Αρχική ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Σχολείο Ορθογραφικά λάθη… τέλος!

Ορθογραφικά λάθη… τέλος!

23
Ορθογραφικά λάθη… τέλος!

Αυτή την ανάρτηση θέλω εδώ και πολύ καιρό να την κάνω! Αφορμή όμως είναι η επίσκεψή μου σε ορισμένα blog που οι διαχειριστές τους… δεν τα πάνε και πολύ καλά με την ορθογραφία! Και μην με παρεξηγήσετε… τα αγαπάω πολύ…αλλά θα δώσω “μυστικό” που ίσως βοηθήσει και πολλούς από εσάς! Ένα μυστικό για να μειώσουμε τα ορθογραφικά μας λάθη τουλάχιστον με την χρήση υπολογιστή.

Τον τελευταίο καιρό παρατηρώ ότι τα greeklish άρχισαν να μειώνονται αλλά αυξάνονται τα ορθογραφικά λάθη τα οποία κάποιες φορές βέβαια οφείλονται και στην γρήγορη πληκτρολόγηση! Εγώ λοιπόν έκανα το εξής και έχω ήσυχο το κεφάλι μου!Ορθογραφικά λάθη... τέλος! 1

Ελληνικός ορθογράφος για τον Mozzila Firefox

Για την πλοήγησή μου στο διαδίκτυο χρησιμοποιώ τον Mozzila Firefox!  Εδώ λοιπόν βρήκα έναν ελληνικό ορθογράφο ο οποίος με βοηθάει ελέγχοντάς με καθημερινά! Με διορθώνει παντού! Στο blogging, στο facebook, στα σχόλια των blogs… παντού!! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πατήσετε το πράσινο κουμπί που γράφει “προσθήκη στον firefox” και θα βλέπετε τις λάθος λέξεις υπογραμμισμένες! Με δεξί κλικ διαλέγετε τη σωστή από τις προτεινόμενες λέξεις και όλα καλά!

Online Ορθογράφος της Neurolingo

Αν πάλι θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Online Ορθογράφο της Neurolingo. Σε αυτήν τη σελίδα μπορείτε να πληκτρολογήσετε ή να επικολλήσετε το κείμενο που θέλετε να ελέγξετε και πατώντας “έλεγχος ορθογραφίας” σας υπογραμμίζει τις λάθος λέξεις. Πατώντας πάνω στην κάθε λάθος λέξη, σας εμφανίζει μια λίστα πιθανών λέξεων που θα μπορούσατε να την αντικαταστήσετε. Αμέσως μετά πατάτε επιστροφή στην επεξεργασία. Επιλέγετε το κείμενό σας (αριστερό πατημένο και σέρνετε πάνω στο κείμενο), δεξί κλικ-αντιγραφή, και κάνετε επικόλληση εκεί που θέλετε!!!
Αποθηκεύστε αυτή  την σελίδα στα Αγαπημένα ή στους Σελιδοδείκτες σας (ανάλογα με τον πλοηγό που χρησιμοποιείτε), για να την ανοίγετε σε ένα νέο παράθυρο κάθε φορά που θα την χρειάζεστε!

Δείτε επίσης κι εδώ σχετικά με ένα toolbar για το Internet Explorer και για τον Firefox (δεν το έχω χρησιμοποιήσει).

Ελπίζω να βοήθησα! Κι αν κάτι δεν το εξήγησα σωστά γιατί ίσως το θεώρησα αυτονόητο για μένα… μην διστάσετε να με ρωτήσετε για να το ξεκαθαρίσω!

Kathy

23 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καλημέρα!! Πολύ χρήσιμη ανάρτηση!
    Όσο καλός και αν είσαι στην ορθογραφία.. πάνω στην πληκτρολόγηση υπάρχει ένα θεματάκι!
    Έχω πιάσει τον ευατό μου να γράφει πολύ αστεία -όχι απλά λάθος- κάποιες φορές.

  2. Κατερινάκι σούπερ ανάρτηση. Θα το κανονίσω στον μεγάλο τον υπολογιστή που δεν έχω διορθωτή. Τώρα όσο για τον Κώστα…. ελπίζω να καταφέρει να ξεχωρίσει την σωστή επιλογή. Γιατί είναι και αυτό. Αντε ο υπολογιστής σου δίνει τις σωστές επιλογές… εσύ ξέρεις ποια θα βάλεις!!! Ο μπαμπάς αλήθεια το έχει αυτό; χιχι!!! Φιλάκια. Callie

  3. Πολύ ευχαριστούμε. Θα το χρησιμοποιήσω σίγουρα. Όσες φορές και να διαβάσω τις αναρτήσεις μου πριν την δημοσίευση, πάντα κάτι μου ξεφεύγει. Να είστε καλά κορίτσια!

  4. Πολύ χρήσιμη ανάρτηση!! Εγώ για να ελέγξω ότι θέλω, χρησιμοποιώ το Word του Office που έχω στον υπολογιστή μου! Δεν ήξερα για το πρόσθετο!! Νομίζω θα βολέψει πολύ περισσότερο!! Ευχαριστώ!
    Φιλιά!!

  5. Πολύ καλό! Επειδή έχω ιδιαίτερη ευαισθησία με την ορθογραφία και τη σωστή χρήση της γλώσσας, θα το συστήσω κι εγώ από το Blog μου. Ελπίζω να μου επιτρέπεις την αντιγραφή. Δυστυχώς πολλοί συνέλληνες νομίζουν ότι η ορθογραφία είναι περιττή και χωρίς σημασία. Ότι είναι ιδιοτροπία και παραξενιά των δασκάλων. Τους διαφεύγει ότι η γλώσσα είναι κώδικας, εργαλείο επικοινωνίας και ότι η φθορά ενός εργαλείου το κάνει, βαθμιαία, άχρηστο για τη δουλειά.

    • Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και πολύ ευχαρίστως να το προτείνεις κι εσύ άλλα όχι δεν θα μπορέσω να επιτρέψω την αντιγραφή όλου του κειμένου μου!!!!!! Το λέει και στην δεξιά στήλη του ανθομέλι! Και μάλιστα χωρίς να αναφέρεις ποιο είναι το blog σου! Λυπάμαι πολύ!

      Kathy by anthomeli

  6. Kalimera. Tha grapso ena ligo asxeto sxolio alla mou edoses trofi gia skepsi me ton prologo sou. 🙂 Pairnontas aformi me to slogan sto bottom tis selidas ''Μας αρέσουν τα σχόλια σας γιατι μας κάνουν καλύτερους!'' tha ithela na po oti tha greeklish den einai katholou ma katholou asxima…an exeis orthografia eite ta grafeis ellinika eite agglika mporeis aneta na kaneis ton allon na katalabei ti thes na peis…ektos bebaia apo tin leitourgikotita olon oson briskontai sto eksoteriko kai i douleia tous ennoeitai oti den tous epitrepei na allaksoyn pliktrologio para mono stis simfonimenes glosses pou exei grafeia i etairia(kai ta ellinika den einai sinithismeni proepilogi pistepse me), na poume oti autos o nationalismos pou exei dimiourgithei ta teleutaia xronia odigei kai sta fenomena XA ktlp ktlp ktlp koinos kai me apla logia Ellinas eisai i den eisai, de se kanei an xrisimopoieis ellinika proionta, ellinika grammata – giati kai oi politikoi mas Ellines lene oti einai kai ellinika grafoun kai ellinika milane alla thelo na pisteuo oti oloi pleon gnorizoume oti den simperiferontai san Ellines!

    Lonely

    • Είναι σίγουρο ότι αυτά που λες έχουν κάποιο νόημα και δεν σου κρύβω ότι συμφωνώ με πολλά από αυτά. Ωστόσο, από την στιγμή που υπάρχει η γλώσσα μας και είναι τόσο πλούσια και τόσο όμορφη, δεν είναι κακό να την στηρίζουμε και να μην την κακοποιούμε. Οταν μάλιστα στα περισσότερα από τα σχολεία μας δεν γίνεται η σωστή δουλειά ή έστω τα παιδιά δεν την μαθαίνουν όσο καλά θα έπρεπε. Δεν είναι κακό λοιπόν, όσοι μπορούν και θέλουν να την τιμούν σωστά. Πάντως ο πατέρας μου που δεν γνωρίζει καλή ορθογραφία, του έχει φανεί πολύ χρήσιμο εργαλείο ώστε να μην αισθάνεται και άσχημα απέναντι σε αυτούς που θα μπορούσαν να τον κακοχαρακτηρίσουν ή να τον μειώσουν επειδή κάνει λάθη. ΕΠιλογές υπάρχουν πολλές, στο χέρι μας είναι να αποφασίσουμε τι θα επιλέξουμε. Ευχαριστούμε πάντως πολύ για το σχόλιο και εννοείται ότι θέλουμε όλες τις απόψεις και όχι μόνο τα καλά ή αυτά που μας αρέσουν στα αυτιά. Lonely, ελπίζω να μην νιώθεις τόσο μόνη όταν μας διαβάζεις. Σε φιλώ. Callie

    • Αγαπητέ Lonely, νομίζω είναι εύκολο (ή τουλάχιστον δυνατόν) για κάθε 'Ελληνα, είτε ζει στην Ελλάδα ή έξω από αυτήν, να αποκτήσει ένα πληκτρολόγιο που έχει Ελληνικά καθώς και Ελληνικές γραμματοσειρές για τον υπολογιστή του. 'Ηδη χιλλιάδες Έλληνες του εξωτερικού γράφουν θαυμάσια Ελληνικά και όχι greeklish, ακριβώς επειδή το ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ. Και καλά οι Έλληνες του εξωτερικού. Οι κάτοικοι Ελλάδας τι δικαιολογία έχουν; Νομίζω ότι τα greenglish είναι για τους περισσότερους χρήστες η/υ άσχημα, κυρίως γιατί διαβάζονται πολύ πιο αργά και με δυσκολία και γιατί δεν μπορούν να έχουν ορθογραφία που είναι χρήσιμη για την κατανόηση. Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά λίγες οι περιπτώσεις που είναι δικαιολογημένη η χρήση greenglish. Προσωπικά ελάχιστα κείμενα σε g/e δέχομαι να διαβάσω, κι αυτά αν είναι σύντομα. Αν δεν είναι, απαιτούν πολύ από τον χρόνο που δεν διαθέτω και τα αφήνω στην άκρη. Και δεν μπορώ να συσχετίσω το φαινόμενο Χ.Α. με το θέμα greeglish. Είμαστε 'Ελληνες, μιλάμε και γράφουμε Ελληνικά και τίποτε άλλο. Προτιμώ ένα κείμενο κατ' ευθείαν στην Αγγλική που είναι κατανοητό, παρά σε g/e που συχνά μου είναι ακατανόητο.

  7. Κι εγώ υπέρ της αποφυγής των greenglish είμαι. Νομίζω ότι είναι κρύψιμο του κεφαλιού μας στην άμμο. κρύβουμε την άγνοια της γλώσσας πίσω από τη μάσκα των Greenglish. Πονοκέφαλος είναι να διαβάζεις ολόκληρα κατεβατά και δεν βλέπω πουθενά ομορφιά σ' αυτά. Λέει ο/η Lonely ότι μπορείς να κάνεις τον άλλον να καταλάβει. Γιατί πρέπει να προσπαθήσω να κάνω τον άλλον να καταλάβει με έναν νέο κώδικα, αφού και οι δυό μιλάμε και καταλαβαίνουμε θαυμάσια, έστω και με ανορθογραφίες, τα ελληνικά; Ξένη γλώσσα είναι τα greeenglish, που πρέπει να τη μάθουμε σώνει και καλά;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ