ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Υγραέριο εναντίον κάρβουνου… και εύκολα tips για πετυχημένα ψησίματα

    Τελικά ποιο είναι το καλύτερα για τα ψησίματά μας; Το ψήσιμο στο υγραέριο, δηλαδή σε ψησταριά υγραερίου ή στο κάρβουνο. Υγραέριο εναντίον κάρβουνου, λοιπόν! Επιπρόσθετα θα παραθέσουμε τα δικά μας tips για πετυχημένα ψησίματα.

    Παρόλο που ξεκίνησα να γράφω τη συγκεκριμένη ανάρτηση το καλοκαίρι είμαι σίγουρη ότι εσείς και οι άντρες σας ιδιαίτερα, θα τη βρείτε απόλυτα διαχρονική! Στην οικογένειά μας πιστεύουμε πως καλοκαίρι χωρίς ψησίματα δεν είναι καλοκαίρι! Ειδικά φέτος στο κάμπινγκ η κλασική συζήτηση των αντρών ήταν οι ψησταριές! 

    – Το κάρβουνο είναι καλύτερο!

    – Όχι, το υγραέριο είναι καλύτερο και είναι και πιο γρήγορο.

    – Το κάρβουνο όμως είναι παραδοσιακό. Και τα καπνίζει τα κρέατα. Το υγραέριο δεν ψήνει καλά!

    – Δεν ξέρεις να ψήνεις…γι αυτό. Αν το μάθεις είναι τέλειο και δεν λερώνει και καθόλου!

    Βαρέθηκα να τους ακούω. Σαν μικρά παιδιά κάνανε! Άσε που ταίζανε ο ένας τον άλλον στο στόμα για να δοκιμάσουν το πόσο καλά έψηνε το κάρβουνο ή το υγραέριο. Έτσι, λοιπόν, εμπνεύστηκα για αυτή εδώ την ανάρτηση.  

    Υγραέριο εναντίον κάρβουνου... και εύκολα tips για πετυχημένα ψησίματα
    Υγραέριο εναντίον κάρβουνου... και εύκολα tips για πετυχημένα ψησίματα 7

    Υγραέριο εναντίον κάρβουνου. Τα υπέρ και τα κατά του του ψησίματος με υγραέριο ή κάρβουνο

    Οι διαφορές ως προς τη γεύση δεν είναι σημαντικές, παρά τα όσα υποστηρίζουν οι φίλοι του κάρβουνου. Άρα η επιλογή είναι προσωπική. Για να καταλάβετε ένας φίλος μας στην Γερμανία, εστιάτορας, μας είπε για μια δοκιμή γεύσης στην οποία είχε παραστεί. Τους δώσανε να δοκιμάσουν κρέας που είχε ψηθεί στα κάρβουνα και κρέας που είχε ψηθεί στο υγραέριο. Σας πληροφορώ ότι κανένας δεν μπόρεσε να καταλάβει την ελάχιστη διαφορά!

    Το άναμμα της φωτιάς

    Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτεί κανείς πριν επιλέξει μία από τις δύο ψησταριές είναι το άναμμα της φωτιάς.
    Ενώ με το υγραέριο μ΄ ένα “ΤΣΙΚ” ανάβει η ψησταριά και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να περιμένεις με κλειστό καπάκι να ανέβει ο θερμοστάτης στην κατάλληλη θερμοκρασία, με το κάρβουνο πρέπει να υπολογίσεις τον χρόνο που θα χρειαστείς ώσπου ν ανάψουν τα κάρβουνα.

    Άλλοι βαριούνται να περιμένουν, άλλοι δεν ξέρουν να ανάβουν κάρβουνα και παιδεύονται με τις ώρες! Άσε που στα κάρβουνα στην αρχή είναι δυνατή η φωτιά και μετά χαμηλώνει. Κι αν δεν προλάβεις να ψήσεις σωστά όλη την ποσότητα που θέλεις? Κι αν σου τελειώσουν τα κάρβουνα? Κι αν είναι ψιλά και σπασμένα? Ενώ με το υγραέριο χαμηλώνεις και ανεβάζεις την θερμοκρασία μόνος σου κι όλα ΟΚ! Ε, εντάξει ας έχετε και μια φιάλη back up μην σας τελειώσει και το υγραέριο.

    Υγραέριο εναντίον κάρβουνου... και εύκολα tips για πετυχημένα ψησίματα
    Υγραέριο εναντίον κάρβουνου... και εύκολα tips για πετυχημένα ψησίματα 8

    Καθαριότητα

    Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά. Τη βρωμιά του κάρβουνου να μην την υπολογίσουμε? Ψήνεις και μετά πλένεις μπαλκόνι και αυλές! Ενώ με το υγραέριο γλιτώνεις από την πολύ φασίνα.   

    Υγραέριο εναντίον κάρβουνου... και εύκολα tips για πετυχημένα ψησίματα
    Υγραέριο εναντίον κάρβουνου... και εύκολα tips για πετυχημένα ψησίματα 9

    Τιμή

    Πάμε στην τιμή τώρα. Οι ψησταριές υγραερίου είναι σαφώς ακριβότερες (από 100 ως 2500+ ευρώ) αλλά σκεφτείτε ότι με την υγραερίου μπορείτε να ψήνετε ακόμη κι αν χιονίζει. Θα γίνει η απόσβεση. Επίσης οι περισσότερες, ανάλογα με την εταιρεία, έχουν εγγύηση αρκετών χρόνων. 

    Υγραέριο εναντίον κάρβουνου... και εύκολα tips για πετυχημένα ψησίματα
    Υγραέριο εναντίον κάρβουνου... και εύκολα tips για πετυχημένα ψησίματα 10

    Εντάξει το παραδέχομαι πως είμαι λίγο προκατειλημμένη και καθόλου αντικειμενική. Αλλά πως να το κάνουμε που τα 10 τελευταία χρόνια οι 2 ψησταριές υγραερίου που είχαμε μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους?

    Υγραέριο εναντίον κάρβουνου... και εύκολα tips για πετυχημένα ψησίματα
    Υγραέριο εναντίον κάρβουνου... και εύκολα tips για πετυχημένα ψησίματα 11

    Συμβουλές για επιτυχημένα ψησίματα (barbeque)

    Άσχετα πάντως με την ψησταριά την οποία έχετε επιλέξει ή πρόκειται να επιλέξετε θα σας δώσω κάποιες συμβουλές για επιτυχημένα barbeque. 

    Ψάρια

    Για να μην κολλάει το ψάρι πάντα λαδώνετε την σχάρα και σκουπίζετε το ψάρι να φύγουν εξωτερικά τα υγρά του. Επίσης μην τα τυλίγετε με αλουμινόχαρτο (εκτός της γλώσσας) για να έρχεται σε άμεση επαφή με την φωτιά. Αλατίστε τα με χοντρό αλάτι. Περισσότερα διαβάστε εδώ.

    Πουλερικά

    Ολόκληρα, σε φιλέτο ή σε σουβλάκι θέλουν προσοχή να μην χάσουν τα ζουμιά τους και μείνουν στεγνά αλλά και να μην μείνουν ωμά

    Προσοχή και στο θέμα της καθαριότητας! Πάντα πλένουμε τα χέρια, τα σκεύη, τα εργαλεία και τον πάγκο με σαπούνι ζεστό νερό όταν αυτά έρθουν σε επαφή με ωμό πουλερικό.

    Χοιρινό

    Μια μαρινάδα βοηθάει το κρέας να μείνει ζουμερό.

    Αρνί

    Πρόσφατα διάβασα πως όταν ψήνουμε παϊδάκια αρνιού καλό θα είναι να καλύπτουμε με αλουμινόχαρτα τα κόκαλα για μην καούν και για καλύτερη γεύση τα τοποθετούμε πλάγια για να έχουν την μεγάλη επιφάνεια πάνω στην σχάρα. Τέλος το αρνί πρέπει να σερβίρεται ζεστό γιατί όταν κρυώσει το λίπος του χάνει την νοστιμιά του.

    Βραδιά με… σουβλάκια

    Κι επειδή είμαστε στο Ανθομέλι… και συνηθίζουμε να σας κάνουμε προτάσεις… τι θα λέγατε για μια βραδιά με σουβλάκιαSouvlaki night με καλούς φίλους στο μπαλκόνι ή στην αυλή ή ακόμη και στην παραλία.  Πριν αρχίσουν τα σχολεία η Κάλη και ο Κώστας αποχαιρέτησαν το καλοκαίρι με μια βραδιά αφιερωμένη στο σουβλάκι και στο τζατζίκι…

    Τα κρύα δεν ξεκίνησαν ακόμη οπότε ας απολαύσουμε το φθινόπωρό μας με… σουβλάκιαψητά λαχανικά σε σουβλάκι ή σε φέτες, μια δροσερή χωριάτικη, πιτούλες, ένα μπουγιουρντί ή αλοιφές και άφθονη μπύρα αλλά και αναψυκτικά για τους μη πότες (βλ. Κάλη και Κώστα). Για το τέλος τι θα λέγατε και για λίγα ψητά καλαμπόκια; Η βραδιά σας θα κυλίσει υπέροχα χωρίς πολύ κούραση από τις πολλές ώρες στην κουζίνα.

    Συνοδέψτε τα ψητά σας με πατάτες ολόκληρες ψητές ψημένες στο αλουμινόχαρτο ή με τηγανιτές πατάτες. Εμείς τις φτιάχνουμε στο Airfryer και γίνονται εξαιρετικές! Οι πιο τέλειες τηγανιτές πατάτες στο air fryer

    Υγραέριο εναντίον κάρβουνου... και εύκολα tips για πετυχημένα ψησίματα
    Υγραέριο εναντίον κάρβουνου... και εύκολα tips για πετυχημένα ψησίματα 12

    Διαβάστε ακόμα στο Ανθομέλι: Βραδιά χάμπουργκερ στο σπίτι με τους κολλητούς

    Σας άρεσε η ιδέα? Εσείς τι είδους ψησταριά έχετε ή θα θέλατε να αγοράσετε?

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    11 ΣΧΟΛΙΑ

    1. Εμείς είμαστε φαν του κάρβουνου!Χθες κιόλας ψήσαμε στο σπιτάκι μας στο βουνό και έχω να σου πω ότι σαν την νοστιμιά του κάρβουνου δεν υπάρχει!Έμειναν λίγα ψητά και τα φάγαμε το βράδυ,μπορώ να σου πω ότι ήταν το ίδιο μαλακά και ζουμερά όπως το μεσημέρι!Έχουμε και καλό ψήστη βέβαια εεεε!!!!
      Φιλιά!!

      • Ο ψήστης κάνει την διαφορά να λέγεται! Αλλά και τα γούστα του καθενός διαφέρουν. Άλλος τα θέλει ξερά και σχεδόν καμμένα κι άλλος τα θέλει ζουμερά. Εμείς όταν περισσεύει κρέας το ζεσταίνουμε κατευθείαν στην υγραερίου.
        Kathy

    2. Εγώ πάλι είμαι του παραδοσιακού. Κάρβουνο και όποιος αντέξει, γιατί ο καλός ψήστης ξέρει και να την ανάβει, αλλά και να ψήνει, κι ας μη ρυθμίζεται η θερμοκρασία της. Σε όλα τα πράγματα όπως και εσύ ανέφερες, υπάρχει και η κατάλληλη τεχνική. Έχω εδώ κοντά μου ένα σουβλατζίδικο χρόνων, ο οποίος ψήνει μόνο με κάρβουνο. Ούτε delivery έχει, ούτε και τραπέζια. Έλα να δεις τι γίνεται κάθε βράδυ!!! Τυχαίο? Προσωπικά έχω δοκιμάσει και από τα 2, αλλά η γεύση στο κάρβουνο δεν συγκρίνεται αν ξέρει ο ψήστης. Βέβαια όπως και εσύ το λέω, δεν είμαι αντικειμενική. Ο μπαμπάς ψήνει, ο σύζυγος επίσης, οπότε…:) Πολλά φιλιά.

    3. Τα έχω περάσει και τα δύο..ποιό είναι το καλύτερο; το μυστικό είναι ένα: Να λες τον άνδρας σου : "αγάπη μου τι ψητάς είσαι εσύ!" και να τα ψήνει άλλος!Καλημέρα, καλό μήνα με δημιουργία και ιδέες!

    4. Καλά τι μαγκαζίνο είναι το δικό σας! Έχω πάθει πλάκα 😉
      Μας δίνετε τα φώτα γενικώς. Ή μήπως είστε πολύτομη ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια ;;;
      Κατερίνα μου και Κάλη μου , καλό μήνα να έχετε <3

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης