ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Πατάτες ογκραντέν της θείας Λίτσας

    Ανήμερα των Χριστουγέννων  ήμασταν καλεσμένοι στον θείο και στην θεία του άντρα μου. Λογικό είναι ότι αν έχεις πολλούς καλεσμένους θα έχεις ή μεγάλη ποσότητα φαγητών ή μεγάλη ποικιλία. Εμείς τα είχαμε και τα δύο στο τραπέζι! Αυτό όμως που τελείωσε πρώτο και καλύτερο ήταν ένα πυρέξ με πατάτες ογκραντέν. Ποτέ δεν έχω πετύχει συνταγή με πατάτες ογκραντέν…μου βγαίνουν πάντα άφραστες και δεν τρώγονται ευχάριστα! Αμέσως ρώτησα πως τις έφτιαξε. Ήταν πολύ απλή η συνταγή και την δοκίμασα την άλλη μέρα κιόλας στο τραπέζι που είχα την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων. 4 μεγάλοι και 3 παιδιά και το πυρέξ άδειασε! 
     
    Πατάτες ογκραντέν της θείας Λίτσας 1
    Δεν έμεινε μπουκιά!
    Ακριβείς ποσότητες δεν μου δόθηκαν από την θεία αλλά μπορείτε να προσαρμόσετε την συνταγή ανάλογα με τα άτομα και τα υλικά που έχετε στο ψυγείο σας. Υλικά: 
    πατάτες
    μανιτάρια
    αλλαντικά 
    κασέρια
    κρέμα γάλακτος ή γάλα εβαπορέ 
    Βράζετε καλά τις καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια πατάτες σε νερό ή γάλα ώσπου να γίνουν πολύ μαλακές. Στραγγίζετε.
    Τρίβετε με το χέρι ή πατάτε με ένα πιρούνι μια στρώση πατάτες στο πυρέξ. Τις υπόλοιπες τις κρατάτε.
    Εντωμεταξύ έχετε σοτάρει σε καλό βούτυρο μανιτάρια (εγώ χρησιμοποίησα φρέσκα), και αλλαντικά της αρεσκείας σας (γαλοπούλα, μπέικον, ζαμπόν).
    Ρίχνετε το παραπάνω μείγμα πάνω από τις χοντροτριμμένες πατάτες και από πάνω ξανατρίβετε όσες πατάτες περίσσεψαν (κι ας μην φτάνουν για μια ολόκληρη στρώση).
     
    Τελειώνετε με τριμμένα μαλακά και σκληρά κασέρια (γκούντα, ένταμ, ρεγκάτο κλπ).
     
    Σε αυτό το σημείο μπορείτε να διατηρήσετε στο ψυγείο και να ψήσετε λίγο πριν το σερβίρετε.
     
    Περιχύνετε με κρέμα γάλακτος ή γάλα εβαπορέ (για λιγότερες θερμίδες) και ψήνετε ώσπου να απορροφήσει την κρέμα γάλακτος και να ροδίσει ελαφρά.
     
     

    Να τις δοκιμάσετε!

    Kathy

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    3 ΣΧΟΛΙΑ

    1. Τελικά την έκανα. Πολύ καλύτερη από την συνταγή που έκανα εγώ γιατί παρόλο που οι πατάτες είχαν ποικιλία στο μέγεθος, ήταν όλες μαλακές! Εύγε Θεία Λίτσα.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης