ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Πιτάκια με τυρί! Το τέλειο κολατσιό για όλες τις ώρες!!

    Όσο η Callie ετοιμάζει το β’ μέρος της ανάρτησης για το δωμάτιο της ανιψούλας μου (δείτε εδώ το α΄μέρος) είπα να σας δώσω μια ωραία συνταγή για πιτάκια με τυρί ή πατάτα που έχω ετοιμάσει εδώ και καιρό και όλο κάτι βγαίνει και αναβάλω την δημοσίευσή της. Φαίνεται ότι ίσως είναι χρονοβόρα και μπελαλίδικη αλλά δεν είναι. Ειδικά αν τις πάρετε τον αέρα! Να λοιπόν η συνταγή της εβδομάδας!

    Πιτάκια  με τυρί (για 4-5 άτομα)

    Η συνταγή αυτή είναι και πάλι της πεθερούλας μου! Είναι μια ολόδική της συνταγή. 
    Τα πιτάκια αυτά τα φτιάχνει για τα παιδιά συνήθως (όχι ότι φυσικά δεν τρώμε κι εμείς! (Τα εκτελούμε θα έλεγα!)
    Τα δικά μου τα παιδιά, δώσ΄ τους ζυμάρι και πάρ΄ τους την ψυχή. Οπότε μ΄ ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια. Αυτά παίζουν ζυμώνοντας και η γιαγιά φτιάχνει τα πιτάκια για να τα φιλέψει! Τις περισσότερες φορές επειδή βγαίνουν πάρα πολλά κρατάω και 3-4 για το πρωινό τους  στο σχολείο ήτα κρατάω σκεπασμένα με διαφάνεια στο ψυγείο και το απογευματινό τους. (κρατάνε έτσι 1-2 μέρες)

     

    Πιτάκια με τυρί! Το τέλειο κολατσιό για όλες τις ώρες!! 1


    Υλικά: 
    1/2 κύβο φρέσκιας μαγιάς
    1/2 κ. αλεύρι
    αλάτι στην μύτη του κ.γ.
    ξύδι
    1 κ.σ. ελαιόλαδο
    Μαργαρίνη soft
    1/4 φέτα τριμμένη με το χέρι
    ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

    Διαλύουμε την μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό.

    Πιτάκια με τυρί! Το τέλειο κολατσιό για όλες τις ώρες!! 3

    Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, ένα “φσιτ” από το ξύδι ( έτσι μου το είπανε, έτσι σας το λέω), μια κ.σ. ελαιόλαδο και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη που δεν  κολλάει στα χέρια.

     

    Πιτάκια με τυρί! Το τέλειο κολατσιό για όλες τις ώρες!! 5

    Κάνουμε το ζυμάρι μας μία μπάλα, το τοποθετούμε σε αλευρωμένο μπολ και το σκεπάζουμε τοποθετώντας παράλληλα σε ζεστό μέρος.
    Αφήνουμε σκεπασμένο να φουσκώσει περίπου για 20΄.

    Πιτάκια με τυρί! Το τέλειο κολατσιό για όλες τις ώρες!! 7Μετά χωρίζουμε σε μπαλάκια και ανοίγουμε μικρά φύλλα με τον πλάστη. Αλείφουμε με το βούτυρο το φύλλο, διπλώνουμε, ξαναλείφουμε, διπλώνουμε μέχρι να γίνει πακετάκι. 

    Τα αραδιάζουμε σε ένα δισκάκι και τα βάζουμε για μισή ωρίτσα στο ψυγείο. (μπορείτε να βάλετε τα πρώτα στο ψυγείο μέχρι να κάνετε όλη τη ζύμη). Με κάθε πακετάκι θα γίνουν 3 περίπου χορταστικά πιτάκια.

    Πιτάκια με τυρί! Το τέλειο κολατσιό για όλες τις ώρες!! 9

    Όταν τα βγάλουμε από το ψυγείο ανοίγουμε πάλι φύλλο το κάθε πακετάκι και το κόβουμε στα τρία ή στα 4 ανάλογα με το μέγεθος και γεμίζουμε το καθένα με τριμμένη φέτα. Κλείνουμε σαν πουγκάκι πιέζοντας την ζύμη να κολλήσει στο πάνω μέρος και ξαναπατάμε ώστε να γίνει πάλι πιτάκι. Τρυπάμε με το πιρούνι για να μην μείνουν ωμά από μέσα.

    Πιτάκια με τυρί! Το τέλειο κολατσιό για όλες τις ώρες!! 11

    Εναλλακτικά μπορούμε να τα γεμίσουμε με πατάτα.
    Σοτάρουμε λίγο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, και εκεί προσθέτουμε βρασμένη πατάτα την οποία έχουμε πατήσει με το πιρούνι, αλατάκι, πιπεράκι και λίγο δυόσμο προαιρετικά.  

    Τηγανίζουμε σε μπόλικο ηλιέλαιο σε όχι πολύ δυνατή φωτιά για να ψηθούν κι από μέσα. 

    Τρώγονται ζεστά αλλά και κρύα. 

    Πιτάκια με τυρί! Το τέλειο κολατσιό για όλες τις ώρες!! 13
     
    Δοκιμάστε τα! Περιμένουμε την δική σας δοκιμή!
    Kathy

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    20 ΣΧΟΛΙΑ

    1. Μμμμμμ λαχταριστά! Ο,τι πρέπει για κολατσιό! Χαίρομαι όταν οι μαμάδες δίνουν τέτοια στα παιδάκια τους αντί για πάσης φύσεως τυποποιημένα! (να δούμε τί θα κάνω και εγώ μεθαυριο που θα μεγαλώσει…)

    2. Πολύ ωραία ιδέα για σνακ! Μου αρέσει πολύ και η εναλλακτική να τα γεμίσουμε με πατάτα! Αυτό το τυράκι που έχει ξεχυθεί στην τελευταία φωτογραφία είναι πειρασμός…

    3. Αν και αποφεύγω το τηγάνισμα, θα κάνω μια εξαίρεση για αυτούς τους πιτένιους πειρασμούς!!!
      Πόσο αγαπώ τέτοια πιτάκια δε λέγεται!!! Θα επανέλθω με αποτελέσματα της εκτέλεσής μου άμεσα!!!!

    4. Αχ Αχ αγαπημένα πιτάκια, τα κάνουν σε πολλά μέρη της Ελλάδας κ έχουν πολλά ονόματα. Κ εγώ με αυτά μεγάλωσα και τώρα τα κάνω και στον γιο μου αν και προσπαθώ να το αποφεύγω γιατι είναι αδύνατον να αντισταθώ εγώ!
      Φοβερά τα έφτιαξες Κάθυ και οιφωτογραφίες πολύ λαχταριστές!

    5. Μπράβο στη γιαγιά που φτιάχνει νοστιμιές με τα εγγονάκια! Δε συνηθιζω να ανοιγω φύλο αλλά θα την έχω υπ' όψιν αν μπω στη διαδικασία στο τσακίρ κέφι 😛 Καλό Σαββατοκύριακο κορίτσια μου!

    6. Μμμμ! Μοιάζουν θεσπέσια τα πιτάκια σας!! Νομίζω με την πατάτα θα μου αρέσανε ακόμη περισσότερο!!! Τέλειες οι οδηγίες και τα φωτογραφικά ντοκουμέντα!!!! Αν και μου φαίνεται λίγο κουραστική η προετοιμασία!! χιχι!
      Να έχετε ένα υπέροχο σ/κο!!!
      Φιλάκια!!!

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης