ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Παιδί και διάβασμα μια όμορφη συνήθεια!

    Γεια σας Aνθομελάκια! Σήμερα θα σας ξαναμιλήσω για ένα θέμα πολύ αγαπημένο! Ποιο; Μα τι άλλο από το διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων… είτε όταν τα διαβάζω εγώ, είτε όταν τα διαβάζω στα παιδιά μου, είτε πλέον όταν τα διαβάζουν εκείνα μόνα τους!

    Παιδί και διάβασμα μια όμορφη συνήθεια! 1
    Μαξιλάρια και κουνιστή καρέκλα στο δωμάτιο της Μαρίας.

    Το διάβασμα είναι μια αγαπημένη συνήθεια από τα μικρά μου χρόνια. Ήμουν ένα παιδί που δεν μου άρεσαν και πολύ οι κούκλες (σε αντίθεση με την Κάλη που τρελαινόταν) αλλά περισσότερο ζωγράφιζα ή διάβαζα. Μου άρεσαν πολύ τα λογοτεχνικά βιβλία! Δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν δίπλα στο δημοτικό μου άνοιξε μια καινούργια δανειστική βιβλιοθήκη! Πόσο είχα τότε εντυπωσιαστεί! Πήγαινα κάθε βδομάδα και δανειζόμουν βιβλία και κυριολεκτικά τα ρουφούσα. Αγαπημένο μου ήταν ο  Τσάρλυ και το εργοστάσιο σοκολάτας αλλά και οι Μικρές Κυρίες. Για την εποχή της μάλιστα ήταν και αρκετά πρωτοποριακή με έναν χώρο για παιχνίδι των παιδιών σε συνδυασμό με την ανάγνωση των βιβλίων! Ήταν πολύ όμορφα!

    Η αγάπη μου για τα βιβλία και το διάβασμα δεν σταμάτησε ποτέ όσο κι αν πλέον δεν έχω τον χρόνο και την διάθεση πάντα για να διαβάσω. Η αλήθεια είναι ότι περνάω φάσεις… άλλες φορές διαβάζω όλη μέρα, ειδικά το καλοκαίρι, κι άλλες δεν ανοίγω βιβλίο.  Από την άλλη θέλω να πιστεύω πως έκανα και τον άντρα μου να αγαπήσει το βιβλίο μιας και δεν ήταν από τις αγαπημένες του ασχολίες. Μην φανταστείτε ότι έγινε και βιβλιοφάγος αλλά τα αστυνομικά μπεστ-σέλερ το καλοκαίρι τα καταβροχθίζει σε δύο ημέρες!

    Η μαμά μου, δε, έχει κρατήσει όλα τα βιβλία που είχαμε μικρές και σιγά σιγά ανάλογα με την ηλικία τα δίνει τώρα στα δικάς μας τα παιδιά. Φυσικά, έχει κρατήσει κι αρκετά  για το δικό της σπίτι και τους τα διαβάζει όταν την επισκέπτονται. 

    Παιδί και διάβασμα μια όμορφη συνήθεια! 3
    Παιχνίδι αλλά και διάβασμα μέσα στο αυτοκινητάκι-σκηνή

    Στην κόρη μου ξεκινήσαμε να αγοράζουμε βιβλία από πολύ μικρή ηλικία. Να φανταστείτε είχε ακόμα και στα παιχνίδια του μπάνιου πλαστικό βιβλιαράκι με εικόνες από μηνών! Θυμάμαι κοίταζε τις εικόνες με τέτοια προσήλωση λες και ήταν στο πανεπιστήμιο!

    Η γιαγιά αλλά και θεία της αγόραζαν κι αυτές βιβλία! Μάλιστα η θεία Κάλη ήταν πάντα ένα βήμα μπροστά κάνοντας αγορές πιο προχωρημένες για την ηλικία της… μιας και δεν την έβλεπε συχνά ήθελε να προπορεύεται!

    Μια μέρα μου είχε πει μια φίλη και μαμά δυο συμμαθητών της κόρης μου ότι μέχρι τα νήπια δεν τους είχε διαβάσει ποτέ βιβλία (εκτός ίσως από κάποια παραμύθια) και μου έκανε πολύ εντύπωση! Πλέον υπάρχουν βιβλία για όλες τις ηλικίες! Ακόμα και αυτά με τις εικόνες έχουν να μάθουν πολλά στα παιδιά!Παιδί και διάβασμα μια όμορφη συνήθεια! 5

    Όταν η Μαρία, ήτανε περίπου 4-5 χρονών, πέρασε μια φάση που δεν μπορούσε να κοιμηθεί την ώρα που την έβαζα εγώ για ύπνο. Αλλά πίστευα πως δεν πρέπει (και δεν άντεχα κι εγώ) να μείνει κι άλλο ξύπνια οπότε απέκτησε μια πολύ ωραία συνήθεια μετά από δική μου προτροπή. Αφού της/τους διάβαζα εγώ μια ιστορία, μετά της έδινα ένα δυο βιβλία ακόμη για να τα “διαβάσει”. Ουσιαστικά τα ξεφύλλιζε ή πολλές φορές έλεγε μόνη της την ιστορία δυνατά με δικά της λόγια βλέποντας τις εικόνες (είναι πολύ καλή παραμυθού βλέπετε!) Έτσι σιγά σιγά την έπαιρνε κι ο ύπνος. Ήταν πολύ καλύτερο από το να κάθομαι δίπλα ώσπου να την πάρει ο ύπνος ή να πρέπει να κατεβαίνει κάθε τόσο γιατί δεν τα καταφέρνει να κοιμηθεί ή ακόμα χειρότερα να μένει μαζί μας στο σαλόνι μέχρι να νυστάξει.

    Παιδί και διάβασμα μια όμορφη συνήθεια! 7
    Μαλακό πάτωμα κάτω από το κρεβάτι και μαξιλάρια για διάβασμα 

    Ο μικρός μου από την άλλη έμαθε ό,τι είδε από την αδερφή του! Του αρέσει το διάβασμα και αν και ακόμη δεν ξέρει να διαβάζει ξεφυλλίζει συχνά τα βιβλία του. 

    Η ιστορία πριν τον ύπνο είναι το καλύτερό τους. Αλλά τους έχω ξεκαθαρίσει πως αν καθυστερούν να πάνε για ύπνο εξαιτίας κάποια ταινίας  ή για κάποιον άλλο λόγο χάνουν την ιστορία της ημέρας! (Κυρίως τα Σαβ/κα που ξεφεύγουμε λιγάκι του προγράμματος.)

    Στα δωμάτιά τους προσπάθησα να φτιάξω γωνιές διαβάσματος  ή καλύτερα ένα μέρος όπου θα τοποθετούμε τα βιβλία και θα είναι προσβάσιμα και από αυτά. 

    Επίσης όταν μαλώνουν για το ποιανού είναι το βιβλίο τους εξηγώ πως ανεξάρτητα από το ποιος το επέλεξε, σε ποιον το φέρανε δώρο, ή σε ποιανού ράφι βρίσκεται, τα βιβλία είναι για όλους και μπορούμε όλοι να τα διαβάζουμε και να τα χαιρόμαστε

    Η Μαρία στο δωμάτιό της έχει ράφια με βιβλία αλλά επειδή πλέον δεν χωράνε έχουμε δημιουργήσει κάτω από το κρεβάτι της ένα χώρο με μαξιλάρια για να ξαπλώνουν και να διαβάζουν. Εκεί δίπλα υπάρχει κι ένα κουτί με βιβλία. Επίσης, δίπλα στο στρώμα της επιλέγει να βάζει διάφορα βιβλία για να έχει να διαβάζει το βράδυ προτού κοιμηθεί. 

    Παιδί και διάβασμα μια όμορφη συνήθεια! 9
    Δίπλα από το στρώμα πάντα υπάρχουν βιβλία

    Ο Θάνος πάλι έχει την δική του βιβλιοθηκούλα στα σκαλοπάτια του κρεβατιού του. Με το καλό του χρόνου θα αποκτήσει και ένα καινούργιο γραφείο οπότε θα έχει και περισσότερα βιβλία. 

    Παιδί και διάβασμα μια όμορφη συνήθεια! 11
    Βιβλιοθήκη σκαλοπάτι για να ανεβαίνει στο κρεβάτι του

    Φέτος τον χειμώνα αποφάσισαν να κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο και να σας πω μας βόλεψε όλους! Μέχρι τότε μαλώνανε σε ποιανού δωμάτιο θα διαβάσουμε το παραμύθι. Οπότε το πηγαίναμε εναλλάξ. (Αν και προσωπικά προτιμούσα του Θάνου που έχει και καναπέ!) Τώρα πια που στον καναπέ φιλοξενείται η Μαρία, διαβάζουμε πάντα εκεί. Βέβαια λόγους για να γκρινιάξουν πάλι βρίσκουν, όπως ας πούμε το πιο βιβλίο θα διαβάσουμε. Οπότε κι εδώ επιλέγουν εκ παραδρομής. Αν πάλι δεν τα βρίσκουν τι να κάνει κι η μαμά; Διαβάζει 2 βιβλία! 

    Τώρα πια η Μαρία μεγάλωσε και διαβάζει με αρκετή άνεση για δευτέρα δημοτικού. Ήδη από το καλοκαίρι ξεκινήσαμε να διαβάζουμε βιβλία που ενδείκνυνται για την ηλικία της και έχουν ξεφύγει από την έννοια του παραμυθιού. Είναι μικρά και τα παίρνει μαζί της στο κρεβάτι πριν κοιμηθεί. Μάλιστα για να μην ενοχλεί τον αδερφό της, της έχω δανείσει τον led φακό μου για διάβασμα ώστε να βλέπει καλά στα σκοτεινά.  

    Παιδί και διάβασμα μια όμορφη συνήθεια! 13
    Πλέον ξεφύγαμε από τα βιβλία με τα χοντρά εξώφυλλα και περάσαμε σε βιβλία τσέπης.

    Τα βιβλία που είχε η Μαρία μικρή προσπαθούσα να τα διατηρώ καλά και να τους μάθω να τα φροντίζουν. Έτσι πολλά από αυτά πήγαν κατευθείαν στην μικρή μας Μελίτα που απέκτησε κι αυτή την δική της “βιβλιοθηκούλα”. Έχει στο δώματιό της στη συρταριέρα της δύο συρτάρια με βιβλία… αλλά και στην μικρή της φωλίτσα στο σαλόνι έχει κι εκεί πολλά βιβλία για “διάβασμα”. 

    Παιδί και διάβασμα μια όμορφη συνήθεια! 15
     
    Παιδί και διάβασμα μια όμορφη συνήθεια! 17

    Δεν θα ξεχάσω πόσο πολύ χάρηκα που μια γειτόνισσά μας μου χάρισε όταν ήμουν μικρή, όλα τα λογοτεχνικά βιβλία της κόρης της που είχε πια μεγαλώσει! Λες και μου χάρισε τον μεγαλύτερο θησαυρό του κόσμου ένιωσα! Κι από την άλλη πόσο λυπήθηκα όταν μου είχε πει πως καθάρισε την αποθήκη της αλλά ξέχασε να μου δώσει άλλη μια σακούλα με βιβλία που είχαν και τελικά τα πέταξε! 

    Τελευταία, δεν ξέρω αν κάνω καλό ή όχι, κατέβασα δωρεάν παιδικά e-books στο tablet. Η κόρη μου ενθουσιάστηκε! Μπορούμε να τα έχουμε μαζί μας σε κάποιο ταξίδι ή βόλτα αλλά και να διαλέγει όποιο θέλει χωρίς να προβληματίζομαι αν αυτό που επέλεξε μπορώ να το πληρώσω. Είμαι σίγουρη ότι εδώ θα έχετε τις ενστάσεις σας. Ναι, πράγματι τίποτε δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις σελίδες του βιβλίου, την αίσθηση, την μυρωδιά του χαρτιού αλλά σίγουρα είναι μια ευκολία τα ηλεκτρονικά βιβλία. 

    Παιδί και διάβασμα μια όμορφη συνήθεια! 19

    Θα δανειστώ αυτό που μου είπε η φίλη μου η Μαρία για το θέατρο. “Εμένα δεν μου αρέσει το θέατρο αλλά πάμε σε παραστάσεις για να το αγαπήσεις η κόρη μου. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο από μικρή ηλικία.” . Το ίδιο νομίζω ισχύει και για τα βιβλία. Έχω ακούσει γονείς να λένε πως δεν τους αρέσουν τα βιβλία και κατά συνέπεια δεν αγοράζουν και στα παιδιά τους. Σίγουρα το να βλέπουν τα παιδιά μας εμάς να διαβάζουμε είναι σημαντικό αλλά κι αν εμάς δεν μας αρέσουν τόσο ας ωθήσουμε να παιδιά μας ώστε να τα αγαπήσουν. 

    Πάρτε τα και πάτε μια βόλτα στα μεγάλα βιβλιοπωλεία που έχουν χώρους για διάβασμα, ή ακόμα και στο μικρό συνοικιακό βιβλιοπωλείο για να διαλέξουν τα βιβλία που τους αρέσουν. 

    Παιδί και διάβασμα μια όμορφη συνήθεια! 21
    Ακόμα δεν περπατούσε και πηγαίναμε στο βιβλιοπωλείο πολύ συχνά!

    Μπορείτε επίσης να βγάλετε μια κάρτα δανεισμού από μια βιβλιοθήκη. Εκεί μπορούν να περάσουν λίγη ώρα χαζεύοντας κάποια βιβλία και τελικά να επιλέξουν να δανειστούν 2-3 για το σπίτι.  

    Συνεχίζω να επιμένω πως το βιβλίο είναι το καλύτερο δώρο για τα παιδιά και πρέπει να είναι γι αυτά η πιο αγαπημένη συνήθεια μιας και μόνο καλά μπορεί να τους δώσει!

    Εσάς ποια η σχέση σας με τα βιβλία; Τα παιδιά σας τα αγαπάνε; Αγοράζετε συχνά βιβλία;

    Στην κατηγορία Προτεινόμενα βιβλία και ιστοσελίδες μπορείτε να βρείτε βιβλία που διαβάσαμε αλλά και αγαπημένα site όπως αυτό του μικρού αναγνώστη. Επίσης αν δεν έχετε βιβλιοθήκη τι θα λέγατε να φτιάξετε μόνοι σας μία;

    Kathy and Callie

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    16 ΣΧΟΛΙΑ

    1. Με τα βιβλία έχω μία ιδιαίτερη σχέσή…Τα λατρεύω και τα προσέχω!!!Το ίδιο και ο μικρός!Από λεχούδι του διάβαζα παραμύθια μέχρι και τώρα!Κάθε βράδυ μία ωρίτσα πριν κοιμηθεί διαβάζουμε ιστορίες και μετά τον ρωτάω να δω αν έχει καταλάβει τίποτα και τι έχει καταλάβει….Σε κάθε γωνιά του σπιτιού μου θα βρεις βιβλία!Ακόμα και στην αποθήκη σε άπειρες κούτες από τη δουλειά….Δεν χωράνε όλα σπίτι και αυτο με νευριάζει πάρα πολύ!!!!Έχω σκοπό να φτιάξουμε μία τεράστια βιβλιοθήκη στο σαλόνι για να τα έχω ΌΛΑ!
      Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από ένα βιβλίο για μικρούς και μεγάλους!Μαθαίνεις,ταξιδεύεις,ηρεμείς…Είναι ό,τι καλύτερο νομίζω…!
      Είχα πει στον Κωνσταντίνο το καλοκαίρι πως " γεννιέται" ένα βιβλίο και από τότε τα προσέχει ακόμα ποιό πολύ!

    2. Κάθε μέρα διαβάζουμε ένα παραμύθι. Κάποια πολλές φορές κάποια μόνο πριν τον ύπνο επειδή αρέσουν στη μαμά μόνο! Πριν τρεις εβδομάδες ξεκίνησε δανειστική βιβλιοθήκη στον παιδικό σταθμό του μικρού. Κάθε Παρασκευή τα νηπιάκια διαλέγουν το βιβλίο που τους αρέσει το βάζουν στο φάκελό τους και το παίρνουν να το διαβάσουμε στο σπίτι και να το επιστρέψουμε μεσοβδόμαδα. Σήμερα επιστρέψαμε το τρίτο βιβλίο. Πολύ μου άρεσε αυτή η πρωτοβουλία. Έτσι γνωρίζουμε κι εμείς καινούργιες εκδόσεις και τα παιδιά παίρνουν περισσότερα ερεθίσματα και τα παιδάκια που οι γονείς τους δεν ασχολούνται με αυτή την επένδυση ή δεν μπορούν να επιβαρυνθούν το κόστος, έχουν μια μοναδική λύση στο συγκεκριμένο θέμα.
      Καλημέρα και καλά διαβάσματα στην όμορφη οικογένεια!

    3. Συμφωνώ πολύ μαζί σας. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το διάβασμα και αυτό ευτυχώς αφορά όλες τις ηλικίες! Έχω υπέροχες μνήμες από τη μητέρα μου που μας διάβαζε βιβλία με τον αδερφό μου όταν ήμουν μικρή. Ευχαριστούμε για τα link^^ Καλημέρα

    4. Είναι πολύ όμορφο που τα παιδάκια σου αγαπάνε το διάβασμα! Εμενα μου αρέσει πάρα πολύ αν και δεν έχω πια χρονο να διαβάζω συχνά και θα ήθελα και το μικρό μου να έχει την ίδια αγάπη για το διάβασμα. Μέχρι τώρα όμως (16 μηνών) δεν δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον….

    5. Πολύ σημαντική συνήθεια το διάβασμα για τα παιδιά!… Κι αν δεν έχουν την τάση από μόνα τους, συμφωνώ απόλυτα ότι πρέπει να τους την ενθαρρύνουμε εμείς. Κι εγώ παιδάκι σαν εσένα ήμουν, ρουφούσα μετά μανίας ό,τι έπεφτε στα χέρια μου! Μέχρι και αρίθμιση είχα βάλει στα βιβλία μου! Σοβαρή κατάσταση… 😛
      Τα φιλιά μου!

    6. Λατρεύω τα βιβλία, θεωρώ ότι ειναι η "προικα" μας στη ζωή και πονάω όταν βλέπω κατεστραμμένα βιβλία!!! Ο μικρός μου ειναι πολύ μικρός (8 μηνών), αλλά του διαβάζω παραμύθια εδώ και πολύ καιρό… ελπίζω να πάρει κάποτε την δική μου αγάπη! Φιλιά

    7. Tα βιβλία τα λατρεύω…
      Διάβαζα απο πολύ μικρή . Το καλύτερο δώρο που θα μπορούσε να μου κάνει κάποιος ήταν βιβλίο. Θυμάμαι εκεί στο γυμνάσιο μόλις παίρναμε βαθμούς πήγαινα στο βιβλιοπωλείο. Σαν δωράκι για τα 20αρια στο τρίμηνο εγώ ζήταγα βιβλία. Μόλις κλείναμε για διακοπές…πάλι βιβλία.
      Κάποια στιγμή η μαμά μου γκρίνιαξε γιατί εγώ έπαιρνα ένα βιβλίο και το διάβαζα σε δυο μέρες. Δε με προλάβαιναν και ο μπαμπάς πάντα έλεγε πως το καλύτερο που έχω να κάνω είναι να παντρευτώ βιβλιοπώλη.
      Έχω όλα τα παιδικά μου βιβλία…και είναι όλα σε άριστη κατάσταση. Μία φορά η μαμά μου δάνεισε σε μια ξαδέρφη μου ένα βιβλίο και εκείνη έσκισε μία σελίδα και έγινα Τούρκος….Εννοείται πως σε μικρά παιδιά δεν έδωσα ποτέ πια ( όταν ήμουν και εγώ παιδί)
      Συνέχισα να διαβάζω και συνεχίζω ακόμα και τώρα. Στο πανεπιστήμιο είχα τρελή χαρά γιατί δανειζόμουν και απο το πανεπιστήμιο και απο τη δημοτική βιβλιοθήκη. Τρελές χαρές….
      Ένα θα σου πω…Το καλοκαίρι διάβαζα 25 βιβλία ….
      Τώρα προσπαθώ να κάνω και τους μαθητές μου να τα αγαπήσουν. Στα μικρά διαβάζω φέτος σχεδόν κάθε μέρα ένα παραμύθι. Εχουμε φτιάξει δανειστική βιβλιοθήκη μέσα στην τάξη ( πέρα απο του σχολείου) και φυσικά δανείζομαι βιβλία και απο τους μαθητές μου.
      Πέρυσι ειδικά που είχα Στ τάξη διαβάζαμε συχνά μέσα στην τάξη. Είχαν φέρει όλοι ένα βιβλίο τους και πέρα απο την ώρα και μέρα που είχαμε ορίσει διάβαζαν και όταν τελείωναν κάποια εργασία. Αντάλλαζαν μετά και μεταξύ τους.
      Θα μπορούσα να γράφω ώρες…
      Δυστυχώς πλέον δεν αγοράζω όπως συχνά…έχει γίνει πολυτέλεια.
      Αλλά ευτυχώς έχω συναδέλφους με ίδια όρεξη και τώρα δανείζουμε η μία στην άλλη
      Σε αφήνω να τελειώσω το βιβλίο μου , έχω ακόμα 50 σελίδες

    8. Τι όμορφα!!!Γέμισαν τα μάτια μου εικόνες αγαπημένων βιβλίων.Τα βιβλία είναι έρωτας για εμένα μα τα παιδιά έχουν τα δικά τους στο κεφάλι τους….ναι ναι! Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό κι ελπίζω απλά οι εικόνες τους από εμένα που ζω με ένα βιβλίο στο χέρι, να τους δελεάσουν …ιδιαίτερα τον μεγάλο που η σχέση του με τα βιβλία είναι σχετικά αποστασιοποιημένη. Φιλιά κοριτσάρες….

    9. Στην αρχή νόμιζα ότι έγραφες για εμένα, αγαπώ και εγώ τα βιβλία. Τώρα προσπαθώ να δώσω κίνητρο στα παιδιά μου, τους τα έχω βάλει σε μέρος που μπορούν να τα φτάσουν μόνοι τους, και το βράδυ τους διαβάζω από μια ιστορία. Δεν ξέρω αν θα τα λατρέψουν και αυτά, γιατί νομίζω ότι αυτό εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, αλλά σίγουρα θα εξοικειωθούν με την ιδέα.

    10. Καλημέρα Ανθομελάκια! Υπάρχει καλύτερη χαλάρωση από το να είσαι ξαπλωμένη σε μία ξαπλώστρα στην παραλία ή στον κήπο του σπιτιού σου με ένα καλό βιβλιό αγκαλιά;;; Είναι απίστευτα χαλαρωτικό και ψυχοθεραπευτικό. Έλα όμως που δεν υπάρχει χρόνος…
      Ευτυχώς που για τη μικρή πάντα βρίσκω χρόνο να της διαβάζω βιβλία. Αν σας πω ότι το πρώτο βιβλίο της με παραμύθια της το διάβασα όταν ήταν ημερών…Δεν ξέρω αν είναι στην φύση της Δάειρας ή αν της το "πέρασα" εγώ, αλλά αγαπάει πολύ τα βιβλία και χαίρομαι πολύ για αυτό. Σας ευχαριστούμε πολύ για το link με τις βιβλιοπροτάσεις.

      Φιλιά!

    11. Γεια σας κορίτσια, είμαι η Μαρία! Μόλις τώρα έμαθα για σας, το όμορφο blog σας και την καταπληκτική δουλειά που κάνετε! Μπράβο! Πρόσφατα δημιούργησα (με πολύ κόπο και αγάπη) κι εγώ το δικό μου και μπορώ να πω ότι έχω παθιαστεί, αν γινόταν θα ήθελα να γράφω συνέχεια, αλλά που χρόνος με τα δυο μου ζουζούνια (3 ετών και 8 μηνών αγοράκια)… Ψάχνοντας λοιπόν κάτι σχετικά με βιβλία, έπεσα πάνω στην ανάρτησή σας! Πόσο όμορφα και εικονογραφημένα παρουσιάσατε αυτή την αξιολάτρευτη συνήθεια όπως είναι το διάβασμα.. κι εμένα ο μεγάλος μου από μηνών που ήταν του άρεσε να του δείχνω τις εικόνες μέσα στα βιβλία, τώρα διαβάζουμε συνεχώς παραμύθια τα μεσημέρια και τα βράδια πριν τον ύπνο και φυσικά τρελαίνεται να ξεφυλλίζει μόνος του όλα τα βιβλία που έχει στο δωμάτιο του! Αγαπημένα του δε όλα τα βιβλία που έχουν σχέση με ζώα… αυτόν τον καιρό έχει τρέλα με μία παιδική εγκυκλοπαίδεια για δεινόσαυρους! χαχαχα (μας έχει τρελάνει με τους βρυχηθμούς του)
      Σκοπεύω κι εγώ σύντομα να αφιερώσω μια ανάρτηση για τη σχέση του με τα βιβλία και χαίρομαι που ήδη τα αγαπάει κι ας μην ξέρει ακόμα να διαβάζει μόνος του, προσπαθεί όμως…!

    12. Κατερινάκι μου είναι υπέροχο αυτό που κάνετε με τα βιβλία. Νομίζω εμείς περνάμε στα παιδιά την αγάπη αυτή. Δυστυχως έχω διαπιστώσει και εγω πως υπαρχουν παιδιά που δεν εχουν βιβλια στο σπίτι τους, οχι απο οικονομικους λογους, αλλα απο αμέλεια. Το θεωρω τραγικό.
      Τα βιβλία εχουν μονο καλό να δώσουν στα παιδιά.
      Και η δική μας αγαπημενη συνήθεια είναι το διάβασμα. Το εχει αναλάβει ομως ο μπαμπας τους επειδή λειπει πολλες ώρες απο το σπίτι και θέλει να είναι η δικη τους στιγμη. Αν δεν διαβάσουν βιβλίο δεν κοιμούνται. Η κορη μου τωρα διαβάζει και μονη της ανετα και καμια φορα, αφου εχει κοιμηθεί ο αδελφός της, παιρνει ενα φως ειδικο για διάβασμα, το βαζει διπλα στο κρεβατι της και διαβαζει μέχρι να την πάρει ο ύπνος. Τρελαίνομαι απο χαρα!!!
      Βέβαια εμεις εχουμε τη συνήθεια να χαρίζουμε τα βιβλία μας και άλλα να τα δανείζουμε. Πιστεύω πως τα βιβλία πρέπει να μοιράζονται και όχι να μένουν σκονισμένα στις βιβλιοθήκες. Έτσι ολα τα βιβλια που ειχαν πιο μικρα τα εχουμε χαρίσει είτε στο νήπιο τους, ειτε σε φιλαρακια μικρότερα. Τωρα, ολα τα ωραια βιβλία τα δανείζουμε στους φιλους των παιδών, τα διαβάζουν και μας τα ξαναδίνουν. Έτσι είναι και τα άλλα παιδάκια χαρούμενα και τα ίδια τα βιβλία:)
      Τελευταία εχουμε κολλήσει με τη σειρα των εκδόσεων Μεταίχμιο, ο Ντεντεκτιβ Κλουζ. Είναι σύνολο νομιζω 24 βιβλια με σκληρό εξώφυλλο και ιστορίες "αστυνομικές" για μικρα παιδιά. Μεγάλα γράμματα για να μπορούν να τα διαβάζουν και μόνα τους, αστεία στοιχεία και δράση!!!
      Φιλιά πολλά Ανθομελένιες μου!!!

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης