ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Το σακίδιο του τουρίστα στο ταξίδι του

    Πρόκειται να ταξιδέψετε για τουρισμό;  Αν ναι, συμβουλευτείτε την ανάρτηση του Ανθομέλι που περιέχει τα πιο σημαντικά αντικείμενα που πρέπει να έχει μαζί του ένας τουρίστας, ειδικά αν πρόκειται να ταξιδέψει στο εξωτερικό! Δεν θα μιλήσω για βαλίτσες, αν και τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρούμαστε λιγάκι καταργώντας τις παλιές μεγάλες ωραιότατες βαλίτσες μας αφού οι εταιρείες ζητούν να έχουμε συγκεκριμένα μεγέθη, ή για νεσεσέρ αλλά θα μιλήσω για όλα εκείνα που θα έχει στο σακίδιό του κάποιος τις ημέρες που, ως τουρίστας, βλέπει τα αξιοθέατα στην πόλη που επισκέπτεται. Πάμε, λοιπόν, να δούμε το εσωτερικό από το σακίδιο του τουρίστα.

    touristas_taxidi

    Ο τρόπος που θα ταξιδέψετε στον προορισμό σας μπορεί να διαφέρει. Κάποιος μπορεί να ταξιδέψει με αεροπλάνο, άλλος με αυτοκίνητο και κάποιοι άλλοι με αυτοκινούμενο ή τροχόσπιτο. Όταν όμως φτάσετε στον προορισμό σας και ξεκινήσετε να βολτάρετε στην πόλη, στα αξιοθέατα, στους μικρούς και μεγάλους δρόμους της και στα καταστήματα σίγουρα θα κινήστε επί ίσης όροις.

    Valitses

    Όλα όσα θα πρέπει να έχει ένας τουρίστας στο ταξίδι του

    Σακίδιο πλάτης

    Ξεκινάμε από το βασικότερο αξεσουάρ που δεν είναι ένα άλλο από ένα σακίδιο για την πλάτη!

    sakidio_platis

    Αν πρόκειται να ταξιδέψετε με σκοπό τον τουρισμό και μάλιστα είστε από τους ανθρώπους που θέλετε να επισκεφτείτε όσο γίνεται περισσότερα αξιοθέατα, τότε καλύτερα να έχετε μαζί σας ένα σακίδιο πλάτης.

    sakidio_taxidiou
    Τα παιδιά μπορούν να έχουν κι εκείνα το δικό τους σακίδιο που θα περιέχει το κολατσιό ή το νερό τους ή ακόμη και κάποιο παιχνιδάκι

    Τα χαρακτηριστικά για το backpack του τουρίστα

    Είτε πρόκειται για ταξίδι, είτε για κάποια εκδρομή το σακίδιο που θα επιλέξετε θα πρέπει να έχει κάποια χαρακτηριστικά:

    • Να έχει φαρδιούς ιμάντες για τους ώμους ώστε να μην σας κουράζουν και κατά προτίμηση να έχει ανατομική πλάτη.
    • Στο σακίδιο τα χωρίσματα είναι απαραίτητα αν πρόκειται να ταξιδέψετε με αυτό ώστε να τα πράγματά σας να είναι τακτοποιημένα! Αξίζει να επενδύσετε σε αυτή την αγορά χωρίς να χρειαστεί ταυτόχρονα να ξοδέψετε μια περιουσία! Ένα κομμένος ιμάντας, ένα χαλασμένο φερμουάρ ή ένα σκισμένο τσεπάκι δεν θα είναι και το καλύτερο που θα μπορούσε να σας συμβεί στο ταξίδι σας!
    • Τα χοντρά και πλαστικά φερμουάρ είναι πιο εύχρηστα στα συνεχόμενα ανοίγματα/κλεισίματα του σακιδίου και έχουν περισσότερο χρόνο ζωής. Όταν μάλιστα έχουν υφασμάτινο κάλυμμα μπορούν να σας προστατέψουν λίγο περισσότερο από πιθανές κλοπές.
    • Αν αυτό που σας προβληματίζει είναι ο χώρος τότε προτιμήστε ένα ελαφρύ πτυσσόμενο σακίδιο το οποίο μπορείτε να μεταφέρετε εύκολα στις αποσκευές σας και να χρησιμοποιήσετε μόνο όταν πραγματικά το χρειαστείτε! 
    • Για το σακίδιο θα σας φανεί πολύ χρήσιμο ένα αδιάβροχο κάλυμμα σακιδίου. Μπορεί ίσως να το χρειαστείτε μόνο μία φορά αλλά πραγματικά θα σας βγάλει από πολύ δύσκολη θέση σε περίπτωση βροχής αν μάλιστα ταξιδέψετε χειμώνα ή σε βόρειες χώρες ακόμη και το κατακαλόκαιρο! Υπάρχουν μάλιστα και κάποια σακίδια που έχουν ενσωματωμένο το προστατευτικό κάλυμμα βροχής σε εσωτερική τσέπη και το βγάζετε για να το καλύψετε αν βρέξει. 
    adiavroho_ponjo

    Απαραίτητα στο σακίδιό σας είναι τα γυαλιά ηλίου, ένας φακός, ένας σουγιάς*, ένα αδιάβροχο πόντζο για να προστατεύσει και τα σακίδια στους ώμους σας από την ξαφνική βροχή, ένα πακέτο χαρτομάντηλα, ένα πακέτο υγρά μαντηλάκια και φυσικά ένα μπουκαλάκι με νερό.  

    *Εάν ταξιδεύετε με αεροπλάνο ο σουγιάς είναι ένα αντικείμενο που απαγορεύεται για λόγους ασφαλείας.  

    Χρήσιμα και απαραίτητα του ταξιδιώτη

    Κρυφό τσαντάκι για χρήματα/έγγραφα

    Δεν θα ξεχάσω τη γιαγιά μου που όταν ταξίδευε είχε πάντα μαζί της ένα χειροποίητο υφασμάτινο πορτοφολάκι που έκλεινε με κουμπάκι πάνω στο οποίο είχε γαζώσει ένα λάστιχο. Το είχε δεμένο στη μέση της μέσα από τα ρούχα της. Μέσα σ’ εκείνο το τσαντάκι έκρυβε τα χρήματά της για να μην της τα κλέψουν (πρωτοπόρος η γιαγιά Καλλιόπη!)! Τότε, μικρή ακόμη, την έβρισκα υπερβολική αλλά μετά από χρόνια εκείνο το τσαντάκι μου χρησίμευσε πολλές φορές στα πρώτα μου ταξίδια. Αργότερα οι γονείς μου μας αγόρασαν από ένα κρυφό τσαντάκι μέσης, το οποίο χρησιμοποιούμε ακόμη σε κάθε ταξίδι (ειδικά σε αυτά του εξωτερικού). Εκεί αποθηκεύω χρήματα, πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες αλλά και ταυτότητες, διαβατήρια όπως επίσης και την απαραίτητη Κάρτα Υγείας (ισχύει σε χώρες της Ε.Ε.).* Έτσι, όταν μετακινούμαι δεν φοβάμαι μήπως μου κλέψουν την τσάντα και δεν έχω χρήματα να κινηθώ. Κρατώ λίγα χρήματα στο πορτοφόλι μου και τα υπόλοιπα μέσα από τα ρούχα μου! Χρήσιμο μπορεί να φανεί σε κάποιους και ένα λουκετάκι με συνδυασμό. Εμείς ενώνουμε μεταξύ τους με το λουκετάκι τα δύο φερμουάρ του backpack μας για να μειώσουμε τον φόβο ανοίγματός τους από τους τσαντάκιδες. (εννοείται φυσικά πως καλό θα είναι να έχετε το backpack σας από την πλευρά του θώρακά σας όταν βρίσκεστε σε χώρο με συνωστισμό ή στο μετρό).

    *Εάν ταξιδεύετε με το αυτοκίνητο στο σύνολο των εγγράφων σας να ενσωματώσετε την ασφάλεια του αυτοκινήτου σας και την Πράσινη Κάρτα

    Συμβουλή:  Καλό θα είναι όλα τα έγγραφά σας να τα έχετε και από μία φωτοτυπία ώστε σε περίπτωση που χαθούν τα πρωτότυπα να έχετε στοιχεία των εγγράφων σας. Αν ταξιδεύετε οικογενειακά καλό θα είναι κάθε μέλος να εχει πάνω του στοιχεία των υπόλοιπων μελών της οικογένειας σε φωτοτυπίες. 

    Οποιαδήποτε αποσκευή έχετε μαζί σας καλό θα είναι να συνοδεύετε από μια ετικέτα αποσκευών με το όνομά σας και κάποια διεύθυνση ή τηλέφωνο. 

    Φωτογραφική μηχανή/ κάμερα

    Γίνεται ταξίδι χωρίς φωτογραφική μηχανή ή κάμερα; Για μένα δεν νοείται ταξίδι χωρίς τουλάχιστον ένα από τα παραπάνω όσο κι αν κάποιοι επιμένουν να λένε ότι πίσω από την κάμερα δεν ευχαριστιέσαι τα όσα βλέπεις. Προσωπικά τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιώ μια DSLR με δύο φακούς αλλά η επιλογή είναι δική σας για το τι φωτογραφική μηχανή θα χρησιμοποιήσετε στο ταξίδι σας. 

    Αν και λατρεύω την αγαπημένη μου Nikon DSLR θα ήθελα πολύ να έχω και μια από τις καινούργιες Polaroid ή τις Fudji instant mini για να εκτυπώνω άμεσα κάποιες από τις φωτογραφίες μου!  

    Όσο για την κάμερα… επειδή κουράστηκα να είμαι και ο φωτογράφος της οικογένειας και ο κάμεραμαν έχω ενθουσιαστεί με την νέα Action camera polaroid Cube Full HD! Αυτό το μικρό κυβάκι μπορείτε να το έχετε μαζί σας παντού (ακόμη και στην πισίνα μιας και είναι μερικός αδιάβροχη) και φυσικά να τραβάτε και τον εαυτό σας με μεγάλη ευκολία!

    *Πλέον must αξεσουάρ για τους λάτρεις της φωτογραφίας είναι οι μίνι τρίποδες αλλά και τα selfie stickΕμείς λατρεύουμε το selfiestick που γίνεται και τρίποδας και μάλιστα έχει και bluetooth και χειριστήριο για να βγάλετε και από μακριά φώτος χωρίς να φαίνονται και τα μπράτσα σας στην φώτο!

     *Φυσικά δεν πρέπει να ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας τους αντίστοιχους φορτιστές και τις κάρτες μνήμης

    Ταξιδιωτικοί οδηγοί

    Ταξίδι για τουρισμό (ειδικά στο εξωτερικό) χωρίς ταξιδιωτικό οδηγό δεν γίνεται! Προμηθευτείτε έναν ταξιδιωτικό οδηγό της χώρας ή της πόλης που θα επισκεφτείτε όταν ακόμη οργανώνετε το ταξίδι σας για να ενημερωθείτε για τα αξιοθέατα αλλά και να για να αντλήσετε πολλές χρήσιμες πληροφορίες για τον τόπο που θα επισκεφτείτε.

    GPS

    Στο τελευταίο μας ταξίδι στην Φρανκφούρτη (θα σας μιλήσω κάποια στιγμή και γι αυτό) μας φάνηκε πάρα πολύ χρήσιμο το GPS! Το χρησιμοποιούσαμε και πεζοί και μπορούσαμε να προσανατολιστούμε πολύ εύκολα και να φτάσουμε στον προορισμό μας γρηγορότερα. Άλλες φορές πάλι χρησιμοποιούσαμε και το GPS του κινητού μέσω της εφαρμογής Here που ήταν κι αυτή αρκετά εύχρηστη! 

    GPS_taxidi

    *Πριν ταξιδέψετε φροντίστε να κατεβάσετε από το ίντερνετ τους χάρτες της χώρας που θα επισκεφτείτε.

    **Μην παραλείψετε σε ταξίδι στο εξωτερικό να ενεργοποιήσετε το roaming σε συνεννόηση με την εταιρείας κινητής τηλεφωνίας σας.

    ***Εάν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο ή αυτοκινούμενο μην ξεχάσετε και τους αντάπτορες που μετατρέπουν τα 12 V σε 24V και σας επιτρέπουν να φορτίσετε όλες τις συσκευές σε όποια χώρα κι αν βρίσκεστε. Πολύ χρήσιμοι θα σας φανούν και οι φορτιστές αυτοκινήτου ή ένας φορτιστής power bank. 

    Διαβάστε επίσης στο Ανθομέλι:

    Χάρτες

    Εάν δεν είστε της τεχνολογίας και προτιμάτε τους χάρτες ή αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα χάρτη με τα κυριότερα αξιοθέατα της πόλης που θα επισκεφτείτε, θα πρότεινα και μία αδιάβροχη θήκη για χάρτες. Αυτή η θήκη δεν τους προστατεύει μόνο από την βροχή αλλά και από το αναμενόμενο σκίσιμο μετά από τα αλλεπάλληλα διπλώματα-ξεδιπλώματα. Μάλιστα συνοδεύεται κι από μία πυξίδα! 

    Κλείνω με ένα αξεσουάρ που σίγουρα δεν είναι απαραίτητο για το σακίδιο ενός τουρίστα αλλά πιστεύω πως θα σας φανεί χρήσιμο σε περίπτωση που ταξιδεύετε με το αεροπλάνο και ειδικά αν σας αρέσουν… τα ψώνια. Έτσι, για να μην ξεφύγετε από το επιτρεπόμενο βάρος της βαλίτσα σας προτείνω μια ζυγαριά αναλογική ή ψηφιακή μπορεί να σας βγάλει από δύσκολη θέση να έχετε υπέρβαρες αποσκευές και να παρακαλάτε τους άγνωστους συνεπιβάτες σας να κουβαλήσουν κάποια πράγματα που αγοράσατε ή το χειρότερο να χρειαστεί να τα αφήσετε εκεί!! 

    Καλά οργάνωση στο ταξίδι σας και φυσικά καλά να περνάτε όπου κι αν είστε! 

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    8 ΣΧΟΛΙΑ

    1. Πολύ χρήσιμη ανάρτηση!!Μόλις κλείνω βαλίτσες και όπως πάντα είχα ξεχάσει να βάλω την φωτογραφική μηχανή μέσα!!Ευτυχώς έκατσα να πιο μια γουλιά καφέ και έπεσα πάνω σε αυτήν την ανάρτηση!!Ευχαριστούμε Ανθομέλι για μία ακόμη φορά!!Καλημερούδια!!

    2. αυτό με τη ζυγαριά…σε κάθε ταξίδι παρακαλάω να είχα μία!λλά τη ζυγαριά θα μπορούσα να κουβαλήσω μαζί σε μια βαλιτσα που να μπορούσε να ζυγίσει μια βαλιτσα?υπάρχει κάτι ¨μαζεμένο¨??
      μόνο το κανταράκι του παππού μου σκέφτομαι…χιχιχιχι…

      • Δεν κατάλαβα πολύ καλά την ερώτησή σου…! Πρώτα ζυγίζεις τη βαλίτσα και μετά την βάζεις μέσα στην τσάντα σου. Είναι πολύ μικρή η ζυγαριά με ελάχιστο βάρος!

    3. καλά τι ήταν αυτό με την ζυγαριά; Πόσο άσχετη μπορεί να είμαι; Ας ελπίσουμε να ετοιμαστώ σύντομα για κανένα ταξιδάκι και να ξαναχρειαστώ σύντομα την ανάρτηση!

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης