ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Επίφυλλο ή αλλιώς Υπομονή

    Τον Σεπτέμβριο η γιαγιά του άντρα μου μου χάρισε ένα φυτό της σε γλάστρα. Δεν ήξερα ούτε το όνομα του να φανταστείτε. Το μεταφύτεψα σε μία μεγαλύτερη γλάστρα και το άφησα στην αυλή. 
    Όταν άρχισαν τα πρώτα κρύα αμέλησα να το  βάλω μέσα στο σπίτι. Έμπαινα, έβγαινα και συνέχεια σκεφτόμουνα πρέπει να το πάρω μέσα αλλά όλο το ξεχνούσα και λίγο βαριόμουνα…Το καημενούλι το φυτάκι άντεξε παρά τα κρύα! Όμως αν δεν το έβαζα μέσα σίγουρα θα πάγωνε!
    Επίφυλλο ή αλλιώς Υπομονή 1
    Όταν τελικά το έβαλα μέσα στο σπίτι και το είδε η μαμά μου μου είπε πως το λένε επίφυλλο και πρέπει να το βάλω σε ένα μέρος σχετικά ζεστό για να ανθίσει. Πραγματικά σε λίγες μέρες άρχισε να ανθίζει. Αργά αλλά σταθερά.Επίφυλλο ή αλλιώς Υπομονή 3
    Ήμουν πολύ περήφανη για το ότι το έσωσα τελικά! Τα παιδιά μου το περιμένανε με ανυπομονησία να ανοίξει τα μακρόστενα μπουμπουκάκια του! 
    Ευτυχώς την γλύτωσαν από το χεράκι του του μικρού μου. (Του εξηγήσαμε ότι πρέπει να περιμένει να μεγαλώσουν.)Επίφυλλο ή αλλιώς Υπομονή 5
    Το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο! Κράτησε ανθισμένο αρκετές μέρες! Τα παιδιά ήταν ενθουσιασμένα! Κοίτα μαμά, και κοίτα μαμά έλεγαν συνέχεια!Επίφυλλο ή αλλιώς Υπομονή 7

    Όμως το πιο συγκινητικό απ΄ όλα ξέρετε πιο ήταν; 

    Η μαμά μου μου είπε ότι αυτό το φυτό ήταν το αγαπημένο της συχωρεμένης της γιαγιάς μου και δικής της μητέρας.
    Ότι εκείνη ποτέ δεν είχε τέτοιο φυτό στο δικό της σπίτι (παρόλο που έχει μια υπέροχη αυλή και η ίδια λατρεύει τα λουλούδια) και τώρα ΕΓΩ το έχω στο δικό μου σπίτι και κατάφερα να το κάνω να ανθίσει! Η χαρά μου αλλά και η συγκίνησή μου ήταν απερίγραπτη! Η γιαγιά του άντρα μου να μου δίνει, χωρίς φυσικά να το γνωρίζει, ένα φυτό που λάτρευε η δική μου γιαγιά! Η γιαγιά Καλλιόπη!Επίφυλλο ή αλλιώς Υπομονή 9

    Η πεθερά μου μου είπε πως εκείνη το γνωρίζει με την ονομασία υπομονή

    Μετά από μια έρευνα στον ιστό έμαθα ότι αυτό το παχύφυτο λέγεται και Κάκτος των Χριστουγέννων γιατί τότε είναι η ανθοφορία του! 

    Μπορείτε να το βρείτε σε ποικιλία χρωμάτων
    Χρειάζεται αρκετό φως αλλά όχι άμεσο ηλιακό φωτισμό. Δεν αντέχει τον παγωμένο άνεμο και γενικά το έντονο κρύο. 
    Το χώμα θα πρέπει να δημιουργεί καλή στράγγιση. Πρέπει να το ποτίζετε κάθε φορά που στεγνώνει το χώμα αλλά να φροντίζετε να μην κρατά νερό στο πιατάκι. 
    Μια φορά τον μήνα καλό είναι να ρίχνετε υγρό λίπασμα για κάκτους.

    Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με μοσχεύματα

    Και μην ξεχνάτε τον διαγωνισμό μας! Μπείτε εδώ για να λάβετε μέρος!
     

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    12 ΣΧΟΛΙΑ

    1. Πάλι Κατερίνα έκανες το θαύμα σου! Μ΄εκανες να συγκινηθώ και να κλάψω,γιατί μου θύμισες την γιαγιά.Ας είναι όμως.Σε συγχωρώ…. και σ΄ευχαριστώ συγχρόνως για όλες αυτές τις θύμισες που έχεις….

    2. Επίφυλλο το έλεγε η μαμά μου,γιατί το φυτό στην ουσίσ μεγαλώνει με το ένα φύλλο πάνω στο άλλο.Ισως έτσι να το λέγανε στην Ξάνθη.

    3. Τέλεια η υπομονή και η γιαγιά μου είχε δυο τέτοιες στο μπαλκόνι, αγαπημένο φυτό πραγματικά.

      Χαίρομαι που και τα παιδάκια συμμετέχουν, γενικά τα μικρά λατρεύουν την κηπουρική.

      Καλή συνέχεια!

    4. Το λατρεύω αυτό το φυτό!! Το έχω συνδυάσει με τα παιδικά μου χρόνια και πιο συγκεκριμένα με τα γενέθλια μου! Είχαμε ένα και είχε γίνει τεράστιο! Κάθε Φεβρουάριο στα γενέθλια μου άνθιζε, γέμιζε αυτά τα φούξια λουλουδάκια του! Ήταν υπέροχο. Πριν μερικά χρόνια μας χάλασε.. Έψαχνα να το βρω αλλά δεν μπορούσα να θυμηθώ το όνομα του! Ευχαριστώ! Είναι πολύ ωραίο και βλέπω ότι και για εσένα έχει την σημειολογία του! Και σου εύχομαι να αποκτήσει και για τα παιδιά σου!

      • Ευχαριστώ Μυρτώ! Συγκινήθηκα πολύ που και για σένα έχει σημασία αυτό το φυτό! Όταν έγραφα την ανάρτηση ήθελα απλά να την αφιερώσω στην συχωρεμένη την γιαγιά μου αλλά έμεινα έκπληκτη που όλοι εσείς που την διαβάσατε αγαπάτε τόσο πολύ αυτό το φυτό!

    5. Πραγματικά εντυπωσιάστηκα που κάτι τόσο μικρό, απλό αλλά συγχρόνως και συμβολικά για εμάς, συγκίνησε και όλες εσάς. Πραγματικά να είστε καλά για τα καλά σας λόγια! Κατερίνα τελικά η ομορφιά μπορεί να κρύβεται πίσω από ένα τόσο απλό φυτό. Ευχαριστούμε που μας συγκίνησες πάλι άτιμο!!!

    6. Τι όμορφη ιστορία αυτή με τη γιαγιά…και εμένα με ξετρελαίνει αυτό το λουλούδι.Εχω και εγώ και είναι γεμάτο μπουμπουκάκια εδώ και καιρό! Μήπως να το βάλω μέσα να ανθίσει; Χάρηκα πολύ που σε γνώρισα Κάλλη…θα τα ξαναπούμε!!

      • Καλημέρα Κατερίνα!!! Καλέ πάλι μπερδεύτηκες! Την Κατερίνα γνώρισες. Για να μας θυμάσαι, να σκέφτεσαι ότι η συνονόματή σου μένει στην Θεσσαλονίκη. Η Κάλη (δηλ. εγώ) μένω στην Αθήνα. Φυσικά, δεν υπάρχει πρόβλημα. Σου στέλνουμε και οι δύο τα φιλιά μας!

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης