ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Πρόταση για διάβασμα με σειρά 4 βιβλίων

    Σας αρέσει το διάβασμα; Αν ναι, τότε έχω σας έχω πρόταση για διάβασμα με σειρά 4 βιβλίων που συνδυάζουν το μυθιστόρημα με την ιστορία της Ελλάδας κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι σας τα προτείνει η μαμά μου μιας και το καλοκαίρι που μας πέρασε της κρατούσαν συντροφιά. Μου τα δάνεισε πριν λίγες μέρες και ξεκίνησα το πρώτο βιβλίο. Πραγματικά έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον και μπορώ να πω πως με συγκίνησε πάρα πολ. Φανταστείτε τί έχει να γίνει στην συνέχεια!  

    Γυναίκες του εμφυλίου… Στάχυα που τα άλεθαν αλύπητα οι μυλόπετρες της Ιστορίας. Πατρίδα, κόμμα, προδοσίες, επαναστάσεις, αντάρτικα, σφαγές και, τέλος, το παιδομάζωμα. Η πιο απάνθρωπη, η πιο σκοτεινή σελίδα του αδελφοκτόνου σπαραγμού. 

    Γυναίκες του εμφυλίου… Κεριά αναμμένα. Σαν την Αγγέλα, τη Μέλπω και την Αριάδνη. Ρωτούσαν, έτρεχαν, πόρτες χτυπούσαν μέρα και νύχτα, με μια μονάχα ελπίδα. Πως ίσως ξανανταμώσουν μια μέρα τα βλαστάρια τους. Κάποιες τα κατάφεραν. Κάποιες άλλες όχι. 

    Γυναίκες του εμφυλίου…  Μάνες της άδειας αγκαλιάς.  Αυτή είναι η ιστορία τους.

    Γυναίκες του Εμφυλίου…Ψυχές που καρτεράνε τρεμοσβήνοντας… Σαν την ψυχή της Μέλπως που συλλογιέται τη Φανούλα της, δεκαεξάχρονο κορίτσι, στον αγώνα με το τουφέκι. Παιδί την πήρε η ανάγκη μακριά, γυναίκα θα τη γυρίσει πίσω η ζωή.

    Γυναίκες του Εμφυλίου…Ψυχές που καρτεράνε τρεμοσβήνοντας… Σαν την ψυχή της Μέλπως που συλλογιέται τη Φανούλα της, δεκαεξάχρονο κορίτσι, στον αγώνα με το τουφέκι. Παιδί την πήρε η ανάγκη μακριά, γυναίκα θα τη γυρίσει πίσω η ζωή.

    Αγγέλα, Μέλπω, Αριάδνη. Έτσι απόμειναν να κοιτάνε τις φωτιές ανήμπορες και ν’ αποχαιρετούν βουβά˙ μορφές και μοίρες του λαού μας αδικοχαμένες. Έτσι απόμειναν να σκέφτονται αυτούς που έφυγαν κι έσβησαν τη Γιάννα από την Καστοριά, τη Φανή από τη Σαλονίκη, την Κατερίνα από την Αθήνα, τον Νίκο από την Ήπειρο, τον Θάνο από τη Θράκη. Έτσι απόμειναν οι δόλιες μάνες να συλλογιούνται και να πεθυμούν απελπισμένα, να στραγγίζουν το μέσα τους για το λειψό που τους απόμεινε˙ μια εικόνα, ένα χαμόγελο, μια λέξη έστω. Έτσι απόμειναν να καρτεράνε μια επιστροφή…

    Αγγέλα, Μέλπω, Αριάδνη. Η μια απέναντι από την άλλη μέχρι χτες. Η μια δίπλα στην άλλη τώρα. Γυναίκες και μάνες του Εμφυλίου, τραγικές μορφές, σύμβολα και σημεία των πικρών καιρών, Ιστορία ζωντανή, αργασμένη στα πρόσωπα, στα βλέμματα, στις καρδιές τους.

    Μετά τον εμφύλιο σπαραγμό στα πεδία των μαχών, ένας εμφύλιος σπαραγμός στις ζωές των ανθρώπων˙ στις σχέσεις, στις φιλίες, στις οικογένειες. Μαύρες μαντίλες και χιλιάδες απουσίες απ’ τη μια μεριά. Κόκκινες σημαίες κι εκατοντάδες εκτελέσεις απ’ την άλλη. Σκύλλα και Χάρυβδη. Μετεμφυλιακή δεξιά εξουσία και αυταρχικά κομμουνιστικά καθεστώτα, παρακράτος, προσφυγιά, κόμμα, παιδομάζωμα, διώξεις, φυλακές κι εξορίες.

    Ένας λαός χωρισμένος στα δυο, ματωμένος, γονατισμένος. Ένας λαός θυσία, μια παράλογη θυσία χωρίς νικητές και ηττημένους, χωρίς θύτες και θύματα. Μα κι ένας λαός που πορεύεται στους καιρούς της μνήμης παλεύοντας να σταθεί όρθιος, ν’ αντικρίσει ήλιο κι ελπίδα. Ο λαός μας.

    Να μια ωραία πρόταση για δώρο σε βιβλιοφάγους! Εσείς έχετε διαβάσει όλη τη σειρά του Παπαθεοδώρου;

     
    Πρόταση για διάβασμα με σειρά 4 βιβλίων 1
     
    Πρόταση για διάβασμα με σειρά 4 βιβλίων 3

     
    Πρόταση για διάβασμα με σειρά 4 βιβλίων 5
     
     
    Πρόταση για διάβασμα με σειρά 4 βιβλίων 7

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    1. Πραγματικα μια πολυ ωραια επιλογη για διαβασμα και μαλιστα αυτες τις μερες που ολοι λιγο πολυ χαλαρωνουμε. Ομως μη παραλειψετε να διαβαζετε και τις ιστορικες σημειωσεις του συγγραφεα που ειναι οι πραγματικες ενω το μυθιστορημα διαδραματιζεται αναμεσα σε αυτες. Οι ιστορικες αυτες σημειωσεις αυτες βρισκονται στις πισψ σελιδες του βιβλιου ,σε ιδιαιτερο κεφαλαιο. ΚΑΛΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
      Μαρια Κ.

    2. έχω διαβάσει τα 3 πρώτα και είναι εξαιρετικά ιστορικά μυθιστορήματα, πολύ συγκινητικά,ρεαλιστικά, άλλες στιγμές τρυφερά και άλλες σκληρά.
      Πολύ καλή επιλογή πράγματι.
      Επαυξάνω!!

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης