Συμβουλες για μικρούς μουσικούς (α΄μέρος)-Εμφανίσεις σε κοινό

Kathy
Γεια σας ανθομελάκια! 
Σήμερα το πρόγραμμα είχε ημερίσια εκδρομή με το νηπιαγωγείο του γιου μου στο Φράγμα της Θέρμης. Το Σαββατοκύριακο εκτός από «εορταστικό» (γιορτή της αδελφούλας μου) ήταν και πολύ «θαλασσινό» μιας και το περάσαμε στο κάμπιγκ! Κάναμε και το πρώτο μας μπάνιο! Μια εβδομάδα μας έμεινε για να τελειώσουν τα σχολεία και παιδιά και γονείς περιμένουμε με ανυπομονησία την Παρασκευή. Αλλά μέχρι τότε έχουμε γιορτές στα σχολεία, παραστάσεις με τις σχολές χορού, συναυλίες με τα ωδεία κλπ.Και ως δασκάλα μουσικής λίγο πριν τελειώσει η σχολική χρονιά και λίγο πριν τις πιθανές συναυλίες των μικρών μουσικών μας/σας θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας και μαζί τους αναμνήσεις από την πρώτη μου συναυλία αλλά κυρίως κάποιες χρήσιμες συμβουλές που πάντα δίνω στους μαθητές μου.

Εδώ  παίζω το κομμάτι μετά το τέλος της συναυλίας. Η αδελφή μου κολιτσιδάκι δίπλα μου.

Η πρώτη μου εμφάνιση σε κοινό ως σπουδάστρια πιάνου ήταν όταν τελείωσα την πρώτη δημοτικού. Ντυμένη με το καλό μου  φόρεμα και τα μαλλιά μου ελαφρώς μαζεμένα με άσπρη κορδελίτσα περίμενα να έρθει η σειρά μου δίπλα στους γονείς μου και την μικρή μου αδερφή αλλά και όλο το σόι που είχε έρθει να με καμαρώσει! Αφού έπαιξα το κομμάτι μου υποκλίθηκα και χοροπηδώντας  επέστρεψα ικανοποιημένη και χαρούμενη στην θέση μου για να παρακολουθήσω την υπόλοιπη συναυλία. 
Όλα τα παραπάνω φυσικά δεν μπορώ να πω ότι τα θυμάμαι αλλά τα έχω δει άπειρες φορές στην βιντεοκασέτα που έγραψε τότε ο θείος μου για να θυμάμαι αυτή την πρώτη μου συναυλία. Ακολούθησαν κι άλλες αλλά αυτή ήταν η πιο ξεχωριστή μιας και ήταν η πρώτη!

Παρακάτω υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να προετοιμαστούν κατάλληλα οι μαθητές μουσικής για τις εμφανίσεις τους σε κοινό. Επιτρέψτε μου να αναφερθώ κατευθείαν σε αυτούς.

 1. ΕΞΑΣΚΗΣΗ! Δεν θα γίνεις μόνο καλύτερος-η, αλλά θα έχεις και μεγαλύτερη
  αυτοπεποίθηση. Η αυτοπεποίθηση είναι ένας σημαντικός παράγοντας για
  επιτυχημένες εμφανίσεις.
 2. Εάν είναι απαραίτητο να μάθεις τα κομμάτια σου απ έξω, σιγουρέψου ότι τα ξέρεις απ έξω κι ανακατωτά. Είναι απαραίτητο να τα ξέρουν όχι μόνο τα δάχτυλά σου αλλά και τα αυτιά σου και το μυαλό σου ακόμα. Έτσι μ΄ αυτό τον τρόπο θα σου είναι πιο εύκολο να ξεπεράσεις τον φόβο σου και θα μειωθούν οι πιθανότητες να ξεχάσεις το κομμάτι. 
 3. Θυμήσου ότι όσο περισσότερο εμφανίζεσαι μπροστά στο κοινό τόσο περισσότερο μειώνεται το άγχος σου!

Παρακάτω υπάρχουν κάποιες συμβουλές για να προετοιμαστείς κατάλληλα για την επόμενη εμφάνισή σου. 

Κάντε like στη σελίδα του Ανθομέλι στο Facebook, follow στο προφίλ μας στο Instagram και ακολουθήστε μας στο Pinterest.
 • Φάε κάτι πριν την εμφάνισή σου έτσι ώστε να μην πεινάσεις κατά την διάρκεια.
 • Κόψε τα νύχια σου δυο μέρες πριν την εμφάνιση. Να είναι πολύ καθαρά! (για τους πιανίστες)
 • Μην φοράς οποιοδήποτε χρυσαφικό στους καρπούς και στα δάχτυλα σου που θα μπορουσε να σου αποσπάσει την προσοχή.
 • Μην αφήνεις την εξάσκησή σου για τελευταία στιγμή γιατί μπορεί να πανικοβληθείς και να μην καταφέρεις στο τέλος τίποτα.
 • Να φορέσεις κάτι επίσημο, άνετο και όχι πολύ φανταχτερό. Σίγουρα αυτό θα επηρεάσει θετικά το κοινό.
 • Χαμογέλα! Μ αυτό τον τρόπο δείχνεις ότι έχεις αυτοπεποίθηση και βεβαιώνεις το κοινό ότι η εμφάνισή σου θα τους μείνει αξέχαστη.
 • Υποκλίσου! Μετά γύρνα από τα αριστερά σου προς το πιάνο και βεβαιώσου ότι δεν γυρνάς την πλάτη σου στο κοινό.
 • ΑΚΟΥ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ! Όταν παίζεις να προσέχεις τον εαυτό σου και όχι οποιονδήποτε θόρυβο ακούγεται γύρω σου.
 • Όταν τελειώσεις με το παίξιμο μην βιαστείς να φύγεις από την σκηνή. Άσε την μουσική σου να ηχεί. Μετά υποκλίσου και χαμογέλα ακόμα κι αν έχεις κάνει κάποιο λάθος. Υπάρχει ακόμα και η περίπτωση να μην έχει γίνει αντιληπτό το λάθος σου από το κοινό.

Και το πιο σημαντικό: ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕ ΤΟ και πάντα ΧΑΜΟΓΕΛΑ! 

Ελπίζω να μην σας κούρασα! Όσοι είστε μαθητές ή δάσκαλοι μουσικής ή γονείς μαθητών μουσικής πιστεύω πως ίσως τα βρήκατε ενδιαφέροντα όλα αυτά. Όσοι πάλι δεν είστε ανάμεσα στους παραπάνω όλο και κάποιον μικρό μουσικό θα έχετε στο φιλικό ή συγγενικό σας περιβάλλον που θα μπορούσε να τον ενδιαφέρουν!

Συνεχίζεται με το β΄ μέρος (συνοδεία πιάνου) αλλά και το γ μέρος (εξετάσεις)
Kathy