είχε πει μια φίλη και μαμά δυο συμμαθητών της κόρης μου ότι μέχρι τα νήπια δεν τους είχε διαβάσει ποτέ βιβλία (εκτός ίσως από κάποια παραμύθια) και μου έκανε πολύ εντύπωση! Πλέον υπάρχουν βιβλία για όλες τις ηλικίες! Ακόμα και αυτά με τις εικόνες έχουν να μάθουν πολλά στα παιδιά!

Όταν η Μαρία, ήτανε περίπου 4-5 χρονών, πέρασε μια φάση που δεν μπορούσε να κοιμηθεί την ώρα που την έβαζα εγώ για ύπνο. Αλλά πίστευα πως δεν πρέπει (και δεν άντεχα κι εγώ) να μείνει κι άλλο ξύπνια οπότε απέκτησε μια πολύ ωραία συνήθεια μετά από δική μου προτροπή. Αφού της/τους διάβαζα εγώ μια ιστορία, μετά της έδινα ένα δυο βιβλία ακόμη για να τα «διαβάσει». Ουσιαστικά τα ξεφύλλιζε ή πολλές φορές έλεγε μόνη της την ιστορία δυνατά με δικά της λόγια βλέποντας τις εικόνες (είναι πολύ καλή παραμυθού βλέπετε!) Έτσι σιγά σιγά την έπαιρνε κι ο ύπνος. Ήταν πολύ καλύτερο από το να κάθομαι δίπλα ώσπου να την πάρει ο ύπνος ή να πρέπει να κατεβαίνει κάθε τόσο γιατί δεν τα καταφέρνει να κοιμηθεί ή ακόμα χειρότερα να μένει μαζί μας στο σαλόνι μέχρι να νυστάξει.

Μαλακό πάτωμα κάτω από το κρεβάτι και μαξιλάρια για διάβασμα 

Ο μικρός μου από την άλλη έμαθε ό,τι είδε από την αδερφή του! Του αρέσει το διάβασμα και αν και ακόμη δεν ξέρει να διαβάζει ξεφυλλίζει συχνά τα βιβλία του. 

Η ιστορία πριν τον ύπνο είναι το καλύτερό τους. Αλλά τους έχω ξεκαθαρίσει πως αν καθυστερούν να πάνε για ύπνο εξαιτίας κάποια ταινίας  ή για κάποιον άλλο λόγο χάνουν την ιστορία της ημέρας! (Κυρίως τα Σαβ/κα που ξεφεύγουμε λιγάκι του προγράμματος.)

Στα δωμάτιά τους προσπάθησα να φτιάξω γωνιές διαβάσματος  ή καλύτερα ένα μέρος όπου θα τοποθετούμε τα βιβλία και θα είναι προσβάσιμα και από αυτά. 

Επίσης όταν μαλώνουν για το ποιανού είναι το βιβλίο τους εξηγώ πως ανεξάρτητα από το ποιος το επέλεξε, σε ποιον το φέρανε δώρο, ή σε ποιανού ράφι βρίσκεται, τα βιβλία είναι για όλους και μπορούμε όλοι να τα διαβάζουμε και να τα χαιρόμαστε

Η Μαρία στο δωμάτιό της έχει ράφια με βιβλία αλλά επειδή πλέον δεν χωράνε έχουμε δημιουργήσει κάτω από το κρεβάτι της ένα χώρο με μαξιλάρια για να ξαπλώνουν και να διαβάζουν. Εκεί δίπλα υπάρχει κι ένα κουτί με βιβλία. Επίσης, δίπλα στο στρώμα της επιλέγει να βάζει διάφορα βιβλία για να έχει να διαβάζει το βράδυ προτού κοιμηθεί. 

Δίπλα από το στρώμα πάντα υπάρχουν βιβλία

Ο Θάνος πάλι έχει την δική του βιβλιοθηκούλα στα σκαλοπάτια του κρεβατιού του. Με το καλό του χρόνου θα αποκτήσει και ένα καινούργιο γραφείο οπότε θα έχει και περισσότερα βιβλία. 

Βιβλιοθήκη σκαλοπάτι για να ανεβαίνει στο κρεβάτι του

Φέτος τον χειμώνα αποφάσισαν να κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο και να σας πω μας βόλεψε όλους! Μέχρι τότε μαλώνανε σε ποιανού δωμάτιο θα διαβάσουμε το παραμύθι. Οπότε το πηγαίναμε εναλλάξ. (Αν και προσωπικά προτιμούσα του Θάνου που έχει και καναπέ!) Τώρα πια που στον καναπέ φιλοξενείται η Μαρία, διαβάζουμε πάντα εκεί. Βέβαια λόγους για να γκρινιάξουν πάλι βρίσκουν, όπως ας πούμε το πιο βιβλίο θα διαβάσουμε. Οπότε κι εδώ επιλέγουν εκ παραδρομής. Αν πάλι δεν τα βρίσκουν τι να κάνει κι η μαμά; Διαβάζει 2 βιβλία! 

Τώρα πια η Μαρία μεγάλωσε και διαβάζει με αρκετή άνεση για δευτέρα δημοτικού. Ήδη από το καλοκαίρι ξεκινήσαμε να διαβάζουμε βιβλία που ενδείκνυνται για την ηλικία της και έχουν ξεφύγει από την έννοια του παραμυθιού. Είναι μικρά και τα παίρνει μαζί της στο κρεβάτι πριν κοιμηθεί. Μάλιστα για να μην ενοχλεί τον αδερφό της, της έχω δανείσει τον led φακό μου για διάβασμα ώστε να βλέπει καλά στα σκοτεινά.  

Πλέον ξεφύγαμε από τα βιβλία με τα χοντρά εξώφυλλα και περάσαμε σε βιβλία τσέπης.

Τα βιβλία που είχε η Μαρία μικρή προσπαθούσα να τα διατηρώ καλά και να τους μάθω να τα φροντίζουν. Έτσι πολλά από αυτά πήγαν κατευθείαν στην μικρή μας Μελίτα που απέκτησε κι αυτή την δική της «βιβλιοθηκούλα». Έχει στο δώματιό της στη συρταριέρα της δύο συρτάρια με βιβλία… αλλά και στην μικρή της φωλίτσα στο σαλόνι έχει κι εκεί πολλά βιβλία για «διάβασμα». 

 

Δεν θα ξεχάσω πόσο πολύ χάρηκα που μια γειτόνισσά μας μου χάρισε όταν ήμουν μικρή, όλα τα λογοτεχνικά βιβλία της κόρης της που είχε πια μεγαλώσει! Λες και μου χάρισε τον μεγαλύτερο θησαυρό του κόσμου ένιωσα! Κι από την άλλη πόσο λυπήθηκα όταν μου είχε πει πως καθάρισε την αποθήκη της αλλά ξέχασε να μου δώσει άλλη μια σακούλα με βιβλία που είχαν και τελικά τα πέταξε! 

Τελευταία, δεν ξέρω αν κάνω καλό ή όχι, κατέβασα δωρεάν παιδικά e-books στο tablet. Η κόρη μου ενθουσιάστηκε! Μπορούμε να τα έχουμε μαζί μας σε κάποιο ταξίδι ή βόλτα αλλά και να διαλέγει όποιο θέλει χωρίς να προβληματίζομαι αν αυτό που επέλεξε μπορώ να το πληρώσω. Είμαι σίγουρη ότι εδώ θα έχετε τις ενστάσεις σας. Ναι, πράγματι τίποτε δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις σελίδες του βιβλίου, την αίσθηση, την μυρωδιά του χαρτιού αλλά σίγουρα είναι μια ευκολία τα ηλεκτρονικά βιβλία. 

Θα δανειστώ αυτό που μου είπε η φίλη μου η Μαρία για το θέατρο. «Εμένα δεν μου αρέσει το θέατρο αλλά πάμε σε παραστάσεις για να το αγαπήσεις η κόρη μου. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο από μικρή ηλικία.» . Το ίδιο νομίζω ισχύει και για τα βιβλία. Έχω ακούσει γονείς να λένε πως δεν τους αρέσουν τα βιβλία και κατά συνέπεια δεν αγοράζουν και στα παιδιά τους. Σίγουρα το να βλέπουν τα παιδιά μας εμάς να διαβάζουμε είναι σημαντικό αλλά κι αν εμάς δεν μας αρέσουν τόσο ας ωθήσουμε να παιδιά μας ώστε να τα αγαπήσουν. 

Πάρτε τα και πάτε μια βόλτα στα μεγάλα βιβλιοπωλεία που έχουν χώρους για διάβασμα, ή ακόμα και στο μικρό συνοικιακό βιβλιοπωλείο για να διαλέξουν τα βιβλία που τους αρέσουν. 

Ακόμα δεν περπατούσε και πηγαίναμε στο βιβλιοπωλείο πολύ συχνά!

Μπορείτε επίσης να βγάλετε μια κάρτα δανεισμού από μια βιβλιοθήκη. Εκεί μπορούν να περάσουν λίγη ώρα χαζεύοντας κάποια βιβλία και τελικά να επιλέξουν να δανειστούν 2-3 για το σπίτι.  

Συνεχίζω να επιμένω πως το βιβλίο είναι το καλύτερο δώρο για τα παιδιά και πρέπει να είναι γι αυτά η πιο αγαπημένη συνήθεια μιας και μόνο καλά μπορεί να τους δώσει!

Εσάς ποια η σχέση σας με τα βιβλία; Τα παιδιά σας τα αγαπάνε; Αγοράζετε συχνά βιβλία;

Στην κατηγορία Προτεινόμενα βιβλία και ιστοσελίδες μπορείτε να βρείτε βιβλία που διαβάσαμε αλλά και αγαπημένα site όπως αυτό του μικρού αναγνώστη. Επίσης αν δεν έχετε βιβλιοθήκη τι θα λέγατε να φτιάξετε μόνοι σας μία;

Kathy and Callie