ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Βήμα βήμα η κατασκευή ενός vintage διακοσμητικού τοίχου

    Καλημέρα ανθομελάκια! Σήμερα το πρόγραμμα έχει do it yourself project! Ο πατέρας μας ετοίμασε ένα υπέροχο vintage διακοσμητικό τοίχου και μοιράζεται μαζί μας όλη τη διαδικασία κατασκευής του με εικόνες, αλλά και με αναλυτικά σχέδια σε συγκεκριμένες διαστάσεις για να το κατασκευάσετε κι εσείς εάν θελήσετε. Το διακοσμητικό αυτό μπορεί να είναι ταυτόχρονα και χρηστικό αφού έχει μία θήκη για μικροαντικείμενα και στο κάτω μέρος του και κρεμασταράκια για τα κλειδιά σας. Welcome to our home!! Πάμε να δούμε αναλυτικά την όμορφη αυτά κατασκευή.

    Kathy & Callie

    Βήμα βήμα η κατασκευή ενός vintage διακοσμητικού τοίχου

    Μπορεί να μην είμαι ξυλουργός, διότι κατ’ επάγγελμα είμαι μηχανολόγος, αλλά η έφεση που έχω στην καλλιτεχνία, με οδήγησε να ασχοληθώ και με το ξύλο. Σκέφτηκα πως θα ήταν ενδιαφέρον να δώσω στους νέους ανθρώπους με έφεση στις τέχνες και με δεξιότητες, ιδέες να αυξήσουν την εμπειρία τους και την κατάρτιση τους στις κατασκευές, αλλά και στους προχωρημένους να δώσω ερεθίσματα για νέες δημιουργίες, έχοντας υπ΄ όψιν μου τα παρακάτω δύο ρητά αποφθέγματα, το “Γιράσκω αεί διδασκόμενος” (Σόλων) και το “Αν δώσεις ένα ψάρι σ΄ ένα άνθρωπο θα φάει μια φορά, ενώ αν του μάθεις να ψαρεύει θα τρώει σ΄ όλη του την ζωή” (Κουαν Τζουέν).

    Γνωρίζω πως στο εξωτερικό το επίπεδο των ερασιτεχνών που ασχολούνται με κατασκευές ξύλου, είναι σε υψηλό επίπεδο και φθάνει τις γνώσεις… του διδακτορικού και μπορούν και δημιουργούν εξαιρετικά χρηστικά ξύλινα αντικείμενα. Βέβαια, βοηθός μου στις κατασκευές είναι και τα ηλεκτροκίνητα εργαλεία κοπής ξύλου τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν αλματώδη εξέλιξη.

    Το ζεστό φυσικό υλικό του ξύλου είναι για μένα πάντα η αφορμή για να αρχίσω μια κατασκευή μου και γι αυτό επέλεξα να σας παρουσιάσω στο Ανθομέλι, ένα διακοσμητικό για τον τοίχο που μπορεί να είναι ταυτόχρονα και χρηστικό αφού έχει μια θήκη για μικροαντικείμενα και γαντζάκια για κλειδιά και που εάν το κατασκευάσετε θα είναι και ένα καλωσόρισμα από εσάς προς τους επισκέπτες σας, σύμφωνα με την επιγραφή του.

    Βήμα-βήμα θα παρατηρήσετε πως η σανίδα παίρνει σάρκα και οστά και μεταμορφώνεται σε ένα vintage χρηστικό δημιούργημα με το οποίο έχω διακοσμήσει και μια γωνιά του σπιτιού μου. Με αυτήν τη σκέψη και ανεβασμένη τη διάθεση μου για δημιουργία, αποφάσισα να σχεδιάσω και να κατασκευάσω μιας δικής μου έμπνευσης κατασκευή στην οποία ενσωμάτωσα και πρόβαλα τις συλλεκτικές πορσελάνινες δακτυλήθρες που είχα αγοράσει σε κάποιο παζάρι παλαιών αντικειμένων στη Γερμανία.


    Η κάθε κατασκευή, είναι γνωστό ότι έχει την αφετηρία της και τις φάσεις κατασκευής που θα ακολουθήσει κάποιος, προκειμένου να την ολοκληρώσει. Τα σκίτσα, τα σχέδια και οι φωτογραφίες που θα επακολουθήσουν θα είναι για εσάς ο οδηγός για την κατασκευή.

    ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ


    Αποθηκεύστε και εκτυπώστε τα αναλυτικά σχέδια για τις φάσεις κατασκευής του με τις ακριβείς διαστάσεις πατώντας εδώ.


    Rafeira_sxedio_20
    Σχ. 20 Οι διαστάσεις όλων των τεμαχίων του ξύλου και των εξαρτημάτων είναι σε εκατοστόμετρα.

    Πρώτη φάση κατασκευής-Ξύλινα μέρη κατασκευής

    Ξεκίνησα την κατασκευή μου και σύμφωνα με το σχέδιο έκοψα την πλάτη, τα πλαϊνά και τη βάση με τις παρακάτω διαστάσεις:
    1. Πλάτη ραφιέρας-Διαστάσεις (74 x 40 x 1,8 cm)
    2. Πλαϊνά (2 τεμάχια)-Διαστάσεις (36,3 x 10 x 1,8 cm)
    3. Σανίδα βάσης ραφιέρας-Διαστάσεις ( 36,6 x 6,7 x 1,8 cm)

    Σύμφωνα με τα σχέδιο 4α, 4β από την αριστερή πλευρά του πλαϊνού (α) έκανα ρουτάρισμα με κοπτικό εργαλείο ή ρούτερ χειρός την εσωτερική καμπύλη στην πρόσοψη (α), και από τη δεξιά πλευρά καμπύλη.

    frezes_router_hiros

    Για το πλαϊνό στη δεξιά πλευρά (β) έκανα  εσωτερική καμπύλη  δεξιά με το κοπτικό εργαλείο ρούτερ χειρός και στην αριστερή εσωτερική απλά καμπύλη.

    vintage_diakosmitiko_toixou_10
    H φωτογραφία δείχνει τον τρόπο μονταρίσματος των πλευρών της κατασκευής

    Για τη σανίδα της βάσης με τριβείο ή την πλάνη χειρός έκανα το σπάσιμο της μιας πλευράς σε όλο το μήκος της, για να μπορέσει αργότερα να τοποθετηθεί το πλέγμα αλουμινίου. Η κλήση βγαίνει από τη διαφορά διαστάσεων. (Σχέδιο 5)

    Δεύτερη φάση-Πλέγμα

    vintage_diakosmitiko_21

    1) Εν συνεχεία, σύμφωνα με το σχέδιο 6, έκοψα το πλέγμα αλουμινίου που θα τοποθετούσα στο κάτω μέρος της κατασκευής.

    Πλέγμα αλουμινίου- Διαστάσεις ( 36,5 x 5,8 cm )

    2) Σύμφωνα με το σχέδιο 7 έκανα και μια γωνιακή πατούρα

    Πατούρα γωνιακή- Διαστάσεις ( 3 x 2,8 x 1,3 cm -μήκος 36,6 cm )

    Vintage_diakosmitiko_toixou_25

    3) Επίσης, σύμφωνα με το σχέδιο 8 και 8α έκανα και μια πατούρα διακοσμητική πάνω στην γωνία

    Διακοσμητική πατούρα -Διαστάσεις (2 x 1 – μήκος 36,6cm)

    4) Για τη γωνιακή στήριξη του πλέγματος έκοψα πηχάκια διαστάσεων 1 x 1 cm δημιουργώντας καμπύλη (σχέδιο 9) και στο τέλος τα μοντάρισα  (σχέδιο  10).

    vintage_diakosmitiko_toixou_26

    Σειρά τώρα είχαν να κάνω τα διακοσμητικά τετραγωνάκια, επάνω στην πρόσοψη, και γι αυτό το σκοπό χρησιμοποίησα ως στένσιλ διάτρητο αλουμινένιο φύλλο και αφού τα χάρταρα, τα έβαψα με σπρέι μαύρου χρώματος.

    Τρίτη φάση-Βαφή

    Βήμα βήμα η κατασκευή ενός vintage διακοσμητικού τοίχου

    Vintage_diakosmitiko_22

    Σε αυτή τη φάση πέρασα  το σκελετό κατ΄ αρχήν με σουλφασέρ για  να επουλώσω τυχόν ατέλειες του ξύλου και μετά έβαψα  την κατασκευή μου με  δύο χρώματα  της επιλογής μου, ώστε τρίβοντάς τα να μου βγει η παλαιότητα. Σας προτείνω  να χρησιμοποιήστε χρώματα κιμωλίας, όπως έκανα και εγώ, για τη δημιουργία παλαιότητας. Στην τελική φάση οπωσδήποτε  να περάσετε κερί  ή βερνίκι διάφανο  για γυαλάδα και προστασία.

    Τέταρτη φάση

    Πλάτη

    Στο επάνω μέρος της κατασκευής  και ειδικά στο άνοιγμα του παραθύρου, διαστάσεων 34,2×31,2 cm,  έκανα καμπύλη με εργαλείο κοπής (ρούτερ χειρός). Στην πίσω πλευρά  δημιούργησα πατούρα, όπου  πάτησε το χάρμπορτ των 5 mm, διαστάσεων 35,2 x 38,2 x 0,5 cm  και  το συγκράτησα με ψιλά καρφάκια.

    Τοποθέτηση γραμμάτων

    Τα γράμματα welcome to our  τα τύπωσα  πρώτα στον υπολογιστή. Εν συνεχεία αφαίρεσα  το περίγραμμά τους και με σπρέι τα τύπωσα επάνω στο χάρμπορτ  το οποίο είχα  βάψει με μαύρο χρώμα. Η λέξη home είναι ξυλουργικό καλλιτέχνημα.

    vindage_diakosmitiko_tihou_3

    Εναλλακτική λύση: μπορείτε να βάψετε την πλάτη με μαύρο ειδικό χρώμα μαυροπίνακα και να γράψετε τη λεζάντα σας με κιμωλία ή με μαρακαδόρο.

    Μοτίβα-Διακοσμητικά

    Τα σχέδια της κατασκευής τα έκανα με αυτοκόλλητα στένσιλ και τα έβαψα με σπρέι λαχανί χρώματος.

    Στο τέλος  στο κέντρο της κατασκευής μου τοποθέτησα τη συλλογή μου με τις πορσελάνινες δακτυλήθρες, γιατί ας με ξεχνάμε πως αυτός ήταν και ο αρχικός σκοπός της κατασκευής μου αυτής, δηλαδή η προβολή αυτών σε περίοπτη θέση και η τοποθέτησή τους σε ασφαλές μέρος.

    kremastarakia_vidota

    Προαιρετικά μπορείτε να βιδώσετε στο κάτω μέρος της κατασκευής, προς εξυπηρέτησή σας, τρία-τέσσερα βιδωτά κρεμασταράκια για τα κλειδιά σας, εάν θέλετε να την κάνετε και κλειδοθήκη. ( Σχέδιο 11)

    Με αυτά τα διευκρινιστικά στοιχεία, τη γνώση σας, τη δεξιοτεχνία σας και βοηθούς τα εργαλεία που σας παραθέτω, θα βγάλετε εις πέρας την αποστολή σας, όπως έκανα και εγώ για την κατασκευή αυτού του vintage διακοσμητικό τοίχου.

    Βήμα βήμα η κατασκευή ενός vintage διακοσμητικού τοίχου

    ΠΡΟΣΟΧΗ! Όταν χρησιμοποιούμε εργαλεία και μηχανήματα κατά την κατασκευή, πρέπει να λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπ΄ όψιν μας τα μέτρα ασφαλείας. Δεν φτάνει μόνο να γνωρίζουμε κατασκευαστικές τεχνικές ή να γνωρίζουμε μέτρα προστασίας για σωματικές βλάβες και ατυχήματα, ώστε να εξασφαλίζουμε την ακεραιότητα μας, αλλά καλό είναι με την αγορά μηχανημάτων να ενημερωνόμαστε από τις οδηγίες χρήσεως για τις ιδιαιτερότητες του μηχανήματος που αγοράσαμε και να γνωρίζουμε τον τρόπο συντήρησης και ιδιαίτερα τον τρόπο χρήσης του.
    Εκτός από τα μέτρα της δικής μας προστασίας πρέπει να παίρνουμε μέτρα και για τρίτους που μας βοηθούν ή παραβρίσκονται στον χώρο εργασίας. Γυαλιά, μάσκες, γάντια, καθαριότητα χώρου, συντηρημένα μηχανήματα είναι καθοριστικοί παράγοντες για αποφυγή ατυχημάτων.


    vintage_diakosmitiko_tihou_2

    Καλή επιτυχία φίλοι μου!

    Χρήστος

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    5 ΣΧΟΛΙΑ

    1. Τι μπαμπά έχω εγώ!!! Μπράβο daddy. Εντάξει εγώ προσωπικά χάθηκα στα σχέδια και στα μηχανήματα αλλά φαντάζομαι κάποιος που το έχει θα τα καταλάβει καλύτερα! Εμένα μου αρκεί το αποτέλεσμα! Κάλη

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης