Για την γιορτή της μητέρας – Day 13: mum (μαμά)

Kathy
Εδώ και μέρες διαβάζω σε πολλά blogs ιδέες για δώρα για την γιορτή της μητέρας… καρτούλες, λουλούδια, κεράκια… Φυσικό, λοιπόν, να αρχίσω να θυμάμαι κι εγώ με την σειρά μου όλα αυτά που κάναμε με την αδερφή μου όταν ήμασταν παιδιά. Σχεδιάζαμε από μέρες αυτό που θα φτιάχναμε ή θα αγοράζαμε  για τη μαμά μας. Κι εκείνη συγκινημένη να μας κλείνει και τις δύο στην αγκαλιά της και ο κόμπος στον λαιμό της να μην την αφήνει να πει τίποτα! Τα λόγια, άλλωστε, είναι περιττά πολλές φορές. Για μας αυτή ήταν τεράστια ικανοποίηση. Δεν παρέλειπε φυσικά να τα κολλήσει στα  άλμπουμ με τις φωτογραφίες για να τα θυμάται για πάντα. Και όντως! Ακόμα και σήμερα όταν τα ξεφυλλίζουμε την πιάνουν τα κλάματα
giorti_miteras

Από τότε που έγινα κι εγώ μαμά, κάθε χρόνο όλο και μια εκπληξούλα με περιμένει. Τα πρώτα χρόνια που η Μαρία μου ήταν μικρή μου έφερνε (μέσω του μπαμπά της) λουλούδια, το ίδιο και ο Θανούλης. Όσο μεγαλώνουν όμως τα δώρα τους γίνονται πιο χειροπιαστά και με περισσότερο νόημα. Πράγματι, την Παρασκευή το μεσημέρι τα παιδούλια μου κατά το σχόλασμα από τον παιδικό και το νηπιαγωγείο μου είχαν πολλές εκπλήξεις για την γιορτή της μητέρας. Πρώτα απ’ όλα μου χάρισαν ο καθένας από ένα χρωματιστό λουλούδι. Φυσικά τα στόλισα στο αγαπημένο μου βάζο από την Μάλτα πάνω στο πιάνο. 

Όμως δεν ήταν μόνο αυτά! Είχαν και καρτούλες και ζωγραφιές και ποιήματα! Η ροζ καρτούλα είναι της κόρης μου και η κίτρινη είναι του γιόκα μου. Επάνω και μέσα έχουν γραμμένα ποιήματα και ζωγραφιές.

Η μαμά δεν είναι αυτή που πάνω της θα στηριχτείς. Είναι αυτή που θα σε κάνει να μην χρειάζεσαι στηρίγματα! (Οι βρύσες άνοιξαν φυσικά!)  
Αυτό που μου άρεσε πάρα πολύ ήταν το παρακάτω (από τη κόρη μου):
Δεν ήταν όμως μόνο αυτά! Τρεις ακόμα σελίδες με σχετικά κείμενα τυλιγμένα σε ρολό και δεμένα με κορδελάκια. Η διακήρυξη Χάρτας των δικαιωμάτων της Μητέρας και της Οικογένειας, ποίημα για την μάνα, και το παρακάτω (όπου υποτίθεται ότι μιλάνε τα ίδια τα παιδιά):

Για τη γιορτή της μητέρας

 • Μη φοβάσαι να είσαι σταθερή μαζί μου. Αυτό μου δίνει σιγουριά.
 • Μη με κάνεις να αισθάνομαι μικρότερος απ ότι είμαι. Αυτό με σπρώχνει να κάνω το «σπουδαίο»
 • Μη μου δημιουργείς το συναίσθημα πως τα λάθη μου είναι αμαρτήματα. Μπερδεύονται έτσι μέσα μου οι αξίες που έχω μάθει να αναγνωρίζω.
 • Μη με προστατεύεις από τις συνέπειες των πράξεών μου. Μου αρέσει να πειραματίζομαι. Να μαθαίνω από το λάθος μου.
 • Μη δίνεις μεγάλη σημασία στις μικροαδιαθεσίες μου. Καμιά φορά δημιουργούνται ίσα-ίσα για να με προσέξεις.
 • Μη μου δίνεις επιπόλαιες υποσχέσεις. Αισθάνομαι κάπως περιφρονημένος όταν δεν τις κρατάς. 
 • Μην υπερτιμάς την τιμιότητά μου. Συχνά οι απειλές σου με σπρώχνουν στην ψευτιά. 
 • Μην πέφτεις σε αντιφάσεις. Με μπερδεύεις έτσι αφάνταστα και με κάνεις να χάνω την εμπιστοσύνη μου. 
 • Μη με αγνοείς όταν σου κάνω ερωτήσεις. Θα ανακαλύψεις πως παίρνω πληροφορίες από άλλες πηγές. 
 • Μην ξεχνάς πόσο γρήγορα μεγαλώνω. Είναι δύσκολο να κρατήσεις το ίδιο βήμα. Προσπάθησε όμως σε παρακαλώ.
 • Μην ξεχνάς πόση ΑΓΑΠΗ και ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ χρειάζομαι.

Τέλος, η κοράκλα μου,  έκοψε λουλούδια από τον κήπο της γιαγιάς  για να μου τα προσφέρει. Ήταν η πιο όμορφη ανθοδέσμη που μου έχουν δώσει ποτέ!

Κάντε like στη σελίδα του Ανθομέλι στο Facebook, follow στο προφίλ μας στο Instagram και ακολουθήστε μας στο Pinterest.

Πόσο με συγκίνησαν όλα αυτά! Με έκαναν να κλάψω που μου τα πρόσφεραν με τόση αγάπη κοιτάζοντάς με μες στα μάτια, περιμένοντας το τρέμουλο στο πιγούνι, τα πρώτα μου δάκρυα και μετά μια τεράστια σφιχτή αγκαλιά.  

Σε όλες τις μανούλες του κόσμου εύχομαι να καταφέρουν να μάθουν στα παιδιά τους τι σημαίνει αγάπη, προσφορά, θυσία και φροντίδα και να είναι γερές  ώστε να τα δουν να μεγαλώνουν, να γίνονται καλοί άνθρωποι και με την σειρά τους να διδάσκουν τις ίδιες αρετές στα  δικά τους παιδιά.  

Η φωτογραφία μπορεί να μην δείχνει την μαμά με τα παιδιά της, αλλά συμβολίζει όλα όσα κάνει μια μαμά για να αξίζει αυτήν την υπέροχη ανθοδέσμη!

Χρόνια μας Πολλά!!!
Kathy

   Ελληνικά ιστολόγια που συμμετέχουν μέχρι στιγμής, είναι:
 
Aφιέρωμα στη γιορτή της μητέρας και πολλά δωρεάν εκτυπώσιμα:
Μια αγκαλιά δώρα για τη γιορτή της μητέρας (2014)
Δωρεάν εκτυπώσιμο για τη γιορτή της  μητέρας (2015)
 
Αφιέρωμα στη γιορτή του πατέρα με πολλά δωρεάν εκτυπώσιμα και ιδέες: