ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Αμπέλοψη ή αλλιώς Πεντάφυλλο, το τέλειο αναρριχώμενο

    Η αμπέλοψη ή αλλιώς πεντάφυλλο είναι ένα φανταστικό αναρριχώμενο φυτό. Είναι ιδανικό για να καλύψετε τοίχους ή κάγκελα περίφραξης. Είναι εύκολο φυτό μιας και δεν θέλει ιδιαίτερη φροντίδα. Μεγαλώνει πολύ γρήγορα. Προσκολλάτε στον τοίχο από μόνο του με έλικες (αμπέλοψη) ή με βεντούζες (παρθενόκισσος), αλλά μπορείτε να το βοηθήσετε και με μια πέργολα.

    Αμπέλοψη ή αλλιώς Πεντάφυλλο, το τέλειο αναρριχώμενο

    Το καλό είναι ότι δεν μαζεύει σαύρες και ποντίκια στο φύλλωμά του όπως ο κισσός!! Ο κισσός έχει ρίζες που χώνονται παντού και επιφέρει υγρασία. Αντίθετα το πεντάφυλλο έχω διαβάσει ότι παρέχει καλή θερμομόνωση στους τοίχους των σπιτιών. Δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη τον χειμώνα. Οι γονείς μου το έχουν χρόνια στην αυλή τους και δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Εγώ πάλι το ζήλεψα και θέλησα να γεμίσω την πέργολα της αυλής μου με αυτό. 

    Αμπέλοψη ή αλλιώς Πεντάφυλλο, το τέλειο αναρριχώμενο

    Το φθινόπωρο τα φύλλα του παίρνουν ένα καταπληκτικό κόκκινο χρώμα ενώ τον χειμώνα τα φύλλα πέφτουν. Την άνοιξη και πάλι γεμίζει φύλλα και ξεκινάει την αναρρίχηση για όλη την διάρκεια του καλοκαιριού. Βέβαια καλό θα είναι να ελέγχουμε την κατάσταση με κατάλληλο κλάδεμα τον χειμώνα.

    Αμπέλοψη ή αλλιώς Πεντάφυλλο, το τέλειο αναρριχώμενο
    Αμπέλοψη ή αλλιώς Πεντάφυλλο, το τέλειο αναρριχώμενο 4

    Αν ξεριζώσετε από κάπου που θα το βρείτε μια ριζούλα έστω και σπασμένη την επόμενη χρονιά ίσως και τους επόμενους μήνες, ανάλογα με την εποχή που θα φυτέψετε, θα το δείτε να μεγαλώνει.

    Εσείς το έχετε φυτέψει στον κήπο σας;

    Kathy

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    10 ΣΧΟΛΙΑ

    1. Ναι αμέ έχουμε αμπέλοψη και μας αρέσει πάρα πολύ! Είναι φυτό που από μόνο του φτιάχνε κήπο αν θέλεις να είσαι ξέγνοιαστος κηπουρός! Και φυσικά το κινέζικο γιασεμί, το γιασεμί μπλου μλακ και το νυχτολούλουδο με μερικά παχύφυτα ενδιάμεσα και γεράνια και γκαζάνιες θα φτιάξουν ένα μπαλκόνι ονειρεμένο! Κάθε χρόνο λέμε αυτά μόνο θα φυτέψουμε και κάθε χρόνο αλλάζουμε πλάνο. Φέτος όμως και πέρσι κάναμε την υποδομή. Η αμπέλοψη και το γιασεμί μπλου μπλακ από περσι φυτεμένα στο έδαφος έχουν ήδη γίνει ονειρεμένοι φυσικοί φράχτες. Φέτος φυτέψαμε το κινέζικο γιασεμί και πάει καλά. Επίσης και παχύφυτα και γκαζανιες και τα νυχτολούλουδο που πέρσι μας πέθανε το από 15ετίας φυτό του Γιώργου είναι σε καλό δρόμο ενώ τα φυτέψαμε αρκετά αργά. Αντε να δούμε! Φιλιά πολλά και καλά κηπουρέματα!

    2. Είναι πράγματι υπέροχο φυτό. Σε μάς, καλύπτει τις δύο πλευρές του οικοπέδου και μπλέκεται στα κάγκελλα, και έχει σκαρφαλώσει και σε δύο μεγάλα σφενδάμνια!!!! Μόνο που δεν κοκκινίζει και τόσο πολύ πριν ρίξει τα φύλλα του…ίσως παίζει ρόλο το χώμα του κήπου ?
      Καλή συνέχεια με τα κηπουρέματα!!!!

    3. Δεν ήξερα ότι λέγεται έτσι…όπου το βρίσκω όμως το ρημάζω γιατί με τα κλαδιά του φτιάχνω υπέροχα στεφάνια! Και ναι, έχετε δίκιο το φθινόπωρο κοκκινίζουν τα φύλλα του και είναι πανέμορφα….

    4. Δεν το είχα υπόψη μου. Θα πρέπει να είναι πολύ ωραίο και το φθινόπωρο. Τι κρίμα που ρίχνει τα φύλλα του ομως. Καποιοι λένε οτι είναι ωραίο γιατί ετσι φαίνονται οι εναλλαγές στη φύση αλλα δεν πολυσυμπαθώ τα φυλλοβόλα. Θα το δοκιμάσω ομως.Ισως με κάνει να αλλάξω γνώμη.

    5. Εγώ το έμαθα πέρυσι, που έψαχνα να βρω αναρριχώμενο φυτό για να στολίσω τα σκαλιά της εκκλησίας στο γάμο μου! http://2.bp.blogspot.com/-25uUR8TIJag/UHb299KJJ6I/AAAAAAAAAP8/G_TxgDKs0CQ/s1600/IMG_3702.JPG
      Τώρα τα κλουβάκια με την αμπέλοψη στολίζουν 4 μπαλκόνια και είναι πανέρμορφα! Αυτό που δεν ήξερα είναι οι θερμομονωτικές του ιδιότητες! Θα μετακομίσω τις γλάστρες δίπλα σε κανένα τοίχο!

    6. Καλημερούδια κορίτσια μου…αγαπώ τον αμπέλωπα κυρίως για την αλλαγή τους χρώματος του τον χειμώνα και για το ότι γίνεται τόσο ωραίο και πλουμιστό…Ευχαριστώ και για την προσφορά σε μια παλιά μου ανάρτηση…δεν απάντηση. Είναι πράγματι πανέμορφο φυτό!

    7. Έχω κάνει πρόσφατα μια περγολα και θα βάλω αμπελοψη στο νησί την έχουν σε όλο το δρόμο της αγορά σε ένα ΤΟΛ ριγμένα κ είναι υπέροχη

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης