ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Γκιουσλεμέδες με τυρί αλλά και με κρέμα (συνταγή για τεπανγιάκι)

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!

    Τελικά αυτό το τεπανγιάκι έκανε θραύση!!! Το έχετε πολλές περισσότερες απ’ ότι περίμενα και πραγματικά έχω ενθουσιαστεί με την ανταπόκριση που είχε η συγκεκριμένη ανάρτηση αλλά και από τα μηνύματα που μας στέλνετε για να σας δώσουμε συνταγές… με πιο πρόσφατο αυτό της φίλης Τζωρτζίνας χθες το απόγευμα! Για σήμερα λοιπόν σας έχουμε εύκολη συνταγή για γλυκιά ή αλμυρή πιτούλα που φυσικά μπορεί να εκτελεστεί και σε ένα οποιοδήποτε τηγάνι! 

    Η μαμά μας (όπως ίσως ξέρετε κάποιοι) είναι θρακιώτισσα και εκεί τις στριφτές ατομικές πίτες με κρέμα ή τυρί τις λένε γκιουζλεμέδες. 

    Πάντοτε πίστευα πως είναι μια μπελαλίδικη και απαιτητική συνταγή μιας και χρειάζεται τύλιγμα και μετά τηγάνισμα. Όμως τελικά βλέποντας την μαμά να τους φτιάχνει άλλαξα γνώμη. Όταν μάλιστα χρησιμοποιήσαμε το τεπανγιάκι για να τους τηγανίσουμε τότε η διαδικασία έγινε παιχνιδάκι. (εννοείται πως γίνονται και σε αντικολλητικό τηγάνι) Σε 2 τηγανιές φτιάξαμε 12 γκιουσλεμέδες. Να λοιπόν πως μπορείτε να τους φτιάξετε. 

    Γκιουσλεμέδες με τυρί αλλά και με κρέμα (συνταγή για τεπανγιάκι) 1

    Υλικά για τους αλμυρούς:

    • ένα πακέτο φύλλα κρούστας για πίτες
    • ηλιέλαιο (για το άλλειμα)
    • 2 αυγά
    • φέτα (200-300 γρ. ή κατά βούληση)

    Χτυπάμε 2 αυγά. Θρυμματίζουμε την φέτα με το χέρι και αναμιγνύουμε με τα αυγά. Αλλοίφουμε κάθε φύλλο ελαφρά με ηλιέλαιο. Κατά μήκος της μεγάλης πλευράς ρίχνουμε λίγο από το μείγμα με το τυρί. Τυλίγουμε σε ρολό και μετά τυλίγουμε σαν σαλιγκάρι.

    Γκιουσλεμέδες με τυρί αλλά και με κρέμα (συνταγή για τεπανγιάκι) 3

    Υλικά για τους γλυκούς:

    Χρειαζόμαστε τα ίδια υλικά αλλά αντί για τυρί φτιάχνουμε κρέμα (1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου στιγμής –  αυτή που γίνεται με το κρύο γάλα). Αν, ωστόσο, δεν έχετε στιγμής που γίνεται με κρύο γάλα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε  την κρέμα που γίνεται με βρασμένο γάλα αλλά πρέπει οπωσδήποτε να την αφήσετε να κρυώσει… αλλιώς θα λασπώσει το φύλλο σας.Αφού τους τηγανίσετε πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη ή κρυσταλλική.

    Παραλλαγή για τους γλυκούς:
    Αν πάλι έχετε όρεξη για κάτι γλυκό και δεν έχετε άνθος αραβοσίτου ή βάλατε λίγο τυρί και δεν σας φτάσει το μείγμα για όλα τα φύλλα, αφού λαδώσετε το φύλλο πασπαλίστε με άσπρη ή μαύρη ζάχαρη και κανέλα. Σουρώστε το φύλλο σαν πλισέ και τυλίξτε πάλι σαλιγκάρι.

    Γκιουσλεμέδες με τυρί αλλά και με κρέμα (συνταγή για τεπανγιάκι) 5

    Αφού τυλίξουμε ζεσταίνουμε το λάδι και τηγανίζουμε ελαφρά.

    Γκιουσλεμέδες με τυρί αλλά και με κρέμα (συνταγή για τεπανγιάκι) 7
     

    Τηγάνισμα και από τις δύο μεριές με σκεπασμένο το τεπαναγιάκι στο 1-2 ή σε αντικολλητικό τηγάνι. Δεν θέλει πολύ δυνατή φωτιά. 

     

    Γκιουσλεμέδες με τυρί αλλά και με κρέμα (συνταγή για τεπανγιάκι) 9

    Εμείς τους απολάυσαμε ως απογευματινό (προς βραδυνό) στο κάμπινγκ (3G) μετά από πολύ παιχνίδι μαζί με τα παιδιά με τους κρίκους και το σκοινάκι. 

    Γκιουσλεμέδες με τυρί αλλά και με κρέμα (συνταγή για τεπανγιάκι) 11

    Ελπίζω να δοκιμάσετε την συνταγή…. ό,τι πρέπει για πρωινό ή απογευματινό σνακ. Περιμένουμε τις ερωτήσεις σας και την γνώμη σας. 

    Kathy

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    11 ΣΧΟΛΙΑ

    1. Δεν το πιστεύω… και ότι είχα μια συζήτηση σήμερα το πρωί για πίτες!!! Λοιπόν κορίτσια θα την κάνω την συνταγή σας και μάλιστα με ένα φύλλο χειροποίητο που μου σύστησαν την
      ….τυχαίο δεν νομίζω….χιχιχι! Το βρίσκουμε σε μεγάλα market ΑΒ,Σκλαβενίτης!
      φιλάκια πολλά!!!

    2. Γκιουζλεμέδες ή στριφτόπιτες, τις ξέρω κι εγώ αυτές τις πιτούλες!
      Θα τις δοκιμάσω στο τεπανγιάκι, συνήθως τις ψήνω στον φούρνο, αλλά αφού στο τεπανγιάκι γίνονται σε 2 λεπτά, αξίζει να το δοκιμάσω!
      Φιλιά, καλή βδομάδα!

    3. Ακόμη δεν έκανα τις πιτούλες, παρόλα αυτά ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση! Όμως, πειραματίζομαι σχεδόν καθημερινά με διάφορα και έχω να πω πως μέχρι στιγμής είμαι ικανοποιημένη με την ταχύτητά του εκτός…από τις τηγανητές πατάτες που και άργησε και δεν τις τηγανίζει ταυτόχρονα σε όλα τα σημεία του,και τότε θυμήθηκε να σταματάει συνεχώς ο θερμοστάτης..Συνήθως το δουλεύω στο 3 και παρότι το άνοιξα κι άλλο αυτό μουλάρωσε! Σήμερα έκανα μακαρόνια με κιμά. Στο χρόνο που θα έβραζε το νερό σε μια απλή κατσαρόλα, εγώ είχα τελειώσει τα μακαρόνια και προχωρούσα στον κιμά! Μέχρι σήμερα έκανα ακόμη μοσχάρι γιουβέτσι, κοτόπουλο με πατάτες,φιλέτο κοτόπουλου, αυγά μάτια, φασολάκια.Σίγουρα δεν γίνονται όλα τα φαγητά, σίγουρα όμως γίνονται πολλά και θέλω ιδέες! Γενικότερα οι συνταγές σας είναι πολύ όμορφα δοσμένες και κατανοητές! Σας ευχαριστώ και αναμένω!

    4. Θα τη δοκιμάσω άμεσα τη συνταγή! Φαίνεται πανεύκολη και οι γκιουσλεμέδες είναι μμμμ… λαχταριστοί! Και πάντα χρειάζεται μια εναλλακτική για το κολατσιό…

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης