Το καθημερινό πρόγραμμα στη βρεφική και νηπιακή ηλικία (Εκτυπώσιμα)

Kathy
Είμαι άνθρωπος που μου αρέσει το πρόγραμμα στην ζωή μου. Προσπαθώ και τα παιδιά μου λοιπόν να τα έχω σ΄ ένα πρόγραμμα (το οποίο σίγουρα μπορεί να αποκλίνει κάποιες φορές) γιατί όπως λένε κι όλοι οι ειδικοί με το  καθημερινό πρόγραμμα, ειδικά στη βρεφική και νηπιακή ηλικία των παιδιών, οι γονείς προσφέρουν στα παιδιά τους:

•    Πηγή ικανοποίησης των βασικών τους αναγκών
•    Αίσθημα ασφάλειας
•    Άντληση ευχαρίστησης
•    Επικοινωνία και συναισθηματικό δέσιμο με τους γονείς
•    Ευφορία, ηρεμία
•    Ατομική ισορροπία, μείωση άγχους, έντασης, ψυχικής αναστάτωσης
Πέρυσι το καλοκαίρι όταν η κόρη μου ήταν 3,5 χρονών έπρεπε να βρούμε έναν τρόπο για να κατανοήσουν εκείνη και ο μικρότερος αδερφός της τί κάνουμε το πρωί, το μεσημέρι, το απόγευμα και βράδυ. Δεν γίνεται για παράδειγμα να βγούμε στην αυλή το μεσημέρι, δεν μπορούμε το πρωί να φάμε μακαρονάδα, δεν γίνεται λίγο πριν κοιμηθούμε να παίξουμε πλαστελίνη και όλα αυτά τα παράλογα που μας ζητάνε τα παιδιά  καθημερινά.  
Τί έπρεπε να κάνω; Σκέφτηκα λοιπόν αφού δεν ξέρουν να διαβάζουν να τους φτιάξω ένα ημερήσιο πρόγραμμα με εικόνες. Το έκανα πλαστικοποίηση και το κόλλησα στην κουζίνα σ΄ ένα ύψος καλό για να μπορούν να το δουν. Έτσι όταν ξυπνούσαν και μου έλεγαν «δεν θέλω να πλύνω το πρόσωπό μου» τους έλεγα «για δείτε τί λεει το πρόγραμμα; Και φυσικά δεν είχαν τίποτε άλλο να πουν κι εγώ από την μεριά μου ούτε φώναζα ούτε γινόμουν η κακιά!!
Ο ήλιος δείχνει ότι είναι πρωί. Τρώμε πρωινό, πλενόμαστε, ντυνόμαστε και λίγο αργότερα μπορούμε να φάμε.

 

Μετά είμαστε ελεύθεροι να πάμε μία βόλτα με το
αυτοκίνητο, να δούμε τηλεόραση ή να κάνουμε κάποια άλλη δραστηριότητα ή να παίξουμε ένα παιχνίδι. Αργότερα θα φάμε  δεκατιανό.
   

 

 

Το μπάνιο είναι «μπαλαντέρ» δηλ. μπορεί να γίνει το βράδυ ή το πρωί ή το μεσημέρι. Θα φάμε μεσημεριανό και ύπνος!    
Το απόγευμα αφού ντυθούμε θα πάμε βόλτα ή θάλασσα και θα φάμε απογευματινό
 
Το βράδυ αφού πλυθούμε και βάλουμε πυτζάμες λέμε καληνύχτα στους γονείς και μετά το παραμύθι πάμε για ύπνο

Τώρα, ενάμιση χρόνο μετά, δεν χρειάζεται καν να τους πω κάτι. Όλα έχουν γίνει μια συνήθεια. Κι αν πάλι ξεχνάνε κάτι…δεν έχουν παρά να κοιτάξουν στον πίνακα! 

Κάντε like στη σελίδα του Ανθομέλι στο Facebook, follow στο προφίλ μας στο Instagram και ακολουθήστε μας στο Pinterest.

Για χρήση των παραπάνω όταν τα παιδιά πάνε σχολείο θα πρέπει να αντικατασταθούν η 2η, η 3η και η 4η σελίδα έτσι ώστε να ταιριάζουν το πρωί με το σχολικό πρόγραμμα, το μεσημέρι με το διάβασμα και το απόγευμα με το πρόγραμμα των εξωσχολικών δραστηριοτήτων. 

Φέτος η κόρη μου πάει νήπια και ο γιος μου παιδικό σταθμό (για πρώτη χρονιά). Στην αρχή της σχολικής χρονιάς μου ήταν αρκετά δύσκολο να τους βάλω σε πρόγραμμα και να είναι έτοιμοι στην ώρα τους για πάνε στο σχολείο.  
 

Έτσι έφτιαξα ένα πρόγραμμα «καθηκόντων» για πριν το σχολείο. 

Στην αρχή λίγο γκρίνιαζαν αλλά τώρα ξέρουν πριν καν τους πω τι πρέπει να κάνουν και με ποια σειρά! 

Βρείτε το εδώ και σε pdf μορφή.

 
Ίσως βοηθήσει κι άλλες μανούλες! Δεν έχετε παρά να το δοκιμάσετε! Βέβαια κάθε οικογένεια έχει το δικό της πρόγραμμα και θα το προσαρμόσει ανάλογα. Εγώ ρίχνω την ιδέα! Από κει και πέρα υπάρχουν άπειρες εικόνες στο ίντερνετ για να φτιάξετε το δικό σας καθημερινό πρόγραμμα.  

Kathy