ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Ιδέες και 2+ συνταγές για ιταλική βραδιά στο σπίτι

    Την αγάπη μας για τις θεματικές βραδιές την ξέρετε! Μας αρέσει, βρε παιδί μου, να δίνουμε μια ξεχωριστή νότα σε κάποια από τα καλέσματά μας και έτσι σκεφτόμαστε διάφορα θέματα. Στη σημερινή ανάρτηση θα μοιραστούμε ιδέες και συνταγές για μια “ιταλική βραδιά”!

    Για αρχή θα σας δώσουμε μια συνταγή που θα εντυπωσιάσει μόνο και μόνο από εμφάνιση. Χρησιμοποιήστε την ως κεντρικό φαγητό στο μενού σας και μετά παίξτε με τα ορεκτικά! Φυσικά η ίδια σάλτσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με πέννες ή άλλα ζυμαρικά όπως είχα κάνει εγώ σε ένα άλλο τραπέζι. Η Κατερίνα με τον Γιώργο, ωστόσο, είναι φανατικοί των μαύρων μακαρονιών (βλ. εδώ για συνταγή με γαρίδες) και έτσι και αυτή η συνταγή είναι εδώ για να ξεσηκώσει πολλές αντικρουόμενες αντιδράσεις… κυρίως λόγω του χρώματός της.

    Μαύρα μακαρόνια με σολομό 

    (εννοείται ότι η ίδια σάλτσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με σπαγγέτι ή άλλο είδος ζυμαρικών)

    Υλικά:

    • 500 γρ ζυμαρικά με μελάνι σουπιάς
    • 1/2 κρεμμύδι ή 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
    • καπνιστός σολομός (ένα πακέτο)
    • ένα σφηνάκι βότκα ή ούζο
    • 1 κρέμα γάλακτος μεσαίου μεγέθους (περίπου 200-250 γρ.)
    • λίγος μαϊντανός
    • Εκτέλεση:
    • Βράζουμε τα μακαρόνια al dente.
    • Σε ένα τηγάνι αντικολλητικό σοτάρουμε το κρεμμύδι και μετά προσθέτουμε το σολομό κομμένο σε μικρά κομμάτια που κόψαμε ασύμμετρα με το χέρι. Μόλις ροδίσει ελαφρά σβήνουμε με τη βότκα και όταν εξατμιστεί προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.
    • Ανακατεύουμε λίγο να αποροφηθεί και να ενωθεί με τα υλικά και μετά ανακατεύουμε με τα μαύρα μακαρόνια. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
    Συνταγές για το μενού μιας ιταλικής βραδιάς στο σπίτι.
    Μακαρονάδα … του σκότους!

    Ιδέες και συνταγές για ιταλική βραδιά στο σπίτι (ιταλικό μενού)

    Τώρα, όσον αφορά τα ορεκτικά νομίζω ότι η Ιταλική κουζίνα προσφέρει πολλές επιλογές. Εγώ σε ένα τραπέζι σε φίλους εκτός από τα παραπάνω ζυμαρικά είχα φτιάξει τα εξής:

    Πίτσα για ιταλική βραδιά

    Δύο είδη για να μην μείνει κανείς παραπονεμένος. Με δικιά μου σάλτσα για να είναι ακόμα πιο νόστιμες, η μία ήταν κλασσική με κασέρια και αλλαντικά και η δεύτερη με μοτσαρέλα, ντομάτα και δυόσμο! Από ζύμη εγώ συνήθως παίρνω αυτή με το ζυμαρένιο ανθρωπάκι αλλά για να εντυπωσιάσετε ακόμα περισσότερο δοκιμάστε την ζύμη χωρίς μαγιά της Αλεξάνδρας που είναι πανεύκολη και νοστιμότατη!

    Συνταγές για το μενού μιας ιταλικής βραδιάς στο σπίτι.
    Το πριν…. το ψήσιμο
    Συνταγές για το μενού μιας ιταλικής βραδιάς στο σπίτι.
    Και το μέτα…. το ψήσιμο!

    Σαλάτα

    Εδώ οι επιλογές είναι πολλές. Εγώ επέλεξα μία πράσινη σαλάτα με ανάμεικτα λαχανικά την οποία νοστίμισα με τηγανητό μπέικον, παρμεζάνα και ρόδι! Φυσικά δεν έλειπε το ντρέσινγκ με λάδι, βαλσάμικο και λίγο μελάκι!

    Συνταγές για το μενού μιας ιταλικής βραδιάς στο σπίτι.
    Σαλάτα εμπνευσμένη από Ιταλία

    Μπρουσκέτες! 

    Αν και η φωτογραφία μου ομολογώ ότι τις αδικεί, ήταν πεντανόστιμες. Η μία παρτίδα με γαριδούλες  (βλ. συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου) και η άλλη με τυρί, ντομάτα και μελιτζάνες (επειδή ήταν δικής μου έμπνευσης δεν έχω να σας δώσω συνταγή! Αυτοσχεδιάστε αλλά βεβαιωθείτε ότι είναι πολύ καλά ψημένες/τηγανισμένες οι μελιτζάνες!) Χορταστικές και άκρως ιταλικο-ελληνικές!

    Συνταγές για το μενού μιας ιταλικής βραδιάς στο σπίτι.
    Μπρουσκέτες

    Την δεύτερη φορά, πήγα σε κάτι πιο σίγουρο και λιγότερο μπελαλίδικο. Μπρουσκέτες από μπαγκέτα, τις οποίες άλειψα με σκορδόλαδο και έβαλα για λίγα λεπτά στο γκριλ. Στη συνέχεια έβαλα την μοτσαρέλα με την ντομάτα (μπορείτε να βάλετε άνετα και φρέσκο βασιλικό) και πασπάλισα με λαδάκι και βασιλικό ξερό (στην φωτογραφία δεν φαίνεται γιατί το έκανα λίγο πριν καθίσουμε στο τραπέζι). Λίγες μπρουσκέτες τις κάλυψα με τυρί κίτρινης μοτσαρέλας (το οποίο είχε λιώσει μέσα στον φούρνο) και σολομό. 

    Συνταγές για το μενού μιας ιταλικής βραδιάς στο σπίτι.
    Μπρουσκέτες

    Πυργάκια από μοτσαρέλα-ντομάτα

    Εδώ τα πράγματα απλά και εύκολα. Κόψτε ντομάτες σε ροδέλες και από πάνω βάλτε μοτσαρέλα πάλι σε ροδέλες. Στολίστε με πέστο ή ελιά! Φυσικά όσο πιο γκουρμέ είστε τόσο πιο ιδιαίτερο στολισμό μπορείτε να κάνετε! Εάν θέλετε βάλτε και άλλη στρώση από πάνω ώστε να μοιάζει με πύργο!

    Συνταγές για το μενού μιας ιταλικής βραδιάς στο σπίτι.
    Μοτσαρέλα με ντομάτα

    Γαρίδες σε σουβλάκι

    Εδώ το μυστικό είναι όλο στην μαρινάρα, την οποία βρήκα σε ένα ξένο μπλογκ και πραγματικά είναι εξαιρετική. Θα σας δώσω όμως την συνταγή με ορισμένες προσαρμογές για να μην σας ταλαιπωρώ.

    Μαρινάρα για ένα περίπου κιλό καθαρισμένες γαρίδες – ήταν περίπου 60 κομμάτια)
    1 κ.γ. πάπρικα
    1 σκελίδα σκόρδο σε φετάκια ή λιωμένο
    1 κ.σ χυμό λεμόνι
    2 κ.σ λάδι
    1/2 κ.γ. πιπέρι
    1 κ.γ. βασιλικό
    1 κ. σ. μαύρη ζάχαρη
    2 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα (δική μου προσθήκη – σούπερ) 

    Εάν δείτε ότι το υγρό είναι λίγο για να μουσκέψουν όλες οι γαρίδες προσθέστε λίγο περισσότερο λεμόνι και λάδι (εγώ αυτό έκανα)

    Αφού τις αφήσετε σε κλειστό τάπερ για τουλάχιστον 8 ώρες στο ψυγείο, τις περνάτε σε σουβλάκια και ψήνετε στο γκριλ στο σύνολο πέντε με έξι λεπτά (3 από την μία και 3 από την άλλη). 

    Συνταγές για το μενού μιας ιταλικής βραδιάς στο σπίτι.
    Γαρίδες σε σουβλάκι

    Στικς Μοτσαρέλα

    Τα έβλεπα πολύ καιρό στο πίντερεστ και πραγματικά ήθελα πολύ να τα φτιάξω. Πανεύκολα και πεντανόστιμα καθώς η διαδικασία είναι σχεδόν η ίδια που ακολουθούμε και στα σνίτσελ. Βέβαια στο εξωτερικό θα βρείτε πολλές παραλλαγές εγώ σας προτείνω την πιο ελληνική για να μην κάνετε και πολλά έξοδα στα περίεργα υλικά. 

    Θα χρειαστείτε:
    1 κομμάτι κίτρινη μοτσαρέλα (ανάλογα με τα άτομα που έχετε) – κόψτε το σε μακρόστενα κομμάτια
    αλεύρι
    αυγά + ελάχιστο γάλα
    φρυγανιά

    Βουτάτε πρώτα στο αλεύρι, μετά στο μείγμα με το γάλα και τα αυγά και τέλος στην φρυγανιά. Τηγανίζετε σε μπόλικο καυτό λάδι για ελάχιστα δευτερόλεπτα (μέχρι να χρυσίσουν). Όσο πιο πηκτό το “πάστωμα” με την φρυγανιά τόσο λιγότερες απώλειες σε τυρί θα έχετε μέσα στο τηγάνι. 

    Συνταγές για το μενού μιας ιταλικής βραδιάς στο σπίτι.
    Μοτσαρέλα με στικς

    Ιταλικό Γλυκό

    Και επειδή θα έχετε φάει όλοι του σκασμού, για γλυκό θα πρότεινα κάτι ελαφρύ! Εμάς εκείνη την ημέρα μας είχαν φέρει μια ελαφριά τουρτίτσα (δεν θυμάμαι ακριβώς το όνομα του γλυκού) αλλά ήταν σαν αφρός! Τι θα λέγατε για πανακότα; (βλ. συνταγή Αργυρώς εδώ) Την τελευταία φορά, προσωπικά ετοίμασα Lemon Pie πάλι με συνταγή της Αργυρώς (βλ. εδώ) μιας και κάποια από τα ορεκτικά μου είχαν θαλασσινά και έτσι το λεμόνι ταίριαζε απόλυτα για το τέλος! Σίγουρα θα πρότεινα να αποφύγετε την σοκολάτα. Too much! (εδώ σας παραπέμπω σε συνταγή της Ερμιόνης για τάρτα με ρικότα και λεμόνι!)

    Συνταγές για το μενού μιας ιταλικής βραδιάς στο σπίτι.
    Ιταλικό γλυκό

    Απεριτίφ

    Την τελευταία φορά που πρόσφερα στους φίλους μου αυτή την ιταλική βραδιά είχα δύο απεριτίφ. Ένα πρόσφερα στην αρχή και ένα στο τέλος. (δυστυχώς όμως δεν έχω φωτογραφικό υλικό). 

    Για αρχή: Είχα ήδη στην κατάψυξη γρανίτα ροδάκινο (που είχα φτιάξει πριν λίγες ημέρες) την οποία πρόσφερα με βότκα στους μεγάλους και φυσικά σκέτη στους μικρούς. Η απόλυτη αρχή για ένα φίνο γεύμα. 

    Στο τέλος: Για το τέλος μαζί με την lemon pie πρόσφερα moschato d’asti, γλυκός αφρώδης οίνος για το τέλειο κλείσιμο της βραδιάς! Φυσικά ένα limoncello θα ήταν επίσης τέλειο. 

    Διαβάστε περισσότερα για βραδιές στο σπίτι:

    Και μην ξεχνάτε: επειδή τη ζωή μας την φτιάχνουμε μόνοι μας και κανείς δεν θα μας βοηθήσει να την κάνουμε καλύτερη… όλα είναι στο χέρι μας. 

    Προσφέρετε στον εαυτό σας μια δόση τσαχπινιάς και ιταλικής λάμψης και τύφλα νά ‘χει η dolce vita στην Ρώμη, χιχι!

    Εάν πιστεύετε ότι μπορείτε να μας βοηθήσετε να εμπλουτίσουμε αυτή την ανάρτηση, τι θα λέγατε να μας στείλετε το link της δικής σας ιταλικής συνταγής ώστε να την ενσωματώσουμε; Περιμένουμε με χαρά τα σχόλια, τις φωτογραφίες ή τις αναρτήσεις σας!

    Καλή σας συνέχεια!
    Κάλη (+Κατερίνα)

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    12 ΣΧΟΛΙΑ

    1. Κι εμένα μου αρέσουν οι θεματικές βραδιές, αλλά εσείς την απογειώσατε,
      Βέβαια, είμαι τόσο ανάποδη στο φαΐ που θα την έβγαζα μόνο με λίγη πίτσα, δεν συμπαθώ καθόλου τα αλλαντικά και τα μαύρα μακαρόνια με ξενίζουν πολύ στην όψη για να τα φάω :/
      Πάντως όλα φαίνονται υπέροχα!! Περιμένω το μεξικάνικο!

    2. Τα είχε όλα! Καλύψατε όλα τα γούστα τελικά!Τα μακαρόνια ξέρω ότι φαίνονται λίγο ύποπτα με το μελάνι σουπιάς αλλά στη γεύση είναι μια χαρά!Όσο για τα υπόλοιπα είναι χάρμα οφθαλμών!Φιλιά κορίτσια μου.

    3. Εντάξει μετά από μια τέτοια ανάρτηση με στέλνεις κατευθείαν στη κουζίνα…..γιαμ γιαμ πεντανόστιμα όλα!!! Περιμένω να με αποτελειώσεις με τα μεξικάνικα……εγώ το διάβασα το ΥΓ….φιλάκια και στις δυο!!!!

    4. Καλημέρα κορίτσια! Πω,πω μου ανοίξατε την όρεξη πρωί-πρωί! Κι όχι τίποτα άλλο, δεν ξέρω τι να μαγειρέψω σήμερα… Μμμμ μαύρα μακαρόνια δεν έχω δοκιμάσει ξανά, κι ως λάτρης των μακαρονάδων μάλλον πρέπει να επιχειρήσω να τα φτιάξω…χαχαχα στον γιο μου δεν ξέρω πως θα φανούν για το χρώμα τους, για να δούμε αντιδράσεις!! φιλιά

    5. Πολύ ωραία ιδέα! Οσο για την ιταλικη κουζίνα αν εξαιρέσεις οτι θέλω πάντα πιο μαγειρεμένα τα μακαρόνια σε σχέση με τους Ιταλους είναι πολύ κοντα στις γευσεις που μου αρέσουν. Ειδικά της Νοτιας Ιταλίας.
      Τα μάυρα μακαρόνια μονο εγώ θα τα δοκιμάσω και θα ακουω διαφορα σχόλια από τους μικρους οπότε αστο καλύτερα.
      Παντως σημερα που θα λειψω θα κάνουν πάρτι με πιτσα λεει!!!!

    6. Γιάμι γιάμι η ιταλική σας βραδιά!!! Ειδικά τα μαύρα μακαρόνια με το σολομό τα λάτρεψα!!!!!
      Φυλάω τη συνταγή σας με προσοχή, για άμεση εκτέλεση!!! Πήρα φοβερές ιδέες!!!
      Είστε απίθανες βρε κορίτσια!!! Απλά και γευστικά πιάτα που μας λύνουν τα χέρια και μας ανοίγουν την όρεξη!!!!!

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης