ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Savoir vivre… των καλεσμένων! (Για όλα τα καλέσματα)

  3 μέρες για τα Χριστούγεννα κι όλο και κάπου θα είσαστε καλεσμένοι! Γι αυτό ετοιμάσαμε συμβουλές για σωστούς καλεσμένους! Διαβάστε παρακάτω και θα καταλάβετε… Την αγάπη μας να φιλοξενούμε κόσμο και εγώ και η Κατερίνα την έχετε σίγουρα καταλάβει!!! Μας αρέσει, βρε παιδί μου, να γεμίζει το σπίτι μας φωνές, γέλια και μυρωδιές φαγητού! Σας έχει τύχει όμως ποτέ να “μετανιώσετε” την ώρα και την στιγμή που αποφασίσατε να κοπιάσετε διότι είδατε ότι τίποτα απ’ όλα όσα θέλατε να προσφέρετε δεν “άγγιξε” τους καλεσμένους σας; Μμμμ, εντάξει ξέρω τι θα μου πείτε! Ότι όταν κάνεις ένα κάλεσμα, το κάνεις για σένα! Εντάξει, παραδεχτείτε το! Ποιος δεν θέλει να ακούσει έστω ένα ευχαριστώ ή ένα μπράβο; Για να βλέπω χεράκια; Κανένα! Καλά το κατάλαβα! Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα να ακολουθήσουν και οι καλεσμένοι κάποιους κανόνες savoir vivre; Φυσικά, μην περιμένετε σεμινάριο a la Zampouni αλλά a la Callie!

  Savoir vivre... των καλεσμένων! (Για όλα τα καλέσματα) 1
  1) Σας προσκάλεσαν και δεν μπορείτε να απαντήσετε αμέσως; Μην σκάτε! Σκεφτείτε το, συζητήστε το αλλά σηκώστε και αυτό το ριμαδοτηλέφωνο να ειδοποιήσετε εγκαίρως! Ποτέ μην αφήνετε μια πρόσκληση μετέωρη έως την τελευταία στιγμή. Η οικοδέσποινα είναι σίγουρο ότι θα έχει φάει τα λυσσακά της μέχρι να την ειδοποιήσετε!
  2) Διευκρινίστε εάν η πρόσκληση συμπεριλαμβάνει τα παιδιά σας ή όχι και αν ναι, πείτε τον συνολικό αριθμό της οικογένειά σας. Ειδικά εάν τα παιδιά είναι μεγάλα, θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριληφθούν στην μέτρηση των μερίδων.
  Επίσης, εάν νηστεύετε, καλά θα ήταν να ενημερώσετε… πρώτον, για να μην μείνετε νηστικοί και δεύτερον για να μην της έρθει ντουβρουτζάς της οικοδέσποινας!
  3) Ζητήστε να μάθετε την ώρα άφιξής σας! Δεν υπάρχει χειρότερο για μια οικοδέσποινα από το να την βρίσκουν με την ποδιά και τα γάντια του φούρνου ανά χείρας!
   Savoir vivre... των καλεσμένων! (Για όλα τα καλέσματα) 3
  Περιστατικό: έχει η πεθερά μου καλέσει κόσμο και εμάς για μεσημεριανό φαγητό…. ώσπου το κουδούνι χτυπάει στις 11 το πρωί… και για καφέ! Οι άνθρωποι βέβαια καλά κάνανε αλλά κι εμείς τι φταίμε να τρέχουμε να πάρουμε καφέ, γιατί η γυναίκα είχε ξεμείνει, χιχι!!!
  Βεβαία μπορεί να γίνει και το ακριβώς αντίθετο! Να τους λες ελάτε για φαγητό θα περάσουμε τα χριστούγεννα μαζί κι αυτοί κοιμούνται ως τις 12 το μεσημέρι, μέσ την αδιαφορία και να έρχονται συνάμενοι κουνάμενοι στις 2 και το μεσημέρι και στρώνονται να φάνε!!! Ε, όχι ρε παιδιά τόση ευγένεια!!! Κι εσύ από την άλλη να λες να βάλω τα ορεκτικά στο γκριλ ή όχι, θα φάμε μόνοι ή με παρέα σήμερα;
  Savoir vivre... των καλεσμένων! (Για όλα τα καλέσματα) 5
  4) Επιτέλους ήρθε η ώρα του φαγητού! Πεινάσατε; Ε, εντάξει, μην το δείχνετε και τόσο! Περιμένετε τουλάχιστον να καθίσει και η οικοδέσποινα! 

  Savoir vivre... των καλεσμένων! (Για όλα τα καλέσματα) 7
  Βαστικούλιδες!

  Δεν έχω χειρότερο από να αρχίζουν να τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους πριν κάτσω στο τραπέζι (αρχηγός σε αυτό ο μπαμπάς μου που ποτέ δεν περίμενε την μαμά μου!). Αφήστε πια την δικαιολογία εμείς πίνουμε ουζάκι!!! 

  Αφήστε δε και το άλλο! Να έχει την απαίτηση ο καλεσμένος να περάσει κατευθείαν στο κυρίως επειδή δεν τρώει τα ορεκτικά!

  Savoir vivre... των καλεσμένων! (Για όλα τα καλέσματα) 9

  Περίμενε κύριος να μου κατέβει η μπουκιά μου και θα σου φέρω και το κυρίως!

  Savoir vivre... των καλεσμένων! (Για όλα τα καλέσματα) 11
  Ακόμα σούπα τρώω ρε παιδιά! Τελευταία κάθισα για το ορεκτικό και την σούπίτσα! Έρχεται σε λίγο το κυρίως!

  Η υπομονή δεν έβλαψε ποτέ κανέναν! Δεν είμαι σερβιτόρος!

  5)  Το άλλο πάλι; Το να βγάλει η οικοδέσποινα τα καλά της σερβίτσια, ποτήρια και μαχαιροπίρουνα σημαίνει ότι έτσι το θέλει, έτσι το φαντάζεται! Σας τιμά αυτό αν μη τι άλλο! Χρησιμοποιήστε τα όπως πρέπει! Το μικρό πιατάκι για το ορεκτικό και το μεγάλο για το κυρίως!  

  Savoir vivre... των καλεσμένων! (Για όλα τα καλέσματα) 13

  Περιστατικό: Μας έχει τύχει να μαζεύει καλεσμένη τα πιάτα του ορεκτικού σε χριστουγεννιάτικο τραπέζι, για να μην έχει να πλύνουμε πολλά!!! Έλα μωρέ,μεταξύ μας είμαστε! Τι άλλο θ ακούσουμε θεέ μου!

  6) Φάγατε και νυστάξατε; Κακό του κεφαλιού σας! Τι είμαστε εδώ, ταβέρνα… φάτε, σκουπίστε, τελειώσατε;

  Περίμενε μαντάμ, υπάρχει και γλυκό! Κάθε μέρα κοιμάσαι… σήμερα είναι Χριστούγεννα… δεν μπορείς να κάνεις λίγη υπομονή; Δέκα ώρες μαγείρευα! Έστω από ευγένεια, κάτσε λίγο και μετά πας για ύπνο… δεν θα παρεξηγηθεί το μαξιλάρι σου!

  Επίσης το ότι τελειώσατε εσείς το φαγητό σας δεν σημαίνει ότι το τραπέζι τελείωσε και πάμε να την αράξουμε στον καναπέ! Μια παρέα είμαστε στο κάτω κάτω! Καθίστε να κάνουμε παρέα με το κρασάκι μας όλοι μαζί! Γι αυτό  σας καλέσαμε! Αλλιώς ας πηγαίνατε σε κανένα εστιατόριο!
  Savoir vivre... των καλεσμένων! (Για όλα τα καλέσματα) 15
  Ας βγούμε και καμιά φωτογραφία! Και να μην βλέπω να δυσανασχετείτε παρακαλώ!!

  7) Το γλυκό ή ο καφές είναι προαιρετικά σε ένα τραπέζι (μπορεί να βγουν φρούτα, για παράδειγμα), οπότε προσέξτε πριν ρωτήσετε τι γλυκό υπάρχει! Αν πάλι έχετε φέρει κι εσείς γλυκό… παραλείψτε ατάκες, όπως, “φέρτε και το δικό μας, είναι πεντανόστιμο!” Δηλαδή της οικοδέσποινας δεν είναι; Άσε που λογικά θα το φέρει και το δικό σου, μην βιάζεσαι!

  8) Όταν τέλος, έρθει η ώρα να φύγετε, πείτε μια καλή κουβέντα σε αυτή την κακομοίρα την οικοδέσποινα για το φαγητό της και την φιλοξενίας της έστω κι αν δεν σας ικανοποίησε το φαγητό της 100%.  Αν μη τι άλλο Χριστουγεννιάτικα ξεσκίστηκε να σου προσφέρει το καλύτερο ενώ εσύ κοιμόσουν μέχρι τις 11 το πρωί!!!
  Ξέρω, ξέρω, σε κάποιους αυτά θα φανούν αστεία αλλά πιστέψτε με όλο και κάποιος γνωστός μας θα είχε μια παρόμοια εμπειρία… με καλεσμένους που νομίζουν ότι ο Ζαμπούνης είναι μάρκα σαπουνιού! Χιχι!
  Φέτος τα Χριστούγεννα … φορέστε το καλύτερο χαμόγελό σαςγεμίστε τα χέρια σας με καλούδια και πηγαίνετε στα καλέσματά σας με τις καλύτερες διαθέσεις! Αν μη τι άλλο, κάποιος άνοιξε το σπίτι του ενώ κάποιοι άλλοι προτιμούν να τα έχουν κλειστά… για να μην σκονιστούν! Να περάσετε υπέροχα!

  Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

  Callie
  Callie
  Γεια σας! Είμαι η Κάλη και αγαπώ να γεμίζω τη ζωή μου με μικρές όμορφες στιγμές! Και είμαι εδώ για να εμπνεύσω κι εσάς, ως δασκάλα, μαμά, σύζυγος, αδερφή, κόρη και φίλη. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να γκρινιάζουμε οπότε και της χαρίζουμε απλόχερα το χαμόγελό μας. Will you follow me?

  22 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Συμφωνώ 100%!!!!!!!! Μου έχουν τύχει σχεδόν όλα!!!! Πολύ γέλασα με τον τρόπο που τα έγραψες!! 🙂 Καλές γιορτές να έχουμε κι εύχομαι να μην συμβεί τίποτα από όλα αυτά φέτος!! ( παρεμπιπτόντως, ακόμα δεν έχω κανονίσει τίποτα για την ημέρα των Χριστουγέννων…"τέλεια")

  2. Κι εγώ συμφωνώ απόλυτα και μου έχουν τύχει κάποια περιστατικά!
   Πεστε τα βρε κορίτσια!Γιατί κι εγώ νευριάζω με κάτι τέτοια!
   Πρέπει να εκτυπώσετε την ανάρτηση και να τη δώσετε να την διαβάσουν ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ

  3. Αααα, να 'γιασει το στόμα σου βρε Callie μου! Μια χαρά τα είπες!!!! Ειδικά αυτό με τον ύπνο είναι το χειρότερό μου!!!!!!!!!! Να περάσετε όμορφα τις γιορτινές ημέρες! Φιλιά πολλά!

  4. Μπράβο βρε Callie (εσύ δεν τα εγραψες?)! Μας έκανες και γελάσαμε και θυμηθήκαμε συμβάντα που εχουμε όλοι ζήσει! Πάντα, σε κάθε τραπέζι, υπάρχουν οι γραφικοί, οι πεινασμένοι, οι αργοπορημένοι, οι άσχετοι, οι αγενής, και πάει μακριά η βαλίτσα!!!
   Πολλές σωστές και χρήσιμες συμβουλές για όλους μας.
   Εγώ πάντως μια χρονια που εκανα τραπεζι και έφτιαξα οτι καινουριο είχα βρει απο συνταγή, χωρίς να την δοκιμάσω και μου απέτυχαν όλα, φάγαμε ψωμάκι και ήπιαμε κρασάκι και όλοι έλεγαν "γεια στα χέρια της οικοδέσποινας!" Είδες τι καλούς καλεσμένους είχα???? Ε, δεν ξανάρθαν….για φαγητό!
   Χρόνια πολλά σε όλους!!!!!!!!! Το χαμόγελό μου και την καλή διάθεση πάντως, τα φοράω καθημερινά!

  5. Πολύ όμορφα τα περιγράφεις!! όντως είναι συχνά περιστατικά αυτά!! και εσύ έχεις φάει τη μέρα σου μαγειρεύοντας, αλλά οπως λες το κάνουμε για εμας! τα φιλιά μου!

  6. Πόσο δίκιο έχετε βρε κορίτσια σε όλα αυτά που γράφετε! Η κάθε οικοδέσποινα που έχει σκοτωθεί να μαγειρέψει για όλους το λιγότερο που περιμένει είναι ένα ευχαριστώ.
   Σας εύχομαι ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και φέτος αν κάνετε τραπεζώματα οι καλεσμένοι σας να αναγνωρίσουν τον κόπο σας.

  7. Αν τι μου θύμησες! Και τέτοιες αντιδράσεις τις βλέπεις και από άτομα που θεωρείς "μορφωμένα" – όπως έλεγε η γιαγιά μου.. το παίζουν άνετοι ότι δεν κολλάνε σε συμβάσεις και .. απλά είναι άξεστοι… αχ! καλές γιορτές να έχουμε!

  8. Ομοιοπαθής κι εσύ βλέπω!!!

   Εγώ πάντως δεν τα αντέχω κάτι τέτοια πια. Μα με τίποτα όμως.
   Όλοι επιβάλλεται να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους κι όχι μόνον η οικοδέσποινα. Ειδικά σε γιορτινές μέρες που έχουν διατεθεί ώρες ατέλειωτες και τρέξιμο ατελείωτο μέσα στην κουζίνα για την ευχαρίστηση όλων.
   Δείχνει απόλυτη έλλειψη σεβασμού και ευγένειας αυτή η στάση, για να μην πω γαιδου@@@. Όποιος μου συμπεριφέρθηκε έτσι, τον απέκλεισα. Καλύτερα μόνη παρά με τέτοιους. Δούλοι κανενός δεν είμαστε…
   Ας πούμε, καλεσμένοι για Πάσχα που ήρθαν την ώρα που βγάζαμε τον οβελία από τη σούβλα και ίσα που καθήσαμε στο απολύτως έτοιμο τραπέζι, λες και πήγαιναν σε ταβέρνα κι εγώ ήμουν η ταβερνιάρισσα, ενώ υποτίθεται πως θα γιορτάζαμε μαζί. Κι άλλοι πολλοί με ανάλογη συμπεριφορά…
   Ωραίαααα που περάσαμε μαζί τους, γλέντι τρικούβερτο!!!
   θυσίες για χάρη της οικογένειας, αλλά ως πού;
   Άς μην πω άλλα, μέρες που είναι…

   Για φροντίστε να κυκλοφορήσει παντού η ανάρτηση, μπας και μάθουν μερικοί να φέρονται…
   Δεν χρειάζεται σήμερα το όνομά μου, τα έχω πάρει (όχι με σένα βέβαια, αλλά με όσους θυμήθηκα)!

   ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, φίλη μου, σε σένα και σε όλους!

  9. Φίλη μου να ξέρεις τι μου θυμίζεις..Τελείωσα γαλλικό Σχολείο με..καλόγριες. Τότε μάλιστα ήταν αποκλειστικά με αυτές οπότε το…σαβουαρ βιβρ ήταν το ..ψωμοτύρι. Θυμάμαι την mamaire (ηγουμένη)που καθότανε με μία βέργα στην άκρη της σκάλας και παρακολουθούσε κρυφά αν κάναμε κάτι που θα ντρόπιαζε στο περιβάλλον της μία "νεαρή κυρία".Ξέρω να καθαρίζω μήλο με..πηρούνι και μαχαίρι..να μη τρώω ΤΙΠΟΤΕ με τα δάχτυλα ( όμως τρώω!!) Καλές γιορτές γλυκιά μου.

  10. Πέρασα να πω μια καλημέρα και να αφήσω τις ευχές μου για όμορφες γιορτές με υγεία και αγάπη ..να είναι η καινούρια χρονιά γεμάτη από όμορφες στιγμές ..φιλιάαα

  11. Κανοντας βολτα στην γειτονια σας βρηκα και ειπα να μεινω….Μου αρεσε πολυ το σπιτακι σας και θα χαρω να σας δω και στο δικο μου!!!!Καλα Χριστουγεννα και ευχαριστουμε για το ομορφο αρθρο!!!

  12. χαχα είναι πράγματι αστεία ανάρτηση (και τόσο αληθινή…) και την είχα χάσει πέρυσι που έλειπα Γερμανία. Αχ ναι, το χρειάζονται και οι καλεσμένοι το savoir vivre τους!!
   Φιλιά ανθομελάκια μου

  13. Πραγματικά, πόσο δίκιο έχεις και χαίρομαι που και κάποιος άλλος έχει τις ίδιες απόψεις με μένα, γιατί τόσο καιρό με αποκαλούν υπερβολική. Εννοείται πως θέλω να ακούσω ένα καλό λόγο σαν οικοδέσποινα και εννοείται πως όταν πάω καλεσμένη θα ευχαριστήσω την οικοδέσποινα! Ααααχχχ, τι μου θύμισες! Καλή χρονιά να έχουμε, με πολλά χαμόγελα!

  14. Καλά αυτή η ανάρτησή σας πως μου είχε ξεφύγει!!! Πόσο αληθινά αυτά που μας έγραψες!!! Και ξέρεις το κερασάκι στην τούρτα ε? Να κάθονται οι κυρίες χαμογελαστές, να σε βλέπουν να πηγαίνεις σα σβούρα και να μη σηκώνουν το χέρι τους ούτε για να βάλουν νερό! Έλεος!!! Καλή χρονιά να έχουμε!!!

  15. Λοιπον εγώ δεν ξέρω πως μου ξεφυγε αυτή η ανάρτηση μα μόλις τη διάβασα καιπαρόλο που είναι αστελια και πανέξυπνη κόντεψαν να με πάρουν τα κλάματα από τη συγκίνηση. Επιτέλους, φροντίδα στην οικοδέσποινα!Θα την κάνω ευαγγέλιο. Να αγιάσει το στόμα σου Κάλη μου…

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Διαβάστε Επίσης