ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Ο Βυζαντινός Πύργος στη Νέα Φώκαια Χαλκιδικής

    Nea_fokea_halkidikis

    “Σαν την Χαλκιδική δεν έχει!», θα έχετε σίγουρα ακούσει του Βορειοελλαδίτες και κυρίως τους Θεσσαλονικείς να λένε! Η αλήθεια είναι ότι η Χαλκιδική έχει να προσφέρει ξεκούραστες διακοπές για όλες τα γούστα, για οικογενειακές διακοπές, για χλιδάτες διακοπές, για ξεκούραστες διακοπές, για ξέφρενες διακοπές. Η Χαλκιδική, όπως οι περισσότεροι γνωρίζετε, βρίσκεται στην Β. Ελλάδα και χωρίζεται σε τρεις χερσονήσους, την Κασσάνδρα, τη Σιθωνία και το Άγιο Όρος, το οποίο μπορούν να επισκεφτούν μόνο άντρες. Η Κασσάνδρα και η Σιθωνία, το πρώτο και δεύτερο «πόδι» όπως ονομάζονται, είναι πολύ τουριστικές περιοχές και έχουν υπέροχες παραλίες! Μάλιστα ο καινούργιος δρόμος που επιτέλους από πέρυσι στις αρχές του καλοκαιριού διασχίζει το πρώτο πόδι φτάνοντας ως την Καλλιθέα υπόσχεται εύκολη και γρήγορη πρόσβαση. 

    Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνδυάσει την Χαλκιδική (και μιλάω κυρίως για το  πρώτο και δεύτερο πόδι) με μπάνιο, φαγητό ή ποτό. Λίγοι από εμάς πιστεύω, βάζοντας και τον εαυτό μου μέσα, τη συνδυάζουν με τόπο όπου μπορούν να επισκεφτούν κάποιους αρχαιολογικούς χώρους. Κι όμως η Χαλκιδική έχει αρχαιολογικούς θησαυρούς που μπορεί στα μάτια μας να μην είναι τόσο σημαντικοί όσο ο Παρθενώνας ή η Βεργίνα, αλλά σίγουρα είναι πολύ αξιόλογοι και αξίζει να τους επισκεφτούμε.  Θέλοντας λοιπόν να σπάσω τις συνήθειες των τελευταίων χρόνων που αράζαμε σε μία παραλία και δεν το κουνούσαμε ρούπι από εκεί και λόγω των παιδιών που θέλω να μάθουν για τη γύρω περιοχή, αποφασίσαμε να επισκεφτούμε σταδιακά όσο περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους της Χαλκιδικής μπορούμε.

    Η επίσκεψή μας στη Νέα Φώκαια Χαλκιδικής (Φώκιες) ήταν μια σύντομη στάση που μας άφησε αρκετά εντυπωσιασμένους. Δεν πιστεύαμε ότι τόσο κοντά στην Θεσσαλονίκη υπάρχει ένα χωριό με τόση ιστορία! Η Ν. Φώκαια αν και είναι ένα καινούργιο χωριό που ιδρύθηκε μόλις το 1924 από Μικρασιάτες έχει ιστορία που κρατάει από τα αρχαία χρόνια.

    Nea_fokea_pyrgos_4
    nea_fokea_halkidiki_1
    vizantinos_pyrgos_fokea
    Nea_fokea_pyrgos_3

    Στην κορυφή του λιμανιού της, πάνω στον λόφο, δεσπόζει ένας βυζαντινός (μεσαιωνικός) πύργος ο οποίος είναι άριστα διατηρημένος στις επάλξεις.

    Nea_fokea_pyrgos_2

    Έχει διαστάσεις 7Χ7 μέτρα και ύψος 17 μέτρα και είναι ο μοναδικός πύργος στην Χαλκιδική που διατηρείται μέχρι τις επάλξεις. Δεν γνωρίζουμε πότε κτίσθηκε αν και επικρατεί η άποψη ότι πρόκειται για κτίριο του 1407. Γύρω από αυτόν υπήρχε οικισμός από τους προιστορικούς χρόνους. Στον Πύργο το 1821 είχε εγκατεστημένο το στρατηγείο του ο αρχηγός της επανάστασης στη Χαλκιδική Εμμανουήλ Παπάς. Λέγεται μάλιστα πως συνδέονταν μυστικά και υπόγεια με τον Πύργο της ακτής Σάνη δίνοντας τη δυνατότητα διαφυγής σε περίπτωση επιδρομής από τη θάλασσα. Στους δύο πύργους υπήρχαν φρουροί που σε περίπτωση επίθεσης από τη θάλασσα αντάλλασσαν μηνύματα με φωτιές κι οι κάτοικοι προλάβαιναν να κρυφτούν.

    Δίπλα στον Πύργο είναι χτισμένο το εκκλησάκι των 12 Αποστόλων που χτίστηκε το 1868.

    nea_fokaia_halkidikis_4

    Από τον λόφο όπου βρίσκεται ο Πύργος, η θέα προς το λιμάνι είναι υπέροχη, ιδιαίτερα αν την απολαύσετε κατά το ηλιοβασίλεμα.

    Fokies_Halkidiki

    Στην απέναντι πλευρά του κεντρικού δρόμου του χωριού αξίζει να κάνετε μία στάση στο Αγίασμα του Αγ. Παύλου.  

    agiasma_agiou_pavlou

    Πρόκειται ουσιαστικά για λαξευμένο, στα βραχώδη πετρώματα του χωριού, Μακεδονικό τάφο, ο οποίος προκαλεί το δέος των επισκεπτών, καθώς σύμφωνα με τη παράδοση εκεί κατέφυγε ο Απόστολος Παύλος για να γλιτώσει από τους διώκτες του. Στο εσωτερικό του σχηματίζονται δωμάτια και υπόγειος διάδρομος μήκους 10 μέτρων περίπου και πλάτους 80 εκ., ο οποίος οδηγεί στη μικρή και ανοιχτή δεξαμενή του Αγιάσματος. Στα δεξιά του Αγιάσματος υπάρχει μια σκοτεινή ορθογώνια αίθουσα που ο επισκέπτης μπορεί να σταθεί όρθιος. Σήμερα σώζονται ελάχιστα ίχνη των τοιχογραφιών στις γωνίες της αίθουσας. Στην αίθουσα υπάρχει μια μαρμάρινη κολόνα που θα έχει σχέση με την Αγία Τράπεζα του εξωκλησιού.

    agiasma_agiou_pavlou_2

    Η αλήθεια είναι πως με τρόμαξε η στενότητα και η υγρασία του χώρου για να προχωρήσω πιο μέσα, ειδικά μαζί με τα παιδιά. Δεν διασχίσαμε παρά λίγα μόνο μέτρα. Ελπίζω εσείς να είστε λίγο πιο τολμηροί από εμένα.

    agiasma_agiou_pavlou_3

    Άλλα αξιοθέατα είναι η παλιά βρύση στην πλατεία του χωριού, αφιερωμένη στον εποικισμό του 1925.

    **Ενδιαφέρον παρουσιάζει το πανηγύρι των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στις 29-30 Ιουνίου.


    Συντεταγμένες GPS

    Decimal Deg : 40.133631 , 23.403429 
    Deg Min Sec : 40° 8′ 1,0716″N , 23° 24′ 12,3444″E


    Γνωρίστε κι άλλα κρυμμένα μυστικά της Χαλκιδικής φέτος το καλοκαίρι!

    Kathy

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    1. Αγαπημένος προορισμός που μου ξυπνάει απίστευτες παιδικές και εφηβικές μνήμες! Το εξωχικό μας βρίσκεται λίγο πιο έξω από τις Φώκιες και ήταν αγαπημένος προορισμός για ψαράκι και παγωτό! Ο Πύργος ήταν πολλές φορές η βόλτα μας και ο μπαμπάς μου συχνά ψάρευε στο λιμανάκι! Η θάλασσα μπορεί να μην με ενθουσιάζει και πολύ εκεί αλλά τις Φώκιες τις αγαπώ γιατί συνδέεται άμεσα με τις καλοκαιρινές μας διακοπές για τουλάχιστον 20 χρόνια της ζωής μου!

    2. Η ανάρτησή σου μας δείχνει πως η επίσκεψή μας σε κάθε πόλη ή χωριό, που προσπερνάμε πολλές φορές γρήγορα για άλλους προορισμούς, μπορεί να μας προσφέρει εικόνες, αξιοθέατα και ιστορικά στοιχεία που δεν μπορούσαμε να τα διακρίνουμε. Γι αυτό όταν σας δίνεται η ευκαιρία ας το κάνετε εσείς, ως Ανθομέλι, για να μαθαίνουμε και όλοι εμείς. Σ ευχαριστούμε! Περιμένουμε και άλλα! Οι φωτογραφίες σου υπέροχες!

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης