Αρχική ΣΥΝΤΑΓΕΣ Αλμυρά Ιδέες για μια βραδιά φοντύ με φίλους στο σπίτι

Ιδέες για μια βραδιά φοντύ με φίλους στο σπίτι

30

Σε αυτή την ανάρτηση θα μιλήσουμε για φοντύ (fondue) και για τρόπους που μπορείτε να το αξιοποιήσετε. Μια βραδιά με φίλους αλλά κι η αποτυχημένη μου προσπάθεια να τo χρησιμοποιήσω μου έμαθε τελικά ότι δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο!

Το σκεύος φοντύ είχα βάλει στο μάτι πριν παντρευτώ και όταν το πέτυχα σε μαγαζί με έκπτωση το αγόρασα με χρήματα που είχαμε συγκεντρώσει από τον γάμο μας. Η πρώτη μου απόπειρα ήταν δυστυχώς αποτυχημένη γιατί είχα την εντύπωση ότι το συγκεκριμένο σκεύος ψήνει… τα κομμάτια του κρέατος. Αμ δε! Καλώ τους κουμπάρους μου λοιπόν και έγινα φυσικά ρεζίλι αφού έπρεπε  τελευταία στιγμή να ψήσω τα κομμάτια κοτόπουλου και χοιρινού που είχα ετοιμάσει, στην κουζίνα, αφού το φοντύ δεν τα έψηνε σωστά! Από τότε δεν αποπειράθηκα να το ξαναχρησιμοποιήσω με κρέας παρά μόνο με κασέρια/τυριά. Και πάλι όμως έπαιρνα την έτοιμη συσκευασία για φοντύ από το σούπερ μάρκετ για σιγουριά. 

Πριν λίγες μέρες μας κάλεσαν για βραδιά φοντύ δυο πολύ καλοί μας φίλοι. Μαζευτήκαμε 6 άτομα σε ένα περιβάλλον ζεστό και πολύ φιλικό, καθίσαμε στο σαλόνι, δίπλα στο τζάκι, και απολαύσαμε εδέσματα σε συνδυασμό με φοντύ τυριών. Πάμε να τα δούμε όλα παρέα.

Βραδιά φοντύ με φίλους στο σπίτι
Βραδιά φοντύ με φίλους στο σπίτι
Βραδιά φοντύ στο σπίτι με φίλους
Το τζάκι απαραίτητο “αξεσουάρ” για το χειμώνα.

Συνοδευτικά για βραδιά με φίλους και φοντύ τυριών

Η οικοδέσποινα έβαλε τα δυνατά της να μας ευχαριστήσει. Και πραγματικά το κατάφερε να φύγουμε χαρούμενοι από το πόσο καλά περάσαμε και  σκασμένοι απ΄ όσα είχαμε φάει.

Η Ρ. είχε ετοιμάσει εκτός από το φοντύ τυριών, μια καταπληκτική κρεποσαλάταλουκανικάκια κοκτέιλ,  πιατέλα με αλλαντικά για το τέλος έναν εκπληκτικό λευκό κορμό

Βραδιά φοντύ στο σπίτι με φίλους . Κρεποσαλάτα.
Κρεποσαλάτα
Ιδέες για μια βραδιά φοντύ με φίλους στο σπίτι 4
Όταν είδα την Ρ. να φέρνει την κρεποσαλάτα εντυπωσιάστηκα! Δεν το είχα ξαναδεί καν αυτό το πιάτο! Κι ενώ έλεγα ότι δεν θα βγάλω καθόλου φωτογραφίες αποφάσισα να ξεκινήσω! Τι να κάνουμε Ανθομέλι είναι αυτό! 
Βραδιά φοντύ στο σπίτι με φίλους . Κρεποσαλάτα.
Λουκανικάκια κοκτέηλ
Βραδιά φοντύ στο σπίτι με φίλους , πλατό αλλαντικών
Πιατέλα αλλαντικών
Βραδιά φοντύ στο σπίτι με φίλους . Κορμός με ταχίνι και λευκή σοκολάτα.
Λευκός κορμός με παστέλι

Το λευκό κρασί έδενε όλα τα παραπάνω και μας ζάλισε γλυκά. Στο τέλος της βραδιάς όμως χρειαστήκαμε να πιούμε κι ένα λικεράκι από μαστίχα Χίου που είναι και χωνευτικό! 

Βραδιά φοντύ στο σπίτι με φίλους
Κρασάκι συνοδεία του φοντύ
Βραδιά φοντύ στο σπίτι με φίλους
Λικέρ μαστίχα για τη χώνεψη.

Βρες εδώ μοντέρνα συσκευή για fondue

Πως να χρησιμοποιήσεις το φοντύ

Συνήθως οι συσκευές περιλαμβάνουν 6 μπολάκια, κουταλάκια και πιρουνάκια. Κάθε σετ έχει το δικό του χρώμα για να μην μπερδεύονται οι παρευρισκόμενοι. Έτσι ξέρεις, για παράδειγμα, ότι το δικό σου σετ είναι το μπλε και του διπλανού σου το πράσινο.

Βραδιά φοντύ στο σπίτι με φίλους . Φοντύ τυριών
Φοντύ τυριών (cheese fondue)

Φοντύ με κρέας

Υπάρχει το φοντύ με το κρέας που στα μπολάκια βάζεις διάφορα ντιπ και σάλτσες. Και για να μην κάνετε την δική μου χαζομάρα, τα κομματάκια κρέατος πρέπει να είναι από πριν ψημένα ή έστω μισοψημένα και το σκεύος απλά να κρατάει την θερμοκρασία τους. Τσιμπάς ένα κομμάτι κρέας, γυρνάς την βάση του φοντύ (εάν είναι σαν την παραπάνω, γιατί υπάρχουν και ποιο απλές συσκευές) και βουτάς στην σάλτσα που θέλεις χωρίς να ενοχλείς τους γύρω σου (για σάλτσα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια dip ειδικά για φοντύ ή ακόμα και μουσταρδομαγιονέζα). Τις σάλτσες μπορείτε να τις φτιάξετε εσείς αλλά υπάρχουν και στα σούπερ μάρκετ σε βαζάκια.

Φοντύ με τυριά

Υπάρχει και το φοντύ με τα τυριά. Σε αυτή την περίπτωση βουτάς μια μπουκιά ψωμί με το πιρούνι σου μέσα στα λιωμένα τυριά και την μεταφέρεις στο πιάτο σου ή στο μπολάκι σου και κατ’  επέκταση στο στόμα σου! 


Πως γίνεται; Βάζεις διάφορα κασέρια,  κρασί, και κιρς (ή μπράντυ από δαμάσκηνα) μέσα στο στροφφυλό σκέυος, ανάβεις από κάτω το καμινέτο του και κατά  διαστήματα ανακατεύεις με μια ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσουν από κάτω τα τυριά. Όταν λιώσουν όλα ετοιμαστείτε για βουτιές. Για όσους βαριούνται υπάρχουν όπως προείπα και έτοιμα φοντύ σε συσκευασία στα ψυγεία των μεγάλων σούπερ μάρκετ και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τα λιώσετε.


Υπάρχει και η άλλη περίπτωση να λιώσεις τα τυριά σε ένα άλλο σκεύος στα μάτια της κουζίνας. Όταν λιώσουν, τρίβουμε με μια σκελίδα σκόρδο το εσωτερικό του ειδικού πυρίμαχου σκεύους και αδειάζουμε το μείγμα ώστε απλά να κρατήσει ζεστό. Εάν το μείγμα αρχίζει να πήζει προσθέτουμε λίγο κρασί.

Φοντύ με σοκολάτα

Βέβαια να μην ξεχάσω να αναφέρω και τα πήλινα φοντύ που είναι ειδικά για να λιώνεις σοκολάτα. Μια πολύ ωραία ιδέα για να τελειώσει ένα γεύμα είναι σοκολάτα λιωμένη μαζί με λικέρ, κομματάκια φρούτων σε μπολάκια και ο καθένας παίρνει με το πιρουνάκι το φρουτάκι και το βουτάει στην σοκολάτα! Δεν υπάρχει σας λέω!

Και για τους πιο απαιτητικούς θα πρότεινα να λιώσουν την σοκολάτα σε μπεν μαρί στην κουζίνα με 1 κ. σ βούτυρο, λίγη κρέμα γάλακτος και λίγες σταγόνες κονιάκ και μετά να τα μεταφέρετε στο σκεύος. 

Μπορείτε ακόμα να βουτήξετε κομματάκια κέικ (όχι πολύ φρέσκου) ή και μαρσμέλοους.
Δοκιμάστε το επίσης με ξινά γλυκά του κουταλιού όπως πορτοκάλι, νερατζάκι…. 
Ωραία ιδέα είναι και το φοντύ λευκής σοκολάτας με καθαρισμένες φράουλες.

Βρες εδώ ειδικό σκεύος φοντύ (συντριβάνι) για σοκολάτα

Τip για το φοντύ και τη συνοδεία ποτού

Αυτό που πραγματικά δεν γνώριζα είναι ότι μαζί με το  fondue  πρέπει να πίνουμε μόνο κρασί ή τσάι! Το νερό ή μπύρα ή τα αναψυκτικά, οι σόδες πρέπει να αποφεύγονται αφού θα κάνουν το τυρί σαν μια σκληρή μπάλα στο στομάχι και δεν θα χωνεύετε εύκολα. Αντίθετα το τσάι και το κρασί λειτουργούν σαν διαλυτικά και βοηθούν στην πέψη. 
Και πράγματι ισχύει γιατί κι εμείς γι αυτό το λόγο πλακώσαμε μετά τα λικεράκια με μαστίχα Χίου επειδή είναι χωνευτικά.

Διαβάστε περισσότερα:

Τελειώνοντας πρέπει να ευχαριστήσω τους φίλους μου για την υπομονή τους γιατί λίγοι είναι αυτοί που με νιώθουν. Να φανταστείτε σε ένα τριήμερο στην Αθήνα που ήμασταν όλοι μαζί ο Μ. έλεγε χαρακτηριστικά. “Ελάτε ρε παιδιά να βγάλουμε και καμιά φωτογραφία! Έχουμε βγάλει μόνο 10. 854!!!” Το διακωμωδούσαμε και δεν αισθανόμουν και άσχημα! Ενώ υπάρχουν και άλλοι που με το που με βλέπουν με φωτογραφική στο χέρι στραβομουτσουνιάζουν!

 Kathy

30 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Kathy, πράγματι η ιδέα με το fondu είναι τέλεια για παρέα! Στην ουσία δεν είναι ακριβώς για να χορτάσεις, μια που πιο πολύ είναι για να τσιμπολογάς τα διάφορα. Για το fondu με κρέας, εγώ το κάνω κανονικά με ωμά κρέατα, κομμένα μπουκίτσες, χοιρινό και κοτόπουλο συνήθως. Τα τσιμπάς, τα ρίχνεις μέσα στο σκεύος στο οποίο έχεις βάλει λάδι και στην ουσία τηγανίζονται. Θέλει λίγη ωρίτσα, δεν γίνεται αμέσως, είναι όμως πεντανόστιμο! Αν τα κομματάκια είναι αρκετά μικρούτσικα δεν χρειάζεται να περιμένεις και πολύ. Ύστερα το βουτάς στις διάφορες σαλτσούλες.
    Τώρα μου άνοιξε η όρεξη, με την πρώτη ευκαιρία θα το ξανακάνω!!
    Καλή εβδομάδα 🙂
    Όλγα

    • Α, εσύ είσαι ειδικός!! Τι να σου πω εμένα δεν μου ψήθηκαν. Ίσως όμως να φταίει και το σκεύος. Το δικό μου είναι μεταλλικό. Των φίλων μου είναι μαντεμένιο. Το δικό σου;
      Kathy by anthomeli

    • και σε μαντεμένιο και σε μεταλλικό το ίδιο είναι, δεν παίζει ρόλο το σκεύος! Θέλει δυνατή φωτιά και το λάδι να καίει. Και μικρές μπουκίτσες. Δοκίμασέ το!!
      Καλημέρα 🙂

  2. Αχ, θα πρέπει να περάσατε τέλεια! Κάτι τέτοιες βραδιές με φίλους, κουβεντούλα και μεζεδάκια είναι πραγματικά ανεκτίμητα!
    Περιττό να πω ότι περιμένω την συνταγή για την κρεποσαλάτα, που φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, αλλά και για τον λευκό κορμό! Ήδη μου τρέχουν τα σάλια!
    Πολύ καλά κάνεις και βγάζεις φωτογραφίες! Αλλιώς πώς θα μοιραζόσουν μαζί μας όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα; Άσε όποιον θέλει να στραβομουτσουνιάζει!
    Πολλά φιλιά και πάντα έτσι όμορφα να περνάτε!
    υ.γ. Ευχαριστώ πολύ για την αναφορά! Χαίρομαι που σου άρεσε το φοντύ μου!

  3. ενα θα σου πω: εχω μια συσκευη, δωρο απο το γαμο μου! την εχει φαει το παταρι, μου φαινεται πολυ δυσκολο ολο αυτο….αν και οπως το ειδα τωρα δειχνει πανευκολο και παρειστικο!
    λες να το δοκιμασω τελικα;;

    • Μαχουλα καποτε με ειχες ρωτησει για το φοντυ. Εχω ακριβως αυτη την συσκευη και ειχα βγαλει φωτογραφιες με τα παιδια μεσα στη σοκολατα για να σου δειξω. Δεν σε ειχα ξεχασει.Αλλα καλυτερα να κοιταξεις την ενηλικη εκδοχη γιατι αλλιως μπορει και να μην το δοκιμασεις.χαχαχα.

  4. Ααααααααααααααααα έχω και εγώ δώρο γάμου και μια φορά έφτιαξα πριν χρόνια και φυσικά δεν το πέτυχα!!! χα χα χα
    Καλά που μου το θύμησες Κατερινάκι!!!!
    Μας έδωσες πολλές ιδέες για φοντύ και για παρεούλα με φιλαράκια είναι τέλειο. Μη σου πω και για παιδιά με σοκολάτα φυσικά και να βουτάμε marshmellows ή φρούτα!!! Γιαμ γιαμ γιαμ!!!
    Αυτό με τις φωτογραφίες έχει πολύ πλάκα! Το έχω ξαναπεί..όταν βλέπεις τρελές να φωτογραφίζουν το καθετι….είναι bloggers:)

  5. Σίγουρα περάσατε υπέροχα!!! Τέτοιες βραδιές είναι ό,τι καλύτερο!! Περιμένω την κρεποσαλάτα αλλά και το φοντύ το λατρεύω… περιμένω συνταγές…μιαμμμμμμ!!!
    Καλό βράδυ!

  6. Εχω και εγώ ρε συ ένα δώρο γάμου από το 1999 που ποτέ δεν έχω ανοίξει. Βρε λες;;;

    Υ. Γ. τρελαίνομαι για την κρεποσαλάτα και την φτιάχνω και εγώ σε τραπέζια που κάνω. Δώσε συνταγή να πάρω καμμιά έξτρα ιδέα.

    Φιλάκια !!!!

    • Όπως βλέπω στα σχόλια όλες οι παντρεμένες έχουμ φοντύ από δώρα γάμου! Ε, σειρά σου τώρα! 'Oσο για την κρεποσαλάτα είναι χορταστική και δροσερή
      Kathy by anthomeli

  7. τι ήθελα κι ερχόμουν απο εδω ,τιιιι ήθελα;;;; δεν ξέρω απο που να μαζεψω τη σιελόρροιά μου!!!σήμερα ειχα τραχανά για τα παιδια ,που δεν τρωω με τιποτα και τωρα με όσα ειδα λιποθυμώ!περιμενω οπωσδηποτε τις συνταγές!

  8. καλή εβδομάδα!!! σούπερ μεζεδοκατάσταση!!! καλέ τι ωραία ποτηράκια!! πολύ μου άρεσαν!!! αλλά και το φορεματάκι του κρασιού γλύκα!!!! 🙂 φιλάκια!!!

    • Ψήσε και λίγα φιλέτα να είσαι σίγουρη! Θέλει πολλά συνοδευτικά! Εγώ δεν αντέχω την αναμονή στο φοντύ με κρέας ..μέχρι να ψησθεί η μια βουκιά έχεις χωνέψει την προηγούμενη!

  9. Αμαν τι μας κανεις βραδυατικα! Εγω εχω μια πιο μικρη συσκευη και βαζω μεσα κρεμα γαλακτος κ σοκολατες σε κομματακια. Με μπιστκοτα και αποξηραμενα φρουτακια και γινεται πανικος!!
    φιλάκια,
    Αναστασία

    Θα χαιρόμουν πολύ αν με πρότεινες εδώ στην κατηγορία Best Personal Style Blog. Ευχαριστω εκ των προτερων!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ