ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Τυροπιτούλα! Έτσι απλά!

    Χτες το πρωί πήγα για καφεδάκι σε μια φίλη. Πως συζητούσαμε και μου λέει ότι εμείς (εκείνη και ο άντρας της) ενώ λατρεύουμε τις πίτες δεν φτιάχνουμε ποτέ γιατί δεν ξέρω πως να την φτιάξω. Μου φάνηκε τόσο παράξενο (χωρίς παρεξήγηση) για να πω την αλήθεια. Ίσως επειδή είχα μάθει να φτιάχνω πίτα από τα 16 μου, ίσως και νωρίτερα (εννοείται με έτοιμο φύλλο)! Μην στεναχωριέσαι φιλενάδα της είπα. Το Ανθομέλι είναι εδώ για σένα για να σου μάθει πως να φτιάχνεις τυροπιτούλα… έτσι απλά! Χι! Χι!

    Μη νομίζετε βέβαια ότι κάθισα κι έφτιαξα αμέσως πίτα για να κάνω αυτή την ανάρτηση! Απλά, τα Φώτα που μας πέρασαν είχαμε τραπέζι και είχα φτιάξει τυρόπιτα-βασιλόπιτα. Γιατί όπως σας έχω πει το έχουμε έθιμο  να κόβουμε τυρόπιτα με φλουρί την Πρωτοχρονιά! Είχα βγάλει φωτογραφίες (μου έγινε συνήθεια λόγω blog) αλλά δεν πίστευα ότι  τελικά θα τις αναρτήσω! Γελάστηκα!

    Έτσι λοιπόν αφιερωμένη η συνταγή σε όλες τις νέες νοικοκυρές αλλά και σε όσες θέλουν να κάνουν εύκολα αυτά που νιώθουν ότι είναι δύσκολα! 

    Φιλενάδα περιμένω ένα κομμάτι πίτα!

    Τυροπιτούλα! Έτσι απλά! 1

    Υλικά:

    • ένα πακέτο φύλλα για πίτα (εδώ δοκιμάστε πολλές μάρκες ώσπου να καταλήξετε στην γεύση που σας ταιριάζει). Αν θέλετε να φτιάξετε μικρό ταψί μην πάρετε κατεψυγμένα φύλλα αλλά προτιμήστε αυτά από τα ψυγεία. Θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε τα μισά και τα υπόλοιπα να τα βάλετε στην κατάψυξη για μια άλλη φορά.
    • 1/2 κ. τυρί για πίτα ή τρίμματα ή το τυρί που τρώτε
    • ηλιέλαιο
    • 4 αυγά (το ένα για το άλειμμα)
    • λίγο γάλα
    • πιπέρι

    Εκτέλεση:

    Σε ένα μπολ τρίβουμε το τυρί με το χέρι και ανακατεύουμε με τα 3 αυγά, το γάλα και το πιπέρι. Δεν θέλουμε να είναι πολύ αραιό το μείγμα!

    Τυροπιτούλα! Έτσι απλά! 3

    Μετά στο αλείφουμε το  ταψί μας με ηλιέλαιο και αρχίζουμε να στρώνουμε τα φύλλα λαδώνοντας το καθένα χωριστά. Το πως θα το λαδώσετε και το πόσο εξαρτάται από τις προτιμήσεις σας και από το πόσο χοντρά είναι τα φύλλα. Μπορείτε να απλώσετε με ένα πινέλο για ευκολία. (Θυμάμαι την μαμά μου παλιά είχε ένα κουτάλι και πασπάλιζε το λάδι πάνω από το φύλλο). Ανά 2 ή τρία φύλλα ρίχνετε διάσπαρτα την γέμιση. Το πόσες στρώσεις θα κάνετε εξαρτάται από το πόσα φύλλα έχει το πακέτο. (πχ  2 φύλλα-γέμιση-2 φύλα-γέμιση-2 φύλλα γέμιση-2 φύλλα-γέμιση-2 φύλλα). Προσωπικά δεν μου αρέσει η περίπτωση μισά φύλλα-γέμιση-μισά φύλλα όταν το τρώω! Αλλά γούστα είναι αυτά!

    Tip: Εάν θέλετε το φύλλο σας να είναι πιο χωριάτικο χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο με λίγο νερό και αλεύρι και λαδώστε με αυτό το μείγμα τα φύλλα σας!

    Τυροπιτούλα! Έτσι απλά! 5

    Χαράξτε την πίτα (όχι ως τον πάτο του ταψιού) σε όσα κομμάτια θέλετε. Αν το ταψί σας είναι τετράγωνο ή μακρόστενο κόψτε σε τετράγωνα ή ρόμβους. (Σε αυτό το σημείο μπορείτε να διατηρήσετε στο ψυγείο για 1 μέρα ή στην κατάψυξη)

    Τυροπιτούλα! Έτσι απλά! 7

    Αλείψτε την επιφάνεια με 1 χτυπημένο αυγό ανακατεμένο με  ελάχιστο νεράκι για να γυαλίσει κατά το ψήσιμο.

    Τυροπιτούλα! Έτσι απλά! 9

    Ψήστε στους 180 βαθμούς στο αερόθερμο (εξαρτάται πάντα από τον φούρνο σας). Ελέγξτε αν είναι ψημένη κι από κάτω. Αν όχι, σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και ψήστε λίγο ακόμη ή αν ο φούρνος σας δίνει αυτή την επιλογή ανάψτε μόνο την κάτω αντίσταση.

    Τυροπιτούλα! Έτσι απλά! 11

    Η τυροπιτούλα είναι έτοιμη. Μπορείτε να βάλετε κομμάτια στην κατάψυξη και να τα ξεπαγώσετε μια άλλη μέρα. (για κολατσιό, πρωινό, απρόσμενους καλεσμένους….)

    Tip: Συνοδέψτε την με γιαούρτι! Πιστέψτε με κάνει τη διαφορά!



    Για τα παιδιά θα πρότεινα βουτιές του κομματιού σε γάλα με κακάο! Ήταν το καλύτερό μου όταν ήμουνα παιδί!

    Δυσκολεύεστε ακόμη; Μπαααα!  

    Καλή σας επιτυχία!

    Κατερίνα


    Κι άλλες αλμυρές τυρένιες συνταγές:


    Pin it for later

    Η συνταγή της κλασσικής παραδοσιακής τυρόπιτας για νέες νοικοκυρές από το www.anthomeli.com

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    8 ΣΧΟΛΙΑ

      • Καλημέρα! Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο όμορφα νιώθω ανάμεσα σε τόσους κανούργιους φίλους κι ας μην τους γνωρίζω από κοντά! Προς το παρόν αυτό, αν και σε κάποιους μπορεί να φανεί παράξενο, με ευχαριστεί αφάνταστα πολύ!

    1. Φιλενάδα χιλια ευχαριστώ !!!! Να'σαι σίγουρη ότι δεν θα αργήσω να την φτιάξω !!! Φιλάκια πολλα !!! Υγ: Όπως και τα μελομακαρονα σου γίναν τελεία !!!

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης