ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Κωνσταντινούπολη: Η Πόλη των Πόλεων!

     


    Η ανάρτηση αυτή ήταν από τις πρώτες μας ταξιδιωτικές αναρτήσεις μας αλλά ήταν και είναι λίγο διαφορετική από όλες τις υπόλοιπες καθώς θα σας ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη με έναν διαφορετικό τρόπο. Πρόκειται για ένα ταξίδι αναμνήσεων, το οποίο εύχομαι να σας εμπνεύσει και να σας οδηγήσει στα βήματα των προγόνων μας. Μετά από ένα update oι φωτογραφίες φτιάχτηκαν, προστέθηκαν link για την καλύτερη οργάνωση του ταξιδιού σας και το κείμενο έγινε πιο προσιτό για κάποιον που θέλει να ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη και να δει τα αξιοθέατά σε αυτήν. Καλή σας ανάγνωση και καλό σας ταξίδι!


     
    Παρόλο που όταν γνώρισα τον Κώστα, τον είχα περασμένο στο κινητό μου ως ο “Αθηναίος” (μιας και εγώ τότε έμενα στην Θεσσαλονίκη), ουσιαστικά δεν είναι Αθηναίος. Έχει γεννηθεί  και μεγαλώσει έως και δώδεκα χρονών στην Βασιλεύουσα (όπως του αρέσει να την αποκαλεί), κατά κόσμον Κωνσταντινούπολη. Δηλαδή είναι αυτό που λέμε Πολίτης. Δυστυχώς, όμως, δεν έχουμε πάει πολλές φορές μαζί στην Κωνσταντινούπολη παρόλο που ταξιδεύει εκεί αρκετά συχνά για επαγγελματικούς λόγους, έχει και κοντινούς συγγενείς και ας μην ξεχνάμε  ότι μιλάει άπταιστα και τη γλώσσα. Η μοναδική φορά που ταξιδέψαμε παρέα μέχρι τα πάτρια εδάφη του ήταν το 2009 επ’ ευκαιρίας της βάπτισης της ανιψιάς μας και πραγματικά θαμπώθηκα από την ομορφιά της Πόλης αλλά και σοκαρίστηκα από το μέγεθός της και τις αντιθέσεις της. 
     
    Σήμερα δεν θα σας μιλήσω για την Πόλη ως Κάλη αλλά ως Κώστας αφού στα μάτια του η Πόλη αυτή είναι υπέροχη. Και πώς να μην είναι άλλωστε αφού εκεί ζουν όλες οι δικές του παιδικές αναμνήσεις! 
    konstantinoupoli_90
     
    Ξεκινάμε, λοιπόν, το ταξίδι μας μέσα από ένα φωτογραφικό κολάζ της Πόλης. Όσο για τα αρώματα, τα χρώματα και το ρυθμό αυτής της Πόλης, σας περιμένει να τα βιώσετε μόνοι σας σε ένα ταξίδι που πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το ίδιο το όνομά της μας καλεί προς αυτήν… ‘Ιστανμπουλ… δηλαδή Εις την Πόλιν! Τι περιμένετε, λοιπόν; 

    Η σειρά με την οποία επέλεξα να βάλω τις φωτογραφίες, τις πληροφορίες και τα μνημεία είναι τυχαία. Τα σχόλια μέσα στα εισαγωγικά είναι οι αναμνήσεις του Κώστα.


    Το Ανάκτορο του Ντολμά Μπαξέ

    Η πολυτέλεια που θα συναντήσετε μέσα στο παλάτι είναι πραγματικά εντυπωσιακή! Η είσοδος γίνεται μόνο με τη συνοδεία ξεναγού (σε ομάδες) και στα αγγλικά (ή σε κάποια άλλη γλώσσα που μιλάτε, εκτός ελληνικών). Θα χρειαστεί να φορέσετε ειδικά πλαστικά παπουτσάκια γιατί τα χαλιά που υπάρχουν μέσα είναι ανεκτίμητης αξίας.  Μέσα στο παλάτι θα δείτε τον μεγαλύτερο χρυσό πολυέλαιοτου κόσμου καθώς και το μεγαλύτερο χαλί. Οι λάτρεις της ιστορίας θα δουν και το δωμάτιο που έμενε και πέθανε ο Ατατούρκ (ιδιαίτερα λιτό για το μέγεθος της προσωπικότητάς του) με το ρολόι να έχει σταματήσει ακριβώς στην ώρα θανάτου του (και όχι επίτηδες!). 

    Κώστας: “Όταν αντίκρισα το σταματημένο ρολόι, πραγματικά συγκινήθηκα γιατί θυμήθηκα ότι στα παιδικά μου χρόνια, κάθε χρόνο την ίδια μέρα και την ίδια ώρα (δηλαδή στις 8.45 το πρωί) σταματούσαν τα πάντα, χτυπούσαν οι σειρήνες σε όλη την Τουρκία και κρατούσαμε ενός λεπτού σιγή εις μνήμη του Κεμάλ Ατατούρκ (κάτι που ισχύει μέχρι και σήμερα)! Πέρα από την γνώμη που μπορεί να έχουμε εμείς για το άτομό του ως Έλληνες, ας μην ξεχνάμε ότι ο Ατατούρκ για τους Τούρκους είναι ο μεγαλύτερος ηγέτης τους και αυτός που τους έβαλε στον δρόμο προς την Ευρώπη.” 


    konstantinoupoli_10
    Η είσοδος εντυπωσιακή!
    konstantinoupoli_74
    Οι κήποι μαγευτικοί… ειδικά εάν πάτε άνοιξη ή φθινόπωρο… και η θέα στον Βόσπορο θα σας εντυπωσιάσει.

    konstantinoupoli_92

    Το Παλάτι Τοπ Καπί

    Ο χώρος του παλατιού έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να μοιάζει σαν μουσείο, με ξεχωριστές αίθουσες όπου εκτίθενται τα κοσμήματα και οι πολύτιμες φορεσιές των σουλτάνων. Σημαντικότερο κομμάτι αποτελεί η Αίθουσα του Χαρεμιού, για την οποία θα πρέπει να κόψετε ξεχωριστό εισιτήριο. Highlight της επίσκεψης η υπέροχη θέα προς τον Βόσπορο! Πραγματικά αξίζει τον κόπο να κάνετε ένα διάλειμμα και να την απολαύσετε!  Και για όσους έβλεπαν την τούρκικη σειρά με τον Τούρκο σουλτάνο θα πάρουν μια ιδέα πώς ήταν να ζει κάποιος μόνιμα εντός των τειχών του παλατιού. 


    Κώστας: “Παρόλο που είχα ξαναπάει μικρός με τους γονείς μου, σε εκείνη μου την επίσκεψη κατάλαβα πραγματικά τον πλούτο που κρύβει μέσα του και την επιβλητικότητά του”


     
    konstantinoupoli_72
    konstantinoupoli_93
    konstantinoupoli_4
    Υπέροχη θέα. Κάντε ένα διάλειμμα και απολαύστε την οπωσδήποτε!
    konstantinoupoli_100
     
    konstantinoupoli_5

    Η εκκλησία της Αγια-Σοφιάς

    Τα λόγια είναι περιττά. Μετά από άπειρες μετατροπές στο εσωτερικό της, έχει αρχίσει εδώ και χρόνια η προσπάθεια να εμφανιστούν οι πολύ καλά διατηρημένες αγιογραφίες της και τα χρυσαφένια ψηφιδωτά της. Ακόμα βέβαια γίνονται μέσα εργασίες, γεγονός που την αδικεί κατά πολύ. Και μόνο για την ιστορία αξίζει να την επισκεφτείτε. 


    Κώστας: “Σαν παιδί αυτό που με είχε εντυπωσιάσει ήταν η κεντρική πύλη και η διαδρομή που ακολουθούσε η Αυτοκράτειρα με το άλογό της για να ανέβει στον γυναικωνίτη. Ήθελα να είμαι κι εγώ στη θέση της! Πάντα με φανταζόμουν να ανεβαίνω προς τα πάνω φορώντας μια φανταχτερή στολή και να ιππεύω ένα περήφανο άλογο!”


    konstantinoupoli_31
     
    konstantinoupoli_24
    konstantinoupoli_91
    konstantinoupoli_73
    Μαγευτική ακόμα και τη νύχτα!
    konstantinoupoli_75
    Τα ψηφιδωτά είναι μοναδικής ομορφιάς

    Το Πατριαρχείο

    Η κοιτίδα του Ορθόδοξου Χριστιανισμού αποτελεί το μοναδικό σημείο στον κόσμο “κατασκευής” του Άγιου Μύρου. Από εκεί διανέμεται σε ολόκληρη τη γη. Εντυπωσιακό; Στο Ναό του Αγίου Γεωργίου υπάρχουν σκηνώματα διάφορων Αγίων και φυσικά λειτουργεί κανονικά. Εάν επισκεφτείτε την Κωνσταντινούπολη Χριστούγεννα, Πάσχα ή ακόμα και μια απλή Κυριακή μην παραλείψετε να εκκλησιαστείτε εκεί.


    Κώστας: “Όλη την Μεγάλη Εβδομάδα, θυμάμαι να πηγαίνω στο Πατριαρχείο για να παρακολουθήσουμε την λειτουργία με τη μητέρα μου, η οποία δεν με άφηνε να κάνω βόλτες μέσα στην εκκλησία… μα αφού βαριόμουνα, τι να έκανα; Στην έκτη δημοτικού, μάλιστα, κουβαλούσα και τα εξαπτέρυγα… μεγάλες στιγμές!”


    konstantinoupoli_62

    konstantinoupoli_patriarheio
    Ο χώρος όπου φτιάχνεται το Άγιο Μύρο

    Διαβάστε επίσης στο Ανθομέλι: Πάσχα στο Πατριαρχείο

    Το Μπλε Τζαμί

    Το Μπλε Τζαμί με τους έξι μιναρέδες αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό διαμάντι. Βρίσκεται πολύ κοντά στην Αγιά-Σοφιά, επίτηδες, καθώς μετά την Άλωση οι Οθωμανοί ήθελαν να δείξουν την ανωτερότητά τους χτίζοντας κάτι ακόμα πιο επιβλητικό από την ορθόδοξη εκκλησία. Aξίζει να το επισκεφτείτε ανεξαρτήτου θρησκεύματος.
    konstantinoupoli_59 konstantinoupoli_60 konstantinoupoli_61
     
    Η κλειστή Αγορά (Καπαλί Τσαρσί)

    Ποιος τουρίστας πήγε στην Πόλη και δεν επισκέφτηκε την κλειστή αγορά; Μέσα θα βρείτε μαγαζιά κάθε λογής, τα οποία πουλάνε από παραδοσιακές στολές, τουριστικά είδη, χαλιά, είδη λαϊκής τέχνης και ό,τι άλλο τραβάει ο νους σας. Θα σας πρότεινα βέβαια να μην φάτε εντός της στοάς καθώς οι τιμές είναι αρκετά τσουχτερές και η ποιότητα μέτρια. Επίσης επειδή υπάρχουν πάρα πολλές έξοδοι, προσοχή μην χαθείτε!!


    Κώστας: “Όταν ήμουν μικρός λάτρευα να κάνω βόλτες μέσα στις στοές! Βλέπετε, πήγαινα αρκετά συχνά καθώς ο θείος μου διατηρούσε κατάστημα με δέρματα. Φυσικά, τότε, δεν αποτελούσε μια τουριστική ατραξιόν, αλλά ένα εμπορικό κέντρο της εποχής του.”


    konstantinoupoli_56

    konstantinoupoli_81
    konstantinoupoli_69
    konstantinoupoli_80

    Η Αιγυπτιακή Αγορά (Μισίρ Τσαρσισί)

    Γνωστή κι ως η αγορά των μπαχαρικών. Οι λάτρεις των ευωδιών και των χρωμάτων θα εντυπωσιαστούν. Λουκούμια, γλυκά, μυρωδικά, μπαχαρικά, και παστουρμάς. Θέλετε κι άλλα; Δείτε τις φωτογραφίες και κάντε όρεξη!


    Κώστας: “Δεν μπορώ να ξεχάσω, ακόμα και σήμερα, τις μυρωδιές που αναδύονταν από τα καταστήματα των μπαχαρικών! Πραγματικά ήθελα να φάω τα πάντα!”


    konstantinoupoli_68
    konstantinoupoli_82

    Φωτογραφίες από τον Βόσπορο

    Η θέα στον Βόσπορο (από όπου κι αν την δείτε) είναι πραγματικά μαγευτική. Είναι ένα πέρασμα, το οποίο ποτέ δεν σταματάει να υποδέχεται και να αποχαιρετά από τα πιο μικρά καραβάκια μέχρι τα μεγάλα πλοία της γραμμής.

    Κλείστε μία κρουαζιέρα μισής μέρα στο Βόσπορο από την πλατφόρμα του Ανθομέλι, σε συνεργασία με την Tiqets.

    konstantinoupoli_51

    konstantinoupoli_85

    Κώστας:Με παρόμοια καραβάκια πηγαίναμε στα Πριγκιπόννησα και συγκεκριμένα στην Πρώτη, όπου περνούσα σχεδόν τρεις μήνες κάθε καλοκαίρι. Όταν μάλιστα τα είδα μετά από χρόνια απόρησα με το μέγεθός τους καθώς τα θυμόμουν πολύ μεγαλύτερα μέσα από τα παιδικά μου μάτια. Με ιδιαίτερη συγκίνηση θυμάμαι πάντα το τοστ και τον χυμό που έπινα μέσα στο καράβι μέχρι να φτάσουμε στον προορισμό μας. Επίσης, δεν μπορώ να ξεχάσω τις λοταρίες που λάμβαναν χώρα μέσα στο καράβι και είχαν ως έπαθλο δίσκους με ψάρια και αστακούς, όπου είχαμε κερδίσει και πολλές φορές!!! Δυστυχώς, μία φορά έχασα ένα υπέροχο ποδήλατο… μόνο για ένα αριθμό. Αδικία!


    konstantinoupoli_35

    konstantinoupoli_34

    Διαβάστε επίσης στο Ανθομέλι: Ένα αξέχαστο Πάσχα στα Πριγκιπόνησα. 

    Διασκέδαση και φαγητό στην Κωνσταντινούπολη

    Τι να πρωτοπεί κανείς για τις γεύσεις που μπορεί να δοκιμάσει στην Κων/πολη! Να πω για το γιαουρτλού, για το λαχματζούν, για το καζάν ντιμπί; Δεν έχω λόγια!! Μόνο εάν πάτε θα μπορέσετε να γευτείτε αυθεντικές τουρκικές γεύσεις.  


    Πολλές Κυριακές μεσημέρι πηγαίναμε σε ένα γνωστό κεμπαπτζίδικο, το οποίο είχε μία πίσω αυλή, κλεισμένη με γυαλί σαν θερμοκήπιο και στη μέση ένα συντριβάνι με κοκκινόψαρα! Όποτε, λοιπόν, πηγαίναμε ανυπομονούσα για δύο πράγματα: για το γιαουρτλού και… για το συντριβάνι. Απαιτούσα σχεδόν πάντα από τον πατέρα μου να βρούμε τραπέζι δίπλα στα κοκκινόψαρα. Οπότε με ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια!”

    Επίσης, δεν θα ξεχάσω την γεύση από τα τηγανιτά μύδια, μέσα σε ψωμί με σκορδαλιά που τρώγαμε στο νησί κάθε φορά που υποδεχόμασταν τον μπαμπά μου στην προβλήτα του λιμανιού, δηλαδή κάθε μέρα. Εναλλακτικά, έτρωγα τοστ με σουτζούκι, κασέρι και ντομάτα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή την αίσθηση για όσο ζω!!!!”

    “Αυτό που δεν θα ξεχάσω ποτέ είναι το σάντουιτς που έτρωγα καθ οδόν προς το σπίτι της θείας μου. Κάθε φορά που πηγαίναμε σταματούσαμε με την μαμά μου στην πλατεία Ταξίμ, όπου υπήρχε ένα κατάστημα, το Κρυστάλ, και έφτιαχνε την τουρκική εκδοχή του χάμπουργκερ, μπιφτέκι με σάλτσα και τουρσί, πατημένο στην τοστιέρα. Με την συνοδεία, φυσικά, από ένα δροσιστικό aριάνι.”
     
    “Στην γέφυρα του Γαλατά, υπήρχαν πλανόδιοι πωλητές, οι οποίοι ήταν μέσα σε βάρκες και φτιάχνανε σάντουιτς με ψάρι, κρεμμύδι και ντομάτα. Αυτούς θα τους βρείτε μέχρι σήμερα και αξίζει να δοκιμάσετε!”
     
    “Τα καλοκαίρια πηγαίναμε με τον ξάδερφό μου, υποτίθεται, να δουλέψουμε στη δουλειά του μπαμπά μου και του θείου μου και μας πήγαινε ο θείος μου σε ένα μαγαζί που έτρωγαν συνήθως οι θαμώνες της αγοράς, το οποίο σέρβιρε μόνο ρύζι με σάλτσα ρεβιθιών και γύρω γύρω μικρά κεφτεδάκια. Ήταν να μην θέλω να πάω για “δουλειά”

    konstantinoupoli_86

    konstantinoupoli_87

    konstantinoupoli_101
    Το κουλούρι της Πόλης (σιμίτι) είναι ασυναγώνιστο (ε, ίσως μόνο της Θεσσαλονίκης θα μπορούσε να το ανταγωνιστεί, χιχι)

    Φωτογραφίες από τις γειτονιές της Πόλης

    konstantinoupoli_19
    “Το σπίτι όπου γεννήθηκα”
    konstantinoupoli_17
    “To σπίτι που μεγάλωσα”
    konstantinoupoli_27
    “Το νηπιαγωγείο μου”
    konstantinoupoli_28
    “Ο χώρος που κοιμόμασταν”
    konstantinoupoli
    Αυτό είναι το σπίτι της θείας της Ελένης, στον Άγιο Στέφανο. Στο γωνιακό δωμάτιο, που το είχε σαν αποθήκη, μου άρεσε να μπαίνω και να χαζεύω. Το αστείο ήταν ότι το χριστουγεννιάτικο δέντρο της το είχε πάντα στολισμένο και αποθηκευμένο μέσα σε μια σακούλα, να περιμένει να βγει για τις γιορτές!”
    konstantinoupoli_20
    Πλατεία Ταξίμ

    konstantinoupoli_18

    konstantinoupoli_50
    Κατηφορίζοντας από την Κλειστή Αγορά στην Αιγυπτιακή Αγορά

     

    konstantinoupoli_44

    Διασκέδαση στην Πόλη

    Στην Κωνσταντινούπολη έχει τα πάντα! Θα βρείτε ένα από τα πιο φημισμένα κλαμπ σε ολόκληρη την Ευρώπη, το Reina, το οποίο βρίσκεται στο Ορτάκιοϊ, με θέα Βόσπορο, όπου πολλοί πλούσιοι Τούρκοι έρχονται ακόμα και με τα σκάφη τους!

    Φυσικά υπάρχουν και τα πιο παραδοσιακά μέρη, όπως τα μαγαζιά με τα χανουμάκια. Όταν πήγαμε εμείς ο ξάδερφος του Κώστα μας είχε μια έκπληξη. Τurkish Bouzoukia!!! Είχα χρόνια να δω να σπάνε πιάτα και να ανοίγουν σερί οι σαμπάνιες. Οι δε Τούρκοι διασκέδαζαν σαν Έλληνες, χορεύοντας ακόμα και ζεϊμπέκικο!

    konstantinoupoli_8

    konstantinoupoli_9

    Η Κωνσταντινούπολη δεν λέγετε τυχαία Η Πόλη των Πόλεων! Είναι άλλωστε το Σταυροδρόμι της Ανατολής με τη Δύση!

    Ελπίζω να σας άνοιξα την όρεξη για ένα μελλοντικό ταξιδάκι… και πόσο μάλλον τώρα που πλησιάζει το Πάσχα και όλο και κάτι θα οργανώσετε. 


    Εισιτήρια Skip the line

    Μην ξεχνάτε, εάν ταξιδεύετε μόνοι, πως  η οργάνωση του ταξιδιού σας είναι πολύ σημαντική! Στις πόλεις του εξωτερικού οι ουρές στα ταμεία των μουσείων αλλά και κάποιων αξιοθέατων μπορεί να είναι τόσο μεγάλες που να σας αποθαρρύνει από το να τα επισκεφτείτε ή ακόμη και να σας φάει πολύτιμο χρόνο από το ταξίδι σας. Γι αυτό το Ανθομέλι σε συνεργασία με το Ticketbar σας δίνει την ευκαιρία να κλείσετε από πριν τα εισιτήριά σας skip the line (δεν χρειάζεται δηλαδή να περιμένετε στις ατελείωτες ουρές και περνάτε ως κύριοι στο αξιοθέατο ή μουσείο) από την πολυθρόνα του σπιτιού σας. 

    Για την Κωσταντινούπολη προτείνουμε:

    *Τα περισσότερα εισιτήρια συμπεριλαμβάνουν κι άλλες υπηρεσίες εκτός από το εισιτήριο εισόδου, όπως ξενάγηση στα αγγλικά ή και μεταφορά από/προς το ξενοδοχείο και αξίζει να ρίξετε μια ματιά πατώντας στα link:

    Παλάτι Ντολμά Μπαξέ skip the line

    Τοπ Καπί skip the line 

    Ναός Αγίας Σοφίας skip the line

    Υπάρχουν πολλοί ακόμη συνδυασμοί αξιοθέατων, κρουαζιέρες αλλά και πολλές κοντινές εκδρομές, όπως στα Πριγκιπόνησα κάποιες από τις οποίες περιλαμβάνουν και φαγητό. 

    Πριγκιπόννησα 


    Καλό σας ταξίδι!

    Callie + Kostas
     
    Υ.Γ.1 Θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ τον ξάδερφό μας τον Δημήτρη που το 2009 που ταξίδεψα για πρώτη φορά στην Πόλη ήταν αυτός που μας βοήθησε να δούμε και γευτούμε πολλά από τα όμορφα της Πόλης. Επίσης ήταν αυτός που μας φιλοξένησε στο σπίτι του και μας έκανε να νιώσουμε σαν το σπίτι μας. Δημήτρη σε ευχαριστούμε πολύ!
     
    Υ.Γ.2: Για μια ακόμα φορά δεν θέλω να ξεχάσω να ευχαριστήσω τον φίλο μας τον Τάκη για την ευγένειά του να μου επιτρέψει να χρησιμοποιήσω τις φωτογραφίες του. Τακούλη είσαι φοβερός φωτογράφος!
     
     
    Αν σας άρεσε αυτή η ανάρτηση κοινοποιήστε την και στους φίλους σας πατώντας σε ένα τα buttons ακριβώς από κάτω.
     

    Με τα παιδιά σε ενυδρείο της Κωνσταντινούπολης

    Κωνσταντινούπολη, αξιοθέατα στην περιοχή Σουλτάν Αχμέτ

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Callie
    Callie
    Γεια σας! Είμαι η Κάλη και αγαπώ να γεμίζω τη ζωή μου με μικρές όμορφες στιγμές! Και είμαι εδώ για να εμπνεύσω κι εσάς, ως δασκάλα, μαμά, σύζυγος, αδερφή, κόρη και φίλη. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να γκρινιάζουμε οπότε και της χαρίζουμε απλόχερα το χαμόγελό μας. Will you follow me?

    17 ΣΧΟΛΙΑ

    1. Μακάρι να καταφέρετε να ξαναπάτε σύντομα! Είναι υπέροχη η Πόλη και καταπληκτικοί οι άνθρωποι που κρατάνε από εκεί! Να χαίρεσαι τον Κώστα σου!

    2. Μπράβο, πολύ ωραία η παρουσίαση. Πέρυσι το Πάσχα πήγαμε με το μικρό μου γιο, ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη με το σχολείο, λόγω της ιστορίας του διδάσκεται στη Ε΄δημοτικού.
      ΄Ηταν καταπληκτικά, αν και είχα πάει όταν ήμουν μικρή, αυτό που αισθάνθηκα πέρυσι ήταν κάτι μαγευτικό, μεγάλη αγαλλίαση.
      Σίγουρα θα ξαναπάω με την πρώτη ευκαιρία. Πρέπει οπωσδήποτε όλοι να επισκεφθούν έστω και μια φορά την Κωνσταντινούπολη.
      Αυτή η πόλη είναι δική μας!!!!!!! Το αισθάνεσαι όταν βρίσκεσαι εκεί!!!!1

    3. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΟΓΙΑ…ΛΑΤΡΕΜΕΝΗ Η ΠΟΛΗ.ΠΗΓΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΝΙΩΘΩ ΟΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΩ ΑΛΛΕΣ ΧΙΛΙΕΣ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΟΤΙ ΕΧΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΜΑΣ ΕΚΕΙ ΠΕΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΕΚΕΙ.ΔΙΑΒΑΖΩ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΠΕΣΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ.ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΚΕΛΛΥ ΜΟΥ ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΧΩ ΣΚΕΦΤΕΙ ΤΗΝ ΠΕΘΕΡΑ ΣΟΥ (ΤΗΝ ΕΧΩ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΑΝ ΘΥΜΑΣΑΙ)ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΘΑ ΘΕΛΑ ΝΑ ΤΗΝ ΔΩ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΕΖΗΣΕ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ.ΘΑ ΘΕΛΑ ΝΑ ΤΗΝ ΡΩΤΗΣΩ ΧΙΛΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΘΟΜΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΚΟΥΩ ΜΕ ΤΙΣ ΩΡΕΣ.ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΑΚΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΑΡΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΩ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ.ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ΤΟΝ ΖΗΛΕΥΩ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΕΖΗΣΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑ ΜΕΝΑ.

    4. Παντα ηθελα να ταξιδεψω στην Κωνσταντινουπολη!!Ακομη δεν το εχω καταφερει…Πραγματικα ομως αυτο το οδοιπορικο εκανε να ξαναφουντωσει μεσα μου!!ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ!!!Μπραβο σας!!

    5. Πολύ όμορφο το ταξίδι σας,νομίζω ότι ένα από τα επόμενα ταξίδια μας θα πρέπει να είναι στην Κωνσταντινούπολη.Τέλειες οι φωτογραφίες οι δικές σας αλλά και του Τάκη.

      Υ.Γ.Ο Κώστας δεν μας είπε τί έτρωγε στην Πόλη!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    6. Λόγω δουλειάς μόλις τώρα διάβασα την ανάρτησή σας και δεν έχω λόγια.Με καθήλωσε,με συγκίνησε και με ενθουσίασε.Δεν ήθελα να τελειώσουν ούτε η αφήγηση,ούτε οι φωτογραφίες.Μας περιηγήσατε στην Πόλη με ένα δικό σας ξεχωριστό τρόπο και μας κάνατε να θέλουμε να πάμε πιο γρήγορα από όσο σκοπεύουμε. Γιατί θα πάμε!!!! Ο δε Κώστας,καταπληκτικός αφηγητής στις θύμισές του.Μας συγκίνησε με το πατρικό του σπίτι με το σχολείο του και μάλιστα με το κρεββατάκι του.Τι να πω βέβαια και για τις θύμισές στα φαγητά!!!!!Σας ευχαριστούμε για το όμορφο ταξίδι αναψυχής,αλλά και προσωπικών βιωμάτων.

    7. Εκτός βέβαια από τις υπέροχες θεματικές δικές σας φωτογραφίες,θερμά συγχαρητήρια για τις μαγευτικές φωτο στον Βόσπορο,τις πολύχρωμες και εντυπωσιακές φωτο από την αιγυπτιακή αγορά, και τις εξαιρετικές από τους μπακλαβάδες,του φίλου σας Τάκη.

    8. Η δική μου επίσκεψη στην πόλη ήταν μονοήμερη για δουλειά με τους γονείς μου γύρω στα 22 μου χρόνια. Αυτό που θυμάμαι έντονα ήταν η φωνή του Χότζα (όταν καλούσε τους πιστούς για προσευχή από τα μεγάφωνα) που με ανατρίχιαζε, με έκανε να φοβάμαι και να θέλω να κλείσω τ αυτιά μου. Δεν ξέρω γιατί μου είχε δημιουργηθεί αυτό το συναίσθημα! Θέλω πολύ να ξαναπάω και να δω την πόλη με άλλο μάτι. Να επισκεφτώ όλα αυτά τα μέρη με ιστορικό ενδιαφέρον, να δω τα χρώματα και να μυρίσω να αρώματα που μας παρουσιάσατε σε αυτήν εδώ την ανάρτηση με τις φανταστικές φωτογραφίες!

      Κώστα μου, συγκινήθηκα πάρα πολύ με τις μνήμες σου τις οποίες μοιράστηκες μαζί μας! Ειδικότερα με συγκίνησε η περιγραφή σου για τα καραβάκια προς τα Πριγκιπόνησα! Πόσο διαφορετικά τα βλέπει όλα ένα μικρό παιδί! Τι είναι σημαντικό γι αυτό!

      Μα κι όταν είδα τις φωτογραφίες από την γειτονιά σου και το σχολείο σου όταν μετά από πολλά χρόνια μπόρεσες να επισκεφτείς την γενέτειρά σου συγκινήθηκα ακόμη περισσότερο και σκεφτόμουν πως είναι πολύ άσχημο να μην μπορείς για χρόνια να επισκεφτείς το μέρος όπου μεγάλωσες και να νιώθεις ότι δεν ανήκεις ούτε στην μία χώρα αλλά ούτε και στην άλλη!

      Παιδιά σας ευχαριστούμε γι αυτήν την υπέροχη ανάρτηση! Ευχομαι σύντομα να την επισκεφτούμε όλοι μαζί!
      Kathy by anthomeli

    9. Πρέπει στην προηγούμενη ζωή να ήμουν από την Πόλη, δεν εξηγείτε αλλιώς το ρήγος που ένοιωσα βλέποντας όλες αυτές τις είκονες! Δεν είναι τυχαίο που έχω αρκετά μυθιστορήματα που εξιστορούν την Πόλη! Πρέπει οπωσδήποτε να πάω!!!! Αχ όνειρα!!! Χαίρομαι που σας βρείκα και από εδώ! Καλή συνέχεια :))

    10. Η ανανεωμενη αναρτηση σου για την Πολη ειναι ακομη καλυτερη απο την πρωτη.Μας εδωσες την ευκαιρια να την ξαναδιαβασουμε και να αναπολησουμε και εμεις οσα ζησαμε στο ταξιδι μας σε αυτην.Θυμηθηκα το φαγητο που καναμε στα πριγκηπονησα με τα μυδια που τηγανιζουν σε μεγαλους νταβαδες και τα πουλανε ως σουβλακια με ψωμακι.Φαγαμε τοσα πολλα γιατι ηταν πολυ νοστιμα αλλα μετα δυστυχως ….αυτο ειχε και συνεπεια.Δεν θα ξεχασω βεβαια και την ψαραγορα με τα ψαρια στα πανερια αλλα και το φαγητο μας στο σπιτι της Λωξαντρας.Βεβαια πολυ εντονα θυμαμαι και τα μεγαλα πολυτελη εμπορικα κεντρα που μπαιναμε μεσα αφου πρωτα δεχομασταν ελεγχο στις τσαντες μας. Ομορφη πολη και συναμα πολυ διαφορετικη απο τις αλλες μεγαλουπολεις με τον ανατολιτικο αερα να σε συνεπαιρνει.

    11. Υπέροχη ανάρτηση… Την επισκεφτηκαμε πριν δύο χρόνια δυστυχώς για λίγες μέρες… Καταγωγή έχει και ο άντρας μου από την Πόλη οπότε πιστεύω θα μας δωθει και πάλι η ευκαιρία για να δούμε και τα μέρη που δεν προλάβαμε…

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης