Αρχική ΤΑΞΙΔΙΑ Ελλάδα H Μεγαλόχαρη Παναγία της Τήνου

H Μεγαλόχαρη Παναγία της Τήνου

6
H Μεγαλόχαρη Παναγία της Τήνου

Πριν τρία χρόνια, το 2013, μετά από πολλές αναβολές ταξιδέψαμε, με την τότε δύο χρονών Μελιτούλα μας, στην Τήνο. Ένα ταξίδι που ενώ δεν το είχαμε τάμα, το θέλαμε πολύ και οι δύο αλλά ποτέ δεν μας καθόταν. Λίγο η αναβολή, λίγο ότι δεν είμαστε πολύ των Κυκλάδων, το ταξίδι είχε αναβληθεί πολλές φορές. Ώσπου, εκείνο το καλοκαίρι, το μικρό μας κοριτσάκι μάς “θύμισε” ξανά ότι αυτό το ταξίδι έπρεπε να γίνει για να κλείσει ένας κύκλος που είχε ανοίξει λίγα χρόνια πριν. 

tinos_anthomeli_20

Οι απόψεις για το νησί ήταν όλες υπέρ του… υπέροχο, τέλειες θάλασσες, φανταστικό φαγητό… αλλά την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου δεν είναι να κατεβαίνεις στην Χώρα, μας είχαν πει. Ευτυχώς όμως δεν τους ακούσαμε. Για μένα προσωπικά, εκείνη η μέρα ήταν η καλύτερη των διακοπών μας. Εντάξει, δεν θα σας το κρύψω, οι διακοπές μας στην Τήνο δεν ήταν και οι καλύτερες για διάφορους λόγους, όπως για το γεγονός ότι οι αέρηδες δεν μας άφησαν να ευχαριστηθούμε τη θάλασσα σχεδόν καμία μέρα (για την ακρίβεια μόνο μία)… όμως η μέρα που είναι αφιερωμένη στην Μεγαλόχαρη μας αποζημίωσε. Το κλίμα, η κατάνυξη (παρόλο τον πολύ κόσμο), η συγκίνηση του κόσμου και οι εορτασμοί ήταν μοναδικοί!

tinos_anthomeli

Αυτή θα είναι μια από τις λίγες μου αναρτήσεις που οι φωτογραφίες θα υπερτερούν των λόγων. Απολαύστε έστω και φωτογραφικά τις μοναδικές στιγμές που ζήσαμε εμείς και φυσικά εάν βρίσκεστε εκείνη την ημέρα στο νησί μην παραλείψετε να κατεβείτε από νωρίς στη χώρα και έστω κι αν δεν καταφέρετε να μπείτε μέσα στην εκκλησία, καθίστε απέξω και τιμήστε την ημέρα όπως της αρμόζει. Φυσικά εάν ο λόγος της επίσκεψής σας είναι καθαρά θρησκευτικός, από τις 13 Αυγούστου οι μέρες είναι όλες αφιερωμένες στην Παναγία. 




Info: Ο Ιερός Ναός της Ευαγγελίστριας της Τήνου χτίστηκε στο σημείο που βρέθηκε η Εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου μετά από όραμα που είχε η Μοναχή Πελαγία το 1823. Για τους πιστούς η εικόνα είναι θαυματουργή και πλήθος χριστιανών από όλο τον κόσμο συρρέουν στο νησί, όχι μόνο κατά την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, για να προσκυνήσουν, να εκπληρώσουν κάποιο τάμα τους, ή  ακόμα και να ανέβουν γονυπετείς από το λιμάνι έως το ναό. 


tinos_anthomeli_8
tinos_anthomeli_5
tinos_anthomeli_14
tinos_anthomeli_2

Info: To κουβούκλιο με την Εικόνα της Μεγαλόχαρης σηκώνεται τιμητικά από τους άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού.


tinos_anthomeli_12

Info: Ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο τελείται αρχιερατική Θεία Λειτουργία και κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Αρχιεπισκόπου Γαβριήλ. Κατά το μεσημέρι γίνεται η λιτανεία της θαυματουργής εικόνας, η οποία ακολουθεί τη διαδρομή που ακολούθησε η πρώτη λιτανεία το 1823. H πομπή σταματάει για λίγο στην προκυμαία όπου γίνεται δέηση και εν συνεχεία ακολουθεί την πορεία της προς τον ναό.


tinos_anthomeli_10
tinos_anthomeli_17
tinos_anthomeli_9
tinos_anthomeli_16

Info: Το πρωί του Δεκαπενταύγουστου, οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, ο Αρχηγός του Πολεμικού ναυτικού και άλλοι επίσημοι ρίχνουν δάφνινα στεφάνια στο σημείο που τορπιλίστηκε το “Έλλη”, στις 15/8/1940.


tinos_anthomeli_4

Διαμονή



Booking.com

tinos_anthomeli_7
tinos_anthomeli_13

Και κάπου εδώ θέλουμε να ευχηθούμε σε όλους σας χρόνια πολλά. Για εμάς είναι μια μεγάλη μέρα καθώς έχουν την γιορτή τους η Μαμά Μαρία αλλά και οι πεθερές και των δυο μας, η Γιαγιά Μαρία Τζ. και η Γιαγιά Μπ. Και πάνω απ’ όλα γιορτάζει σήμερα το Μαράκι μας, το κορίτσι μας το όμορφο, η κόρη της Κατερίνας που εύχομαι, ως θεία συγκινημένη, να έχει την ευλογία της Παναγίας που έχει και το όνομά της.  

Μαρία μου πάντα γερή και ευτυχισμένη.

tinos_anthomeli_1

Χρόνια πολλά σε όλους με την ευλογία της Μεγαλόχαρης στα σπίτια μας. 

Κάλη 

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Βοήθειά μας να είναι σήμερα η Παναγία!!! Εξαιρετικό το αφίερωμα, ιδίως για όποιον δεν έτυχε να βρεθεί την ημέρα αυτή στο νησί όπως εγώ. Δεν είχα ιδέα ότι γίνεται τόσο μεγάλος πανηγυρισμός. Φιλιά!!!

  2. Πολύ όμορφες φωτογραφίες και εύχομαι κάποια στιγμή να καταφέρουμε να την επισκεφτούμε και εμείς!!! Χρόνια μας πολλά λοιπόν!

  3. Πολύ όμορφη η ανάρτηση σου Κάλη μου! Αυτό το ταξίδι δεν μου κάθεται και εμένα με τίποτα!!! Μετά την ανάρτηση όμως μία ώθηση την αισθάνθηκα!!! Να τις χαίρεστε τις Μαρίες σας! Να είναι πάντα γερές και ευτυχισμένες!!!

  4. Εν τέλει θα πρέπει να σε αφήνουμε το Αύγουστο σπίτι σου για να μας κάνεις τόσο ωραίες αναρτήσεις!—ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ΠΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΤΕ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ—–αλλα βρε Καλή μου πάλι με συγκίνησες!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ