ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Όταν το παιδί θέλει παρότρυνση για να παίξει

    Καλημέρα σε όλους! Πως είμαστε σήμερα; Ελπίζω καλά! Εγώ, αν με ρωτάτε, είμαι λίγο καλύτερα με τον αυχένα μου μετά από τις 10 φυσιοθεραπείες που έκανα. Όμως το πρόβλημα, αν και μειωμένο, συνεχίζει να υπάρχει οπότε συνεχίζω με ασκήσεις καθημερινές στο σπίτι πρωί-βράδυ και φοράω κολάρο. Ας αφήσω όμως τα δικά μου και ας πάμε στα παιδιά μου.

    Όπως γνωρίζετε έχω δύο παιδιά, ένα αγόρι 5 και μιά κόρη 7 ετών. Είναι δύο παιδιά με τον δικό τους χαρακτήρα που σε πολλά πράγματα, λόγω φύλλου και ιδιοσυγκρασίας δεν ταιριάζουν σε όλα. Υπάρχουν αρκετές φορές που όπως είναι φυσικό θα μαλώσουν και θα χτυπηθούν αλλά μετά θα συζήσουν συγνώμη και θα συμφιλιωθούν. Εμείς ως γονείς θέλουμε και προσπαθούμε πάρα πολύ γι αυτό, να είναι αγαπημένα, να σέβονται ο ένας τον άλλον και να παίζουν μαζί. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το να καταλάβουν από νωρίς ότι η σχέση τους είναι μοναδική είναι η βάση για να είναι δύο αδέλφια δεμένα όταν θα μεγαλώσουν.

    Όταν το παιδί θέλει παρότρυνση για να παίξει 1
    Παλιότερη φωτογραφία με ένα από τα αγαπημένα τους παιχνίδια! Οι κύβοι αυτοί βρίσκονται στο σπίτι της γιαγιάς και κάθε φορά που πάμε, από όταν ήταν 1 ετών η Μαρία, παίζουν κυρίως με αυτούς. Είναι πολύ δημιουργικό παιχνίδι όσο απλό και μπεμπέ φαίνεται.

    Η μεγάλη μου απ΄ όταν ήταν μικρή ήθελε πάντα έναν άνθρωπο μαζί της για να παίζει, να διαβάζει ή να ζωγραφίζει. Ακόμα και πριν γεννηθεί ο αδελφός της με τον οποίον έχουνε 22 μήνες διαφορά.

    Έλα γιαγιά να χτίσουμε τουβλάκια! Έλα μαμά να ζωγραφίσουμε….

    Ναι, υπάρχουν και οι στιγμές που θα παίξουμε και μαζί με το παιδί μας, ειδικά όταν αυτό δεν έχει αδελφάκια. Αλλά μήπως θα πρέπει να σκεφτούμε πως πρέπει να βρίσκει και μόνο του τρόπους να περνάει καλά;  

    Όταν το παιδί θέλει παρότρυνση για να παίξει 3
    Παλαιότερη φωτογραφία. Παίζοντας με τους κύβους δημιουργούμε ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς!

    Αντίθετα ο μικρός ήταν πιο ανεξάρτητος στο παιχνίδι όταν ήταν μόνος του. Από τότε που έλειπε η αδελφή του στον παιδικό και ήταν μόνος στο σπίτι, έπαιζε μόνος του ήσυχα στο δωμάτιό του, ενώ εγώ σε ένα διπλανό δωμάτιο σιδέρωνα ή έκανα άλλες δουλειές. 

    Όταν το παιδί θέλει παρότρυνση για να παίξει 5
    Ο Θάνος λατρεύει την μαγειρική από μικρός.  Λέτε να γίνει μάγειρας; Αγαπημένο παιχνίδι και τα playmobil
    Από τότε που πήγε σχολείο ήθελε οπωσδήποτε να χαλαρώσει, μπαίνοντας στο σπίτι, βλέποντας παιδικά. Αν του το επιτρέψεις μπορεί να βλέπει με τις ώρες τηλεόραση. Όχι ότι η αδελφή του δεν θα δει αλλά εκείνη συνήθως κάνει ταυτόχρονα και κάτι άλλο, όπως ζωγραφική. Ζώντας σε ένα δυόροφο σπίτι για να αποφύγουμε την πληθώρα παιχνιδιών στο σαλόνι έχουμε ένα μπαούλο με παιχνίδια στο σαλόνι, όπως και υλικά για ζωγραφικής και τα υπόλοιπα παιχνίδια παραμένουν στα δωμάτιά τους. Παρατηρώ όμως πως πολλές φορές δεν ανεβαίνουν πάνω να παίξουν μόνο και μόνο γιατί εγώ ή εμείς είμαστε κάτω. Μόλις ανέβει κάποιος από μας επάνω ακόμα και για να κάνει κάποιες δουλειές έρχονται κι εκείνα και στρώνονται στο παιχνίδι με τις ώρες σε ένα από τα δύο παιδικά δωμάτια!! Τις περισσότερες φορές τα βρίσκουν μεταξυ τους και χωρίς καθόλου, ή έστω με ελάχιστα, μαλώματα παίζουν με τα παιχνίδια τους.

    Συνειδητοποίησα λοιπόν πως θέλουν παρότρυνση στο παιχνίδιΛοιπόν τώρα κλείνει η τηλεόραση και θα παίξετε με ό,τι θέλετε! Δεν νομίζετε πως είναι ώρα για παιχνίδι; Έτσι απλά τους δίνω το “σύνθημα” για να ξεκινήσει το παιχνίδι!

    Ένα πρωί που ετοιμάστηκε για το σχολείο πολύ νωρίτερα από το συνηθισμένο, ο μικρός ήθελε να ανοίξει τηλεόραση! Βέβαια ξέρουν πολύ καλά ότι τις καθημερινές η τηλεόραση δεν ανοίγει το πρωί ούτε για ένα λεπτό! Οπότε του πρότεινα μέχρι να ετοιμαστεί και η αδελφή του κι εγώ, να ξαπλώσει στον καναπέ να χουζουρέψει ή να ζωγραφίσει ή να παίξει με κάποιο από τα παιχνίδια του μπαούλου στο σαλόνι.  Εκείνος αφού απέρριψε τις πρώτες δύο επιλογές άνοιξε το μπαούλο και έβγαλε τα ξύλινα τρενάκια του. Για πότε ετοιμάστηκε και η άλλη για να προλάβει να παίξει….Έτσι άρχισε για 1 τέταρτο περίπου ένα δημιουργικό παιχνίδι που δεν περιγράφεται! Φύγανε για το σχολείο με πολύ όρεξη και το μεσημέρι που επέστρεψαν συνέχισαν μιας και μου είχαν ζητήσει να μην τα συμμαζέψω. 

    Όταν το παιδί θέλει παρότρυνση για να παίξει 7
    Η φωτογραφία δεν είναι από την συγκεκριμένη ημέρα αλλά κάπως έτσι έπαιξαν και τότε!

    Παρόμοιο περιστατικό συνέβει και πριν μία δυο μέρες που πήγαμε στο σπίτι της γιαγιάς και θεώρησαν δεδομένο πως θα τους δώσουμε τα κινητά μας για να παίξουν μέχρι να ετοιμαστεί το τραπέζι για να φάμε. Αμ δε! Αυτό είναι το χειρότερό μου! Πάρτε το κουτί με τα παιχνίδια που έχετε στην γιαγιά (γιατί και στις γιαγιάδες έχουμε παιχνίδια!) και παίξτε εδώ δίπλα μας στο χαλί ώσπου να φάμε!  Λες και τους κούρδισαμε! Παίζανε δημιουργικά με κύβους, μικρά ανθρωπάκια και playmobil και τουβλάκια και ούτε που ακούστηκαν! Δεν ξέρετε πόσο τα χαίρομαι όταν παίζουν έτσι! Από το να αποχαυνόνονται μπροστά στην τηλεόραση ή να τρώγονται μεταξύ τους ή με τα ρούχα τους…

    Όταν το παιδί θέλει παρότρυνση για να παίξει 9
     

    Επίσης έχω παρατηρήσει πως (δεν ξέρω αν συμβαίνει και με όλα τα παιδιά) για να παίξουν στα δωμάτιά τους προτιμούν να τα βρουν στημένα και συμμαζεμένα. Δεν υπάρχει περίπτωση να παίξουν αν είναι παρατημένα όπου νά ναι από άλλο προηγούμενο παιχνίδι. Όταν όμως τα βλέπουν στημένα εκστασιάζονται! Πολλές φορές τους κάνω έκπληξη και στήνω (κάθε φορά διαφορετικά) μια ομάδα από playmobil και εκείνα ενθουσιάζονται και παίζουν με τις ώρες. 

    Μην νομίζετε πως πάντα τα συμμαζεύω εγώ βέβαια! Μια φορά τουλάχιστον την εβδομάδα κάνουμε γενική τακτοποίηση των δωματίων τους όλοι μαζί και ενδιάμεσα στην εβδομάδα το κάνουν μονα τους. Όπως μπορούν! Δεν είναι πρόβλημα αυτό. Εξάλλου όταν θα το κάνουμε μαζί ξέρω ότι εγώ θα κάνω τα περισσότερα. Σημασία όμως έχει να μαθαίνουν και να μην τα βρίσκουν πάντα έτοιμα! Θα γίνει και καθάρισμα και συμμάζεμα και τακτοποίηση στα συρταράκια τους και στα κουτιά τους ανά είδος. Εκείνα όλο και θα ξεκλέψουν κάποια στιγμή για να παίξουν αντί για να συμμαζεψουν! Συμμαζεύουμε τώρα! Δεν παίζουμε! 

    Όταν μάλιστα ήταν μικρότερα παίζαμε κι ένα παιχνίδι για να μπορέσουν να τα τακτοποιήσουν γρήγορα και χωρίς γκρίνιες. Τώρα πια δεν χρειάζεται! Νιώθουν πολύ περήφανα που το συμμαζεύουν μόνα τους και πολλές φορές μου κάνουν και έκπληξη! Μαμά, κλείσε τα μάτια σου έχω μια έκπληξη στο δωμάτιό μου!

    Τελικά κατέληξα…τα παιδιά ίσως κάποιες φορές αν τα ¨αναγκάσεις¨ να παίξουν δεν είναι και κακό…

    Εσάς σας συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω; Πως το αντιμετωπίζετε; Θα χαρούμε να μας γράψετε και τις δικές ιστορίες!

    Μείνετε μαζί μας γιατί την Παρασκευή το πρωί θα έχουμε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού Scarabeo Οκτωβρίου (όσοι δεν έχετε λάβει ακόμα μέρος προλαβαίνετε ως τις 12 τα μεσανυχτα) αλλά και μια έκπληξη!

    Kathy 

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    12 ΣΧΟΛΙΑ

    1. Ευτυχώς ο Κωνσταντίνος παίζει πολύ μόνος του από πολύ μικρός!Χάνεται στα παιχνίδια του!Βέβαια παίζω κι εγώ πολύ μαζί του,όχι γιατί πρέπει ή δεν έχει επειδή δεν έχει ακόμα αδερφάκι,αλλά γιατί μου αρέσει κι εμένα.Φυσικά και βλέπει dvd άλλα όχι παραπάνω από 3 την ημέρα!Με τη τηλεόραση δεν τα πάω καλά και δεν μου αρέσει να κολλάει μπροστά σε ένα χαζοκούτι…Προσπαθώ να του περνάω το μήνυμα με τρόπο…Θέλω να σκέφτεται,να δημιουργεί με τα όσα παιχνίδια έχει καινούργια παιχνίδια και όχι να κολλάει μπροστα στην τηλεόραση.Τις περισσότερες φορές τον βοηθάω λίγο..Για παράδειγμα του δίνω μιά άδεια κούτα και τα αμαξάκια του ή τα playmobil ανάλογα τι θέλει και τον αφήνω να δω τι παιχνίδι θα φτιάξει…Η κούτα γίνεται σπίτι,γκαράζ,ζούγκλα κλπ….Κάτι ανάλογο κάνω με όλα του τα παιχνίδια…Για παράδειγμα αν παίζει με πλαστελίνη του βάζω ένα θέμα …Τσίρκο ας πούμε…Για να δω τι θα φτιάξει που έχει θέμα με το τσίρκο κλπ.
      Τα παιχνίδια ευτυχώς τα μαζεύει κάθε που τελειώνει.Υπάρχουν βέβαια και φορές που βαριέται ή έιναι κουρασμένος.Σε αυτή τη περίπτωση ή τον βοηθάω ή τα αφήνω όπως είναι…Αν τα αφήσω έξω από τα κουτιά τους παθιαίνει κρίση!!!Χα!Χα! και έτσι τα μαζεύει….Είναι το κολπάκι μου!

    2. Θα συμφωνήσω μαζί σου, ότι δώσεις στο παιδί αυτό θα ζητάει. Τηλεόραση το βάζεις να βλέπει, τηλεόραση θα ζητάει. Κάπως έτσι είναι με το φαγητό. Καλό είναι να υπάρχει ποικιλία και τα παιδιά να απασχολούνται δημιουργικά και όμορφα, και τηλεόραση θα δούνε και γλυκά θα φάνε. Όλα με μέτρο !!! Καλημέρα Kathy !!!

    3. Έχεις δίκιο!Πρέπει να τα παροτρύνουμε πολλές φορές για να παίξουν με τα παιχνίδια τους.Το έχω κάνει πολλές φορές για να τα ξεκολλήσω από την τηλεόραση.Αυτό που πάμε στην γιαγιά και ζητάνε τα τηλέφωνα…!Μου κάνουν κι εμένα εκπλήξεις με το συμμάζεμα και μου κλείνουν τα μάτια μέχρι να φτάσω στο δωμάτιο!
      Πολύ καλή ανάρτηση!Μπράβο Κατερίνα!!

    4. Ο μεγάλος μου είναι 3 βλέπει λίγο τηλεόραση το πρωί μέχρι να πιει το γάλα κ να ετοιμάσω εγώ το μωρό κ μετά η τηλεόραση κλείνει κ παίζει είτε μόνος του είτε μαζί μου.Αν κ συνήθως προτιμάμε τις έξω βόλτες όσο το επιτρέπει ο καιρός.Καμιά φορά βαριέται κ θέλει ν'ανοίξει την τηλεόραση αλλά προσπαθώ να τον κουρδίζω με κάτι άλλο για να ξεχαστεί.Δε θέλω να αποβλακώνεται στην τηλεόραση.Όσο για το συμμάζεμα…πονεμένη ιστορία αλλά προσπαθώ να τον βάλω στο πνεύμα!

    5. Πράγματι τα παιδιά θέλουν να είναι κοντά μας. Και επειδή δεν αντεχα τα παιχνίδια στο σαλόνι μετέτρεψα το δωμάτιό μας στο ισόγειο σε παιδότοπο και μεταφερθήκαμε και εμεις στον απάνω όροφο στο ενα δωμάτιο και τα παιδιά στο άλλο. Ετσι γλύτωσα και από το συμμαζεμα του δωματίου τους αφου εκει μόνο κοιμούνται. Τωρα που θα αλλάξουμε πάλι γιατί δεν χωράνε δύο μεγάλα κρεβάτια ανησυχώ. Οσο για την τηλεόραση το βράδυ μόνο και μάλιστα dvd για να ελεγχω τι βλέπουν. Ελπίζω να ακολουθησουμε το παραδειγμά σου στο μάζεμα!

    6. Βρε κορίτσια…πόσο δίκιο έχετε…εγώ που δεν δουλεύω…δεν έχω παιδιά…και δεν είμαι και πολύ της νοικοκυροσύνης….τα βασικά τις καθημερινές….και είμαι όλη την ώρα υπολογιστή – τηλεόραση ( τεμπέλα δλδ με άλλα λόγια όπως θα έλεγε και η μάνα μου….) σκέφτομαι, όταν κάνω παιδιά…θα τα κόψω για να ασχολούμαι μαζί τους…είναι φυσιολογική εξέλιξη, ή θα κοιτάμε όλοι μαζί παρέα…κάτι που προφανώς δεν μου αρέσει σαν ιδέα….
      Σα να μου φαίνεται πως πρέπει να κάνω λίγο αποτοξίνωση για να μαθαίνω…
      από το λινκ πάρτυ

    7. Ο γιός μου πέρασε σχεδόν όλο το ΣΚ βλέποντας τηλεόραση και παίζοντας με το τάμπλετ, όσο εγώ έκανα δουλειές. Παιχνίδι ελάχιστο…
      Ήταν από αυτά τα άσχημα Σαββατοκύριακα που ήρθε η Δευτέρα και είμαι γεμάτη τύψεις! Προσπάθησα να τον παροτρύνω αλλά έκλαιγε θέλοντας να κάνει το δικό του.
      Πολύ ωραίο το κειμενό σου!

    8. καλημέρα! η 5χρονη κόρη μου ως μοναχοπαίδι παίζει απο μικρή μόνη της συνήθως! τώρα που ήρθε το μωρο ισως της φαίνεται ότι περνάω περισσότερη ώρα μαζι του και συνεχώς έρχεται και μας ζητάει να πάμε να παίξουμε όλοι μαζί. γενικά όσο μεγαλώνει ζητάει παρέα για να παίξει. αφορμη για να σας επισκεφτω το λινκ πάρτυ της Ελεάννας!

    9. Αυτό με τα συμμαζεμένα παιχνίδια το έχω προσέξει κι εγώ!
      Όταν είναι όλα [τα lego] κυρίως στο πάτωμα πεταμένα δεν θέλει να παίξει!
      Όταν θα τα τακτοποιήσουμε μαζί μετά μπορεί να κάτσει αρκετή ώρα μόνη της να παίξει!
      Να προτείνω κι έναν τρόπο για το συμμάζεμα;
      Βάζουμε μουσική! Όσο παίζει η μουσική χορεύουμε αλλά προσέχουμε που πατάμε! Κλείνουμε την μουσική για όση ώρα χρειάζεται να μαζέψουμε ίσα ίσα με σκοπό να έχουμε περισσότερο χώρο για χορό! Ξανά μουσική και χορός!
      Σε εμάς έπιασε γιατί έβλεπε ότι είναι δύσκολο να χορέψει με τον χαμό κάτω!
      Από το πάρτυ της Ελεάννας μας έρχομαι!

    10. Συμφωνώ απόλυτα. Τα παιδιά θέλουν το παιχνίδι μαζί μας, αλλά περνάνε όμορφα και όταν παίζουν μόνα τους, οπότε καλό είναι να επιδιώκουμε και τα δύο. Και έχεις δίκιο, όταν τα παιχνίδια είναι μαζεμένα έχουν περισσότερο μεράκι να τα παίξουν. Η τάξη παίζει σημαντικό ρόλο για όλους μέσα στο σπίτι.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης