Savoir vivre… των καλεσμένων! (Για όλα τα καλέσματα)

Callie
3 μέρες για τα Χριστούγεννα κι όλο και κάπου θα είσαστε καλεσμένοι! Γι αυτό ετοιμάσαμε συμβουλές για σωστούς καλεσμένους! Διαβάστε παρακάτω και θα καταλάβετε…

Την αγάπη μας να φιλοξενούμε κόσμο και εγώ και η Κατερίνα την έχετε σίγουρα καταλάβει!!! Μας αρέσει, βρε παιδί μου, να γεμίζει το σπίτι μας φωνές, γέλια και μυρωδιές φαγητού! 

Σας έχει τύχει όμως ποτέ να «μετανιώσετε» την ώρα και την στιγμή που αποφασίσατε να κοπιάσετε διότι είδατε ότι τίποτα απ’ όλα όσα θέλατε να προσφέρετε δεν «άγγιξε» τους καλεσμένους σας;
 
Μμμμ, εντάξει ξέρω τι θα μου πείτε! Ότι όταν κάνεις ένα κάλεσμα, το κάνεις για σένα! Εντάξει, παραδεχτείτε το! Ποιος δεν θέλει να ακούσει έστω ένα ευχαριστώ ή ένα μπράβο; Για να βλέπω χεράκια; Κανένα! Καλά το κατάλαβα!
 
Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα να ακολουθήσουν και οι καλεσμένοι κάποιους κανόνες savoir vivre; Φυσικά, μην περιμένετε σεμινάριο a la Zampouni αλλά a la Callie!
 
1) Σας προσκάλεσαν και δεν μπορείτε να απαντήσετε αμέσως; Μην σκάτε! Σκεφτείτε το, συζητήστε το αλλά σηκώστε και αυτό το ριμαδοτηλέφωνο να ειδοποιήσετε εγκαίρως! Ποτέ μην αφήνετε μια πρόσκληση μετέωρη έως την τελευταία στιγμή. Η οικοδέσποινα είναι σίγουρο ότι θα έχει φάει τα λυσσακά της μέχρι να την ειδοποιήσετε!
 
2) Διευκρινίστε εάν η πρόσκληση συμπεριλαμβάνει τα παιδιά σας ή όχι και αν ναι, πείτε τον συνολικό αριθμό της οικογένειά σας. Ειδικά εάν τα παιδιά είναι μεγάλα, θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριληφθούν στην μέτρηση των μερίδων. 
Επίσης, εάν νηστεύετε, καλά θα ήταν να ενημερώσετε… πρώτον, για να μην μείνετε νηστικοί και δεύτερον για να μην της έρθει ντουβρουτζάς της οικοδέσποινας!
 
3) Ζητήστε να μάθετε την ώρα άφιξής σας! Δεν υπάρχει χειρότερο για μια οικοδέσποινα από το να την βρίσκουν με την ποδιά και τα γάντια του φούρνου ανά χείρας! 
 
Περιστατικό: έχει η πεθερά μου καλέσει κόσμο και εμάς για μεσημεριανό φαγητό…. ώσπου το κουδούνι χτυπάει στις 11 το πρωί… και για καφέ! Οι άνθρωποι βέβαια καλά κάνανε αλλά κι εμείς τι φταίμε να τρέχουμε να πάρουμε καφέ, γιατί η γυναίκα είχε ξεμείνει, χιχι!!!
Βεβαία μπορεί να γίνει και το ακριβώς αντίθετο! Να τους λες ελάτε για φαγητό θα περάσουμε τα χριστούγεννα μαζί κι αυτοί κοιμούνται ως τις 12 το μεσημέρι, μέσ την αδιαφορία και να έρχονται συνάμενοι κουνάμενοι στις 2 και το μεσημέρι και στρώνονται να φάνε!!! Ε, όχι ρε παιδιά τόση ευγένεια!!! Κι εσύ από την άλλη να λες να βάλω τα ορεκτικά στο γκριλ ή όχι, θα φάμε μόνοι ή με παρέα σήμερα; 
4) Επιτέλους ήρθε η ώρα του φαγητού! Πεινάσατε; Ε, εντάξει, μην το δείχνετε και τόσο! Περιμένετε τουλάχιστον να καθίσει και η οικοδέσποινα! 

Βαστικούλιδες!

Δεν έχω χειρότερο από να αρχίζουν να τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους πριν κάτσω στο τραπέζι (αρχηγός σε αυτό ο μπαμπάς μου που ποτέ δεν περίμενε την μαμά μου!). Αφήστε πια την δικαιολογία εμείς πίνουμε ουζάκι!!! 

Αφήστε δε και το άλλο! Να έχει την απαίτηση ο καλεσμένος να περάσει κατευθείαν στο κυρίως επειδή δεν τρώει τα ορεκτικά!

Περίμενε κύριος να μου κατέβει η μπουκιά μου και θα σου φέρω και το κυρίως! 

Ακόμα σούπα τρώω ρε παιδιά! Τελευταία κάθισα για το ορεκτικό και την σούπίτσα! Έρχεται σε λίγο το κυρίως!

Η υπομονή δεν έβλαψε ποτέ κανέναν! Δεν είμαι σερβιτόρος!

5)  Το άλλο πάλι; Το να βγάλει η οικοδέσποινα τα καλά της σερβίτσια, ποτήρια και μαχαιροπίρουνα σημαίνει ότι έτσι το θέλει, έτσι το φαντάζεται! Σας τιμά αυτό αν μη τι άλλο! Χρησιμοποιήστε τα όπως πρέπει! Το μικρό πιατάκι για το ορεκτικό και το μεγάλο για το κυρίως!  

Περιστατικό: Μας έχει τύχει να μαζεύει καλεσμένη τα πιάτα του ορεκτικού σε χριστουγεννιάτικο τραπέζι, για να μην έχει να πλύνουμε πολλά!!! Έλα μωρέ,μεταξύ μας είμαστε! Τι άλλο θ ακούσουμε θεέ μου!

 
6) Φάγατε και νυστάξατε; Κακό του κεφαλιού σας! Τι είμαστε εδώ, ταβέρνα… φάτε, σκουπίστε, τελειώσατε;

Περίμενε μαντάμ, υπάρχει και γλυκό! Κάθε μέρα κοιμάσαι… σήμερα είναι Χριστούγεννα… δεν μπορείς να κάνεις λίγη υπομονή; Δέκα ώρες μαγείρευα! Έστω από ευγένεια, κάτσε λίγο και μετά πας για ύπνο… δεν θα παρεξηγηθεί το μαξιλάρι σου!

Επίσης το ότι τελειώσατε εσείς το φαγητό σας δεν σημαίνει ότι το τραπέζι τελείωσε και πάμε να την αράξουμε στον καναπέ! Μια παρέα είμαστε στο κάτω κάτω! Καθίστε να κάνουμε παρέα με το κρασάκι μας όλοι μαζί! Γι αυτό  σας καλέσαμε! Αλλιώς ας πηγαίνατε σε κανένα εστιατόριο!
Ας βγούμε και καμιά φωτογραφία! Και να μην βλέπω να δυσανασχετείτε παρακαλώ!!

7) Το γλυκό ή ο καφές είναι προαιρετικά σε ένα τραπέζι (μπορεί να βγουν φρούτα, για παράδειγμα), οπότε προσέξτε πριν ρωτήσετε τι γλυκό υπάρχει! Αν πάλι έχετε φέρει κι εσείς γλυκό… παραλείψτε ατάκες, όπως, «φέρτε και το δικό μας, είναι πεντανόστιμο!» Δηλαδή της οικοδέσποινας δεν είναι; Άσε που λογικά θα το φέρει και το δικό σου, μην βιάζεσαι!

 
8) Όταν τέλος, έρθει η ώρα να φύγετε, πείτε μια καλή κουβέντα σε αυτή την κακομοίρα την οικοδέσποινα για το φαγητό της και την φιλοξενίας της έστω κι αν δεν σας ικανοποίησε το φαγητό της 100%.  Αν μη τι άλλο Χριστουγεννιάτικα ξεσκίστηκε να σου προσφέρει το καλύτερο ενώ εσύ κοιμόσουν μέχρι τις 11 το πρωί!!!
 
Ξέρω, ξέρω, σε κάποιους αυτά θα φανούν αστεία αλλά πιστέψτε με όλο και κάποιος γνωστός μας θα είχε μια παρόμοια εμπειρία… με καλεσμένους που νομίζουν ότι ο Ζαμπούνης είναι μάρκα σαπουνιού! Χιχι! 
 
Φέτος τα Χριστούγεννα …
φορέστε το καλύτερο χαμόγελό σας,  
γεμίστε τα χέρια σας με καλούδια και 
πηγαίνετε στα καλέσματά σας με τις καλύτερες διαθέσεις!  Αν μη τι άλλο, κάποιος άνοιξε το σπίτι του ενώ κάποιοι άλλοι προτιμούν να τα έχουν κλειστά… για να μην σκονιστούν! 

Να περάσετε υπέροχα!
 
ShareShare on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Print this page