ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Μικροί μουσικοί- 8 Συμβουλές για εξετάσεις

    Ουφ, αυτές οι εξετάσεις! Εξετάσεις στο σχολείο, στις ξένες γλώσσες, στη μουσική, στον χορό! Εξετάσεις σε όλες τις βαθμίδες που δεν λένε να τελειώσουν! Εξετάσεις που πάντοτε μας αγχώνουν όσο καλά κι αν είμαστε διαβασμένοι! Ναι, σίγουρα οι εξετάσεις, γενικά αλλά και ειδικότερα στην μουσική, δεν είναι και το πιο ευχάριστό πράγμα στον κόσμο! Πως μπορούμε να τις κάνουμε λίγο πιο εύκολες; Παρακάτω θα σας δώσω κάποιες συμβουλές για εξετάσεις σε κάθε μουσικό όργανο.

    Μικροί μουσικοί- 8 Συμβουλές για εξετάσεις
    Μικροί μουσικοί- 8 Συμβουλές για εξετάσεις 2

    Διαβάστε στο Ανθομέλι:

    Μικροί μουσικοί-Συμβουλές για εξάσκηση στο σπίτι

    Μικροί μουσικοί- 8 Συμβουλές για εξετάσεις

    Μικροί μουσικοί-Η συνοδεία στο πιάνο

    Μικροί μουσικοί-Συμβουλές για εμφανίσεις σε κοινό

    Μουσική; Ώρα για μελέτη!

    8 Συμβουλές για τις εξετάσεις του μουσικού οργάνου

    Όλοι είμαστε διαφορετικοί και αυτό που ίσως βοηθάει τον έναν να μην βοηθάει τον άλλον. Το καλύτερο είναι να βρει ο καθένας τους δικούς του τρόπους. Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι τρόποι που είναι κοινοί για όλους τους μουσικούς ανεξαρτήτως του μουσικού οργάνου που παίζουν. Θα απευθυνθώ απ’ ευθείας στους ενδιαφερόμενους μαθητές.

    1. Κανόνας νούμερο 1 είναι η εξάσκηση! Όπως και στις συναυλίες, οι ικανότητες και η αυτοπεποίθηση είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για επιτυχημένες εξετάσεις και μόνο η εξάσκηση θα σε βοηθήσεις να τους επιτύχεις. 
    2. Αν ξέρεις με ποια σειρά θα παίξεις τα κομμάτια σου βεβαιώσου ότι ξέρεις να παίζεις πολύ καλά το πρώτο και το τελευταίο κομμάτι. Το πρώτο θα δώσει καλή εντύπωση για σένα και το τελευταίο θα τους αφήσει πιο καλή εντύπωση για την γενική παρουσία σου. Τη σειρά συνήθως την αποφασίζουμε με τον καθηγητή-τρια.
    3. Αν στις εξετάσεις σου θα παίξεις κλίμακες, συγχορδίες και αρπίσματα να τα ξέρεις τέλεια!
    4. Προσπάθησε να πείσεις τον εαυτό σου ότι οι εξετάσεις δεν είναι κάτι το σημαντικό ακόμα κι αν είναι. 
    5. Προσπάθησε να ξεχάσεις τον εξεταστή που κάθεται κοντά σου και σ΄ ακούει. Τις περισσότερες φορές δεν τον βλέπεις καν έτσι θα σου είναι εύκολο να παίζεις.
    6. Προσποιήσου ότι παίζεις σε συναυλία. Ο σκοπός σου είναι να καταπλήξεις το κοινό σου και όχι απλώς να παίξεις το κομμάτι και να τελειώσεις. 
    7. Μην ανησυχείς και τόσο για τα λάθη που κάνεις, απλά παίζε. Συχνά στις μεγάλες τάξεις η έκφραση και ο δυναμισμός είναι πιο σημαντικοί παράγοντες από τα τυχαία λάθη.
    8. Σημαντική είναι η στάση του σώματος, των χεριών και κυρίως η τεχνική σου.

    Καλή επιτυχία και απέβαλλε το άγχος! Μερικές βαθιές εισπνοές μπορεί επίσης να βοηθήσουν! 

    Kathy

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    7 ΣΧΟΛΙΑ

    1. "να καταπλήξεις και όχι απλά να παίξεις" Πόσο, μα πόσο συμφωνώ!! Αν ο μουσικός έχει αυτό σαν στόχο, ακόμη και αν δεν το καταφέρει σε μεγάλο ποσοστό, σίγουρα το αποτέλεσμα θα είναι πολύ πιο πάνω από το απλό "παίξιμο".
      Θα τα διαβάσω και στο γιο μου!

    2. Διάβασα και τις τρεις αναρτήσεις σου Κατερινάκι. Πόσο μαγευτικό λειτούργημα εξασκείς. Πραγματικά. Σε διάβαζα και ένιωθα μια γαλήνη να με διακατέχει.
      Είναι τόσο υπέροχο να διδάσκεις μουσική και ακόμα πιο θεσπέσιο να παίζεις.
      Λατρεύω τη μουσική και εύχομαι ένα από τα παιδιά μου να θελήσουν να μάθουν ένα μουσικό όργανο. Ποια ηλικία θεωρείς ιδανική για να ξεκινήσουν?
      Ο γιος μου είπε χτες πως θέλει να τον πάω να μάθει κιθάρα. Θα είναι 6 τον Σεπτέμβρη. Δεν ξέρω αν το εννοεί αλλά του αρέσει πολύ η μουσική, χορεύει, τραγουδάει και έχει ρυθμό.
      Καλή επιτυχία σε όλους τους διαγωνιζόμενους λοιπόν!!!

      • Dimitra, η Κατερίνα είναι ασφαλώς πιο ειδική για να σου απαντήσει, αλλά σίγουρα όσο πιο νωρίς, τόσο πιο καλά. Η μουσική γίνεται τρόπος ζωής, αφομοιώνονται οι γνώσεις πιο εύκολα. Ο γιος μου ξεκίνησε φέτος πιάνο (είναι β δημοτικού) από το μηδέν. Είχε κάνει μόνο προπαιδεία στα προνήπια. Έχει προχωρήσει πολύ αλλά ο δάσκαλός του μου λέει ότι δεν θα ήταν ίδια η επίδοσή του αν ξεκινούσε πιο μεγάλος.
        Και κάτι ακόμη από την πείρα μου σαν μαμά: τα παιδιά μας πρέπει να έχουν τα ανάλογα ερεθίσματα για να δούμε και εμείς και αυτά αν έχουν κλίση, αγάπη και ικανότητες για κάτι. Η Κατερίνα θα σε κατατοπίσει ανάλογα!

      • Δήμητρα καταρχάς να σε ευχαριστήσω για το ωραίο σου σχόλιο σχετικά με τις αναρτήσεις μου.
        Σχετικά με το ποια ηλικία είναι κατάλληλη εξαρτάται και λίγο από την ωριμότητα του παιδιού αλλά και το όργανο που επιλέγει το παιδί.
        Η ηλικία των 6 είναι κατάλληλη για να ξεκινήσει κιθάρα. Δεν έχει σημασία αν δεν έχει κάνει κάτι πιο μικρός (προπαιδεία). Θα ξεκινήσει κατευθείαν με το όργανο και τα θεωρητικά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αν κάποιο παιδί ξεκινήσει μεγαλύτερο δεν μπορέσει να μάθει. Αλλά τα χρόνια σπουδών είναι πολλά και καλό θα είναι να μην χάνουμε χρόνο. Επίσης όσο πιο νωρίς ξεκινήσει τόσο καλύτερα "πλάθεται" ο μικρός μουσικός. Εύχομαι ένα καλό ξεκίνημα αν τελικά το αποφασίσετε! Κι ό,τι χρειαστείς μου λες.
        kathy

      • Σας ευχαριστώ πολύ και τις δύο για τις πολύ χρήσιμες συμβουλές σας. Θα το ψάξω το θέμα. Θέλω τα παιδιά να κάνουν κάτι που τους αρέσει, τους εκφράζει, τους γεμίζει, όχι επειδή το θέλει η μαμά τους (εγώ δηλαδή) και έχει απωθημένα που δεν έμαθε κάποιο μουσικό όργανο:)
        Ο μικρός είναι υποψήφιος μουσικός πάντως. Η μεγάλη μόνο να χορεύει θέλει:)
        Κατερινάκι μου ότι χρειαστώ ξέρω που θα απευθυνθώ!!!
        Όλγα σ'ευχαριστώ πολύ. Πρέπει να είσαι τρελά περήφανη όταν ακούς το γιο σου να παίζει πιάνο!!!

    3. Καλησπέρα Ανθομελάκια!!!Καί εγώ θά τό εκτυπώσω νά τό δώσω στήν κόρη μου!!
      Σκέφτεται νά αρχίση κιθάρα τού χρόνου η εγγονή μου!!!Σίγουρα θά τής είναι πολύτιμες οι συμβουλές σας!!!Καλό βράδυ!!!!Φιλάκια!!!!

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης