Ένας ρομαντικός ταξιδιωτικός προορισμός στην Αβινιόν της Γαλλίας

Το καλοκαίρι του 2010 κατά τις καλοκαιρινές μας διακοπές, μετά από μία υπέροχη διαδρομή στις πόλεις της γαλλικής Ριβιέρας καταλήξαμε στην πόλη Αβινιόν (Avignon). Η Αβινιόν είναι πόλη της ΝΑ. Γαλλίας, στην επαρχία της Προβηγκίας και ανάμεσά της κυλάει ο Ροδανός ποταμός, που ήταν κάποτε το σύνορο της Γαλλίας και της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Απέχει περίπου 100 χλμ. από τη Μασσαλία και βρίσκεται επάνω σε σταυροδρόμι αυτοκινητόδρομων που οδηγούν προς το εσωτερικό της Γαλλίας και προς την Ισπανία.

Η αλήθεια είναι ότι μετά από μια σειρά ταξιδιών σε μέρη που ακόμα και το καλοκαίρι η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 30 βαθμούς, η γαλλική Ριβιέρα μας φάνηκε πολύ ζεστή. Οι παραλίες ήταν ασφυκτικά γεμάτες με κόσμο και για να καθίσουμε σε κάποιο εστιατόριο ή καφέ έπρεπε προηγουμένως να έχουμε «κλείσει τραπέζι». Η διαδρομή που επιλέξαμε για να περάσουμε την Κυανή ακτή, ήταν ο παραλιακός δρόμος και πραγματικά την απολαύσαμε. Αν και μποτιλιαριστήκαμε σε πολλά σημεία, λόγω της στενότητας του δρόμου και των πολλών αυτοκινήτων, λέγοντας πολλές φορές γιατί δεν κινηθήκαμε στον αυτοκινητόδρομο, δεν μετανιώσαμε, γιατί οι όμορφες πόλεις που είδαμε, Μονακό, Νίκαια, Κάννες, Τουλόν, οι παραλίες , τα τοπία, η θάλασσα, τα απέραντα χωράφια με τις λεβάντες, μας αποζημίωσαν με το παραπάνω.

Μετά από αυτή την όμορφη, ομολογουμένως, διαδρομή και αφού επισκεφθήκαμε στον δρόμο μας και άλλες μικρότερες πόλεις, όπως την Μεντόν, την Αντίμπ, το Σαιν Τροπέ, φτάσαμε στον προορισμό μας, στην Αβινιόν. Η ξεκούραση επιβαλλόταν, αλλά πολύ γρήγορα πήραμε δυνάμεις και το επόμενο πρωί ξεκινήσαμε για την ξενάγησή μας, με πολύ μεγάλες προσδοκίες για την πόλη αυτή, μετά από αυτά που είχαμε διαβάσει και ακούσει. Έτσι και εμείς, με την φωτογραφική ανά χείρας, όπως κάθε τουρίστας που σέβεται τον εαυτό του, με ενθουσιασμό και με διάθεση για νέες ταξιδιωτικές εμπειρίες, ξεκινήσαμε για την ξενάγησή μας στην ρομαντική Αβινιόν.

Με την πρώτη ματιά και πριν ακόμα γνωρίσουμε αυτήν την πόλη την ερωτευτήκαμε, γιατί μας μάγεψαν οι πλατανοσκέπαστες πλατείες της με τα αμέτρητα καφέ και μπιστρό, τα επιβλητικά κτίρια του 19ου αι., τα παλαιοπωλεία, η χαρούμενη μεσογειακή ατμόσφαιρα που επικρατούσε παντού, αλλά πάνω από όλα μας μάγεψε αυτή η εικόνα που αντικρίσαμε. Μια εικόνα χίλιες λέξεις. Το ποτάμι να κυλά μπροστά μας, στη μέση του να στέκει η μισογκρεμισμένη γέφυρα, και στην απέναντι όχθη να ορθώνεται εδώ και αιώνες το μεγαλειώδες επιβλητικό παπικό παλάτι.

Ποια ιστορία άραγε να κρύβει αυτή η πόλη:


Αβινιόν(Avignon)
Η πόλη της Αβινιόν είναι γνωστή ως “η έδρα των 7 παπών γαλλικής καταγωγής” όπου κατά την περίοδο 1309-1377 λόγω πολιτικών αναταραχών στη Ρώμη, η έδρα της καθολικής εκκλησίας μεταφέρθηκε στην Αβινιόν. Η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία βρέθηκε υπό την επιρροή της Γαλλίας και των βασιλέων της τον 14ο αι. και επί 67 χρόνια επτά διαδοχικοί πάπες, όλοι γαλλικής καταγωγής, είχαν την έδρα τους στην Αβινιόν. Κατά την εποχή αυτή οι πάπες χτίσανε τα παλάτια τους και έκανα την Αβινιόν έδρα της Καθολικής Εκκλησίας, την οποία όμως η Δυτική Καθολική Εκκλησία τη θεωρεί μαύρη σελίδα και την αποκαλεί εξορία της Αβινιόν. Η εποχή αυτή ήταν επιζήμια για την καθολική εκκλησία, αλλά αντιθέτως ήταν χρυσή εποχή για την πόλη. Πολλοί καλλιτέχνες, επιστήμονες και συγγραφείς ακολούθησαν τους πάπες και η πόλη την περίοδο εκείνη αναπτύχθηκε σε όλους τους τομείς και απέκτησε κοσμοπολίτικο χαρακτήρα.

Η Αβινιόν είναι ο απόλυτα ρομαντικός προορισμός!

Η ιστορική πόλη της Αβινιόν περικλείεται από μεσαιωνικό τείχος πέντε χιλιομέτρων που κτίστηκε τον 14ο αι. και ακόμα και τώρα βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση.

Μπήκαμε μέσα σε αυτήν από μια πύλη και βρεθήκαμε χαμένοι στα αμέτρητα στενά της δρομάκια ανάμεσα σε χιλιάδες τουρίστες, σε ντόπιους Γάλλους, σε μικρούς και μεγάλους. Τα δρομάκια στενά με κτίρια τριώροφα στενά και κολλητά το ένα με το άλλο. Η ώχρα των σπιτιών που επικρατούσε ως χρώμα, συνδυαζόταν αρμονικά με τα τείχη και το παλάτι. Τα αρχοντικά του 18ου και 19ου αιώνα βρίσκονται σε πιο φαρδείς δρόμους και είναι γεμάτα με καταστήματα με ακριβά ρούχα, καλό φαγητό και παλαιοπωλεία.

Όμως, παρόλα τα φιδογυριστά και πολλά δρομάκια ακόμα και να θέλαμε να χαθούμε δεν θα μπορούσαμε, γιατί όλα και όλοι σε οδηγούν στην όμορφη κεντρική πλατεία της ιστορικής πόλης, στην Πλας ντε λ΄Ορλόζ (Place de l΄ Horloge), μπροστά στο Ηotel de Ville και στην Opera Grand Avignon. Μη νομίσετε όμως πως είναι μια μεγάλη στρογγυλή πλατεία. Είναι ένας μακρόστενος δρόμος δενδροφυτεμένος που είναι γεμάτος από μπαρ, καφέ και φθηνά εστιατόρια. Τον όμορφο χώρο της πλατείας δύσκολα θα μπορούσαμε να τον προσπεράσουμε, χωρίς να καθίσουμε να πιούμε ένα εσπρεσάκι, χωρίς να σεργιανίσουμε, χωρίς να απολαύσουμε το παιχνιδιάρικο θέαμα που μας έδινε το καρουζέλ που ήταν στημένο και γεμάτο από χαρούμενες παιδικές φατσούλες, που ανεβοκατέβαιναν στα αλογάκια, χωρίς να ακούσουμε τους ήχους από τους πολλούς μουσικούς που παίζανε τη μουσική τους στημένοι στις γωνιές του δρόμου. Η πλατεία ήταν γεμάτη με καλλιτέχνες που ζωγράφιζαν και παρουσίαζαν τα έργα τους για όλους εμάς που τους κοιτάζαμε με θαυμασμό και φυσικά είχε και μια εξαιρετική αγορά για ψώνια. Ένας υπέροχος τόπος που μας έδωσε την ευκαιρία να απολαύσουμε την τοπική ζωή της πόλης.

Η αναβολή όμως με την ιστορία είχε φθάσει στο τέλος της και ξεκινήσαμε επιτέλους για την Ανακτορική πλατεία. Η βοή και η ανακατωσούρα της πλατείας αντικαταστάθηκε από την ηρεμία και την αίσθηση του εξωπραγματικού. Για να πω την αλήθεια σοκαριστήκαμε και κυριευθήκαμε με δέος, όταν βρεθήκαμε μπροστά σε αυτό το γιγάντιο φρούριο με τις επάλξεις και τους πύργους. Μάταια στραβολαιμιάζαμε στην προσπάθειά μας να χωρέσουμε στο φακό μας αυτό το τεράστιο ανάκτορο. Δε χωρούσε με τίποτα, απλά γιατί είναι το μεγαλύτερο γοτθικό παλάτι σε όλο τον κόσμο.

Παπικό παλάτι (Palais des papes)

Έτσι ονομάζεται το παλάτι που χρησιμοποιούσαν οι πάπες όταν είχαν την έδρα τους στην Αβινιόν. Είναι από τα καλύτερα μνημεία της Γαλλίας, ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής και δείγμα δύναμης και πλούτου που είχε η πόλη την περίοδο εκείνη. Όσο εντυπωσιακό είναι εξωτερικά και μεγαλειώδες που θυμίζει τεράστιο φρούριο με επάλξεις και πολεμίστρες, άλλο τόσο είναι και εσωτερικά. Το παλάτι δεσπόζει στην κορυφή της ιστορικής πόλης με μία καταπληκτική θέα στο ποτάμι.


Εισιτήρια skip the line (δεν περιμένετε στις ουρές των ταμείων)  για το Παπικό Παλάτι μπορείτε να κλείσετε από την πλατφόρμα του Ανθομέλι σε συνεργασία με την Τiqets πατώντας εδώ.

Απέναντι από το παλάτι δεσπόζει και το εντυπωσιακό κτίριο από το 1619 το σημερινό Hotel des Monnaies με τα περίτεχνα σχέδια και αγάλματα στην πρόσοψή του. Όλοι επισκέπτες που χαλάρωναν κάτω από τη σκιά των πανύψηλων δένδρων, όπως και εμείς, αισθανόμασταν πως βρισκόμασταν σε άλλη εποχή και μόνο το τρενάκι που μας καλούσε να ανεβούμε επάνω του μας επανέφερε στην τωρινή εποχή. Αλήθεια, αυτό το πανέμορφο τρενάκι το petit train Avignon είναι ένας πολύ καλός τρόπος, για να αποκτήσει κανείς μια σφαιρική άποψη της παλιάς πόλης, να δει τα σημαντικότερα αξιοθέατα και να περιδιαβεί τα μικροσκοπικά δρομάκια του ιστορικού κέντρου, χαλαρά και διασκεδαστικά.

Musee du petit palais

Απέναντι από το εντυπωσιακό παλάτι βρίσκεται το Πετί Παλέ (Petit Palais) που ήταν η επίσημη κατοικία του Πάπα τον 14ο αι. και σήμερα έχει μετατραπεί σε μουσείο. Η συλλογή των έργων στο μουσείο του μικρού παλατιού περιλαμβάνει πολλά έργα καλλιτεχνών και μια θρησκευτική συλλογή από τον 13ο έως 14ο αι. Μεταξύ άλλων εκτίθεται ο υπέροχος πίνακας του Μποτιτσέλι η “Παναγία και το Βρέφος”. Η περιήγηση γίνεται σε άκρως ήρεμη ατμόσφαιρα ειδικά μετά από την βοή της πολυκοσμίας στο Παπικό παλάτι.

Cathedrale Notre  dame des doms

Δίπλα στο παπικό παλάτι βρίσκεται ο καθεδρικός ναός Notre dam de dom, που χτίστηκε το 1150. Το επίχρυσο άγαλμα της Παναγίας στην κορυφή του καθεδρικού ναού, καθώς και ο εσταυρωμένος δίνουν και μια θρησκευτική πινελιά στη πλατεία του παπικού ανάκτορου, θυμίζοντας πως κάποτε ήταν το επίκεντρο του καθολικισμού.

Pont d’ Avignon

Το απογευματάκι μας βρήκε να περπατάμε επάνω στην γέφυρα την Ποντ ντ΄ Αβινιόν, τη μισογκρεμισμένη γέφυρα επάνω στον Ροδανό ποταμό, κάνοντας ένα ρομαντικό περίπατο μέχρι την άκρη της. Το όνομα της γέφυρας είναι Saint Benezet και πήρε το όνομά της από το μικρό εκκλησάκι που είναι θαμμένος ο Άγιος Benezet. Σήμερα είναι όμως γνωστή με το όνομα Pont d’ Avignon.


Εισιτήρια skip the line (δεν περιμένετε στις ουρές των ταμείων)  για το Παπικό Παλάτι μπορείτε να κλείσετε από την πλατφόρμα του Ανθομέλι σε συνεργασία με την Τiqets πατώντας εδώ. Τα έχετε αποθηκευμένα στο smartphone σας!

Η Ποντ ντ΄Αβινιόν είχε μήκος 900 μ., χτίστηκε τον 12ο αι. και είναι σήμα κατατεθέν της πόλης. Ήταν ένα τεχνολογικό επίτευγμα και γνώρισε μεγάλες δόξες, καθώς ήταν η μοναδική σταθερή γέφυρα της περιοχής. Υπέφερε συχνά από πλημμύρες και το 1660 μέρος της γέφυρας γκρεμίστηκε από παλιρροϊκό κύμα. Σήμερα η γέφυρα έχει μόνο 4 αψίδες από τις 22 που είχε αρχικά.

Η Αβινιόν με το ιστορικό της κέντρο, το παπικό ανάκτορο που μοιάζει με φρούριο καθώς και η πολυτραγουδισμένη Ποντ ντ΄Αβινιόν συγκαταλέγονται στα μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1995.


Μπορείτε να κλείσετε εισιτήριο skip the line 2 σε 1 για να επισκεφτείτε το παπικό παλάτι και την γέφυρα της αβινιόν εξικονομώνας χρόνο και χρήματα από την πλατφόρμα του Ανθομέλι σε συνεργασία με την Tiqets!! Δείτε εδώ την διαθεσιμότητα και κλείστε μέρα και ώρα! Λάβετε το εισιτήριο στο κινητό σας!

Rocher des Domes

Ήδη η μέρα έφτανε στο τέλος της και το δείλι μας βρήκε να περπατάμε στο πανέμορφο πάρκο Ροσέ ντε Ντομ, που βρίσκεται στο επάνω μέρος της ακρόπολης της Αβινιόν. Η ανηφόρα προς το πάρκο ήταν απότομη, αλλά άξιζε τον κόπο, γιατί ήταν το ιδανικό μέρος για να χαλαρώσουμε κάνοντας μια ωραία βόλτα με τα πόδια. Τα πολλά παγκάκια που είχε για να καθίσει κανείς, συγχρόνως με μια χαλαρή και φιλική ατμόσφαιρα, αλλά και την υπέροχη πανοραμική θέα που προσφέρει προς τον ποταμό την Ποντ ντ’ Αβινιόν και την απέναντι όχθη, κάνουν το πάρκο πολύ επισκέψιμο και γι αυτό ήταν μπορώ να πω ασφυκτικά γεμάτο.

Απολαύσαμε την πανοραμική θέα που μας δόθηκε απλόχερα προς το ποτάμι και τη γέφυρα και βγάλαμε φωτογραφίες που ακόμη και τώρα βλέποντάς τες μας γεμίζουν νοσταλγία. Ήταν ένας θαυμάσιος περίπατος που πραγματικά νοιώσαμε πως ήταν το απόλυτο κλείσιμο της μέρας μας. Μιας μέρας γεμάτης με εικόνες παλιές και νέες που μας έκαναν να νιώσουμε για μια ακόμη φορά τυχεροί που μας δόθηκε η ευκαιρία να κάνουμε αυτό το ταξίδι.

Οι ταξιδιωτικές μας προσδοκίες για την Αβινιόν τη μαγευτική και ρομαντική πόλη της Γαλλίας, επιβεβαιώθηκαν στο έπακρον με όλα αυτά που είδαμε και ζήσαμε αυτές τις μέρες που ήμασταν εκεί και σας προτρέπω να πάτε εάν θέλετε να την επισκεφθείτε και να είστε σίγουροι πως δεν θα το μετανιώσετε. Περιηγηθείτε αγκαλιά με τον αγαπημένο σας άνθρωπο στα ρομαντικά δρομάκια της πόλης, επισκεφθείτε το εντυπωσιακό παπικό παλάτι, ανεβείτε στον μικρό κήπο του παλατιού, χαθείτε μέσα στα ιστορικά μικρά στενά της πόλης και κάνετε τον ρομαντικό περίπατό σας μέχρι το άκρο της μισογκρεμισμένης γέφυρας.

Διαβάστε επίσης:

Ταξίδι στην Λίμνη Garda της Ιταλίας και στα θεματικά πάρκα της περιοχής

Η Διώρυγα του Νότου στη Γαλλία (Le canal du Midi-Beziers-France)


Περισσότερες πληροφορίες για τους επισκέπτες της Αβινιόν:

1. Φεστιβάλ θεάτρου
Η Αβινιόν φιλοξενεί το φεστιβάλ θεάτρου από το 1947 και κάθε χρόνο επί 3 βδομάδες, από 10 Ιούλιου έως και 3 Αυγούστου, με πάνω από 40 παραστάσεις! Ακόμη όμως και χωρίς να παρακολουθήσετε μια από αυτές, το θέατρο του δρόμου θα σας κάνει να πάρετε μια θαυμάσια αίσθηση. Τα μνημεία της πόλης, οι πλατείες, οι δρόμοι μετατρέπονται σε σκηνές για θέατρο, χορό και μουσική. Ο πυρήνας του φεστιβάλ είναι η Place de l’ Horloge με το γοτθικό πύργο, το ρολόι και τα πολυσύχναστα καφέ.

2. Αγορά- Παλαιοπωλεία
Η Αβινιόν είναι μια πόλη με πλούσια αγορά αλλά και με πολλά καταστήματα παλαιών ειδών (παλαιοπωλεία) και ζωγραφικής! Σχεδόν καθημερινά μπορείτε να πετύχετε εκθέσεις παλαιών αντικειμένων και επίπλων. Εάν είστε λάτρεις του «σπορ», τότε θα λατρέψετε περισσότερο αυτή την πόλη! Η rue Petite Fusterie είναι ο δρόμος με τα παλαιοπωλεία, αλλά και με καταστήματα σύγχρονου ντιζάιν. Γύρω από την rue des Marchands βρίσκονται οι κυριότεροι πεζόδρομοι με πολλά καταστήματα.

3. Μουσεία
Επίσης στην Αβινιόν εάν είστε από αυτούς που μαθαίνουν την ιστορία της πόλης μέσα από τα μουσεία της, μπορείτε να επισκεφτείτε και κάποια από τα πολλά μουσεία που διαθέτει. Το μουσείο Calvet έχει νεοκλασική γλυπτική, και ζωγραφική, το μουσείo Vouland έχει φαγιάνς και μαρκετερί και άλλα πολλά που όλα βρίσκονται μέσα στην ιστορική πόλη.

4. Φαγητό
Τα μπιστρό, τα καφέ και τα εστιατόρια στην Place de l΄ Horloge είναι πάμπολλα και στα περισσότερα εστιατόρια το μενού των τριών πιάτων κοστίζει περίπου 20 ευρώ το άτομο. Την Αβινιόν εξ άλλου την έχουν χαρακτηρίσει ως γαστρονομικό παράδεισο της Γαλλίας γιατί είναι γεμάτη με θαυμάσια εστιατόρια. καθένα με το δικό του χαρακτήρα. που εκτός από τις πολλές τοπικές σπεσιαλιτέ προσφέρουν επιπλέον και εξαιρετικά κρασιά.

5. Εισιτήρια
Επίσης εάν σας ενδιαφέρουν οι επισκέψεις στα αξιοθέατα, έχω να σας πω πως το εισιτήριο για το εσωτερικό του παλατιού είναι 10,50 ευρώ το καλοκαίρι. Με το ίδιο εισιτήριο μπορείτε να επισκεφθείτε και τη μισογκρεμισμένη γέφυρα του ποταμού Saint Benezet. Το Εισιτήριο εισόδου στο Palais de Papes είναι 11 ευρώ ενώ το κόστος για το petit train d’ Avignon είναι 8 ευρώ. (Τιμές εισιτηρίων για το έτος 2010)   6. Διαμονή- Πάρκινγκ
Για τη διαμονή σας στην πόλη νομίζω πως δεν θα έχετε πρόβλημα. Οι επιλογές σας είναι πολλές ανάλογα με το τι κατάλυμα ζητάτε και ποιό είδους τουρισμού έχετε επιλέξει. Υπάρχουν πάρα πολλά ξενοδοχεία που μπορείτε να μείνετε, ακόμη και παλαιά αρχοντικά έχουν μετατραπεί σε χώρους διαμονής, αλλά και σε πανσιόν ή ακόμα και σε camping.   Εμείς ως αυτοκινούμενοι, μείναμε στο camping Bagatelle που βρίσκεται στην όχθη του ποταμού απέναντι ακριβώς από το παπικό παλάτι! (όπως δείχνει η φωτογραφία). Είναι ανοιχτό όλο τον χρόνο!
Διεύθυνση: 25 Allée Antoine Pinay 84000 Avignon, (GPS 43.954692 4.801519)   Μπορείτε να βρείτε και άλλα κάμπινγκ στο site Aire CampingCar   Αν δεν θέλετε όμως να μείνετε σε camping, για λίγες ώρες μπορείτε να σταθμεύσετε σε αυτό το πάρκινγκ για μερικές ώρες ή στην απέναντι όχθη έξω από τα τείχη του ιστορικού κέντρου.

7. Κρουαζιέρα- ποδηλατάδα
Η Αβινιόν είναι μια πόλη που βρίσκεται σε μια περιοχή με ατελείωτες ομορφιές. Έχει εύκολη πρόσβαση και είναι κέντρο εκδρομών και στις κοντινές πόλεις. Μπορείτε επίσης να κάνετε μια κρουαζιέρα στον Ροδανό ποταμό και να απολαύσετε την υπέροχη φύση της ηλιόλουστης Προβηγκίας ή να κάνετε βόλτα με ποδήλατο στους υπέροχους δρόμους της εξοχής που είναι ιδανικοί για αυτό.   8. Pont du Gard
Ένα αξιόλογο ρωμαϊκό έργο αλλά και τουριστικό αξιοθέατο που δεν πρέπει να χάσετε εάν επισκεφθείτε την περιοχή είναι και η γέφυρα-υδραγωγείο Pont du Gard, πάνω από τον ποταμό Γκαρντόν. Ένα έργο 2000 χιλιάδων ετών που επιβεβαιώνει τις αξεπέραστες για την εποχή κατασκευαστικές ικανότητες των Ρωμαίων (σύντομα θα έχω και περισσότερες πληροφορίες στο Ανθομέλι γι αυτό το έργο).

Η Αβινιόν, έχει τόσα πολλά να σας προσφέρει! Διαλέξτε και επισκεφθείτε τα αξιοθέατά της σύμφωνα με τις δικές σας επιθυμίες και αφεθείτε στη μαγεία της. Είναι μια πόλη με πολύ πλούσια ιστορία, είναι μια πόλη πανέμορφη και κυριαρχεί παντού μία ηρεμία και τάξη, παρ΄ όλη την πληθώρα των τουριστών. Αυτό το κράμα από γαλλικές και ιταλικές επιρροές δημιούργησαν ένα αποτέλεσμα που είναι παραμυθένιο. Ζήστε το όσο πιο πολύ μπορείτε και να είστε σίγουροι πως οι ταξιδιωτικές αναμνήσεις από την πόλη της Αβινιόν θα σας μείνουν ανεξίτηλες.

Μαμά Μαρία

Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook. Βρείτε όλους τους διαγωνισμούς που τρέχουν στο Ανθομέλι εδώ.

Ⓘ Η ανάρτηση ενδέχεται να περιέχει affiliate links τα έσοδα των οποίων βοηθούν στη συντήρηση του blog. Δεν σας επιβαρύνουν εξτρά σε περίπτωση που κάνετε κάποια αγορά μέσω αυτών. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την υποστήριξη.

7 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αχ μανούλα τι ωραία που ήτανε! Όσο καιρό ετοιμάζαμε την ανάρτηση ένιωθα λες και πήγα κι εγώ εκεί! Μακάρι να μπορέσω να πάω κάποτε κι εγώ έστω στα μισά μέρη τα οποία έχετε επισκεφτεί. Λες να χάσω τον δρόμο στον χάρτη; Χαχα! Αστειάκι! Έτσι για να μου φύγει η συγκίνηση!
  Κατερίνα

 2. Σουεύχομαι Κατερίνα,να μπορείς να ταξιδεύειςεσύ και ο άνδρας σου,και όπου και να πάτε θα είναι ωραία,αρκεί να περνάτε καλά.Πάντως εγώ προς το παρόν και να είμαστε καλά υπόσχεση έδωσα μόνο στην Μαρία ως πιο μεγάλη ,όταν γίνει 8 χρονών να την πάω στην Ντίσνευ Λάντ Μαμά Μαρία

 3. Ωραιότατες φωτογραφίες πλαισιώνουν μια ιστορική και συνάμα χρηστική περιγραφή! Ότι καλύτερο! ταξυδέψαμε μαζί και ευχαριστούμαι!
  Νικόλας

 4. Για μένα ήταν ένας ονειρεμένος προορισμός.Εύχομαι την επόμενη φορα,να με αξιώσει ο Θεός να έχω περισσότερες μέρες στην διάθεσή μου,ώστε μπορέσω να απολαύσω τον καφέ μου,την βόλτα μου στα μαγαζιά και να επισκεφθώ περισσότερα μουσεία.

 5. Μαρία και Χρήστο υπέροχες στιγμές υπέροχες φωτογραφίες.
  Εμείς εκείνη τη χρονιά ήμασταν Τσεχία,Αυστρία αλλά βρεθήκαμε μαζί σας στο πλοίο της επιστροφής από την Βενετία.Και εις άλλα με υγεία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Πρόσφατα Άρθρα

Εγγραφείτε στο newsletter!

Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας, τις καινούργιες αναρτήσεις, δωρεάν εκτυπώσιμα και τους τρέχοντες διαγωνισμούς.
Διαβάστε Επίσης