Όταν το παιδί θέλει παρότρυνση για να παίξει

Kathy
Καλημέρα σε όλους! Πως είμαστε σήμερα; Ελπίζω καλά! Εγώ, αν με ρωτάτε, είμαι λίγο καλύτερα με τον αυχένα μου μετά από τις 10 φυσιοθεραπείες που έκανα. Όμως το πρόβλημα, αν και μειωμένο, συνεχίζει να υπάρχει οπότε συνεχίζω με ασκήσεις καθημερινές στο σπίτι πρωί-βράδυ και φοράω κολάρο. Ας αφήσω όμως τα δικά μου και ας πάμε στα παιδιά μου.

Όπως γνωρίζετε έχω δύο παιδιά, ένα αγόρι 5 και μιά κόρη 7 ετών. Είναι δύο παιδιά με τον δικό τους χαρακτήρα που σε πολλά πράγματα, λόγω φύλλου και ιδιοσυγκρασίας δεν ταιριάζουν σε όλα. Υπάρχουν αρκετές φορές που όπως είναι φυσικό θα μαλώσουν και θα χτυπηθούν αλλά μετά θα συζήσουν συγνώμη και θα συμφιλιωθούν. Εμείς ως γονείς θέλουμε και προσπαθούμε πάρα πολύ γι αυτό, να είναι αγαπημένα, να σέβονται ο ένας τον άλλον και να παίζουν μαζί. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το να καταλάβουν από νωρίς ότι η σχέση τους είναι μοναδική είναι η βάση για να είναι δύο αδέλφια δεμένα όταν θα μεγαλώσουν.

Παλιότερη φωτογραφία με ένα από τα αγαπημένα τους παιχνίδια! Οι κύβοι αυτοί βρίσκονται στο σπίτι της γιαγιάς και κάθε φορά που πάμε, από όταν ήταν 1 ετών η Μαρία, παίζουν κυρίως με αυτούς. Είναι πολύ δημιουργικό παιχνίδι όσο απλό και μπεμπέ φαίνεται.

Η μεγάλη μου απ΄ όταν ήταν μικρή ήθελε πάντα έναν άνθρωπο μαζί της για να παίζει, να διαβάζει ή να ζωγραφίζει. Ακόμα και πριν γεννηθεί ο αδελφός της με τον οποίον έχουνε 22 μήνες διαφορά.

Έλα γιαγιά να χτίσουμε τουβλάκια! Έλα μαμά να ζωγραφίσουμε….

Κάντε like στη σελίδα του Ανθομέλι στο Facebook, follow στο προφίλ μας στο Instagram και ακολουθήστε μας στο Pinterest.

Ναι, υπάρχουν και οι στιγμές που θα παίξουμε και μαζί με το παιδί μας, ειδικά όταν αυτό δεν έχει αδελφάκια. Αλλά μήπως θα πρέπει να σκεφτούμε πως πρέπει να βρίσκει και μόνο του τρόπους να περνάει καλά;  

Παλαιότερη φωτογραφία. Παίζοντας με τους κύβους δημιουργούμε ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς!

Αντίθετα ο μικρός ήταν πιο ανεξάρτητος στο παιχνίδι όταν ήταν μόνος του. Από τότε που έλειπε η αδελφή του στον παιδικό και ήταν μόνος στο σπίτι, έπαιζε μόνος του ήσυχα στο δωμάτιό του, ενώ εγώ σε ένα διπλανό δωμάτιο σιδέρωνα ή έκανα άλλες δουλειές. 

Ο Θάνος λατρεύει την μαγειρική από μικρός.  Λέτε να γίνει μάγειρας; Αγαπημένο παιχνίδι και τα playmobil
Από τότε που πήγε σχολείο ήθελε οπωσδήποτε να χαλαρώσει, μπαίνοντας στο σπίτι, βλέποντας παιδικά. Αν του το επιτρέψεις μπορεί να βλέπει με τις ώρες τηλεόραση. Όχι ότι η αδελφή του δεν θα δει αλλά εκείνη συνήθως κάνει ταυτόχρονα και κάτι άλλο, όπως ζωγραφική. Ζώντας σε ένα δυόροφο σπίτι για να αποφύγουμε την πληθώρα παιχνιδιών στο σαλόνι έχουμε ένα μπαούλο με παιχνίδια στο σαλόνι, όπως και υλικά για ζωγραφικής και τα υπόλοιπα παιχνίδια παραμένουν στα δωμάτιά τους. Παρατηρώ όμως πως πολλές φορές δεν ανεβαίνουν πάνω να παίξουν μόνο και μόνο γιατί εγώ ή εμείς είμαστε κάτω. Μόλις ανέβει κάποιος από μας επάνω ακόμα και για να κάνει κάποιες δουλειές έρχονται κι εκείνα και στρώνονται στο παιχνίδι με τις ώρες σε ένα από τα δύο παιδικά δωμάτια!! Τις περισσότερες φορές τα βρίσκουν μεταξυ τους και χωρίς καθόλου, ή έστω με ελάχιστα, μαλώματα παίζουν με τα παιχνίδια τους.

Συνειδητοποίησα λοιπόν πως θέλουν παρότρυνση στο παιχνίδιΛοιπόν τώρα κλείνει η τηλεόραση και θα παίξετε με ό,τι θέλετε! Δεν νομίζετε πως είναι ώρα για παιχνίδι; Έτσι απλά τους δίνω το «σύνθημα» για να ξεκινήσει το παιχνίδι!

Ένα πρωί που ετοιμάστηκε για το σχολείο πολύ νωρίτερα από το συνηθισμένο, ο μικρός ήθελε να ανοίξει τηλεόραση! Βέβαια ξέρουν πολύ καλά ότι τις καθημερινές η τηλεόραση δεν ανοίγει το πρωί ούτε για ένα λεπτό! Οπότε του πρότεινα μέχρι να ετοιμαστεί και η αδελφή του κι εγώ, να ξαπλώσει στον καναπέ να χουζουρέψει ή να ζωγραφίσει ή να παίξει με κάποιο από τα παιχνίδια του μπαούλου στο σαλόνι.  Εκείνος αφού απέρριψε τις πρώτες δύο επιλογές άνοιξε το μπαούλο και έβγαλε τα ξύλινα τρενάκια του. Για πότε ετοιμάστηκε και η άλλη για να προλάβει να παίξει….Έτσι άρχισε για 1 τέταρτο περίπου ένα δημιουργικό παιχνίδι που δεν περιγράφεται! Φύγανε για το σχολείο με πολύ όρεξη και το μεσημέρι που επέστρεψαν συνέχισαν μιας και μου είχαν ζητήσει να μην τα συμμαζέψω. 

Η φωτογραφία δεν είναι από την συγκεκριμένη ημέρα αλλά κάπως έτσι έπαιξαν και τότε!

Παρόμοιο περιστατικό συνέβει και πριν μία δυο μέρες που πήγαμε στο σπίτι της γιαγιάς και θεώρησαν δεδομένο πως θα τους δώσουμε τα κινητά μας για να παίξουν μέχρι να ετοιμαστεί το τραπέζι για να φάμε. Αμ δε! Αυτό είναι το χειρότερό μου! Πάρτε το κουτί με τα παιχνίδια που έχετε στην γιαγιά (γιατί και στις γιαγιάδες έχουμε παιχνίδια!) και παίξτε εδώ δίπλα μας στο χαλί ώσπου να φάμε!  Λες και τους κούρδισαμε! Παίζανε δημιουργικά με κύβους, μικρά ανθρωπάκια και playmobil και τουβλάκια και ούτε που ακούστηκαν! Δεν ξέρετε πόσο τα χαίρομαι όταν παίζουν έτσι! Από το να αποχαυνόνονται μπροστά στην τηλεόραση ή να τρώγονται μεταξύ τους ή με τα ρούχα τους…

 

Επίσης έχω παρατηρήσει πως (δεν ξέρω αν συμβαίνει και με όλα τα παιδιά) για να παίξουν στα δωμάτιά τους προτιμούν να τα βρουν στημένα και συμμαζεμένα. Δεν υπάρχει περίπτωση να παίξουν αν είναι παρατημένα όπου νά ναι από άλλο προηγούμενο παιχνίδι. Όταν όμως τα βλέπουν στημένα εκστασιάζονται! Πολλές φορές τους κάνω έκπληξη και στήνω (κάθε φορά διαφορετικά) μια ομάδα από playmobil και εκείνα ενθουσιάζονται και παίζουν με τις ώρες. 

Μην νομίζετε πως πάντα τα συμμαζεύω εγώ βέβαια! Μια φορά τουλάχιστον την εβδομάδα κάνουμε γενική τακτοποίηση των δωματίων τους όλοι μαζί και ενδιάμεσα στην εβδομάδα το κάνουν μονα τους. Όπως μπορούν! Δεν είναι πρόβλημα αυτό. Εξάλλου όταν θα το κάνουμε μαζί ξέρω ότι εγώ θα κάνω τα περισσότερα. Σημασία όμως έχει να μαθαίνουν και να μην τα βρίσκουν πάντα έτοιμα! Θα γίνει και καθάρισμα και συμμάζεμα και τακτοποίηση στα συρταράκια τους και στα κουτιά τους ανά είδος. Εκείνα όλο και θα ξεκλέψουν κάποια στιγμή για να παίξουν αντί για να συμμαζεψουν! Συμμαζεύουμε τώρα! Δεν παίζουμε! 

Όταν μάλιστα ήταν μικρότερα παίζαμε κι ένα παιχνίδι για να μπορέσουν να τα τακτοποιήσουν γρήγορα και χωρίς γκρίνιες. Τώρα πια δεν χρειάζεται! Νιώθουν πολύ περήφανα που το συμμαζεύουν μόνα τους και πολλές φορές μου κάνουν και έκπληξη! Μαμά, κλείσε τα μάτια σου έχω μια έκπληξη στο δωμάτιό μου!

Τελικά κατέληξα…τα παιδιά ίσως κάποιες φορές αν τα ¨αναγκάσεις¨ να παίξουν δεν είναι και κακό…

Εσάς σας συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω; Πως το αντιμετωπίζετε; Θα χαρούμε να μας γράψετε και τις δικές ιστορίες!

Μείνετε μαζί μας γιατί την Παρασκευή το πρωί θα έχουμε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού Scarabeo Οκτωβρίου (όσοι δεν έχετε λάβει ακόμα μέρος προλαβαίνετε ως τις 12 τα μεσανυχτα) αλλά και μια έκπληξη!

Kathy