Αρχική ΣΥΝΤΑΓΕΣ Tips για την κουζίνα 1 μικρό μυστικό για νόστιμα κάστανα

1 μικρό μυστικό για νόστιμα κάστανα

7
1 μικρό μυστικό για νόστιμα κάστανα
Photo by <a href='https://unsplash.com/@markusspiske?utm_source=Stockpack&utm_medium=referral&utm_campaign=api-credit' class='stockpack-author' target='_blank' rel="nofollow noopener noreferrer">Markus Spiske</a> on <a href='https://unsplash.com/photos/A1GDDedHlkU?utm_source=Stockpack&utm_medium=referral' class='stockpack-provider' target='_blank' rel="nofollow noopener noreferrer">Unsplash</a>

Χειμωνιάζει! Τι θα λέγατε να ψήσουμε κάστανα στο τζάκι ή έστω να τα βράσουμε; Είτε αποφασίσετε να τα κάνετε ψητά είτε βραστά για να έχουν σίγουρη επιτυχία και νοστιμιά πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιες συμβουλές. Θα σας πω παρακάτω ένα μικρό μυστικό για νόστιμα κάστανα! Θα βρείτε επίσης τρόπους για να ψήσετε ή να βράσετε τα κάστανα αλλά και συνταγές για να αξιοποιήσετε τη γεύση και την θρεπτικότητά τους. Σας έχουμε μία γλυκιά και μία αλμυρή.

Μυστικό για νόστιμα κάστανα

Νούμερο ένα επιλογή για τις νοικοκυρές είναι το βράσιμο. Ωστόσο αν είστε καινούργια νοικοκυρά και εντο έχεις ξανακάνει σου προτείνω το εξής: Πριν τα βράσεις βάλτα σε ένα μπωλ με νερό και προσθέστε μία με δύο κουταλιές ζάχαρη. Η ποσότητα της ζάχαρης εξαρτάται από την ποσότητα των κάστανων. Άφησε τα μέσα στο νερό για μισή με μία ώρα και στη συνέχεια ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες παρακάτω για να τα βράσεις.

Διαβάστε και για μια παλιότερη βόλτα μας στη Γιορτή του Κάστανου

Τα κάστανα έχουν λιγότερο λίπος αλλά αρκετές θερμίδες. Τα κάστανα περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτείνη, έχουν βιταμίνη C, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και φυλλικό οξύ. Περιέχουν επίσης σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο ,μαγγάνιο, φωσφόρο και ψευδάργυρο. Το σημαντικό για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη είναι πως δεν περιέχουν γλουτένη!

Για βραστά κάστανα

Αφού τα στραγγίσεις από το ζαχαρόνερο (βλέπε παραπάνω) βάλτα σε αλατισμένο νερό που βράζει στη χύτρα. Εγώ από την ώρα που θα σηκωθεί η βαλβίδα τα αφήνω 20 λεπτά. Σίγουρα αν δεν έχεις χύτρα, θα χρειαστεί λίγο περισσότερο. Μόλις βράσουν, αραδιασε τα σε ένα ταψάκι και άφησε τα λίγο να κρυώσουν. Οχι όμως πάρα πολύ γιατί όσο κρυώνουν θα γίνει και πιο δύσκοο το ξεφλούδισμα τους.

Διαβάστε για τα Καστανομαζέματα στην Ορεινή Ναυπακτία

Για ψητά κάστανα

Ψήσε τα κάστανα στο τζάκι αφού πρώτα τα χαράξεις σε σχήμα σταυρού από την κάτω πλευρά (την φαρδιά). Με αυτόν τον τρόπο ψήνονται πιο γρήγορα και δεν σκάνε. Θα πρέπει να έχει στο τζάκι αρκετή θράκα την οποία θα κρατήσετε σε μία άκρη του τζακιού για να βάλετε επάνω την καστανιέρα με τα κάστανα. Δεν μπορείτε να ψήσετε τα κάστανα σε φλόγα γιατί θα καούν! Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δεν έχετε παρά να τα απολαύσετε!

Person selling chestnuts
Photo by Francesco Paggiaro on Pexels

Εναλλακτικά: Αν δεν έχει τζάκι μπορείς να τα ψήσεις στον φούρνο. Προθέρμανε τον φούρνο σου στους 200 βαθμούς και αφού τα αραδιάσεις σε ένα ταψί, ψήστα για περίπου 20 λεπτά. Θα σου πρότεινα πριν τα βγάλει εντελώς να δοκιμάσεις ένα για να δεις αν μαλάκωσαν αρκετά.

Extra tip: Αν φοβάσαι ότι δεν θα σου ψηθούν σωστά μπορείς να τα βράσεις πρώτα 5 λεπτά και έπειτα να τα βάλεις στον φούρνο.

Αποθήκευση

Αν επιλέξεις να τα αποθηκεύσεις μετά το ψήσιμο ή το βράσιμο να ξέρεις ότι μπορείς να τα βάλεις αφού τα ξεφλουδίσεις και φυσικά κρυώσουν σε σακουλάκια και να τα βάλεις στην κατάψυξη. Νομίζω ότι άνετα θα τα φάτε μετά από έξι μήνες ή ακόμα και ένα χρόνο.

Συνταγές με κάστανα στο Ανθομέλι

Τα κάστανα, ειδικά τις γιορτές, έχουν την τιμητική τους. Οπότε μην διστάσετε να τα χρησιμοποιήσετε σε συνδυασμό με κρέας και να τα σερβίρετε παρέα και με άλλα αποξηραμένα φρούτα. Για εμάς τα κάστανα θα είναι πάντα στην μνήμη μας μέσα στην γεμιστή γαλοπούλα της μαμάς μας. Ωστόσο, παρακάτω σας έχουμε ακόμα δύο διαφορετικές συνταγές.

Γιορτινό μπούτι γαλοπούλας με πατάτες, κάστανα και δαμάσκηνα

Μυστικό για νόστιμα κάστανα-γαλοπούλα με κάστανα και δαμάσκηνα
1 μικρό μυστικό για νόστιμα κάστανα 4

Γλυκιά Συνταγή: σας προτείνουμε ένα καταπληκτικό κέικ κάστανου με σοκολάτα!  Προσοχή όμως γιατί το συγκεκριμένο κέικ χρειάζεται κρέμα κάστανο και όχι τους βρασμένους καρπούς.  

Μυστικό για νόστιμα κάστανα-κέικ κάστανου με σοκολάτα

Ξέρετε άλλα μυστικά για τα κάστανα; Ξέρετε να φτιάχνετε συνταγές; Αν ναι, στείλτε τα για να τα αναρτήσουμε! 

Καλή χειμώνα να έχουμε!

Κατερίνα

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μμμ δεν το ήξερα αυτό για τη ζάχαρη, θα το δοκιμάσω σίγουρα, γιατί έχω λατρεία με τα κάστανα! Τα ανακατεύω με μέλι βέβαια μετά, αλλά οι άλλοι που τα τρώνε σκέτα, σίγουρα θα το εκτιμήσουν 😉
    Φιλάκια ανθομελάκια!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ