Το πρωτάκι μας!

Kathy

Πριν λίγες μέρες σας έλεγα πόσο γρήγορα μεγάλωσε ο μικρός μου! Δεν μπορώ όμως να κρύψω τη χαρά μου αλλά τη συγκίνησή μου για τη μεγάλη μου κόρη που φέτος πήγε στην πρώτη δημοτικού! Θυμάμαι όταν ακόμη ήταν νεογέννητο και έκλαιγα και μ’ έπιανε πανικός γιατί δεν θήλαζε όσο θεωρούσα ότι έπρεπε κάποιες μέρες και φοβόμουν ότι θα μείνει νηστική! Νέα μαμά τότε! Τώρα είμαι και είμαστε ως γονείς πολύ περήφανοι για εκείνη που μεγαλώνει και εξελίσσεται σε ένα καλό παιδί, ευγενικό, συμπονετικό, ευαίσθητο, με καλή συμπεριφορά και ομιλία. 

Οργάνωση του δωματίου λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε όταν ήρθε η θεία Callie για το πάρτυ του αδερφού της και της ανανεώσαμε το δωμάτιο. Μικρές πινελιές για να νιώσει την αλλαγή και το πέρασμα σε μια άλλη ηλικία που δυστυχώς ή ευτυχώς δεν θα έχει μόνο παιχνίδι πια! Ο μπαμπάς της αγόρασε και συναρμολόγησε ένα γραφείο με συρταριέρα που να ταιριάζει με το κρεβάτι της. Δεν θέλαμε με τίποτα να γράφει στην κουζίνα ή στο σαλόνι! Θέλαμε να μάθει ότι το γραφείο της θα είναι ο χώρος που θα γράφει τα μαθήματά της. Η μαμά πάλι, έφτιαξε και πάλι μολυβοθήκες με αυτοκόλλητες ταινίες μόνο για το γραφείο της. 
 

Αυτό το εκπαιδευτικό παιχνίδι της είχε πάρει η γιαγιά τα περασμένα Χριστούγεννα και μας βοήθησε πολύ ώστε να την πείσω να γράφει τα γράμματα με την σωστή φορά! 

Πήραμε και από το ΙΚΕΑ μια επιφάνεια εργασίας για το γραφείο ώστε να μην λερωθεί μόνιμα από τους μαρκαδόρους. 

Κάντε like στη σελίδα του Ανθομέλι στο Facebook, follow στο προφίλ μας στο Instagram και ακολουθήστε μας στο Pinterest.

 

 

 

 

 

 

Με μια πλαστική θήκη για μαχαιροπήρουνα μπήκε τάξη και στο συρτάρι του γραφείου

Προσπαθήσαμε να γίνει ένα δωμάτιο ευχάριστο αλλά και λειτουργικό για το διάβασμα, το παιχνίδι αλλά και τον ύπνο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η πρώτη μέρα στο σχολείο ήρθε και το Μαράκι ήταν πολύ χαρούμενο! Τι να πω τώρα; Ότι όταν την φίλησα για να την αποχαιρετήσω κι έφυγε να πάει στη γραμμή της άνοιξαν οι βρύσες των ματιών μου; Με το ζόρι κρατήθηκα μήπως και γίνω ρεζίλι!

Είχαμε ήδη πάρει τσάντα και κασετίνα και την ίδια μέρα κιόλας καπλαντίσαμε τα βιβλία, βάλαμε ετικέτες και αγοράσαμε τα περισσότερα από τα υλικά που μας ζήτησε η δασκάλα.

Σωστές συνήθειες από την αρχή

Τη δεύτερη εβδομάδα που ξεκίνησαν τα διαβάσματα τα πράγματα ήταν λόγο πιο ζόρικα. Γιατί ενώ τα καταλάβαινε όλα και τα κατάφερνε τέλεια μου έλεγε ότι βαριέται να διαβάσει. Ήταν πολύ γρήγορη αλλά μόλις της έλεγα να αλλάξει ή να βελτιώσει κάτι επαναστατούσε!Προσπαθούσα να τις μάθω από την αρχή κάποια βασικά πράγματα όπως η σωστή στάση του σώματος, το ότι πρέπει οι λεξούλες να έχουν τις σωστές αποστάσεις και όσο μπορούσε να κάνει τα γράμματα στο ίδιο ύψος και να τα σχεδιάζει με τη σωστή φορά (μας έδωσε και μια σχετική φωτοτυπία η δασκάλα). Ρώτησα και τη δασκάλα μήπως είμαι υπερβολική αλλά μου είπε πως καλά θα κάνω να επιμείνω για να τα μάθει σωστά από την αρχή όλα, ειδικά όταν θα περάσουμε το προγραφικό στάδιο και θα αρχίσουμε να κάνουμε κάθε γράμμα ξεχωριστά! Μετά από μερικά ντέρμπι ηρεμήσαμε και οι δύο!  

Τρόποι για εξάσκησης στην ανάγνωση (Α΄ δημοτικού)

Όπως μας συμβούλεψε και η δασκάλα, λόγω του ότι η πρώτη έχει πολύ επανάληψη πρέπει να την κάνουμε ευχάριστη. Έτσι η ανάγνωση μπορεί να γίνει την πρώτη φορά από το παιδί αλλά τη δεύτερη φορά από μια δαχτυλοκούκλα (εννοείται ότι πάλι διαβάζει το παιδί) και την τρίτη από ένα μολυβάκι με έναν αγαπημένο ήρωα

Αυτοσχέδιο παιχνίδι με συλλαβές

Το άλλο που με βοήθησε γιατί στην αρχή δεν μπορούσα να καταλάβω αν διαβάζει τις λέξεις παπαγαλία ή διαβάζει τις συλλαβές ήταν να φτιάξω καρτέλες με τις συλλαβές που μαθαίνανε κάθε μέρα. Και μετά τις ενώναμε για να σχηματίσουμε τις ήδη γνωστές λέξεις. Αυτό λειτούργησε θετικά γιατί και εγώ επιβεβαίωνα τις γνώσεις της και εκείνη δεν χρειαζόταν να γράφει τις λέξεις αλλά στην ουσία να παίζει! Το ίδιο μπορεί να γίνει λίγο αργότερα και με γραμματάκια μαγνητικά ή σε καρτέλες με γράμματα


Δείτε επίσης: Όταν τα Μαθηματικά γίνονται παιχνίδι


 Σε λίγες μέρες όλα ήταν πολύ καλύτερα. Τώρα πλέον έχει και στόχους

  • Να μάθει να διαβάζει ώστε να μπορεί και μόνη της να διαβάσει τα αγαπημένα της βιβλία!
  • Να μάθει να γράφει ώστε να γράφει και μόνη της την καλύτερη στιγμή της ημέρας (ιδέα από την Άσπα και τα κορίτσια της).

Δωρεάν εκτυπώσιμα για όλους τους αναγνώστες μας!to _protaki_mas

Γράφω το όνομά μου κάθε μήνα

Κάτι άλλο που κάναμε ήταν κάτι που μας πρότειναν στο Μικροί Μεγάλοι. Ένα χαρτί που θα έγραφε το όνομά της στην αρχή κάθε μήνα για όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς για να βλέπουμε πώς βελτιώνεται ο γραφικός της χαρακτήρας. Μιας και δεν υπήρχε κάτι σχετικό στα ελληνικά έφτιαξα ένα μόνη μου.Μαθαίνοντας να γράφω το όνομά μου


 Αποθηκεύστε και εκτυπώστε το από εδώ.


Η συνέντευξη της χρονιάς

Τέλος για το καλό της σχολικής χρονιάς η μαμά έγινε δημοσιογράφος για να πάρει συνέντευξη από τα μικρά της κουκουβαγάκια (ιδέα από Μικροί Μεγάλοι)! Μπορείτε κι εσείς να την εκτυπώσετε και να την συμπληρώσουν τα παιδιά! Έφτιαξα μία στα ελληνικά!back to school interview

 

Για να εκτυπώσετε τη συνέντευξη αποθηκεύσετε πατώντας εδώ.


Σε όλες τις μανούλες και τους μπαμπάδες συστήνω υπομονή και εύχομαι κουράγιο για τη συνέχεια! Καλή σχολική χρονιά σε όλα τα παιδιά!


Βρείτε επίσης στο Ανθομέλι κι άλλα άρθρα αλλά και δωρεάν εκτυπώσιμα για το σχολείο και το παιδί.


 

Kathy