ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Μικροί μουσικοί-Συμβουλές για εμφανίσεις σε κοινό

    Σήμερα το πρόγραμμα είχε ημερήσια εκδρομή με το νηπιαγωγείο του γιου μου στο Φράγμα της Θέρμης. Το Σαββατοκύριακο ήταν και πολύ “θαλασσινό” μιας και το περάσαμε στο κάμπιγκ! Κάναμε και το πρώτο μας μπάνιο! Μια εβδομάδα μας έμεινε για να τελειώσουν τα σχολεία και παιδιά και γονείς περιμένουμε με ανυπομονησία την Παρασκευή. Αλλά μέχρι τότε έχουμε γιορτές στα σχολεία, παραστάσεις με τις σχολές χορού και συναυλίες με τα ωδεία. Και ως δασκάλα μουσικής λίγο πριν τελειώσει η σχολική χρονιά και λίγο πριν τις πιθανές συναυλίες των μικρών μουσικών θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας και μαζί τους αναμνήσεις από την πρώτη μου συναυλία αλλά κυρίως κάποιες χρήσιμες συμβουλές για εμφανίσεις στο κοινό που πάντα δίνω στους μαθητές μου.

    Η πρώτη μου συναυλία στο πιάνο

    Η πρώτη μου εμφάνιση σε κοινό ως σπουδάστρια πιάνου ήταν όταν τελείωσα την πρώτη δημοτικού. Ντυμένη με το καλό μου  φόρεμα και τα μαλλιά μου ελαφρώς μαζεμένα με άσπρη κορδελίτσα περίμενα να έρθει η σειρά μου δίπλα στους γονείς μου και τη μικρή μου αδερφή αλλά και όλο το σόι που είχε έρθει να με καμαρώσει! Θα έπαιζα σε μια αίθουσα της εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και η αίθουσα στα μάτια ενός εξάχρονου παιδιού φάνταζε τεράστια. Αφού έπαιξα το κομμάτι μου υποκλίθηκα και χοροπηδώντας  επέστρεψα ικανοποιημένη και χαρούμενη στη θέση μου για να παρακολουθήσω την υπόλοιπη συναυλία. 

    Όλα τα παραπάνω φυσικά δεν μπορώ να πω ότι τα θυμάμαι από μόνη μου αλλά τα έχω δει άπειρες φορές στην βιντεοκασέτα που έγραψε τότε ο θείος μου για να θυμάμαι αυτή την πρώτη μου συναυλία. Ακολούθησαν κι άλλες αλλά αυτή ήταν η πιο ξεχωριστή μιας και ήταν η πρώτη!

    Μικροί μουσικοί-Συμβουλές για εμφανίσεις σε κοινό 1
    Η πρώτη μου συναυλία (6 ετών) παίζω το κομμάτι μετά το τέλος της συναυλίας. Η αδελφή μου κολιτσιδάκι δίπλα μου.

    Διαβάστε στο Ανθομέλι:

    Μουσική; Ώρα για μελέτη!

    Μικροί μουσικοί-Συμβουλές για εμφανίσεις σε κοινό

    Συμβουλές για μικρούς μουσικούς -Εξάσκηση στο σπίτι

    Συμβουλές για μικρούς μουσικούς-Οι εξετάσεις

    Συμβουλές για μικρούς μουσικούς-Η συνοδεία του πιάνου

    Προετοιμασία για τις μουσικές εμφανίσεις σε κοινό

    Παρακάτω υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να προετοιμαστούν κατάλληλα οι μαθητές μουσικής για τις εμφανίσεις τους σε κοινό. Επιτρέψτε μου να αναφερθώ κατευθείαν σε αυτούς.

    1. ΕΞΑΣΚΗΣΗ! Δεν θα γίνεις μόνο καλύτερος-η, αλλά θα έχεις και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Η αυτοπεποίθηση είναι ένας σημαντικός παράγοντας για επιτυχημένες εμφανίσεις.
    2. Εάν είναι απαραίτητο να μάθεις τα κομμάτια σου απ’ έξω, σιγουρέψου ότι τα ξέρεις απ’ έξω κι ανακατωτά. Είναι απαραίτητο να τα ξέρουν όχι μόνο τα δάχτυλά σου αλλά και τα αυτιά σου και το μυαλό σου ακόμα. Έτσι με αυτό τον τρόπο θα σου είναι πιο εύκολο να ξεπεράσεις τον φόβο σου και θα μειωθούν οι πιθανότητες να ξεχάσεις το κομμάτι. 
    3. Θυμήσου ότι όσο περισσότερο εμφανίζεσαι μπροστά στο κοινό τόσο περισσότερο μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι το άγχος σου!

    Συμβουλές για να προετοιμαστείς κατάλληλα για την επόμενη εμφάνισή σου 

    • Φάε κάτι πριν την εμφάνισή σου έτσι ώστε να μην πεινάσεις κατά την διάρκεια της συναυλίας
    • Κόψε τα νύχια σου δυο μέρες πριν την εμφάνιση. Να είναι πολύ καθαρά (ειδικά για τους πιανίστες πρέπει να είναι κοντά)
    • Μην φοράς οποιοδήποτε κόσμιμα στους καρπούς και στα δάχτυλα σου που θα μπορουσε να σου αποσπάσει την προσοχή.
    • Μην αφήνεις την εξάσκησή σου για τελευταία στιγμή γιατί μπορεί να πανικοβληθείς και να μην καταφέρεις στο τέλος τίποτα.
    • Να φορέσεις κάτι επίσημο, άνετο και όχι πολύ φανταχτερό. Σίγουρα αυτό θα επηρεάσει θετικά το κοινό.
    • Χαμογέλα! Με αυτό τον τρόπο δείχνεις ότι έχεις αυτοπεποίθηση και βεβαιώνεις το κοινό ότι η εμφάνισή σου θα τους μείνει αξέχαστη.
    • Υποκλίσου! Μετά γύρνα από τα αριστερά σου προς το πιάνο και βεβαιώσου ότι δεν γυρνάς την πλάτη σου στο κοινό.
    • ΑΚΟΥ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ! Όταν παίζεις να προσέχεις τον εαυτό σου και όχι οποιονδήποτε θόρυβο ακούγεται γύρω σου.
    • Όταν τελειώσεις με το παίξιμο μην βιαστείς να φύγεις από την σκηνή. Άσε την μουσική σου να ηχεί. Μετά υποκλίσου και χαμογέλα ακόμα κι αν έχεις κάνει κάποιο λάθος. Υπάρχει ακόμα και η περίπτωση να μην έχει γίνει αντιληπτό το λάθος σου από το κοινό.
    • Και το πιο σημαντικό: ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕ ΤΟ και πάντα ΧΑΜΟΓΕΛΑ! 

    Ελπίζω να μην σας κούρασα! Όσοι είστε μαθητές ή δάσκαλοι μουσικής ή γονείς μαθητών μουσικής πιστεύω πως ίσως τα βρήκατε ενδιαφέροντα όλα αυτά. Όσοι πάλι δεν είστε ανάμεσα στους παραπάνω όλο και κάποιον μικρό μουσικό θα έχετε στο φιλικό ή συγγενικό σας περιβάλλον που θα μπορούσε να τον ενδιαφέρουν!


    Kathy

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    14 ΣΧΟΛΙΑ

    1. εξαιρετικό Kathy μου! Συμφωνώ απόλυτα!
      Θα πρόσθετα ίσως το εξής:
      ¨"Μην ξεκινάς να παίζεις αν δεν κάνουν όλοι την απαιτούμενη ησυχία!"
      (το λέει ο δάσκαλος πιάνου στο γιο μου)

      Περιμένω τη συνέχεια!
      φιλιά 🙂

      • Χαίρομαι που είσαι από τους πρώτους που σχολιάζουν Όλγα μου όντας μαμά ενός μικρού μουσικού.
        Πολύ καλό αυτό που λέει ο δάσκαλος του γιου σου αν και αν περιμέναμε την απόλυτη σιγή ίσως να μην ξεκινούσαμε ποτέ το κομμάτι. Γιατί έχουν όλοι την παιδεία να μπορούν να σέβονται αυτόν που παίζει και νομίζουν πως μπορούν να μιλούν και να σχολιάζουν, να βήχουν , να πηγαινοέρχονται σαν να μην συμβαίνει τίποτε. Είναι πολύ κρίμα! Κάποτε πρέπει κι αυτό να αλλάξει.
        kathy by anthomeli

      • μα δε βλέπεις, σε "μεγάλες" συναυλίες ο κόσμος σηκώνεται και φεύγει πριν καλά καλά τελειώσει το έργο … τα μικρά παιδιά θα υπολογίσουν; είναι όλα θέμα παιδείας και φοβάμαι ότι θα αργήσουμε να δούμε αλλαγές. Βέβαια, για να κάνω και λίγο το δικηγόρο του διαβόλου, πολλές φορές είναι ότι ο κόσμος δεν ξέρει – όχι απλά ότι αδιαφορεί – πως να φερθεί. Αν κανείς δεν του είπε ότι δεν χειροκροτούμε αν δε γυρίσει ο μαέστρος της ορχήστρας/χορωδίας προς το μέρος μας, από πού να το ξέρει; Βέβαια το να χτυπά ρυθμικά το πόδι του στην πλάτη της καρέκλας του μπροστινού του ή να έχει βήχα και παρόλα αυτά να πηγαίνει στη συναυλία γιατί ήδη είχε βγάλει τα εισιτήρια, ε, τι να πω. Έχω βαρεθεί να μαλώνω σε τέτοιους χώρους …

    2. Εγώ πάντως ακόμα θυμάμαι αυτό το άσπρο σου φόρεμα!!! Επίσης να πω ότι εγώ σε αυτές ζωντανές εμφανίσεις ήμουν πολύ μπούρδας… μάλλον γιατί δεν ήμουν καλά προετοιμασμένη,χιχι!!!! Ετρεμαν τα δάχτυλά μου! Οσο για την φορά που μάζί με την Μαρία Π. σε μια σου εκδήλωση παίξαμε πιάνο και κιθάρα ακόμα θυμάμαι ότι είχα κάνει λάθος…ρεζίλι σε είχα κάνει! Αυτά… όλο τραυματικές εμπειρίες έχω να θυμάμαι… η αδιάβαστη!!! χιχι! Callie

      • Καλά μην θες πάλι κοπλιμέντα! Μια χαρά ήσουνα σ εκείνη την εμφάνιση. Και είμαι σίγουρη πως αν βάλουμε το βίντεο ούτε που θ΄ακουστεί κανένα λάθος. Άσε που δεν το θυμάμαι κιόλας! Σκοπός είναι να καλύπτεις το λάθος επαγγελματικά! Χιχι!
        Όσο για το τρέμουλο δεν νομίζω ότι ξεπερνιέται τόσο εύκολα. Θέλει δουλειά και πολλές πολλές εμφανίσεις στο ενεργητικό κάποιου.

    3. Μα τι μου θύμισες τώρα….!Γελάω και μόνο μας σκέφτομαι τοοοοοσο αγχωμένους!Σαν μαθήτριά σου έχω να πω πως όλες οι συμβουλές είναι μία προς μία δοκιμασμένες και απόλυτα πετυχημένες!Thank you for the reminder…Δήμητρα

    4. Τι ωραίες συμβουλές!!! Δεν ήξερα την σχέση σου με την μουσική!!! Εγώ δεν έχω καμία σχέση (πέραν του θαυμασμού μου) με την μουσική, ο άντρας μου έχει μια μικρή επαφή, αλλά τα παιδιά μας βγήκαν αλλιώς!!! Τώρα απλά τα θαυμάζουμε! Δεν ξέρω να τους πω τίποτα αλλά τώρα έχω τις συμβουλές σου!!!! Φιλάκια…

      • Αχ και νόμιζα πως μόνο η κόρη σου παίζει μουσική. Καλή συνέχεια λοιπόν στις σπουδές τους. Τι κι αν δεν ξέρετε εσείς! θα παίζουν αυτά κι εσείς θα απολαμβάνετε!
        kathy

    5. μαθαινα κι εγω μικρη αρμονιο αλλα θυμαμαι οι συναυλιες ηταν ο εφιαλτης μου.πραγματικα μαρμαρωνα.τελικα τα παρατησα.ο αδερφος μου ομως πηρε ολα τα πτυχια και γτραφει και τραγουδια.πρεπει αν υπαρχει κλιση παντως.
      πολυ ωραιες οι συμβουλες.

    6. Κατερίνα μου,μου λείπει πάρα πολύ ο ήχος του πιάνου και οι μελωδίες κλασσικής μουσικής που ηχόύσαν κάθε μέρα στο σπίτι μας,ενώ προσπαθούσες να μάθεις τα κομμάτια σου.Μου λείπουν ακόμη και οι βραδιές απόλυτης διασκέδασης αναμεταξύ μας που τραγουδούσαμε έστω και με παραφωνίες,ενώ εσύ έπαιζες στο πιάνο.Θυμάσαι,είχαμε κάνει και λίστα τραγουδιών με τα λόγια….Οσο για το τρέμουλο των χεριών τι να πώ.Εγώ ξέρω το τρέμουλο της καρδιάς μου όταν έπαιζες στις συναυλίες.Ζούσα και εγώ την αγωνία σου,άσχετα εάν το έδειχνα.Πάντως η γιαγιά είχε δίκαιο.Οι κόποι σου ευωδόθηκαν και έγινες δασκάλα μουσικής.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης