DIY χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης (christmas advent calendar)

Αγαπητά Ανθομελάκια! Σε λίγο τελειώνει ο Νοέμβριος και επίσημα αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα! Κάθε χρόνο βλέπω στα blogs αλλά και τελευταία στο pinterest ένα σωρό όμορφες ιδέες για να μετρήσουμε μαζί με τα παιδιά μας ως την ημέρα των Χριστουγέννων. Ως τώρα ήμουν όλο αναβολές και δικαιολογίες. Τώρα είναι αργά… τώρα δεν έχω λεφτά… ύστερα που θα το βάλω και άλλα τέτοια! Πέρυσι η φίλη Λ. χάρισε στα παιδιά μου από ένα ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης που κάθε μέρα είχε ένα σοκολατάκι. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την ιδέα! Φέτος που έχουν μεγαλώσει και καταλαβαίνουν καλύτερα τις μέρες και τον χρόνο ήθελα να τους ετοιμάσω ένα δικό μου ημερολόγιο που θα μετράει αντίστροφα ως τα Χριστούγεννα. Ένα ημερολόγιο που θα τους έδινε κάτιτις κάθε μέρα που όμως να μην είναι μόνο γλυκό! 

Έψαξα, έψαξα, ζήτησα ιδέες από τις αγαπημένες B15, σκέφτηκα και κατέληξα! Επειδή δεν έχω κανέναν τοίχο που θα μπορούσα να το κρεμάσω αποφάσισα να κρεμάσω ανακατεμένα τα 24 πακετάκια στα κάγκελα της σκάλας ανάλογα με το μέγεθος. Κάθε πακέτο θα αναγράφει την ημερομηνία και το πόσες μέρες έχουμε ως τα Χριστούγεννα. Δεν θα έχει πλάκα να ψάχνουν να βρουν την ημερομηνία;
 
Το πρώτο που προμηθεύτηκα ήταν χριστουγεννιάτικα αυτοκόλλητα, χάρτινα σακουλάκια, και χαρτί περιτυλίγματος. Από κει και πέρα χρειάστηκα, ψαλίδι, συρραπτικό, κολλητική ταινία, washi tapes, σκοινί, ξύλινα μανταλάκια ρολά από χαρτιά υγείας και κουζίνας.  
Υλικά προμηθεύτηκα από το ΙΚΕΑ και από το Happy Teapot

Μετά κατέληξα στα δώρα που θα έπαιρναν. Δεν ήθελα όμως με τίποτα να είναι μόνο γλυκά ή μόνο υλικά αγαθά. Επίσης, επειδή υπολόγιζα πως θα μου βγει αρκετά η υπόθεση αν αφεθώ, επέλεξα τα δώρα να είναι πράγματα που θα αγοράζαμε ή δραστηριότητες που θα κάναμε έτσι κι αλλιώς ως τα Χριστούγεννα!

Το πράγμα όμως χρειαζόταν καλή οργάνωση για να πετύχει! Γι αυτό έφτιαξα και τύπωσα ένα ημερολόγιο για τον μήνα Δεκέμβριο. Έγραψα για κάθε μέρα τι δώρο ή τι δραστηριότητα θα κάναμε. Τα τοποθέτησα έτσι μέσα στην εβδομάδα ώστε αν πρόκειται για μία δραστηριότητα να μπορούμε να την πραγματοποιούμε την ίδια μέρα. Δεν θα μου άρεσε για παράδειγμα να τους λέω θα δούμε μια ταινία μαζί ενώ εκείνη την ημέρα έχω πολλές ώρες μάθημα ή αυτά τρέχουν για τις εξωσχολικές δραστηριότητές τους!

Να μερικές ιδέες…

Από δωράκια πήρα σφραγιδούλες, αυτοκόλλητα, χριστουγεννιάτικα στολίδια, χριστουγεννιάτικο βιβλίο, πολύ πολύ οικονομικά κιτ χεροτεχνίας από γνωστό παιχνιδάδικο για να φτιάξουν ζωγραφιές με άμμο ή χαλικάκι και γύψινα στολίδια για να τα χρωματίσουν. 

Το πρόβλημα με τα στολίδια ήταν να μην σπάσουν. Γι αυτό τα πακετοαμπαλάρισα σε ρολό από χαρτί υγείας το οποίο όμως πρώτα έντυσα με αυτοκόλλητες χρωματιστές ταινίες.

Κάποιοι φάκελοι περιέχουν σοκολατάκια-κέρματα και καρτελάκια που γράφουν Ξύπνιοι ως αργά, να δούμε μια ταινία μαζί, (τα καρτελάκια ήταν καρτελάκια επιβράβευσης που είχα από παλιά από το eimai mama) και τα είχα πλαστικοποιημένα. 

Μια μέρα θα φτιάξουμε μαζί μία φάτνη (τύπωσα φάτνες DIY από το ίντερνετ, εύκολες που μπορούν και μόνα τους να την φτιάξουν). Τύλιξα ρολό τα Α4 και τα έβαλα μέσα σε ένα φαρδύ ρολό από χαρτί κουζίνας. Μετά το τύλιξα με χαρτί περιτυλίγματος και το έκανα σαν καραμέλα.

Τύπωσα επίσης πολλές ζωγραφιές, λαβύρινθους, ένωσε τις τελείες, ζωγραφιές με μαθηματικά, εικονόλεξα, χαρτοκοπτική και πολλές άλλες χριστουγεννιάτικες δραστηριότηες από το ίντερνετ. 

Επίσης μια άλλη μέρα θα φτιάξουμε χριστουγεννιάτικα μπισκότα. Θα βρούνε μέσα στον φάκελο μια συνταγή! Όμως για να φτάσουμε σε αυτή τη μέρα θα έχει σασπένς. Θα παίρνουν τις προηγούμενες μέρες κουπάτ για μπισκότα.

Μια άλλη μέρα θα γράψουμε γράμμα στο Άγιο Βασίλη. Τις προηγούμενες όμως θα βρουνε στα πακετάκια τους, μια λίστα για να γράψουν τα δώρα που θα ήθελαν για τις γιορτές μολύβια, σβήστρες, ξύστρες, φακέλους και τελικά την κόλλα αλληλογραφίας! 

Μια άλλη μέρα παίρνουν εισιτήρια για σινεμά ή καλύτερα πρόγραμμα κινηματογράφου για να διαλέξουν ποια ταινία θέλουν να δουν! Κι ενώ πλησιάζουμε στις 25, λαμβάνουν οδηγίες για το τι πρέπει να βάλουν την Πρωτοχρονιά κάτω από το δέντρο λίγο πριν τον ερχομό του Άγιου Βασίλη. Στις 24 Δεκεμβρίου, ο φάκελος περιέχει κέρματα τα οποία θα λάβουν μόνο αν μας πούνε τα κάλαντα!!!

Τα πακετάκια μέσα περιέχουν και μηνύματα οδηγίες για το τι θα κάνουν. Για παράδειγμα φύλαξε αυτό το δώρο. Θα το χρειαστείς σε μερικές μέρες! Πάνω στο καθένα γράφει την ημερομηνία αλλά και  πόσες μέρες μένουν για τα Χριστουγεννα. Τα παιδιά ψάχνουν ανάμεσα στα πακέτα και ανακαλύπτουν αυτό της ημέρας!

Ελπίζω να σας αρέσει και να φτιάξετε κι εσείς το δικό σας ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης! Λυπάμαι που δεν κατάφερα να ετοιμάσω την ανάρτηση πιο μπροστά για να προετοιμαστείτε κατάλληλα. Το πρόβλημά μου όμως ήταν ότι το έφτιαχνα λίγο λίγο για να μην με μυριστούν. Κάποια στιγμή μάλιστα είδαν κάποιες από τις ζωγραφιές που τύπωσα και ήθελαν να τις δούνε όλες! Αμ δε! Το έσκασα και πρόλαβα να τις κρύψω! Μην ρωτάτε που! Σημασία έχει ότι μετά ξεχάστηκαν λίγο!
Η τελική φωτογραφία δεν είναι ολοκληρωμένη. Έχω κι άλλα δώρα να προσθέσω τις επόμενες 2 μέρες! Θα κάνω όμως ένα update για να το δείτε!

Αν τελικά αποφασίσετε να το κάνετε μπορείτε επίσης να πάρετε τουβλάκια lego ή κάποιο άλλο παιχνίδι με κομμάτια και κάθε μέρα να τους δίνετε λίγα τα οποία θα τα συγκεντρώνουν σε ένα κουτί ώσπου στο τέλος θα τα συναρμολογήσουν! 

26 μέρες για τα Χριστούγεννα!!! Προλαβαίνετε! Μπορείτε να αρχίσετε και 10-15 μέρες πριν!!! 

Στείλτε μας τις φωτογραφίες από τα δικά σας ημερολόγια! Ίσως να έχουμε και μια έκπληξη για εσάς! ([email protected])

Μείνετε μαζί μας γιατί αύριο έρχεται νέος χριστουγεννιάτικος διαγωνισμός!

Updated:

Σκέφτηκα να προσθέτω στην ανάρτηση κάθε μέρα τα δωράκια που επέλεξα με την σειρά έτσι ώστε αν κάποιος θέλει να το φτιάξει έτσι όπως εγώ
1η μέρα Φωτοτυπίες με Χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες 
2η μέρα Ανοίγοντας βλέπουν ένα ρολό κουζίντας και ένα σημείωμα που λέει: Δείτε τι έχει μέσα το ρολό! Αν δεν ξέρετε τι είναι διαβάστε τις οδηγίες μέσα σ αυτό.
Βγάζουν μέσα από το ρολό τις λίστες και διαβάζουν ακόμη ένα σημείωμα: Πάρτε από μία λίστα και γράψτε ποια δώρα θα θέλατε να πάρετε για τις γιορτές! Ή κολλήστε εικόνες! ή ζωγραφίστε τα! Κρατήστε την λίστα, θα σας χρειαστεί! Έτσι όταν θα είναι η μέρα που θα γράψουν γράμμα ή κάποιος συγγενείς θα τους ρωτήσει τι θέλουν για δώρο, θα δουν την λίστα και θα αποφασίσουν ευκολότερα!
3η μέρα Από μία ξύλινη σφραγιδούλα και μελανάκια.
4η μέρα Το σακουλάκια έγραφε: Δωράκι ή φλουράκι; Ανοίξτε και βρείτε τι έχει σήμερα το πακέτο σας! Τελικά είχε σοκολατένια φλουριά. Ένα για τον καθένα.
5η μέρα Αυτοκόλλητα
6η μέρα Μπισκότα και σοκολάτες
7η μέρα Μήνυμα που λέει ότι το βράδυ μπορούν να μείνουν ξύπνιοι ως αργά! (Ήταν Σάββατο οπότε βόλευε)
8η μέρα  Χειροτεχνίες που φτιάχνονται με χρυσόσκονη και άλλο υλικό! Ήταν το καλύτερό τους!

9η μέρα Ένα μολύβι για τον καθένα
10η μέρα Ξύστρες υδρόγειο
11 μέρα σβηστρούλες κλειδί του σολ
12 μέρα φάκελοι και γραμματόσημα

 

 

Τα 4 παραπάνω είχαν σημείωμα να μην  χρησιμοποιήσουν το περιεχόμενο μέχρι το τέλος της εβδομάδας που θα γράψουμε τί άλλο… φυσικά το γράμμα στον Άγιο Βασίλη!

Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook. Βρείτε όλους τους διαγωνισμούς που τρέχουν στο Ανθομέλι εδώ.

27 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Καλησπέρα! Τί όμορφη ιδέα. Η αλήθεια είναι πως δεν είμαι καθόλου καλή στο να φτιάχνω τέτοιες όμορφες δημιουργίες αλλά θα ήθελα να το προσπαθήσω. Το πολύ πολύ να αποτύχω και να μείνω στις μαγειρικές 🙂
  Φιλιά!

 2. Χαμός σήμερα στη μπλογκογειτονιά, όλοι ανεβάζουμε ημερολόγια – και πολύ καλά κάνουμε!!
  Μπράβο Κατερινάκι τέλειες ιδέες, ανυπομονώ να μεγαλώσουν λίγο ακόμη τα παιδιά μου, ώστε να διοργανώνουμε κι εμείς σινεμά και άλλα, στα οποία προς το παρόν δεν ακολουθεί ο Ορφέας.
  Επίσης καλά έκανες και το έβαλες στη σκάλα! Στολίζεται αυτομάτως!
  Καλή και δημιουργική συνέχεια ανθομελάκια!

 3. Κατερίνα, η μαμά κάθε φορά που έβλεπε μια καινούργια φωτογραφία, έλεγε, Αχχχχχ, τρελή είναι αυτή!!! Πότε τα έκανε όλα αυτά και δεν το πήραμε είδηση;" Εχουμε ενθουσιαστεί. Είσαι μία άξια Ανθομελίστα και είμαστε πολύ περήφανες για εσένα!!!! Κάλη + Μαμά + Μελίτα

 4. Να σου πω την αλήθεια διαβάζοντας την ανάρτηση σου δεν ξεσηκώθηκα τόσο να κάνω κάτι τέτοιο για τον γιόκα μου! Θα προτιμούσα να με υιοθετήσεις :))) Πέρα από την πλάκα είμαι σίγουρη πως το παιδάκι μου θα ήθελε να τα ανοίξει όλα με μιας, αλλά μάλλον δεν είναι θέμα ηλικίας αφού και ο δικός σου, ,όπως έγραψες στης Λίτσας, το ίδιο επιθυμεί διακαώς!Υπέροχες οι ιδέες σου! Τι μου κάνατε βρε κορίτσια θα στρωθώ κι εγώ να κάνω, ελπίζω να τα καταφέρω όπως εσείς! Πολλά φιλιά

  • Άστα Ειρήνη μου! Αυτά έπαθα με τον μικρό μου! Με το που το είδε χάρηκε και μετά έλεγε πως το μισεί γιατί δεν μπορεί να ανοίξει ούτε ένα δώρο! Κλάμα και γκρίνια! Ευτυχώς όταν ήρθε η μεγάλη μου, ναι μεν απογοητεύτηκε που έχει άλλες 3 μέρες για να ξεκινήσει, αλλά από την άλλη ως μεγαλύτερη άρχiσε να επεξεργάζεται τα πακέτα μήπως καταλάβει τι είχαν μέσα! Έτσι ηρέμησε! Ανυπομονώ να μας δείξεις και το δικό σου! Στείλε μας και καμιά φώτο!
   Kathy

 5. Υπέροχη ιδέα , κορίτσια και στύβω το μυαλό μου αυτές τις μέρες να φτιάξω ένα αντίστροφο ημερολόγιο για το νηπιαγωγείο!!!!!
  Καλώς σας βρήκα και καλή συνέχεια, σας ε'υχομαι!!!!!

 6. Αν υιοθετησεις την αδερφη μου, οφειλεις να παρεις κι εμενα! Δεν κανει να χωριζουμε αδερφακια!!!!! 😉 Τελεια ιδεα, σε κανα δυο χρονια θα την κανω πραξη… Φιλια!

 7. Επιτέλους υπέροχες ιδέες για να γεμίσουν οι μέρες με κάτι άλλο εκτός από γλυκά και παιχνιδάκια! Πολλά μπράβο!! Είχα ήδη καταλήξει σε παρόμοιο σχέδιο με τα ίδια ακριβώς σακουλάκια, εχω τα υλικά, έχω τις ιδέες…θα προλάβω να το φτιάξω άραγε;;

 8. Κατερίνα είναι ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ !!!!! Ήδη το κοινοποίησα στην σημερινή μου ανάρτηση ! Σας θέλω όμως να περάσετε γιατί κάτι ετοιμάσαμε και σας θέλω κι εσάς εκεί ναι;. Καλημέρες και πολλά φιλιά

 9. Κατερίνα δεν περίμενα τόσο μα τόσο φοβερές ιδέες!!! Υποκλίνομαι!! Είσαι η βασίλισσα των χριστουγεννιάτικων ημερολογίων:)
  Προσωπικά με ενθουσίασαν οι καρτέλες με δραστηριότητες και τα μηνυμάτακια. Δεν ξέρω αν προλαβαίνω να οργανώσω κάτι για πολλές μέρες, αλλά σίγουρα κάτι θα φτιάξω και θα "κλέψω" κάποιες από τις ιδέες σου!!!
  Και του χρόνου φοβερή μανούλα με τις τσαχπινιές σου!!!
  (Προβληματίζομαι με το γιο μου που έχει υπομονή μηδενική και θα θέλει όλα να τα ανοίξει επιτόπου. Διάβασα και για τον δικό σου. Χε χε χε. Άντρες…τς τς τς)

 10. Συγχαρητήρια. μεταφέρεις το μήνυμα των χριστουγέννων και τη σημασία των δώρων: δημιουργικότητα, έμπνευση, αγάπη, σασπένς, παιδιά ΚΑΙ μαμά ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ!!

 11. Οργάνωση και σκέψη όσο δεν πάει!!! Αλλά σίγουρα τα μικρά σου θα ξετρελάθηκαν με όλα τα καλούδια που έκρυψες στο ημερολόγιο!!! Πολύ μου άρεσε το ξύπνιος ως αργά για ταινία 😀

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Άρθρα

Εγγραφείτε στο newsletter!

Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας, τις καινούργιες αναρτήσεις, δωρεάν εκτυπώσιμα και τους τρέχοντες διαγωνισμούς.
Διαβάστε Επίσης