ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Παραδόσεις λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου και ανήμερα

    Οι παραδόσεις της δική μας οικογένειας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου.

    Παραμονή Πρωτοχρονιάς στο πατρικό

    Στην οικογένειά μου πάντοτε δίναμε ιδιαίτερη σημασία στην παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου το σπίτι μας ήταν γεμάτο κόσμο και φιλοξενούμενους και φυσικά από το τραπέζι μας δεν έλειπαν τα νοστιμότατα εδέσματα από τα χεράκια της μανούλας μας. Τώρα βέβαια καταλαβαίνω πόσο πολύ κουραζόταν για να μας τα ετοιμάσει όλα αυτά! O μπαμπάκας μου από την άλλη ήταν πάντοτε ειδικός στον στολισμό των πιατέλων. Τα ήθελε όλα στην εντέλεια! Όσο για μένα και την αδερφή μου μη τα ρωτάτε. Τα παιδιά για όλες τις δουλειές… κοινώς τσιράκια!

    Ας περάσουμε στο γλυκό

    Αφού τρώγαμε τον αγλέορα, καθαρίζαμε το τραπέζι (μα τι βαρετή δουλειά) και το στολίζαμε με γλυκά, φρούτα και ξηρούς καρπούς και φυσικά την βασιλόπιτα! Ο μπαμπάς έλεγε ότι ο καινούργιος χρόνος έπρεπε να βρει το τραπέζι μας γεμάτο για να είναι έτσι γεμάτο όλη την υπόλοιπη χρονιά. 

    Λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου...
    Παραδόσεις λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου και ανήμερα 3

    Και μετά την βασιλόπιτα… τραγούδι

    Πάντοτε ανοίγαμε σαμπάνια, κόβαμε τη βασιλόπιτα, κατά την παράδοση έπαιζα στο πιάνο τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς και τραγουδούσαμε όλοι μαζί το “Πάει ο παλιός μας χρόνος”! Και μετά γλέντι… με ελληνικό κυρίως ρεπερτόριο!

    Εναλλακτικά καραόκε

    Ωστόσο, για όσους δεν παίζουν κάποιο μουσικό όργανο ή το σπίτι στο οποίο θα πάτε δεν διαθέτει κάποιο….τι θα λέγατε για μια βραδιά καραόκε! Μια χρονιά στο σπίτι της αδερφής μου το τόλμησαμε με μεγάλη επιτυχία! Την αστυνομία τι γλυτώσαμε στο παρά πέντε! Η βραδιά πάντως ήταν πραγματικά θαυμάσια και θα μας μείνει αξέχαστη!

    Μήπως τελικά να το ρίξουμε στα επιτραπέζια;

    Εάν πάλι το τραγούδι δεν είναι το φόρτε σας, τα επιτραπέζια είναι μια καλή επιλογή για όσους δεν παίζουν χαρτιά! Λίγη παντομίμα επίσης θα σας κάνει να διασκεδάσετε απίστευτα!

    Λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου...
    Παραδόσεις λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου και ανήμερα 4

    Ανήμερα Πρωτοχρονιάς

    Κατά το θρακιώτικο έθιμο την πρώτη μέρα του χρόνου αντί για βασιλόπιτα η μαμά μας έφτιαχνε τυρόπιτα (με φλουρί) σε στρόγγυλο ταψί. Έτσι έκαναν στη δική της οικογένεια όταν ήτανε παιδί, έτσι θα ήθελα να συνεχίζω να κάνω κι εγώ με την οικογένειά μου.

    Τρέχει, τρέχει το νερό

    Παραλίγο να ξεχάσω να σας πω ότι λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος ανοίγουμε τη βρύση ώστε έτσι όμορφα και “γρήγορα” να περάσει ο καινούργιος χρόνος.

    Τι όμορφες αναμνήσεις! Δεν ντρέπομαι να πω ότι την πρώτη φορά που έκανα την αλλαγή του χρόνου χωρίς την οικογένειά μου δεν μπορούσα να το αντέξω! Μα καλά είναι φυσιολογικό να μπαίνει ο καινούργιος χρόνος και να μην έχουν σηκωθεί τα πιάτα από το τραπέζι; Είναι δυνατόν να φιλιόμαστε και μετά να συνεχίζουμε το βράδυ λες και δεν έχει συμβεί τίποτα; Έι, ένας χρόνος πέρασε, ένας χρόνος γεμάτος εμπειρίες και αναμνήσεις. Έι, ένας χρόνος μπαίνει γεμάτος υποσχέσεις και καινούργιες εμπειρίες. Μα πόσο πεζοί είναι κάποιοι άνθρωποι!

    Με αφορμή αυτές τις αναμνήσεις σας προτείνω να συνοδέψετε την βασιλόπιτα (πολίτικη ή αφράτη σαν κέικ, χειροποίητη ή έτοιμη) με ένα ποτηράκι λικέρ μαστίχας ή λεμονιού (βοηθάει και την χώνεψη μετά από ένα λουκούλλειο γεύμα) ή με αφρώδη οίνο. Ας μην ξεχνάμε ότι σε μια εορταστική βραδιά το ποτό παίζει σημαντικό ρόλο!

    Με το καλό ο νέος χρόνος!

    Kathy (έβαλε λίγο και η Callie το χεράκι της! ΧιΧι!)

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    4 ΣΧΟΛΙΑ

    1. Αυτό το έθιμο με τη στρόγγυλη τυρόπιτα το κάναμε κι εμείς. Η μάνα μου δλδ ακόμη το κάνει. Σε όλους φαινόταν περίεργο αλλά εγώ πρωτοχρονιά χωρίς τυρόπιτα δεν μπορώ να κάνω! Καλή χρονιά!

    2. υπέροχη ανάρτηση….με συγκίνησες! Ωραία παρέα είστε λοιπόν…θα ήθελα να αλλάξω το χρόνο μαζί σας κι από δω και πέρα θα αφήνω και εγώ τη βρύση ανοιχτή…και θα σας θυμάμαι!! Καλή χρόνια πολλές ευχές για έναν υπέροχο νέο χρόνο!!!!

    3. δεν την ειχα διαβασει αυτη την αναρτηση!και πανω που μιλουσα με την μαμα μου για την πρωτοχρονιατικη τυροπιτα μας!!!ακριβως οπως το ειπες οι Θρακιωτες κανουμε τυροπιτα μονο που δεν εχει μονο φλουρι αλλα και κοκκαλακι απο στηθος κοτοπουλου( γιαντες το ελεγε η γιαγια μου!)που οποιος το "εσπαζε" θα ηταν τυχερη η χρονια, σταρι και καλαμποκι γιατι ηταν γεωργοι και θα τους εφερνε γουρι ενα κλαρακι απο κληματαρια για τα σταφυλια κτλ!αναλογα τι τυχαινε ο καθενας θα ηταν τυχερος καπου!φυσικα το εθιμο το εχουμε κρατησει και εμεις χωρις ομως ολα αυτα αλλα μονο με φλουρι οπως λες και συ!καλη και δημιουργικη χρονια σε ολο τον κοσμο!χρυσα

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης