ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Μουσική; Ώρα για μελέτη!

    Είτε γνωρίζετε μουσική είτε όχι, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας στη μελέτη του μουσικού οργάνου που επέλεξε να μάθει. Και μη γελιέστε, δεν είναι εύκολo. Τα παιδιά πιστεύουν ότι θα παίζουν μόνο στο μάθημα, όμως, χρειάζεται εξάσκηση και στο σπίτι. Πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε αποφεύγοντας τους καυγάδες;

    Πως να βοηθήσετε το παιδί σας να μελετήσει ένα μουσικό όργανο

    “Το ταλέντο είναι καλό.
    Η εξάσκηση είναι καλύτερη.
    Το πάθος είναι κάλλιστο.”

    Ωραίο το παραπάνω γνωμικό αλλά μην περιμένετε από το 6χρονο σας (μην πω και 8χρονο) που μόλις ξεκίνησε να μαθαίνει κάποιο μουσικό όργανο να έχει το πάθος που θέλετε και να διαβάζει 2 ώρες την ημέρα! Η διάθεση για εξάσκηση έρχεται σιγά σιγά. Δεν πρέπει να σας απογοητεύσει το γεγονός ότι το παιδί σας ίσως να μην έχει αρχικά διάθεση για διάβασμα και να προτιμάει να παίξει.

    Και μην κάνετε το λάθος να το συγκρίνετε με το σχολείο! Είναι τόσο διαφορετικό! Στο σχολείο είναι “αναγκασμένα” να διαβάζουν για την επόμενη μέρα ενώ στη μουσική έχουν – συνήθως – μια βδομάδα καιρό ως το επόμενο μάθημα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα κομμάτια τους απαιτούν συχνό παίξιμο για να “ωριμάσουν” και να τα μάθουν με άνεση και σωστά. Όμως στα πρώτα χρόνια είναι δύσκολο να μπει το παιδί σε αυτή τη διαδικασία με αποτέλεσμα, ειδικά στις μικρές ηλικίες, να μην μπορεί να υπολογίσει τις ημέρες που περνούν και συνήθως φτάνει μία μέρα πριν το μάθημα για να καθίσει να μελετήσει.

    Όπως ίσως είναι δύσκολο να συνηθίσουν τα παιδιά στην Α΄ δημοτικού το καθημερινό διάβασμα, έστω κι αν πρόκειται μόνο για αντιγραφή και ανάγνωση και περνάνε κάποιες μέρες μέχρι να το συνειδητοποιήσουν. Έτσι και με το μουσικό όργανο πρέπει εσείς να το παροτρύνετε να διαβάζει κάθε μέρα κι από λίγο. Ίσως βέβαια, λόγω των υπόλοιπων δραστηριοτήτων να μην έχει κάθε μέρα αρκετό χρόνο, αλλά πιστέψτε με έστω και 10-15 λεπτά τη μέρα, για τις πρώτες τάξεις, είναι αρκετό. Μελετώντας θα συνηθίσει το συγκεκριμένο ωράριο και περνώντας τις τάξεις θα αναγκαστεί λόγω των πιο απαιτητικών και δυσκολότερων κομματιών να διαβάζει περισσότερο.

    Μουσική; Ώρα για μελέτη!

    Σημαντικό: Μην πέσετε στην παγίδα και πείτε: “Δεν διαβάζει, άρα δεν του αρέσει!” Θα έπλεναν τα δόντια τους αν δεν τους το λέγαμε εμείς; 


    Η μουσική είναι μοναχική ενασχόληση, τουλάχιστον στην αρχή που δεν μπορεί το παιδί να συμμετέχει σε μουσικά σύνολα, και αρχικά ίσως νιώθει μοναξιά όταν μελετάει. Φανταστείτε πώς μπορεί να νιώθει όταν είναι στις πρώτες τάξεις που δυσκολεύεται ακόμα και με τις νότες ή έχει ξεχάσει κάτι που του είπε η δασκάλα και κανείς στο σπίτι δεν γνωρίζει μουσική για να το βοηθήσει να “ξεκολλήσει”! Δεν θα ξεχάσω τη γιαγιά μου που έπαιρνε μια πολυθρόνα και το πλεκτό της και ερχότανε να μου κάνει παρέα όταν διάβαζα στο πιάνο. Μπορεί να μην είχε ιδέα αλλά ένιωθα… μια συμπαράσταση! 

    Μουσική; Ώρα για μελέτη!

    Διαβάστε στο Ανθομέλι:

    Γιατί μαθαίνουμε μουσική;

    Γιατί να μάθω μουσική ΙΙ;

    Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής και DIY Beethoven με νότες!

    Θεωρία της μουσικής-πίνακας για τις κλίμακες

    Τρόποι για να βοηθήσουμε το παιδί στη μελέτη του μουσικού οργάνου

    Ας δούμε, λοιπόν, κάποιους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να μελετήσει ένα μουσικό όργανο:

    • Ας βάλουμε πρόγραμμα! Μελέτη 4-5 φορές την εβδομάδα. Για τα μικρότερα παιδιά στις πρώτες μουσικές τάξεις μπορούμε να βάλουμε στόχο τα 10-15 λεπτά τη μέρα για αρχή. Θα μπορούσατε επίσης να του πείτε πόσες φορές να παίξει το κάθε κομμάτι μιας και τα παιδιά δεν μπορούν να υπολογίσουν τον χρόνο όταν είναι μικρά.

    “Μαμά το έπαιξα 3 φορές”, μου λέει πολλές φορές ο γιος μου. “Είσαι ευχαριστημένος από το πως το παίζεις;”, τον ρωτάω. “Μπορείς να το παίξεις τόσες φορές ώστε να ακούγεται καθαρά η μελωδία, ώστε να μην κομπιάζεις ή κάνεις λάθη; Τότε θα είναι έτοιμο!” (ή τουλάχιστον βελτιωμένο).

    Tip: Για να μην αναλώνεται με το μέτρημα των επαναλήψεων, θα μπορούσατε να του δώσετε τόσα γλωσσοπίεστρα όσα και οι φορές που συμφωνήσατε να παίξει το κομμάτι. Κάθε φορά που το τελειώνει θα μεταφέρει ένα γλωσσοπίεστρο σε κάποια άλλη θέση (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, για παράδειγμα, δύο μολυβοθήκες) Μόλις τα αντικείμενα τελειώσουν σημαίνει πως ολοκληρώθηκαν οι επαναλήψεις. 

    • Ζητήστε από το παιδί σας να παίξει σε σας τα κομμάτια που μελετάει, έστω κι αν δεν έχετε ιδέα από μουσική, έστω κι αν δεν μπορείτε να το βοηθήσετε ή να καταλάβετε το λάθος του. Θα μπορούσατε να του ζητήσετε να παίξει πιο αργά το κομμάτι ή να επαναλάβει ένα συγκεκριμένο σημείο που παίζει λάθος. Άλλωστε οι περισσότεροι είμαστε σε θέση να καταλάβουμε πότε μια μελωδία δεν πάει καλά.
    • Ζητήστε του να σας παίξει τα κομμάτια που ήδη έχει μάθει φτιάχνοντας έτσι το δικό του ρεπερτόριο. 
    • Μάθετε μουσική από εκείνο. Γίνετε οι μαθητές του! Να μια ευκαιρία να ξεκινήσετε κι εσείς ένα καινούργιο χόμπι.
    • Παροτρύνετέ το να ακούσει το κομμάτι που μαθαίνει στο YouTube ή από το cd που περιέχεται στο βιβλίο του. Αυτό μπορεί να αποτελέσει σημαντικό βοήθημα. Όταν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, συνηθίζω με τους μεγαλύτερους μαθητές μου, να τους παίζω στο μάθημα τα κομμάτια που τους βάζω για μελέτη κι εκείνοι τα ηχογραφούν σε κινητό ή σε κάποιο τάμπλετ για να τα ακούν αργότερα στο σπίτι. 
    • Στο σπίτι κατά τη διάρκεια της μελέτης πολλές φορές βοηθάει να ηχογραφήσουν τον εαυτό τους για να βελτιωθούν σε κάποια σημεία ή ακόμη και στη στάση του σώματος. 

    Διαβάστε στο Ανθομέλι:

    Συμβουλες για μικρούς μουσικούς-Εμφανίσεις σε κοινό

    Συμβουλές για μικρούς μουσικούς-Η συνοδεία του πιάνου

    Συμβουλές για μικρούς μουσικούς -Οι εξετάσεις

    Συμβουλές για μικρούς μουσικούς-Εξάσκηση στο σπίτι

    Βοηθήστε το παιδί περισσότερο

    • Αγοράστε του ένα καλό όργανο από την αρχή. Είναι λάθος να αγοράζουμε ένα όργανο το οποίο δεν θα έχει τον κατάλληλο ήχο, θα ξεκουρδίζεται εύκολα ή θα είναι παλιό και δεν θα προσελκύσει έτσι το ενδιαφέρον του παιδιού. 
    • Φροντίστε να υπάρχει κατάλληλος φωτισμός στον χώρο όπου διαβάζει.
    • Διατηρήστε τη σωστή θερμοκρασία στον χώρο όπου διαβάζει. Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από έναν μουσικό που προσπαθεί να παίξει με κρύα δάχτυλα ή πατούσες!
    • Κάντε ησυχία την ώρα που μελετάει. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μάθουν όλα τα μέλη της οικογένειας. 
    • Κάνοντας ένα κοπλιμέντο πριν κάνετε κριτική. Πείτε του πόσο ωραία έπαιξε την αρχή του κομματιού, για παράδειγμα, αλλά επισημάνετε ότι χρειάζεται κι άλλη εξάσκηση για το τέλος. 

    Tip: Δώστε του ένα αυτοκόλλητο κάθε φορά που τελειώνει το διάβασμά του. Το ίδιο μπορεί να κάνει και η δασκάλα του στο τέλος του μαθήματος αλλά εμείς ως γονείς μπορούμε να κάνουμε το ίδιο ως επιβράβευση για τις φορές μελέτης. Μπορείτε ακόμα να κάνετε ένα πρόγραμμα εβδομαδιαίου διαβάσματος και να κολλάτε εκεί τα αυτοκόλλητα. Οταν ολοκληρώσει κάποιον στόχο μπορείτε να δείτε το αποτέλεσμα. “Είδες που διάβαζες κάθε μέρα πόσο καλά τα πήγες στο μάθημα και πόσο θετικά το σχολίασε ο δάσκαλος;”. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε κι ένα μικρό βραβείο όταν τα καταφέρει.

     

    Μουσική; Ώρα για μελέτη!

    Tip: Ενθαρρύνετε το παιδί να παίζει μπροστά σε κοινό στο σπίτι οργανώνοντας μικρές συναυλίες στο σαλόνι. Αν μάλιστα παίζουν μουσική περισσότερα από ένα παιδιά στο σπίτι ή ακόμη και κάποιος από τους γονείς τότε θα έχει περισσότερο ενδιαφέρον. Τι θα λέγατε να τηλεφωνήσετε στη γιαγιά για να ακούσει το κομμάτι που μόλις έμαθε; Σίγουρα αυτό θα ενθουσιάσει και το παιδί δίνοντάς του το έναυσμα να το μάθει καλύτερα!

    Η συνεργασία με τον δάσκαλο (ή τη δασκάλα) της μουσικής είναι επίσης πολύ σημαντική! Ρωτήστε τους για την πρόοδο του παιδιού, ενημερώστε τους για την  συμπεριφορά του παιδιού στο σπίτι σχετικά με τη μελέτη, συζητήστε με το παιδί και οι δύο. Ως δασκάλα μουσικής, σας βεβαιώνω πως και ο δάσκαλος έχει ανάγκη αυτής της συνεργασίας μαζί σας. 

    Tip: Ζητήστε από τον δάσκαλο, αν δεν το κάνει ήδη, να γράφει σε ένα τετράδιο τα κομμάτια ή τις κλίμακες που έχει για μελέτη (καθήκοντα). Το παιδί μπορεί να τσεκάρει αυτά που έχει ήδη μάθει ή να σημειώνει πόσες φορές τα έπαιξε. Εσείς από τη μεριά σας θα μπορείτε να κάνετε κάποιον μικρό έλεγχο κάποιες φορές. 

    Tip: Κολλήστε αυτοκόλλητους σελιδοδείκτες στα κομμάτια που έχει για μελέτη για να μην χάνει χρόνο ψάχνοντας το κομμάτι ανάμεσα στις σελίδες του βιβλίου (δεν ακολουθείται πάντα μια σειρά στα βιβλία). Εγώ το κάνω όλους τους μαθητές μου!

    Τέλος, θα μου επιτρέψετε να σας συμβουλέψω, να μην αποστασιοποιείστε από τις δραστηριότητες με τις οποίες ασχολείται το παιδί σας με την δικαιολογία ότι δεν έχετε καμία γνώση πάνω στο αντικείμενο. Το παιδί χρειάζεται τη βοήθεια και τη στήριξή σας! 

    Να έχετε όλοι μια καλή σχολική χρονιά και να θυμάστε ότι η μουσική δεν είναι απλά μια εξωσχολική δραστηριότητα. Η Μουσική είναι Πολιτισμός. 

     Κατερίνα  


    Η παραπάνω ανάρτηση γράφτηκε για το site Δέλτα moms και πρωτοδημοσιεύθηκε, εκεί, στην κατηγορία mamadoblog, στις 12/09/2016. Διαβάστε εκεί κι άλλα άρθρα του Ανθομέλι σε συνεργασία με τη Δέλτα).


    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    4 ΣΧΟΛΙΑ

    1. Πολύ σωστά Κατερίνα επισημαίνεις πως το παιδί θέλει συμπαράσταση από τους γονείς και συντροφιά τις ώρες της μελέτης του.Θυμάσαι εκείνα τα πρώτα χρόνια όταν ήσουν 6 χρόνων και πήγες για πρώτη φορά στο Ωδείο, πως για να σε βοηθήσω μάθαινα μαζί σου μουσική! Και εξετάσεις να έδινα θα περνούσα τις δύο πρώτες τάξεις!.Εκείνες οι λίγες γνώσεις μου με βοήθησαν και ακόμα και τώρα καθομαι δίπλα στα εγγόνια μου όταν μελετούν τα κομματια τους , ως ακροατρια και βοηθός τους.

      • Εσύ, mommy, ήσουν ειδική περίπτωση! Δεν περιμένω απ’ όλους τους γονείς να το κάνουν αυτό. Απλά θα ήθελα να τους βλέπω κοντά στα παιδιά τους, συμπαραστάτες και βοηθούς τους καθ’ όλη την διάρκεια των σπουδών τους!

    2. Πολύ ωραία ανάρτηση! Προσωπικά δεν είχα την ευκαιρία να μάθω μουσική για πολλούς λόγους, αλλά θα ήθελα τα παιδιά μου, αν και εφόσον το επιθυμούν κι αυτά, να ασχοληθούν με τη μουσική. Αναρωτιέμαι όμως, πότε είναι η καλύτερη ηλικία για ένα παιδί να ξεκινήσει; ο μεγάλος μου ο γιος είναι τεσσεραμισι ετών. Έχει εμφανή κλίση προς τη μουσική (το αντιλαμβάνομαι ακόμα κι εγώ που είμαι άσχετη). Είναι νωρίς ακόμα;

      • Σε αυτή την ηλικία μπορεί να ξεκινήσει μαθήματα μουσικής προπαιδείας (ομαδικό μάθημα). Από τα 6 και μετά, ανάλογα και με το όργανο που θα επιλέξει, μπορεί να ξεκινήσει μαθήματα οργάνου.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης