Βιβλιοπροτάσεις για παιδιά

Kathy

Καλημέρα σας Ανθομελάκια και καλή εβδομάδα! Αχ, το πόσο μου αρέσoυν τα βιβλία και ειδικά τα παιδικά βιβλία δεν λέγεται! Θυμάμαι μικρή δίπλα στο σχολείο μου υπήρχε μια βιβλιοθήκη. Από μικρή λοιπόν πήγαινα και δανειζόμουν βιβλία. Διάβαζα πριν κοιμηθώ αλλά κυρίως στις καλοκαιρινές διακοπές. Σήμερα λοιπόν θα ήθελα να σας δείξω κάποια από τα τελευταία μας αποκτήματα στην βιβλιοθήκη των παιδιών… που ίσως να θελήσετε να αποκτήσετε για να απασχοληθούν τα παιδιά στις επικείμενες καλοκαιρινές σας διακοπές (ε, δεν θα βγάλουν και λέπια… κάποια στιγμή θα χαλαρώσουν!).

Τα δύο πρώτα βιβλία είναι  από την σειρά Η πρώτη μου μυθολογία των εκδόσεων  Παπαδόπουλος, τα οποία αγοράσαμε  με αφορμή την εβδομάδα αφιερωμένη στην μυθολογία στο νηπιαγωγείο του γιου μου.

Είναι για ηλικία 4+ και είναι γραμμένα σε μορφή ποιήματος. Δεν έχουν πολλές λεπτομέρειες για το θέμα που αναλύουν και ίσως θα πρέπει να είστε γνώστες του θέματος για να μπορέσετε να συζητήσετε περαιτέρω με τα παιδιά. Όμως για την ηλικία των τεσσάρων χρόνων είναι σύντομα και περιεκτικά και μια δόση χιούμορ κυρίως στην εικονογράφηση. (η αλήθεια είναι ότι το βρήκα λίγο αρνητικό αυτό καθώς θεώρησα πως η εικονογράφηση παραείναι σατιρική). 

Βέβαια εκτός από αυτά αγοράσαμε 1-2 ακόμη, βρήκαμε και κάποια στην βιβλιοθήκη της γιαγιάς (κρατημένα από τα δικά μας παιδικά χρόνια) και δανειστήκαμε και κάποια από την βιβλιοθήκη του σχολείου. Το θέμα μυθολογία ενθουσίασε τον μικρό μου τετράχρονο και θέλησα να συνεχίσουμε το διάβασμα και στο σπίτι. Αγαπημένος του ήρωας δε, ο Ηρακλής!

Κάντε like στη σελίδα του Ανθομέλι στο Facebook, follow στο προφίλ μας στο Instagram και ακολουθήστε μας στο Pinterest.

Ένα άλλο βιβλίο που μας ενθουσίασε αν και ακόμα δεν το έχουμε εξαντλήσει από άποψη διαβάσματος είναι ένα βιβλίο που αρχικά χάρισε η Κάλη στον βαφτισιμιό της κι επειδή μας άρεσε το πήρε και ως δώρο στον μικρό μου. Έχει τίτλο 500 ερωτήσεις και απαντήσεις για τα ζώα.
Δεν πρόκειται για μια εγκυκλοπαίδεια κουραστική με μεγάλα κείμενα για το κάθε ζώο και χωρίζετε σε κεφάλαια.
Αγαπημένο χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι κάποιες σημειώσεις για παράξενα και ιδιαίτερα ζώα όπως για παράδειγμα: 

«Τα πρόβατα πίνουν μόνο στάσιμο νερό, γιατί το τρεχούμενο όπως των ποταμών τα τρομάζει»

Μας φάνηκε πολύ χρήσιμο ως βιβλίο και πολλές φορές ανατρέχουμε να λύσουμε απορίες μας. Άλλες φορές πάλι όταν έχουμε διάθεση το διαβάζουμε σαν παραμύθι. Είναι κατάλληλο και για τα παιδιά του δημοτικού.

Τέλος, πρόσφατα τους αγόρασα το βιβλίο Τι θέλει αυτός ο άγνωστος που τελευταία το είδα σε κάποιες κριτικές άλλων blogs. Είναι μεγάλη η ανησυχία μου και φαντάζομαι και των περισσότερων γονιών για το πως πρέπει να μιλήσουμε στα παιδιά μας για το θέμα των αγνώστων.
Ευτυχώς βέβαια οι δασκάλες μας φέτος έκαναν πολύ καλή δουλειά πάνω σε αυτό το θέμα! Τα παιδιά μου ήταν πολύ ενημερωμένα.
Αλλά το συγκεκριμένο βιβλίο καλύπτει και τους αγνώστους, και το αν θα ανοίγουμε την πόρτα, και τις αγκαλιές από τρίτους που ίσως δεν θέλουν τα παιδιά αλλά κυρίως μας προτείνει κάτι με το οποίο ίσως θα είμαστε πιο ήσυχοι. Ένα μικρό μυστικό ανάμεσα σε μας και τα παιδιά… Το μόνο που δεν μου άρεσε και κυρίως δεν άρεσε στα παιδιά είναι ότι στο τέλος μας αφήνει λίγο απότομα (σου αφήνει μια αίσθηση ότι χρειαζόταν 1-2 σελίδες ακόμα για να τελειώσει.)

Για το ίδιο θέμα μας μιλάει και το βιβλίο Δεν πάω πουθενά με ξένους απ το οποίο μπορείτε να πάρετε μια γεύση εδώ

Ας βάλουμε τα βιβλία στην καθημερινότητα των παιδιών μας! Είναι μια πολύ όμορφη συνήθεια. Αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό! Είναι αναγκαίο να δίνουμε κι εμείς το καλό παράδειγμα!

Καλή ανάγνωση.
Kathy