ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Γιατί να μάθω μουσική;

    Γιατί να μάθω μουσική; Γιατί να μάθει το παιδί μου μουσική; Τι προσφέρει η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου; Τι είναι τελικά μουσική;

    Γιατί να μάθω μουσική; Γιατί να μάθει το παιδί μου μουσική; Τι προσφέρει η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου; Τι είναι τελικά μουσική;
    Γιατί να μάθω μουσική; 2

    Σεπτέμβρης, ο μήνας που έχει συνδυαστεί με τα πρωτοβρόχια αλλά και με την αρχή της σχολικής χρονιάς. Μικρά και μεγάλα παιδιά ετοιμάζονται να ξαναγυρίσουν στις αίθουσες των σχολείων τους, στα ωδεία, στα γήπεδα, στις αίθουσες χορού αλλά και στα φροντιστήρια. Ξέρω βέβαια πως μόλις αρχίσουν τα διαβάσματα θα ξεκινήσουν την αντίστροφη μέτρηση για τις επόμενες διακοπές αλλά ως τότε έχουμε καιρό. Φαντάζομαι επίσης πως στα σπίτια έχουν αρχίσει και οι συζητήσεις σχετικά με τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Μουσική, χορός, ζωγραφική, θέατρο, γυμναστική, ξένες γλώσσες… Τι να πρωτοδιαλέξουν τα παιδιά! Τι να πρωτοπληρώσουν και οι γονείς! 

    Εγώ πάντως ως μουσικός θα ήθελα να σας μιλήσω για τον δικό μου τομέα. Πολλές φορές βλέπετε τα παιδιά μας ρωτάνε γιατί να μάθουν κάποιο μουσικό όργανο. Άλλοτε πάλι ενώ έχουν ξεκινήσει να μαθαίνουν κάποιο μουσικό όργανο θέλουν να το σταματήσουν και δεν ξέρουν και τα ίδια να απαντήσουν το γιατίΗ πρώτη ερώτηση που ίσως θα πρέπει να κάνουν στον εαυτό τους είναι γιατί μαθαίνουν μουσική ή γιατί θα ήθελαν να μάθουν.

    Γιατί να μάθει το παιδί μου μουσική;

    Διαβάζοντας παρακάτω μπορείτε να βρείτε απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως: 
    Γιατί να μάθω μουσική; 
    Τι μου προσφέρει η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου; 
    Τι είναι τελικά μουσική;

    Κι ίσως τελικά βρείτε τις απαντήσεις σας…

    Διαβάστε ακόμα στο Ανθομέλι:

    Μικροί μουσικοί-Συμβουλές για εξάσκηση στο σπίτι

    Μικροί μουσικοί- 8 Συμβουλές για εξετάσεις

    Μικροί μουσικοί-Η συνοδεία στο πιάνο

    Μικροί μουσικοί-Συμβουλές για εμφανίσεις σε κοινό

    Μουσική; Ώρα για μελέτη!

    Παίζοντας ένα μουσικό όργανο γίνεσαι εξυπνότερος

    Κατά καιρούς, έχουν διεξαχθεί διάφορες μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις της μουσικής στον εγκέφαλο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα παιδιά που εκτίθενται στη μουσική ή που παίζουν κάποιο μουσικό όργανο τα πηγαίνουν καλύτερα στο σχολείο απ΄ ότι τα υπόλοιπα παιδιά. Έρευνες, επίσης, δείχνουν ότι η έκθεση στη μουσική μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα για ομιλία και ανάγνωση ενός παιδιού, το IQ του και την ανάπτυξη ορισμένων τμημάτων του εγκεφάλου.  

    Οι ενήλικες μπορούν να ωφεληθούν από την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου πάρα πολύ, διότι τους βοηθά να κρατούν το μυαλό τους σε εγρήγορση, να παραμένουν δραστήριοι και να ακονίζουν τη μνήμη τους.

    Η μουσική διδάσκει πειθαρχία

    Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου μοιάζει με την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας. Επιπλέον, κάτι το οποίο κατέχουν καλά οι μουσικοί είναι η πειθαρχία. Πρέπει να είναι πειθαρχημένοι, ώστε να μάθουν να παίζουν καλά ένα μουσικό όργανο, ορίζοντας ακόμα και την ώρα που θα πρέπει να εξασκούνται καθημερινά και συνεχώς να αυξάνουν τον χρόνο εξάσκησης.

    Παίζοντας ένα μουσικό όργανο χαλαρώνεις 

    Υπάρχουν μέρες που είμαστε τόσο αγχωμένοι και θέλουμε απλώς να κάνουν ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα. Έχετε ποτέ παρατηρήσει πως όταν ακούτε απαλή, χαλαρωτική μουσική, αισθάνεστε πιο χαλαροί; Παίζοντας ένα μουσικό όργανο μπορείτε να αισθανθείτε ακόμα πιο χαλαροί και να ηρεμήσετε το μυαλό. Η μουσική είναι μία από τις απλές χαρές της ζωής.   

    Μαθαίνοντας να παίζεις ένα μουσικό όργανο έχεις την αίσθηση της επιτυχίας

    Ένας αρχάριος μαθητής στην προσπάθειά του να παίξει ένα κομμάτι ενδεχομένως να απογοητευτεί. Αλλά μόλις το μάθει, η ικανοποίηση που θα νιώσει είναι ανεκτίμητη. Δεν πειράζει αν είναι ένα απλό κομμάτι, πιστέψτε με, δεν θα ξεχάσει ποτέ το πρώτο κομμάτι που έμαθε.

    Το να παίζεις ένα μουσικό όργανο είναι διασκέδαση

    Παρόλο που ένα μουσικό όργανο χρειάζεται πολύ σκληρή δουλειά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το να παίζει κανείς ένα μουσικό όργανο είναι διασκέδαση. Μόλις μάθετε να παίζετε λίγο καλύτερα, θα προκύψουν ευκαιρίες για να μοιραστείτε αυτά που μάθατε πρόσφατα με την οικογένεια και τους φίλους σας. Ποιος ξέρει, μπορεί ακόμα και να παίξετε και επαγγελματικά στο μέλλον.

    Τελικά τι είναι η μουσική;

    Η Μουσική είναι Επιστήμη

    Απαιτεί ακρίβεια και πρέπει να είσαι συγκεκριμένος. Η παρτιτούρα ενός μαέστρου αποτελεί ένα γράφημα που περιλαμβάνει συχνότητες, εντάσεις, αλλαγές στην ένταση, μελωδία και αρμονίες, όλα συγχρονισμένα και σε ακρίβεια χρόνου. Στη μουσική είναι ενσωματωμένα πολλά επίπεδα φυσικής από ακουστική έως την αρχιτεκτονική.

    Η μουσική είναι μαθηματικά

    Είναι ρυθμικά βασισμένη σε όλες τις υποδιαιρέσεις του χρόνου… σε διαστήματα… τα οποία πρέπει να ακολουθηθούν με ακρίβεια, με απόλυτα συγκεκριμένο τρόπο, ανάλογα με την ακριβή θέση και συμμετρία των νοτών.

    Η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα

    Οι περισσότεροι μουσικοί όροι αναφέρονται στα ιταλικά, στα γερμανικά και στα γαλλικά και η σημειογραφία σίγουρα δεν προέρχεται από τα Αγγλικά. Αποτελεί ένα υψηλά εξελιγμένο είδος στενογραφίας, όπου χρησιμοποιούνται σύμβολα ως εκπρόσωποι ιδεών. Η σημασιολογία της μουσικής αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη και παγκόσμια γλώσσα. 

    Η μουσική είναι ιστορία

    Η μουσική συνήθως αντανακλά το περιβάλλον και την εποχή της δημιουργίας της, περιλαμβάνοντας τα συναισθήματα ενός ολόκληρου έθνους, περιοχής ή ενός λαού. Είναι η μόνη μορφή τέχνης που μπορούμε να ακούσουμε ακριβώς το ίδιο με τους ανθρώπους που την άκουγαν εκατοντάδες χρόνια πριν. Σε αντίθεση με τη ζωγραφική, όπου η εικόνα παραμένει έτσι ακριβώς όπως δημιουργήθηκε, η Μουσική “ξαναζωγραφίζεται” κάθε φορά που εκτελείται από κάποιον μουσικό. Η Μουσική περιλαμβάνει τα συναισθήματα και οι σκέψεις αμέτρητων γενεών.

    Η μουσική σε γυμνάζει

    Απαιτεί τον απόλυτο συγχρονισμό των δαχτύλων, των χεριών, των χειλιών και των μυών του προσώπου και τον απόλυτο έλεγχο του διαφράγματος, της πλάτης, του στομαχιού και των μυών του στήθους, σε συνδυασμό με την άμεση ανταπόκριση στον ήχο που ακούει το αυτί και ερμηνεύει το μυαλό. Ένας τρομπετίστας για παράδειγμα, παίζοντας μια συμφωνία καίει τόσες θερμίδες όσες κι ένας παίχτης ποδοσφαίρου.  

    Η μουσική είναι τέχνη

    Επιτρέπει σε έναν άνθρωπο να μεταφράσει τεχνικές και μερικές δύσκολες πτυχές της γνώσης σε ανθρώπινα συναισθήματα. Βοηθάει κάθε άτομο να αναγνωρίσει και να κατανοήσει την ομορφιά και την αγάπη, τη συμπόνια και το βοηθάει να ζήσει μια πιο γεμάτη ζωή. 

    Να γιατί μαθαίνουμε μουσική

    Κι αν εσύ μαθητή και αρχάριε μουσικέ ακόμα αναρωτιέσαι γιατί μαθαίνεις μουσική ίσως παρακάτω να βρεις κάποιες απαντήσεις που θα σε ικανοποιήσουν.

    • Όχι γιατί περιμένουμε από ένα άτομο να γίνει το νούμερο ένα.
    • Όχι επειδή περιμένουμε από ένα άτομο να παίζει μουσική για όλη του τη ζωή.
    • Όχι για χαλάρωση.
    • Όχι για διασκέδαση.

    Αλλά:

    • για να έρθουμε σε επαφή με την πραγματική έννοια του να είμαστε άνθρωποι
    • για να αναγνωρίσουμε την ομορφιά
    • για να γίνουμε πιο ευαίσθητοι, ειδικά απέναντι σε όλες τις σκέψεις και τα συναισθήματα που μετατράπηκαν σε ήχους μέσα στου αιώνες
    • για να έρθουμε πιο κοντά σε αυτό που βρίσκεται πέρα από αυτό τον κόσμο 
    • για να έχουμε κάπου να ακουμπήσουμε όταν νιώσουμε την ανάγκη
    • για να πάρουμε πιο πολύ αγάπη, περισσότερη συμπόνια, περισσότερη ευγένεια, περισσότερη καλοσύνη, εν συντομία, περισσότερη ζωή

    Τι αξία έχει να έχεις μια πλούσια ζωή, αν δεν ξέρεις πώς να τη ζήσεις;   

    Αλήθεια τα δικά σας παιδιά εκδήλωσαν την επιθυμία να μάθουν κάποιο μουσικό όργανο; 

    Αν ναι, σε ποια ηλικία και με ποιον τρόπο επέλεξαν το όργανο που ήθελαν να μάθουν;

    Kathy

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    20 ΣΧΟΛΙΑ

    1. Η αλήθεια είναι οτι σπάνια διασκέδαζα, αφού μου εβαζαν χρονικά περιθωρια διαβάσματος. Μαλιστα μία δασκάλα μου ήθελε να διαβάζω 8 ώρες την μέρα. Φαίνεται απίστευτο αλλά το είπε. Φυσικά απάντησα οτι δεν θα γίνω μουσικος και σύντομα άλλαξα δασκάλα. Τότε είναι που αρχισα να αγαπώ και να νιώθω αυτό που παίζω. Λατρεψα τον Σοπέν.
      Τώρα ο γιος μου ζητάει να μάθει τύμπανα. Χαθηκε ο κόσμος να ξαναζωντανέψει το πιάνο μας;

    2. Μ' αρέσουν πολύ αυτά που λες φιλενάδα. Έκανα 7 χρόνια κιθάρα και απλά αγαπώ την μουσική και είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής μου. Χαρίζει χαλάρωση, εικόνες, ηρεμία, ένταση, χορό με το κοριτσάκι μου, ενέργεια, ρυθμό, ανακούφιση από τον ψυχικό πόνο, εκτόνωση και θα μπορούσα να συνεχίσω να λέω να λέω!!
      Τι ωραία δουλειά που κάνεις!

    3. αυτό το άρθρο με βρίσκει σε μια περίοδο που πραγματικά σκέφτομαι πόσο σημαντική είναι η μουσική στην καθημερινότητα όλων μας και πιο συγκεκριμένα στων παιδιών. είχα πάντα το μεράκι να μάθω πιάνο αλλά ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε. ωστόσο έχω ένα αρμόνιο στο δωμάτιο της μικρής και πολλές φορές παίζουμε με αυτό, συνήθως δείχνει ενδιαφέρον, άλλοτε οχι. πότε τελικά είναι έτοιμο ένα παιδί να ασχοληθεί με τη μουσική; το ποστ ήταν πραγματικά υπέροχο και χάρηκα που το ανακάλυψα, σας ανακάλυψα:)

      • Γωγώ καλωσόρισες! Χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτηση!
        Από αυτά που μου λες δεν μπορώ να κρίνω αν μπορεί να μάθει ένα μουσικό όργανο ή όχι! Δεν ξέρω την ηλικία του παιδιού! Συνήθως μια καλή ηλικία είναι 6-7 χρονών ανάλογα με την ωριμότητα αλλά και την θέληση/διάθεση του παιδιού.
        Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να τον ρωτάς όταν βλέπετε κάποια μουσικά όργανα αν θα ήθελε να μάθει. Στα ωδεία όταν τα παιδιά είναι αναποφάσιστα ως προς το όργανο τα βάζουμε στο μάθημα κάποιου άλλου μαθητή με τον αντίστοιχο καθηγητή να παρακολουθήσει να δει αν του αρέσει.
        Όλα τα μουσικά όργανα θέλουν συγκέντρωση. Το πιο δύσκολο νομίζω στην μουσική είναι το διάβασμα. Σε όλα τα υπόλοιπα εξωσχολικά όπως θέατρο, ζωγραφική, χορός αθλητισμός, δεν χρειάζεται διάβασμα. Απλά να πας και να κάνεις το μάθημά σου. Η μουσική όμως χρειάζεται και διάβασμα στο σπίτι. Κι αυτό είναι κάτι που θα το μάθει σιγά σιγά να το κάνει. Στην αρχή με την δική σου υπενθύμιση κι αργότερα μόνο του.
        Για ό,τι άλλο θελήσεις είμαι στην διάθεσή σου! Μπορείς να μου γράψεις και στο μέιλ.
        Κathy

      • Η δασκάλα μου με κατατάσσει στην 1η Κατωτέρα πιάνου. Δεν πηγαίνω σε Ωδείο, αλλά κάνω ιδιαίτερα στο σπίτι. Είμαι συνταξιούχος (μεγάλος σε ηλικία) Κάνουμε Κλίμακες μείζονες και ελάσσονες στο Hanon, Sonatines Album Τεύχος Α' , Bach Anna Magdalena, Czerny Op. 849 30 Σπουδές τεχνικής και κατά καιρούς τίποτα σκόρπια απλοποιημένα Χατζηδάκι-Θεοδωράκη- Λατινοαμερικάνικα Quizas Quizas Quizas και ένα του Gerswhin to "I got Rhythm". Παράλληλα είμαι και σε επίπεδο Β' Ειδικού Αρμονίας προς Α'. Χωρίς 3 ώρες τη μέρα με αυστηρή εξέταση πιάνου στα μαθήματα, λόγω ηλικίας ξεχνάω και είναι χαμένος χρόνος και προσπάθεια. Αποκλείεται βέβαια λόγω ηλικίας (αποδεδειγμένο από πανεπιστημιακούς του εξωτερικού ηλικιακά) να σημειώσω αξιόλογη πρόοδο ώστε να παίζω με άνεση, αλλά πάντως τα μαθήματα του πιάνου με βοηθούν νοητικά για τη συγκρότηση του μυαλού μου και για την κατανόηση της αρμονίας και σύνθεσης στην ανάλυση των κομματιών, και στην κατανόηση των επιδράσεων στη μουσική όλων των παραγόντων (πολιτικών-κοινωνικών κλπ) από γενικότερη θεώρηση των πανεπιστημιακών σπουδών μου (νομική – πολιτικές επιστήμες) που προκύπτει συνολικά από τις μελέτες και την ενασχόλησή μου. Βέβαια το 99% των ατόμων μα τα οποία έχω συζητήσει από τότε που άρχισα να ασχολούμαι με το πιάνο και θεωρητικά μουσικής (σε ηλικία 57 ετών) είναι κάθετα αντίθετοι με ό,τι κάνω και με τον τρόπο που το κάνω επειδή "δεν είναι ο ορθόδοξος τρόπος".

    4. Δεν ξέρω τι εννοούν λέγοντας "ορθόδοξος τρόπος". (Ποιος θα ήτανε ο σωστός τρόπος που σου λένε αλήθεια;) Μόνο η αρμονία που κάνεις θέλει αρκετή ώρα για να λύσεις ένα θέμα. Με βάση τα βιβλία που μου αναφέρεις είσαι στη σωστή τάξη στο πιάνο. Χαρά στο κουράγιο σου που ασχολείσαι με όλα αυτά και μάλιστα σε αυτή την ηλικία! Για σένα η σπουδή αυτή αποτελεί φαντάζομαι μια ευχάριστη (αν και σίγουρα κουραστική πολλές φορές) ενασχόληση. Θα έλεγα πως είναι το χόμπυ σου! Μην δίνεις σημασία σε ό,τι σου λένε, αν σε ευχαριστεί! Ο πατέρας μου ασχολείται με την ζωγραφική και αν και δεν έχει το διάβασμα που έχεις εσύ, ξημεροβραδιάζεται στο εργαστήρι του, συμμετέχει σε σεμινάρια εμπλουτίζοντας τις τεχνικές του κλπ Καλή συνέχεια!
      Κατερίνα

      • Ευχαριστώ πολύ για τα θερμά ενθαρρυντικά σου λόγια, για τις προσπάθειές μου στην Αρμονία και στο Πιάνο, παρά τις δυσκολίες της ηλικίας μου. Να υποθέσω ότι είσαι δασκάλα πιάνου; Αν ναι, πρέπει να διακρίνεσαι για το ανοιχτό πνεύμα σου.Έχω μια ιστοσελίδα, στην οποία μεταξύ άλλων, γράφω και μερικά για μουσική, κυρίως όπερα όπως στο (θα δεις ανάλυση για την Όπερα Lulu του Berg), αλλά και πολλά άλλα, πατώντας άλλα links της σελίδας.Για το πιάνο (από αυτά που γνωρίζεις εσύ), και για τη χρησιμοποίηση των προγραμμάτων Sibelius 6 και Sibelius 7, τα με τα οποία μπορώ να αποτυπώσω κομμάτια από παρτιτούρες πιάνου που βρίσκω δυσκολίες ή θέλω να τις σχολιάσω, πως θα με συμβούλευες να έκανα στις σελίδες αυτές ή σε παρόμοιες, την παράθεση του θέματος; Εσένα πως (με ποιά μορφή, με ποιά διάταξη) θα σου άρεσε να τα διάβαζες;

      • Ναι πράγματι είμαι δασκάλα πιάνου και θεωρητικών. Δεν ξέρω αν μπορώ να πως για το πνεύμα που με χαρακτηρίζει εγώ αλλά σ' ευχαριστώ για τον χαρακτηρισμό! Αν θέλεις να μου διευκρινήσεις καλύτερα τα ερωτήματα της τελευταίας σου παραγράφου στο σχόλιό σου για να μπορέσω να απαντήσω…!
        Kathy

    5. Αρχικά είχα δημιουργήσει στο blog μου μια κατηγορία σελίδων όπου μετέφερα ορισμένα κομμάτια μουσικής με το Sibelius 6, για σχολιασμό, με μειονέκτημα βέβαια το ότι κατά τη μεταφορά, το μόνο που έμενε στο blog ήταν η εικόνα του κομματιού από το Sibelius 6, χωρίς τον ήχο.

      Έκτοτε, τα μόνα που σχολιάζω σχετικά με τη μουσική είναι διάφορα έργα από Όπερες τις οποίες έχω παρακολουθήσει.

      Σκεφτόμουν με ποιο τρόπο θα ενδιέφερε τον αναγνώστη, να διαβάσει για τις προσπάθειες και τις δυσκολίες που έχει κάποιος στην εκμάθηση της Μουσικής (ιδιαίτερα αν είναι σαν και εμένα – χωρίς Ωδείο και πολύ πάνω από την ηλικία των 20 ετών – οπότε οι προβληματισμοί και τα κίνητρα για να βρει το τι είναι πιο πρόσφορο για ανεξάρτητη μελέτη της μουσικής, πιανιστικής, θεωρητικής, ιστορικής και ερασιτεχνικής παρακολούθησης, θα γίνεται στο σύνολο των επιστημών και των εμπειριών που θα έχει κάποιος στη ζωή του.

      Λ.χ. διερωτώμαι – και γι’ αυτό ρωτάω εσένα, πως θα έβλεπες το να αναλύω από τη δική μου σκοπιά και με τις δικές μου γνώσεις ή πηγές,
      α) το «ποιά είναι η μουσική παράδοση στην Ελλάδα», «γιατί δεν αναπτύχθηκε Ελληνική Εθνική Μουσική Σχολή» (όπως έχουν τόσες άλλες ευρωπαϊκές χώρες);
      β) το «πως πρέπει να μαθαίνει κανείς πιάνο σε μεγάλη ηλικία», «με το Hanon, τις κλίμακες, τα δαχτυλα, τις κρατημένες νότες, τη σύζευξη διαρκείας, το μετρονόμο σε γρήγορη ταχύτητα» ή «με κομμάτια Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, κλπ» για να παίζει μια ωραία βραδιά σπίτι σε συγκέντρωση με φίλους και κανένα κρασάκι και συνοδεία σε τραγούδι ομαδικό, αν ο εγκέφαλος – στη συγκεκριμένη ηλικία δεν τα αντέχει όλα μαζί;
      γ) Για να μάθει κανείς να αναλύει και να απολαμβάνει τη μουσική ανάλυση και επιπλέον την αρμονική ανάλυση των κομματιών που ακούει σε συναυλίες ή Όπερες, είναι καλύτερο πέραν της Οργανογνωσίας να έχει μάθει και κάτι περισσότερο από την Αρμονία του Καλομοίρη (το χοντρό βιβλίο με το μαύρο εξώφυλλο, όχι το άσπρο βιβλιαράκι με τα θέματα), όπως για παράδειγμα το «Αρχές Μουσικής Σύνθεσης» του Σένγμπεργκ;
      δ) Μήπως αν κάποιος δεν πηγαίνει σε Ωδείο είναι ακόμα καλύτερο από το «Αρχές Μουσικής Σύνθεσης» του Σένγμπεργκ, να έχει μελετήσει μόνος του τα (1) το Classical Form του William Caplin και (2) το Elements of Sonata Theory των Jepokoski και Darcy, τα οποία εξηγούν τα πράγματα τόσο καθαρά ώστε δεν χρειάζεται ο δάσκαλος;

      Πως θα μπορούσα να παραθέσω όλα αυτά τα ερωτήματα, αλλά και σύντομες περιλήψεις (να μην κάνουμε και κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας) ώστε αυτός που να διαβάζει τις σελίδες του blog να παίρνει μια ιδέα από τους προβληματισμούς για μια κατεύθυνση στην αναζήτηση της αλήθειας για το πως ακούμε και εκτιμάμε ή αντιλαμβανόμαστε την αξία και τις δραματικές στιγμές των κομματιών που ακούμε, αλλά και διακρίνουμε και αισθανόμαστε τη συγκινησιακή λύση που προσπαθεί να μας περάσει ο δημιουργός τους; Εσύ, προσωπικά, πως θα ήθελες όλα αυτά να τα διάβαζες σε σελίδες ενός μπλογκ;

    6. Πω πω! Έχεις εμβαθύνει πολύ! Τι να πω τώρα! Ας τα πάρουμε ένα ένα.
      Καταρχάς ως blogger να σου πω πω το δικό σου blog δεν έχει ταυτότητα. Δεν έχει διεύθυνση (http….) που να έχει σχέση με τον τίτλο, έτσι κι αλλιώς τίτλος στην ουσία δεν υπάρχει, δεν μπορεί να σχολιάσει ο αναγνώστης, δεν έχει κατηγορίες και τα θέματα, παρόλο που είναι θέματα που σε ενδιαφέρουν, δεν έχουν σχέση μεταξύ τους. Αυτό το τελευταίο θα μπορούσε βεβαία να παραβλεφθεί αν υπήρχαν κατηγορίες πιο ξεκάθαρες. Ίσως αρχικά θα πρέπει να δουλέψεις με την βελτίωσή του αν φυσικά θέλεις να λειτουργήσει ως ένας χώρος στον οποίο θα σε βρούν κι άλλοι με τα δικά σου ενδιαφέροντα.
      Ως μουσικός και αναγνώστρια θα ήθελα να διαβάσω τους προβληματισμούς ενός μεγαλύτερου σε ηλικία μαθητή πιάνου και ίσως έβρισκες μέσα από το blog κι άλλους ανθρώπους να συμμεριστούν "τον πόνο" σου! Χαχα! Το ρεπερτόριό σου, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζεις, τι είναι αυτό που κρατάει ζωντανή την διάθεσή σου για μάθηση κλπ Το τι ρεπερτόριο θα επιλέξει κανείς για την εκμάθηση της μουσικής έχει να κάνει με τα ακούσματά του, την ηλικία του, την διάθεσή του και τον χρόνο για μελέτη. Γιατί μη νομίζεις πως το να παίξεις Χατζιδάκι στα πρώτα χρόνια είναι πιο εύκολο από το να παίξεις σονατίνες του Clementi! Δεν είναι τυχαίο η ραχοκοκαλιά των σπουδών στα ωδεία (αλλά και εκτός) είναι το κλασικό ρεπερτόριο. Τα υπόλοιπα διδάσκονται παράλληλα.
      Για να σου είμαι ειλικρινής όταν παρακολουθώ συναυλίες το τελευταίο που με ενδιαφέρει είναι να αναλύσω αρμονικά το έργο που ακούω. Προτιμώ να το απολαύσω! Αν όμως εσένα σε ενδιαφέρει να στηρίξεις κάποιες αναρτήσεις του blog πάνω σε αυτό δεν είναι κατακριτέο! Σε σχέση με το δ) δεν μπορώ να σου απαντήσω γιατί σπούδασα μουσική ως παιδί κι όχι ως ενήλικη οπότε βάδιζα διαφορετικά. Η μελέτη της μουσικής μπήκε αργότερα στην ζωή μου μέσω άλλων μαθημάτων αλλά και λόγω της ανάγκης να μάθω για να διδάξω. Δεν υπάρχουν 'πρέπει" σε αυτά νομίζω! Όσο για το τελευταίο πρέπει να είσαι προσεκτικός με τα κείμενά σου όσον αφορά την κλοπή της πνευματικής ιδιοκτησίας. Ωραίο θα ήταν επίσης να προσθέτεις και κάποιο link στο youtube του έργου στο οποίο αναφέρεσαι.

    7. Πω πω! Έχεις εμβαθύνει πολύ! Τι να πω τώρα! Ας τα πάρουμε ένα ένα.
      Καταρχάς ως blogger να σου πω πω το δικό σου blog δεν έχει ταυτότητα. Δεν έχει διεύθυνση (http….) που να έχει σχέση με τον τίτλο, έτσι κι αλλιώς τίτλος στην ουσία δεν υπάρχει, δεν μπορεί να σχολιάσει ο αναγνώστης, δεν έχει κατηγορίες και τα θέματα, παρόλο που είναι θέματα που σε ενδιαφέρουν, δεν έχουν σχέση μεταξύ τους. Αυτό το τελευταίο θα μπορούσε βεβαία να παραβλεφθεί αν υπήρχαν κατηγορίες πιο ξεκάθαρες. Ίσως αρχικά θα πρέπει να δουλέψεις με την βελτίωσή του αν φυσικά θέλεις να λειτουργήσει ως ένας χώρος στον οποίο θα σε βρούν κι άλλοι με τα δικά σου ενδιαφέροντα.
      Ως μουσικός και αναγνώστρια θα ήθελα να διαβάσω τους προβληματισμούς ενός μεγαλύτερου σε ηλικία μαθητή πιάνου και ίσως έβρισκες μέσα από το blog κι άλλους ανθρώπους να συμμεριστούν "τον πόνο" σου! Χαχα! Το ρεπερτόριό σου, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζεις, τι είναι αυτό που κρατάει ζωντανή την διάθεσή σου για μάθηση κλπ Το τι ρεπερτόριο θα επιλέξει κανείς για την εκμάθηση της μουσικής έχει να κάνει με τα ακούσματά του, την ηλικία του, την διάθεσή του και τον χρόνο για μελέτη. Γιατί μη νομίζεις πως το να παίξεις Χατζιδάκι στα πρώτα χρόνια είναι πιο εύκολο από το να παίξεις σονατίνες του Clementi! Δεν είναι τυχαίο η ραχοκοκαλιά των σπουδών στα ωδεία (αλλά και εκτός) είναι το κλασικό ρεπερτόριο. Τα υπόλοιπα διδάσκονται παράλληλα.
      Για να σου είμαι ειλικρινής όταν παρακολουθώ συναυλίες το τελευταίο που με ενδιαφέρει είναι να αναλύσω αρμονικά το έργο που ακούω. Προτιμώ να το απολαύσω! Αν όμως εσένα σε ενδιαφέρει να στηρίξεις κάποιες αναρτήσεις του blog πάνω σε αυτό δεν είναι κατακριτέο! Σε σχέση με το δ) δεν μπορώ να σου απαντήσω γιατί σπούδασα μουσική ως παιδί κι όχι ως ενήλικη οπότε βάδιζα διαφορετικά. Η μελέτη της μουσικής μπήκε αργότερα στην ζωή μου μέσω άλλων μαθημάτων αλλά και λόγω της ανάγκης να μάθω για να διδάξω. Δεν υπάρχουν 'πρέπει" σε αυτά νομίζω! Όσο για το τελευταίο πρέπει να είσαι προσεκτικός με τα κείμενά σου όσον αφορά την κλοπή της πνευματικής ιδιοκτησίας. Ωραίο θα ήταν επίσης να προσθέτεις και κάποιο link στο youtube του έργου στο οποίο αναφέρεσαι.

    8. Σ' ευχαριστώ πολύ. Θα ακολουθήσω τις συμβουλές σου.

      Μια παρατήρηση μόνο ως προς τα 1)"..και ίσως έβρισκες μέσα από το blog κι άλλους ανθρώπους να συμμεριστούν τον πόνο σου" και 2) "…χώρος στον οποίο θα σε βρούν κι άλλοι με τα δικά σου ενδιαφέροντα" που έγραψες. Σχεδόν το αποκλείω να έχουν άλλοι το ίδιο επίπεδο με μένα (θα είναι μόνο ηλικίας 15-18 ετών) και να έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα (αν τα έχουν θα είναι φτασμένοι συνθέτες και δεν θα ενδιαφέρονται για τις σκέψεις μου, με τον τρόπο μάλιστα που εκφράζομαι ως "μη φτασμένος". Ίσως αν κατάφερνα να παντρέψω την στεγνή μαθητική λύση των θεμάτων της Αρμονίας με γνωστές συνθέσεις και παγκόσμιου κύρους δημιουργίες που μας έχουν αποτυπώσει στο μυαλό μας τους πετυχημένουν ρυθμούς και μοτίβα (ακόμα και με τη χρησιμοποίηση στα διαφημιστικά σποτ). Μέχρι να το πετύχω αυτό, με το να παραθέτω το πως μελετώ και τι δυσκολίες βρίσκω, μάλλον θα έχω πολύ χαμηλή επισκεψιμότητα. Θα δούμε. Ευχαριστώ πάντως.

      • Ποτέ δεν ξέρεις ποιους θα συναντήσεις! Παρόλ' αυτά δεν χάνεις να δοκιμάσεις! Συνήθως γράφουμε καλύτερα για αυτά που ταιριάζουν πιο πολύ σε μας!
        Α! Και κάτι άλλο! Όλα τα blog από χαμηλή επισκεψιμότητα ξεκινάνε! Το θέμα είναι τι γίνεται μετά! Εκεί παίζουν ρόλο πολλά! Αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση!
        Καλή συνέχεια! Θα χαρώ να με ενημερώσεις για τις αλλαγές στο blog!

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης