Ταξίδι στην Πούλα της Κροατίας, μια πανέμορφη πόλη

mama Maria

Το ταξίδι στην Πούλα της Κροατίας θα μας μείνει αξέχαστο! Είναι μια πόλη με πολλά ρωμαϊκά μνημεία και το σπουδαιότερο στολίδι της είναι το αμφιθέατρό της. 

Pula_Croatia_5

Μια πόλη χτισμένη σε έναν όμορφο κόλπο της Κροατίας, στο βόρειο άκρο της Αδριατικής θάλασσας, στην Ίστρια, που σήμερα έχει περίπου 60.000 κατοίκους.

map_croatia

Η Κροατία  είναι εντυπωσιακά όμορφη, τόσο στις παραθαλάσσιες πόλεις της, με τις απόκρημνες δαντελωτές παραλίες της, όσο και στις πόλεις της ενδοχώρας, με αποκορύφωμα την ομορφιά του εθνικού δρυμού των λιμνών Πλίτβιτσε που ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, για τον οποίο δρυμό θα κάνω μια ιδιαίτερη  ανάρτηση στο μέλλον.

Μέσα στο μυαλό μου για πολλές μέρες «έπαιζαν» πολλές πόλεις, ώστε να επιλέξω μία, για την νέα μου ταξιδιωτική ανάρτηση. Ποια να είναι; Από ποιο ταξίδι μου; Τι έχει να επιδείξει; Έχει τουριστικό ενδιαφέρον;

Πολλές οι επιλογές μου, όμως στο τέλος κέρδισε η Πούλα της Κροατίας, αυτή η πόλη με τα θαυμάσια μνημεία της ρωμαϊκής περιόδου και με το αμφιθέατρό της που αποτελεί και το σύμβολο-στολίδι της πόλης. Από την πρώτη ματιά αυτή η πόλη μας μάγεψε, όπως επίσης και ολόκληρη η χώρα.

Pula _ Croatia

Όταν επισκεφθήκαμε την Πούλα ήταν Αύγουστος. Διαλέξαμε ως διαμονή μας ένα κάμπινγκ, λίγο έξω από την πόλη, παραθαλάσσιο, μεγάλο και άνετο. Πολλοί κάνανε το κολύμπι τους σε μια πολύ καθαρή θάλασσα, όμως με λίγη αμμουδιά και πολλά βράχια, ενώ άλλοι απολάμβαναν την δροσιά των δένδρων.

camping_stoja_Pula_1

(Camping  Stoja: Συντεταγμένες: Ν44° 51.498’  Ε 013° 48.779’)

camping_Stoja_Pula_Croatia

Το καλωσόρισμά μας στην πόλη και μόλις είπαμε να ευχαριστηθούμε το κάμπινγκ, ήταν ένα ξαφνικό μπουρίνι που έφερε τα πάνω κάτω, με τον θυελλώδη αέρα και τη δυνατή βροχή. Είχε όμως κι αυτό την ομορφιά του, γιατί μας δρόσισε και έκανε τη βόλτα μας αργότερα στην πόλη ακόμη πιο άνετη (μέση θερμοκρασία τον Αύγουστο 28οC ).

Pula_Croatia

Απολαύσαμε ένα ωραίο γεύμα και μετά από την ξεκούρασή μας είπαμε να πάμε μια απογευματινοβραδυνή βόλτα στην πόλη. Το λεωφορείο της γραμμής είχε την αφετηρία του  έξω από το κάμπινγκ και αυτό μας διευκόλυνε στην μετακίνησή μας. Ο καιρός είχε καλυτερέψει και η ατμόσφαιρα είχε εκείνη την ηρεμία μετά από την καταιγίδα, που μπορώ να σας πω πως μας ευδιαθέτησε ακόμη περισσότερο.

Pula_Croatia_10

Αποφασίσαμε να επισκεφθούμε πρώτα το ξακουστό αμφιθέατρο της πόλης, πριν ακόμη σκοτεινιάσει, ώστε να το απολαύσουμε και να βγάλουμε τις φωτογραφίες μας. Εξ άλλου η πόλη φημίζεται για τα ρωμαϊκά μνημεία που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της, εκείνο όμως που δεσπόζει και σε μαγεύει, είναι το επιβλητικό ρωμαϊκό αμφιθέατρο, αρένα, όπως το λένε οι κάτοικοι της πόλης. 

Πήραμε τον παραλιακό δρόμο, έναν δρόμο μεγάλο και όμορφο και απολαύσαμε καταρχήν την βόλτα μας στο λιμάνι που ήταν γεμάτο με μικρά και μεγάλα πλοία. Στη συνέχεια ο δρόμος αυτός μας οδήγησε στην αρένα.Pula_Croatia_48

 

Pula_Croatia 11

Tι να πω γι αυτό που αντικρίσαμε! Μπροστά μας έστεκε η αρένα, επιβλητική, θεόρατη, ογκώδης, να μας συνεπαίρνει και να μας γοητεύει από την πρώτη ματιά. Δυστυχώς ήταν κλειστή η είσοδος για να την επισκεφθούμε στο εσωτερικό της, αλλά και από έξω ήταν μαγευτική. Απλώς αρκεστήκαμε να κάνουμε βόλτα στο υπέροχο πάρκο που την περιβάλλει και να τη θαυμάζουμε.  

Pula_Croatia_1


Το αμφιθέατρο ανακηρύχθηκε από την  UNESCO  Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και σήμερα μόνο έξι ρωμαϊκά αμφιθέατρα στον κόσμο μπορούν να συγκριθούν με το μέγεθός του. Κατασκευάστηκε το 79 μ.X. περίπου την ίδια εποχή με το Κολοσσαίο της Ρώμης και χωρούσε 23.000 θεατές. Παρέμεινε ανέπαφο μέχρι τον 15ο αιώνα και καταστράφηκε εν μέρει όταν πήραν ογκόλιθους για να κατασκευάσουν το κάστρο τους. Στη συνέχεια αναστηλώθηκε και σήμερα έχει χωρητικότητα 5.000 θέσεων. Κάποτε στο αμφιθέατρο λάμβαναν χώρα μονομαχίες και αγώνες με άγρια θηρία, όμως σήμερα χρησιμοποιείται για θεατρικές παραστάσεις, για το κινηματογραφικό φεστιβάλ της πόλης και για το φεστιβάλ όπερας, όλο το καλοκαίρι.


Από την αρένα ο δρόμος μας έβγαλε στην παλιά πόλη, που στην είσοδό της δεσπόζει ένα ακόμη ρωμαϊκό μνημείο, η Αψίδα των Σεργίων

Pula _Croatia _2

Η ιστορία λέει, πως χτίστηκε από την Σάλβια Πόστουμα Σέργια, τον 1ο αιώνα π.Χ., για να τιμήσει τους τρεις αδελφούς της που κατείχαν σημαντικές θέσεις στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Μας έκαναν εντύπωση τα κορινθιακά κιονόκρανα, καθώς και το μέγεθός της.

Pula _Croatia


Η PULA ήταν γνωστή από τον 1ο αιώνα μ.Χ. και ήταν ρωμαϊκή επαρχία και μια από τις σημαντικότερες πόλεις εκείνης της εποχής, απ΄ όπου  και τα ρωμαϊκά μνημεία της. Πολλά χρόνια μετά, κατά τον 6ο και 7ο αι. έγινε βάση του βυζαντινού στρατού, και πέρασε και πάλι μια περίοδο ακμής. Το 1334 την πήραν οι Βενετοί, και το 1856 έγινε ναύσταθμος του αυστριακού στόλου όταν ανήκε στην Αυστροουγγαρία. Σήμερα είναι μια από τις σημαντικότερες βάσεις της Κροατίας.


Δίπλα στην πύλη-είσοδο της παλιάς πόλης, βρίσκεται ένα μπαρ που ονομάζεται Uliks (Οδυσσέας) προς τιμή του Τζέιμς  Τζόυς που έζησε στην πόλη το 1904.

james Joyce_Pula


O Τζέϊμς  Τζόυς ήταν Ιρλανδός συγγραφέας και ποιητής. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους  της σύγχρονης  παγκόσμιας  λογοτεχνίας  του 20ου αιώνα. Το δημοφιλέστερο έργο του Τζόυς είναι «Ο Οδυσσέας». Το έργο αποτελείται από 18 κεφάλαια, μέσα στα οποία ο Τζόυς περιγράφει μια μέρα από την ζωή του κεντρικού ήρωα. Κάθε κεφάλαιο συνδέεται με ένα κεφάλαιο της Ομηρικής Οδύσσειας.


Οι δρόμοι γεμάτοι κόσμο και η παλιά πόλη να σφύζει από ζωή. Ανακατευτήκαμε και εμείς ανάμεσα στους τουρίστες, περιδιαβαίνοντας την πόλη, περπατώντας  μέσα στους στενούς και μικρούς δρόμους της, μπαινοβγαίνοντας  στα μαγαζιά, ώσπου φτάσαμε σε μια μεγάλη πλατεία, που και εδώ δέσποζε ένα ακόμη στολίδι της ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής.

 Ήταν ο ναός της Ρώμης και του Αυγούστου. Χτίστηκε τον 1ο αιώνα μ.Χ. από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αύγουστο και είναι ένα κτίριο λιτό και απλό, όμως τόσο υπέροχο!

Pula_Croatia_50

Είναι όμορφα να περιδιαβαίνεις στα γραφικά δρομάκια της παλιάς πόλης και το απολαύσαμε πραγματικά. Τα καφέ και οι πλατείες ήταν γεμάτες με κόσμο και όλοι απολαμβάναμε την όμορφη ώρα του δειλινού που έδινε σε όλη την πόλη ένα ιδιαίτερο χρώμα.

Pula_Croatia_7

Pula_Croatia_16

Το βράδυ μας βρήκε ακόμη να περπατάμε, χαζεύοντας και απολαμβάνοντας την κάθε γωνιά της πόλης. Το αμφιθέατρο το βράδυ πήρε άλλη διάσταση με τον φωτισμό και έγινε πιο γοητευτικό ακόμη, όπως επίσης και ολόκληρη η πόλη. 

Δεν χάσαμε την ευκαιρία να δειπνήσουμε σε ένα από τα εστιατόρια της πόλης. Τα πιάτα για τα οποία φημίζεται η Πούλα είναι σούπα μανέστρα με μπέικον και σκόρδο, ριζότο με μελάνι σουπιάς και φυσικά μανιτάρια τρούφες
Pula_Croatia_6

Την άλλη μέρα το πρωί είπαμε να δούμε και την νέα πόλη της Πούλα. Είναι μια όμορφη πόλη με τις πολυκατοικίες της και τα μοντέρνα κτίριά της να δένουν αρμονικά ανάμεσα στα παλαιά. 

Pula_Croatia_14 Pula_Croatia_15

Βρεθήκαμε κατά σύμπτωση σε μια λαϊκή αγορά με τις πραμάτειες της και το ιδιαίτερο χρώμα της, αλλά και σε μια στεγασμένη αγορά με όλα τα καλούδια και με τα πολλά ψαράδικα της. Η Πούλα φημίζεται για την αλιεία της.Pula_Croatia

Το απογευματάκι, αποφασίσαμε να μη χάσουμε την ευκαιρία να  επισκεφθούμε ένα καλοκαιρινό θέρετρο λίγα χιλιόμετρα νότια της Πούλα, για το οποίο είχαμε ακούσει πολλά καλά λόγια. Είναι το  Medulin, ένα μικρό παραθεριστικό χωριό, με άφθονο ψάρι και έντονη κοσμοπολίτικη ζωή. Βρεθήκαμε το βραδάκι εκεί ανάμεσα σε  πολλούς, πολλούς  τουρίστες και ζήσαμε ένα ωραίο βράδυ που τα είχε όλα. Βόλτα, φαγητό, διασκέδαση, χρώμα ζωντάνια, ηρεμία, ξεγνοιασιά…

Medulin_Croatia 2 Medulin_Croatia_3 Medulin_Croatia_4

Την άλλη μέρα αποχωριστήκαμε την Πούλα με τις καλύτερες εντυπώσεις να είναι χαραγμένες στο μυαλό μας και με την υπόσχεση στον εαυτό μας να επισκεφθούμε ξανά αυτήν την τόσο γοητευτική και ήρεμη πόλη.

Δεν ξέρω αν θα κρατήσουμε την υπόσχεσή μας, αλλά ένα είναι σίγουρο πως θα είναι από τις πόλεις που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ! Δε θα ξεχάσουμε ποτέ το ταξίδι στην Πούλα της Κροατίας!

Pula_Croatiaμαμά Μαρία

Περισσότερα ταξίδια από το Ανθομέλι μπορείτε να δείτε στην κατηγορία Ταξίδια

ShareShare on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Print this page